.nu

Schoolwork and essays from secondary school
Search schoolwork

Acids

Topic: Chemistry
| More

Hydrochloric acid HCl

Features: is that concentrated much starktfrätande and odorless gas. Open a bottle of hydrochloric acid, hydrogen chloride gas leaves that attract moisture in the air and form a white smoke. This gas has the ability to corrode the lining of the nose.
Usage: Dilute hydrochloric acid include the gastric juice. It is also found in the mineral feed and to wash away the lime coating on the house, you can also remove the oxide coatings.

Sulfuric acid H2SO4

Features: This acid is extremely thick, viscous, and a very strong acid. It is both odor and color loose.
Use: It is used to suck out the moisture from the air and other gases. Since it absorbs water well.
If the icon as a substance containing carbon (eg sugar / wood / cloth) charred that topic and it just gets coal remains rest corrode away.
Both sulfuric and nitric acid is used to manufacture fertilizers, dyes and explosives. You can also remove the oxide coatings with it.

Nitric acid, HNO3

Characteristics: It is starktfrätande and has a pungent odor. Coming in contact with the organic substances are colored yellow.
Other: Nitric acid containing the elements hydrogen, nitrogen and oxygen. And when the acid is in contact with various metals (copper) formed a maroon toxic gas. This gas consists of nitrogen oxides and is therefore usually called nitrous gases.

4. Give examples of weak acids.
Answer: The cooking is often used fruit or berry that contains blah. Citric acid, tartaric acid, oxalic acid, malic acid and ascorbic acid. Vinegar is used to preserve the cucumber mm.
5. Know what ion is found in all acidic substances.
Answer: the hydrogen ion H +

6. Know that the opposite of acidic is alkaline.

7. Give examples of topics in our everyday environment that is Basque.
Answer: Te x. Is the soap, detergent and laundry detergent are often basic. Other things are tea x. Lime water, ammonia, sodium hydroxide, gypsum and calcium carbonate alkaline substances.

8. Know what basic substances have common characteristics.
Answer: All basic materials have pH value of seven, many alkaline substances are caustic.

9. Be able to name the formula and properties of some basic topics.
Answer:

Sodium, Na

Properties: Sodium is a very soft metal, so you cut it with a knife. This gives it a metallic sheen, but sodium is oxidized very quickly by atmospheric oxygen. Sodium is less dense than water and therefore there is a very strong reaction when in contact with water. + Hydrogen and sodium hydroxide formed.

Sodium hydroxide, NaOH

Properties: Is a white solid which is very basic. (Sold as kausisk soda). Is dissolved in aqueous caustic solution formed which are very corrosive.
Use: For the manufacture of soaps and paper pulp. You can use it to solve the plugs of grease and food scraps into drains. And for dissolving paint.

Potassium hydroxide, KOH

Properties: Is a white solid resembling hydroxide.
Use: In the production of sweep.

Calcium hydroxide, CaOH2

Features: This metal also reacts with water Sodium Fats are not as awesome. Reaction causes the formation of calcium hydroxide and hydrogen. If one solves the calcium hydroxide in water is formed lime water.
Use: Used in conjunction with soda and water to the liquor that you put in stockfish.

Ammonia, NH3

Features: Ammonia is a light gas that is pungent, and attacks the mucous membranes and lungs if you breathe it in large quantities.
Use: It is used in certain detergents. And to the manufacture of fertilizers and nitric acid. It is also used for chillers and ice rinks when it is floating as it gets at minus 33.4 degrees. You can also liven up beaten boxer with ammonia because it made them so shocked.

10. Know what ion present in all basic subjects.
Answer: hydroxide ion OH-

11. Know the pH value of acidic, neutral and basic substances.
Answer: sour: for 7-neutral: 7 basic: over 7

12. Know the different pH indicators.
Answer: litmus, universal indicator, BTB and fenotafin.

13. Know what is meant by an oxide.
Answer: When oxygen is merging with another element forming an oxide.

14. Give examples of various acid and basic oxides.
Answer:
Acidic carbonic acid and sulfuric acid. (Often non-metals)
Premium: magnesium hydroxide and calcium hydroxide. (Metals)

15. Know how various acid and Basque topics affecting nature.
Answer: Te x. Causes oil used in boilers and diesel engines acidification. Because it contains sulfuric acid, which together with air humidity to form sulfuric acid which is highly corrosive.
The carbon dioxide exiting the cars also contribute to acidification.

To stop this normally use alkaline substances to bring the pH value is more neutral.

16. Know what you should consider in order to reduce the risk of being injured by dangerous substances.

17. What community do to reduce damage to the environment.

based on 11 ratings Acids, 2.8 out of 5 based on 11 ratings
| More
Rate Acids


Related school projects
The following are school projects dealing with acids or in any way related with acids.

Comment Acids

« | »