.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Antikens olympiska spel

Ämne: Idrott
| Mer

Spelen härstammar från Grekland

Redan år 1776 f.kr startades de Olympiska Spelen i Olympia i Grekland.
Ursprungligen var Olympiska Spelen ett religiöst evenemang, som hölls efter t.ex. en begravning, med offer till Zeuz, den högste av gudarna, vid följd av en löpning.
Zeuztemplet var det mäktigaste och största templet av dem alla. Det hade en area på 1092 m2, hela 27 meter högt, vilket man tyckte var högt då. Det var där man offrade.

Längre fram i tiden rättare sagt år 500 f.kr var det olympiska spelen fastlagt och höll på i tre dagar. Grenarna var främst tre olika kampgrenar: boxning, brottning, och en väldigt våldsam sport som kallades Pankratium.
Kappritter och kappkörningar förekom också.
Man tävlade även i fyra löpnings-grenar. Ett stadium eller ca. 192 m, två stadium, ett distanslopp och ett vapenlopp där de tävlade med bar rustning.
Sen tävlade man i en slags femkamp, och där ingick spjut och diskuskastning, längdhopp, sprinterlopp och brottning. Femkampen var endast för vuxna män, och uppskattades mest av publiken.
Under dessa tre dagar samlades otroligt mycket folk (för att vara på den tiden.)
Upptill 50 000 åskådare handlade det om. Själva arenan var minst sagt lustig. Dagens 400 meters banor ser ungefär ut som en rektangel med rundade hörn.
Den antika grekiska arenan var inte så smart som dagens, utan man sprang fram och tillbaka istället. Barnans mått var ungefär 180 x 30 meter. Barnan hade startlinje och en vändstolpe i vardera ända, som man använda för att få svänga runt i.
En grej som gjorde att många kvinnor
inte fick komma till tävlingarna var att
männen sprang nakna. Enligt en
berättelse så skulle en löpare under
i panatheneiska spelen i Aten
(en motståndare till olympiaden) ha
tappat sina shorts under ett lopp och
snubblat så olyckligt att han hade
dött. Efter det förbjöd man att
använda shorts.

Antikens löpbana

Spelen leddes av domare, de så kallade hellanodikerna.
Från början var det bara en domare men mot slutet av 400-talet f.Kr utökades antalet domare från nio till tolv stycken.
Till domarnas uppgifter hörde att registrera anmälningarna, se till att de tävlande uppfyllde fordringarna (kvalgränser kallar vi det i dag) och övervaka deras träning. När spelen kom igång skulle domarna lotta tävlingarna och se till att reglerna följdes och dela ut priser. Dom kunde också döma ut höga böter till dem som fuskade.
De som fick vara med på OS under den här tiden var endast greker. Barbarer, slavar och andra fick inte vara med. Detta höll man på ända fram till romersk tid då även romarna erkändes som greker.

Dessutom var de som ville vara med och tävla tvingade att träna i Elis (en bit från Olympia) under överseende av domarna, under en månad före spelen. De som inte klarade av träningen, fick inte heller vara med.

Leonidas från Rhodos var en väldigt duktig man var det gällde femkamp.
Leonidas lyckades vinna tolv gånger. Reglerna var avsevärt mycket lustigare än var dom är i dag.
Som bekant är det fem grenar.
För att gå vidare till den fjärde tävlingen (sprinterloppet) så var man tvungen att ha vunnit något av de tre tävlingarna innan, längdhopp, spjut eller diskus.
Så i finalen fanns det bara tre tävlande kvar. Sista tävlingen var brottning och vinnaren fick en krans gjord från ett heligt olivträd som stod i närheten av Zeuztemplet.
En seger i Olympia var en stor händelse, dels för själva vinnaren men lika mycket för hans släkt och vänner. Och om man vunnit mer än tre segrar, så kunde man få sätta upp en staty på sig själv. Just det är en anledning varför Grekland är så praktfullt med alla sina fina statyer.

Ständiga försök för återinföringen

Under de sista århundradet innan Jesus födelse så lyckades grekiska anhängare att locka andra länder att vara med på olympiaden, vilket gjorde att man fick ekonomiska problem. Och nergången bara fortsatte och år 396 e.Kr så lades det ner.
I hela 1400 år låg spelen nere. Men år 1612 startades något liknande i England, vilket uppmärksammades av Pierre de Coubertin, som du senare får läsa om.
Spelen kallades för “Costvold Olimpic Games”.
Ridning, brottning, längdhopp och slägga var det grenar som stod på spel.
Spelen blev så populära, och höll på i hela 240 år (-1852). Så många åskådare kom att arrangörerna fick problem med ordningen då ficktjuvar och annat löst folk kom till spelen .Av denna anledning tvingades spelen att läggas ned.
Liknande företeelse uppkom även i Stockholm några år senare.
Men inte heller det gick ihop sig.

Sommaren 1859 frågade en rik spannmåls – försäljare vid namn Evangelos Zappa kungen av Grekland om han kunde återuppliva de olympiska spelen.
Hm…tänkte Otto, som kungen hette…Varför inte?
Redan i November kom “spelen” i gång, mitt på Stortorget. Men spelarna kom fortfarande bara från Grekland.
Tio grenar bestod programmet av, bland annat, höjd och längdhopp, diskuskastning på längden och höjden(!), och så en klättersport som verkat vara inne på den tiden.
Den gick ut på att lyckas klättra upp på en såpad stång. Publiken var även nu rätt så många. Runt 20 000 åskådare ska ha följt de nyuppfödda spelen.
Nästa spel hölls år 1870, och då hade en olympisk hall byggts som även kunde användas för kongresser, mässor och konserter.
Grenarna var de samma, fast nu hade även simning, rodd och segling tillkommit på programmet. Man tog också upp en del inslag från antiken. Bland annat måste de som anmälde sig till tävlingarna komma till Aten 1,5 månad före tävlingarna för att träna och lära sig reglerna. Spelen inleddes med en religiös ceremoni och deltagarna måste svära en ed att “tävla ärligt och följa reglerna”.
Vinnaren fick den traditionella olivkransen plus 100 drachmer(grekiska valutan).
Tvåan fick halva summan och dessutom en olivkvist medan trean fick nöja sig med bara olivkvisten. Spelen återkom år 1875, 1888 eller 1889 (man är osäker).
Men något fakta från dessa spel finns inte.

Första steget till moderna OS

Vi börjar nu närma oss 1896 då de första olympiska spelen i modern historia arrangerades i Aten.
Men innan vi är framme där, måste vi ta reda lite mer om en man som bara nämnts en enda gång tidigare och det var i samband med en resa till England som Pierre de Coubertins namn nämndes.
Pierre Fredy, baron de Coubertin, föddes på nyårsdagen 1863 i Paris.
År 1889 arrangerade Pierre en kongress i Paris. Den handlade om
“Kroppsövningar & fysisk fostran”. Efter kongressen fick Pierre ett statligt uppdrag att
undersöka amerikanska skolor.
När han kom hem så hade han fått många nya kontakter som han hade nytta av i framtiden.
Pierre besökte en gång Englands “Much Wenlock Olympian Games” under hösten 1890, som tidigare sagts. Efter det besöket fick han uppslag att skapa de internationella Olympiska spelen. När Pierre återvände till Paris, passade han på att berätta sina idéer
på femårsjubilumet för den franska idrottsorganisationen.
Publiken applåderade artigt men ingen var precis intresserad.
16 juni 1894 såg Pierre ett nytt tillfälle att ta upp frågan om Olympiska spelen, på ett stort internationellt möte med 78 delegater från 9 länder.
Pierre pratade igenom allt lugnt och tydligt. Efter ett par timmars möte så hade han fått med sig delegaterna på sin sida.
Efter mycket diskussion bestämde man sig att världens första internationella OS skulle genomföras 1896 i Athen, och i Pierre´s hemland Paris år 1900.

Två år kvar till Aten

Pierre och alla andra delegater röstade enväldigt om att en allmänbildad herre vid namn Vikelas skulle bli den första IOK – presidenten genom tiderna.
Nu när det var två år kvar hade dom ännu mycket att göra innan allt var färdigt.
T.ex. vilka grenar man skulle tävla i, vilka regler som skulle gälla.
Grekiska regeringen trodde det skulle bli för dyrt. Men när Pierre kom med en rad goda förslag så fick dom vika sig. Bl a att sälja frimärken, ta inträdes- biljett och även en liten insamling som skulle ske i hela Grekland.
Och efter några månader donerade en rik man en stor summa så man kunde rusta upp antikens Olympia-arena.
Viktor Balck var svensk och en av de 78 delegater som gjorde första OS genomfört.
Inför första OS i Aten var Viktor ansvarig för de svenska deltagarna.
Men svensken hade svårt med att få tag i folk. Det slutade med att han och en höjdhopparen Henrik Sjöberg åkte ner till Aten.
Spelen invigdes den 6 April och pågick drygt en vecka.
Sammanlagt deltog 229 deltagare från 13 nationer.
Höjdhopparen Henrik Sjöberg överraskade verkligen och kom fyra, och blev därmed den första svensken som kom med på en olympisk resultatlista.
Den absolut första OS-guldmedaljören hette James Connolly, som blev segrare i tresteg.

Den mest populäraste grenen av de alla blev maratonloppet, som utgick ifrån den Grekiska staden Maraton. Just det här loppet vann trädgårdsarbetaren Spiridon Louis från Grekland. Självklart blev han nationalhjälte. Istället för att hålla kvar sitt trädgårdsjobb så kunde han öppna en vingård istället. En skomakare från Maraton erbjöd honom handgjorda skor resten av livet.
Folket prisade honom till hedersmedborgare på livstid i staden Maraton.
När veckan var slut och alla medaljer hade delats ut var grekiska folket helnöjda med veckan.

OS i Paris

Till Pierre de Coubertins favör lades de olympiska spelen i Paris år 1900.
Spelen höll på mellan maj och oktober p g a av en stor världsutställning som lade spelen lite skymundan.
Paris utklassade Aten ifråga om antal deltagare. Nitton länder ställde upp med sammanlagt 1066 idrottsmän. Sverige hade verkligen satt fart på friidrotten, och hade med hela 73 man.
Sveriges första medalj i ett OS fick en man vid namn Ernst Fast som kom trea i maratonloppet. När endast en halvmil var kvar av loppet ledde Ernst med tio minuter.
Men genom ett funktionärsfel visade det sig att Ernst sprungit en omväg som han förlorat 40 minuter på.
- När jag märkte misstaget blev jag så arg att jag slängde mig i diket och var beredd att ge upp. Men senare kom en svensk och övertalade mig att fortsätta loppet, sa Ernst efter loppet.
Men resultatet blev ju ändå överraskande för svensken. Tänk om svensken hade sprungit rätt väg. Då hade han ju förmodligen haft en otänkbar bra tid.
Stackars Ernst drabbades sedan av ytterligare en arrangörs misstag.
Han fick nämligen aldrig sin bronsmedalj. Varför fick varken Ernst eller något annan reda på. Men efter ett par år kom ett par fransmän till Sverige för att ge honom sin bronsmedalj. Men dessvärre så hittade de aldrig honom.
Eric Lemming kanske låter bekant. Om inte, så började hans karriär här, när han deltog i fyra olika grenar men hamnade dessvärre utanför prispallen på alla. Men hans tid skulle också förvisso också komma…
Nationspoängen vanns av USA på 190 p. Sverige kom på sjuttonde plats.
En sport som börjat växa i världen var fotboll. Därför beslöt IOK att denna sport skulle finnas med på programmet bland OS-grenarna i Paris.
England vann, inte speciellt oväntat.
För övrigt så är Fotboll en utav de mest folkkäraste OS-sporterna i dagens läge.

St: Louis = Fiasko

Nästa OS skulle hållas i St. Louis i 1904. En orsak för detta OS inte heller blev så stort. För det första var avståndet alldeles för långt för många, vilket skulle göra resan väldigt dyr.
När Viktor Balck fick inbjudan till OS i St Louis 1904 ansåg även han att det skulle bli för dyrt och han valde att stanna hemma med det minimala svenska landslaget.
För det andra så hölls även här en stor världsutställning vilket gjorde den högsta publiksiffran endast till 8000.

OS 1906 ?

Eftersom det var tio år sen de moderna olympiska spelen invigdes så ville Grekerna fira det med ett extra OS. Pierre de Coubertin ville det inte, p g a av traditionen att hålla OS vart fjärde år.
extraspelen i Aten blev Sveriges första lyckade OS. Och strängt taget det stora genombrottet för svensk elitidrott.
Med hårdträning över vintern och sommaren kom Sverige ner med 57 man.
Genom mycket slit hade svenskarna lyckats få ihop 2 guld, 5 silver och
7 bronsmedaljer.
Spjuttävlingen var i ett regelbråk, där svenskarna protesterade hur en del konkurrenser fattade spjutet i bakändan och sen stötte iväg det.
Ingen verkade bry sig. Men var gjorde det när de fyra första sedan var svenskar.
Först kom nationalhjälten Eric Lemming, vilket inte var så oväntat.
Eric tog sats på den grusiga ansatsen, spjutet flög så långt att det for över huvuderna på funktionärerna, och det bara fortsatte. När de häpna domarna mätte kastet visade det sig att han vunnit med hela 8 meter!
Danmark vann väldigt överraskande fotbolls guldet efter stor dramatik.

1912 i Stockholm

Världen sörjde fortfarande efter alla omkomna i Titanic katastrofen men det hindrade inte Viktor Balck att tänka framtida planer om OS.
Mannen som kallades för “den svenska idrottens fader” hade sen länge lovat att Sverige skulle anordna OS. Den jag pratar om är givetvis Viktor Balck som nämndes i Aten 1896. Eftersom Viktor satt med i IOK så var det inte så oväntat att Sverige skulle få OS när alla de andra IOK – representanterna fått OS till sina hemländer.
Arbetet inför de Olympiska Spelen i Stockholm började redan tre år innan, med att bygga arenor, riva gamla arenor. Det var med denna händelse Olympia borgen vid Valhallavägen invigdes. Läktarna var avsedda för ca. 22 000 åskådare.
Vid denna tid var OS verkligen inne. Till Sverige kom hela 2541 deltagare från 28 länder. Största gruppen hade Sverige med 482 aktiva, vilket kanske inte var så lustigt.
Och utdelningen av svenska medaljer blev ett svenskt rekord. Sverige samlade sammanlagt ihop 25 guld, 24 silver och 17 brons vilket senare slogs i London OS 1948.
Det enda hoppet vi har idag är Ludmila Enqvist, som faktiskt inte är svensk från början. Ja, ja…. nu går vi tillbaka till den roliga tiden för svensk idrott.
Redan första dagen fick många svenskar se något fantastiskt.
Svensken Eric Lemming skulle nu ta sitt fjärde OS-guld.
Hans värsta konkurrens finländaren Saaristo, var favorit.
Erics hittills bästa resultat låg på 58,66. Saaristos låg
något över.
Saaristo slängde iväg sitt spjut och landade precis på Erics
Rekord (58,66) och så var därmed den tävlingen slut, tänkte
många. När Eric skulle kasta så frågade han Saaristo om
han fick låna hans spjut, vilket gick bra.
Och vilket kast…i en hisnande båge flög spjutet iväg och
Eric satte världsrekord!!
60,64 löd resultatet, därmed var Eric den första över 60
meter. Hela Olympia borgen reste sig och bara skrek av
lycka. Och Eric kunde knappt fatta det själv, vilket
finländaren förmodligen inte heller gjorde.
Dagens rekord ligger på 91,46 m.( Men med ett mycket
lättare spjut.)
Eric Lemming

Friidrottens riktigt stora stjärnor

Jesse Owens som han kallas, var en av dom.
Han är och kommer nog vara ett bra tag en av de absolut största idrottsmännen genom tiderna. År 1935 den 25 Maj vände en svarthyad man, upp och ned på jorden genom att sätta världsrekord på sträckan 100 m på 9,4 s.
Men kalaset var verkligen inte slut där. Efter detta deltog han i längdhoppet och satte mirakulöst världsrekord där med. Rekordet blev 8 meter 13 cm, vilket inte är speciellt långt idag.
Lustigt nog höll sig rekordet i hela 25 år.
Sen deltog han på 220 yards häck där han satte nytt rekord på 22,6 s.
Efter det så var han med på 220 m slätt och satte rekord där med, på 22,3 s.
Allt detta skedde på endast två timmar.
“Men – det var frågan – skulle han i stenhård olympisk konkurrens kunna leva upp till detta förpliktande renommé?, skrev författaren Sven Ekström i en bok för 20 år sen.
Visst gjorde han det.
Jesse Owens åkte till Tyskland året efter för att deltaga i OS Berlin.
Han satte inga världsrekord men vad gör det när han vinner längdhoppet och tre sprinterlopp med hästlängder och gör så hela Berlin tappar hakan.
Efter turneringen skulle han få äran att skaka hand med Adolf Hitler.
Men många ögonvittnen hade sett Hitler vända ryggen till, och vägrat skaka hand med honom, p g a av avundsjuka kanske.
En annan stjärna i området, som kanske till och med lyste ännu mer än Jesse var
Carl Lewis. Bara för några dagar sen så blev Carl utnämnd till seklets bäste friidrottare. Carl hade ungefär samma meriter som Jesse.
Carl Lewis slog ju (nästan) alla rekord som Jesse åstadkom, så på det viset få man säga att Carl var aningen bättre. 1988 sprang Carl Lewis in ett nytt världsrekord för sitt hemland Canada. Tiden blev 9,92, på 100 meter. Vilket han tre år senare slog med tiden 9,86.

Vinterspel

Viktor Balck hade sen länge haft i bakhuvudet att ha ett vinter spel i olika nordiska huvudstäder. Nordiska Spelen skulle bli namnet.
Viktor var väldigt energisk så han fixade snabbt kontakter och startade upp spelen först redan 1901. Spelen höll på vart fjärde år ända till 1926, då Viktor Balck avled
Många tyckte spelen var okontrollerade och att själva arrangemanget var dåligt. Det var nog en orsak varför Nordiska spelen aldrig blev så stort.

Internationella olympiska kommittén hade i sommar-OS 1908 och 1920, med två olika vintersporter (Konståkning och ishockey). Internationella olympiska kommittén (IOK) arbetade för att dra igång olympiska vinterspel under den här tiden, men länderna här i norden kämpade emot, då vi här i Sverige var i full gång med Nordiska spelen.
1924 arrangerade dock IOK ett provspel i Chamonix (Frankrike), och därefter har vinter-OS fortsatt. Först år 1994 bestämdes det att OS skulle finnas vartannat år.
Alltså, t ex Vinter OS i Lillehammer 1994, sommar OS i Atlanta 1996, vinter OS i Nagano 1998 osv…

Olympiska symboler

1913 designade Pierre de Coubertin den flagga som idag symbolisera alla världsdelar som delta i OS. Den består av fem sammanflätade ringar med två under och tre över,
i färgerna blått, svart, rött, gult och grönt.
De fem ringarna
symbolisera Europa, Asien, Oceanen, Afrika och Amerika.
Om man ska vara riktigt noga så ska det finnas en ring till med på flaggan, om man räknar Amerika som Syd- och Nordamerika.
Flaggan användes för första gången i Antwerpen OS 1920.

Olympiska elden

“Den tänds i soluppgången i Olympia, Grekland, och förs av fackelbärare till öppningsceremonin av spelen. Första fackeltåget ägde rum 1936 när elden togs till Berlin och för vinterspelen 1964. Elden symboliserar strävan efter perfektion, kampen för seger, fred och vänskap”

Olympiska medaljer

Delas endast ut till ettan tvåan och trean (enl. tradition).
Man säger att ettan får Guld men själva verket är medaljen silver.
Men däremot måste medaljen vara förgylld med minst 6 gram äkta guld.
Tvåan får silver och brons till trean.
Medaljerna måste vara minst 60 millimeter i diameter, och minst tre millimeter tjocka.
Men detta tycker jag inte ha så stor betydelse, för det är ju äran man vill vinna och inget annat.

Sveriges främsta OS,

var enligt många OS 1948 i London.
Författaren Sven Ekström skrev i sin olympiabok om hur lite väsen det var runt detta OS. Han hade själv kommit dit en vecka innan invigningen.
Och då hade han observerat att en stor del av Londons befolkning knappt visste vad OS var. Andra världskriget hade precis slutat och man hade väl annat att tänka på.
Men när själva spelen drog igång så stod inte många av de ca. 80 000 åskådarplatserna tomma på nybyggda Wembley stadion under friidrottsveckan.
Vid brunnsparken i Göteborg hade man kommit överens att sätta upp ett “flaggspel”,
“Där vimplar i olika kulörer (markerande guld, silver och brons) dag för dag skulle visa den svenska medaljskörden.”
Förmodligen fick man beställa aningen fler flaggor än förväntat.
När OS var slut hade vi samlat ihop 17 guldmedaljer, vilket är sverigerekord
om man räknar till antal deltagande. Flest guldmedaljer har vi som bekant sen OS i Stockholm 1912. Men nu var nästan dubbelt så många deltagare med.
Det mest uppskattade OS-guldet blev, eller kanske till och med är fortfarande fotbollsguldet.
Favoriter var Danmark, som ställde upp med ett väldigt starkt lag.
Sämre blev inte oddset när dom slog förra OS-guldmedaljörena Italien.
Utan att någon inte riktigt brytt sig så hade Sverige vunnit sina matcher förvånansvärt
Enkelt. Först slog man Österrike med 3-0 och sedan Korea med hela 12-0!
När gruppspelet var slut stod Sverige mot Danmark som lag i semifinalen.
Efter en underskattning av Danmark så vann Sverige den matchen med 4-2.
Finalen anses av många än idag vara den största svenska fotbollsmatch som spelats.
Fredagen den 13 Augusti blåste domaren igång matchen.
Motståndet stod Jugoslavien för.
Precis innan matchen kom svenska tränaren George Raynor in med helt nya blågula matchtröjor till landslaget.
Någon hade frågat vad han hade fått dom ifrån.
“- Dom la jag undan första dagen vi var här, i avsikt att ni inte skulle få använda dom förrän i finalen” svarade George lugnt.
Resultatet är för många välkänt. Sverige vann matchen med 3-1, efter två mål av Gunnar Gren och ett av Gunnar Nordahl.
Efter matchen bjöds svenska landslaget på champagne, från svenska ambassaden i London. På manifestationen medverkade bland andra prins Bertil, som var så tacksam för sitt svenska fotbollslag.
När denna OS-vecka var slut hade Sverige vunnit i alla möjliga grenar.
Bl a sprang löparen Tore Sjöstrand äntligen in ett guld för Sverige i ett sprinterlopp.
Inte på hela 52 år, hade en svensk tidigare gjort det.

Nutid

1998 befann sig OS-lågan i Nagano (Japan).
Invigningen var väldigt häftig. Den berättade verkligen allt om Japan på något sätt.
Själva spelen har betytt mycket för alla. Från stora spelföretag som döpt sina spel till Nagano 98, till sponsorer som skyltat med Nagano OS.
Dagens OS är mycket mer än bara idrott som du ser.
Om man jämför dagens OS med det första Olympiska spelen i Aten,
så ser man stora skillnader.
Vem tänkte på att få lön utav att idrotta på 1800-talet. Idag ser vi hockeyspelare som vill ha åtskilliga miljoner, för att ta ledigt från NHL (national hockey leage) i några veckor för att vara med i OS.
En del stora idrottsmän, säger även idag att man tävla för äran och inget annat.
Men i själva verket tror jag dom också är ute efter pengar.
Men sen får man tänka så, att många idrottsmän lever på att just idrotta.
Så dom måste ha dom där pengarna för att överleva.
En del idrottare skänker en del av sin lön till olika ändamål. Och en del kanske till och med öppnar en fond för olika ändamål, vilket naturligtvis är bra.
Medan en annan, t ex köper en ö i Västindien.
En grej som skrämmer många är drogerna, som ökat de senaste åren.
Droger kan en del idrottare äta för att få en ännu starkare kropp.
Främst är det friidrottare, tyngdlyftare, tungviktare som använder olika preparat.
I somras stängdes en världsrekords hållare vid namn Javier Sotomayor av, för att använt olagliga droger vid tävlingar.
Javier var höjdhoppare, och har än idag världsrekordet på 2,45 m.
Men världen blev väl inte speciellt överraskad när man hörde om fiaskot.
På sista tiden har nämligen ovanligt många fall upptäckts.
Men varför?
Förmodligen är det p g a av vinnarkänslan.
“Jag vet att jag inte ha någon chans mot den ständiga “ettan”.
Alla vill ju vinna. Därför ska jag ta pillerna” …och därmed vinna alla pengar…
Så kanske en drogmissbrukare tänker.

Framtid

Framtiden tror jag själv kommer bestå av ännu mer droger.
Men samtidigt kommer vakterna och drogtesten vara bättre.
Själv vet jag att nästa OS kommer befinna sig i Sidney, och de spelen siktar svenska idrottseliten högt på.
Jag tror att svenskarna kan göra bra ifrån sig där, till skillnad från förra spelen.
Ett säkert guld har “svenskan” Ludmila Enquist på 100 m häck.
Och sen tror jag att svenska handbolls landslaget kan komma rätt så långt.

Många länder på jorden satsar på att få in just sin sport i OS.
En land som kanske kommer med en ny sport, om några år är Sverige.
Och det jag tänker på, är förstås innebandyn.
Nu när seklet är slut så finns innebandylandslag från hela världen.
Från Brasilien i Sydamerika till Singapore i Indonesien.

Antikens olympiska spel, 2.2 out of 5 based on 5 ratings
| Mer
Betygsätt Antikens olympiska spel


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Antikens olympiska spel eller som på något sätt är relaterade med Antikens olympiska spel.

5 Responses to “Antikens olympiska spel”

 1. Jimmy on 18 Mar 2008 at 1:20 e m #

  hade stor hjälp av denna på svenskan. Tackar!

 2. carl on 18 Apr 2008 at 11:42 f m #

  jävla skit

 3. elsa on 11 Maj 2008 at 1:39 e m #

  Hejsan tack för ett jättebra arbete! Jag bara undrar vad har du använt för källor till din fakta, jag är verkligen nyfiken för jag håller själv på med ett liknande arbete. Tack på förhand Elsa

 4. Joel Nyberg on 12 Sep 2008 at 8:10 f m #

  Grymt mkt hjälp på SOn!
  Thnks (:

 5. Klas on 18 Jan 2012 at 12:05 e m #

  AAAAAAA BRA =(

Kommentera Antikens olympiska spel

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: Permission denied in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(.SIc7CYwgY) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 7

Warning: fopen(/var/tmp/.SIc7CYwgY) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 7