.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Училишен на етика

Етика и прашања живот

Тема: Етика

Тоа не може да се случи

Најчесто, па луѓето да ги затворат своите очи кога ќе го видат друго лице кое му е потребна помош. Ние луѓето не сакаат да се мешаат во проблемите на другите луѓе и да ни се проблем, мислиме дека тоа може да ги реши се. Сега тука е жената таму и да побарате помош. Што да правам? Можам да ги затворам очите и само одење минатото, исто како ако јас се слепи и глуви. Кои ќе бидат последиците ако го направам тоа? Ќе се чувствувам никаква вина? Прашај си, зошто го направив тоа? Она што јас сум за луѓето кои се во состојба само да одиме со? Зошто беше таа тажна? Каде и зошто таа го боли? Како би можел само да одиме со? Во денешното општество, ние сме многу стрес. Имам време да се запре и да се обиде да и помогне. Дали има некој емпатија или сочувство во мене во луѓето околу мене?

Или би можел да одам кај неа и прашуваат како е тоа? Треба помош, можам да ви помогне во било кој начин? Од што можам да дознаете каде што проблемот лежи. Таа може да е потребна помош да дојдеме до болница или дома или на друго место. Или само да разговараат со него. Може ли да ја натера да се побара помош и да добијат третман? Не, но може да се слуша да се обидат да се разбере нејзината советуваме да се побара помош и да добијат грижа, таа заслужува. Со слушање на неа јас може да се изгради мојот ум и да дејствува за да го направи она што е во право да се обиде да и помогне. Се обидува да и помогне, јас, исто така, ќе се чувствувате добро, бидејќи не сум направил залог, отидов на време и да се обиде да им помогне на секој кој е потребно.

Организација и пристап е многу важно во нашата работа, бидејќи имаме контакт со пациентот и нивната болест цело време. Треба да бидете во можност да се зборува правилно време да се слуша кога другите зборуваат за да се разбере едни со други. Со контакт и комуникација, може да се најдат решенија за различни проблеми. Она што ние треба да направите е дека пациентот треба да се чувствуваат сигурно и безбедно, и да покаже почит и сочувство, едноставно затоа што ние сме загрижени.

ЕТИКА

Етика се идеи, правила и закони кои човек може да ги засноваат своите дејствија врз.

Етиката е во врска со правото да се почитуваат за тоа кои се тие толку долго како што не можам ништо. Правото на сопственост човековото достоинство. Етиката на грижа е за да се биде во можност да даде и да добиваат нега, да се грижи за и негувана. Станува збор за слушање дури и дека не може да го чуе., Да ги задоволи потребите на жител. Како старател, можете да го поставите на етичките барања, на пр. право на плата, помагала кои се олесни кревање на тешки предмети, јавете се, кога ќе треба да се процесира лутење, итн Етика во училиштето е за создавање доверба меѓу наставниците и учениците. Така што студентите се вратиме на наставникот треба да учат.

Три принципи за етичко проценки во здравството

- На човечки домаќин е во основа сите луѓе имаат еднаква вредност, оваа вредност се дава право на здравствена заштита под еднакви услови

- Потреби и принципот на солидарност тоа е најболните и најголема потреба од грижа е секогаш поранешниот

- Принципот ефикасност на трошоците на еднаков третман е избран на најмали трошоци и смета финансиски претпазливо во долг рок.

ПОУКИ

Моралноста е она што го одделува човекот од животните, г vs способност да размислуваат во смисла на право и погрешно, добро и зло, и да се прашуваат зошто. Животните го следат нивниот инстинкт тие немаат правила и закони. Луѓето можат да во секоја ситуација да изберат различни предмети на акција, тоа е она што е моралот.

Етиката и моралот = она што го велат открива нашата етика, додека нашите акции се открие нашата морал.

ВРЕДНОСТИ

Со вредностите што значи и на самиот чин да го цениме нешто, но, исто така, рецензии, мислења и перцепции за она што е право, не е во ред, добро или зло. Раководител значења зад начин се однесуваме и како се однесуваме. А вреднување подразбира перцепција на вредност.

Детерминизам

Значи дека сè е однапред определена, дека законите на природата го одредува она што се случува во секој момент. Домаќин е механички систем каде што не постои слободна волја, каде што човекот е машина и не се автоматски.

Indeterminism

Значи дека нашата волја е бесплатно. А слободна волја може, исто така, имаат свои последици. Ние никогаш нема да биде во можност да се предвиди или да се пресмета колку ние или другите ќе дејствува во следниот момент.

ДОБИВКА ЕТИКА

Е за се обидува да се предвиди исходот или последица акција може да се добие. Но, како да го цениме себеси, држава или Бог, тоа е страст, среќа или должност за контрола на проценки.

Ситуација етика

Е начин да донесуваат одлуки. Кога Купувам, важно е да се одлучи што е добро а што не. Тоа е само затоа што другите се мамење на тест, вие не треба да го направи тоа. Овој пристап е обично се нарекува ситуација етика.

Шин ВИД ЕТИКА

Ум вид на човекот предвидува волја, емоционална посветеност, намери и мисли. Со ум удар етика значи дека делото го определува со намера или мотивот за чин. Тоа е се што сакате човек да направи за вас, ќе направи за нив. Проблемот е во тоа што добар мотиви не се секогаш добро.

СТРЕС

Е кога постои нерамнотежа во телото. Кога не знаете што ресурсите имате она што бара другите или себе се наметнува сам по себе. Дали е премногу високи или премногу ниски барања, можете да го почувствувате стрес. Ова предизвикува телото да ја согледа ситуацијата како закана, а потоа реагира со тепачка, работи или глумат дека се мртви.

КОНФЛИКТ

Конфликтот е

- Во рамките на самите себе, односно, ние двајцата сакаат и не сакаат многу работи.

- Меѓу луѓето, на пример. како што се заедно дома или на работа

- Меѓу групи, на пример. Расизмот, штрајкови, граѓанска војна.

- Помеѓу земјите во најлош случај во форма на војна

Неквалитетна решавање на конфликти

- Ние го правиме како ној закопа главата во песок и да се преправам ништо: ризик е тоа што ние си седи на бомба и дека тоа удира кога најмалку го очекував

- Ние го правам спротивното ги споделите нашата лутина, гнев и разочарување слободно да полетаат во воздух.

- Ние се обидуваме да се најде жртвено јагне, кој се обвинува за се, но ние реши ништо.

Подобро решавање на конфликти

- Не движете го проблемот под тепих да ја доведе до директно.

- Ајде обработка на конфликтот да им биде дозволено да се земе време.

- Направете попис на проблеми ги споделите со сите да разговараат со точка.

- Ајде сите зборуваат за она што се чувствуваат во врска со конфликтот. Бидете јасни, но не обвинуваат.

- Одредување не тешка, тоа само создава долг

- Направете прекуграничните програми враќање: Кои се нашите цели? Како да го работите? ИТН

Сочувство

Значи да се биде во можност да се соживуваат со чувствата и потребите на друго лице. За да се задоволат друго лице со емпатијата е да се оди подалеку сопствените вредности и да видиме ситуацијата и проблемот на состојбата на пациентот. Да го поставите на нивните сопствени вредности настрана.

Симпатија

Ние може да се чувствуваат сочувство, милост и разбирање, но ние не одиме во чувствата на другиот, но го задржува одредена далечина.

СИЛА

Дали е тоа кога на caregiver е принуден да изберат да прифати дека пациентот не сака да и ги споделите со него / неа умре или принудување на пациентот да се грижат тој / таа треба. Но присилба во грижа не се дозволени според Законот за здравствена заштита.

СОЛИДАРНОСТ во здравството

Јавните солидарност е дека ние нормално се во солидарност против законите, правилата и прописите со кои се уредува работата и општеството.

Приватен солидарност е нешто што доаѓа од срцето и се манифестира во форма на заштита, почитување на чувствата, да се афирмираат чувства, одговорност, разбирањето и да биде поддршка на важни концепти во сите работни нега.

MAN 50 години

Овој човек паднал во криза, бидејќи неговата сопруга почина. Тој страда од психолошки проблеми и не знаат како да живеат без неа, што е нормално кога ќе се изгуби некој што го сакаш блиски. Тој мора да биде во можност да одат преку овој процес жалост во начинот на кој се чувствува најбезбедно за него. Она што му треба сега е да се обиде да биде таму за него кога тој се чувствува напуштен, сам, несигурни и така натаму. Да покаже почит дека се чувствува лошо и е потребна поддршка и помош. Покажете почитување на неговата сопруга кој почина дека таа е човек кој сакаше / љубовта, но таа не е веќе таму и тоа е тешко за него да продолжат да живеат без неа. Тој треба некој кој слуша и го охрабрува дека животот не е повеќе мислам на тие убави моменти тој имал со својата сопруга. Дека постои живот сега, дури и ако тој не мора неговата сопруга покрај него. беше разбирање, сочувство, почит и да е чувствителна. Во нашата работа е топлина, блискост и грижа основна особина која ќе покажеме секој ден за пациентот да се чувствува вредно. Ми се допаѓа негуватели треба да биде позитивна особа која го покажува почитувањето кое што се грижи и да се вклучат себеси во него. Ќе слушнете, видите близина и не се дистанцира. Јас ќе ви покаже емпатија и да биде во можност да си живеат во чувствата на пациентот да се доживее радост, тага, страв, итн Обидете се да го разберат.

Еден добар став може да се направи човек среќни.

Физичкото здравје

Значи да се има функционирање на телото, да бидат ослободени од повреда, болест, итн Со цел да се имаат добри физичкото здравје треба да се негува вашето тело со пиење и јадење во право, вежбање, и така натаму.

Физичка болест

Добиени од пушење, пиење пиво и алкохол, бурмут, земаат дрога итн Така оштетување на нивното тело

МЕНТАЛНО ЗДРАВЈЕ

Кога ќе се чувствуваат безбедно, уверени, се чувствуваат добро во телото и душата, среќни, здрави, да имаат добар баланс во телото и душата.

Ментално болен

Кога ќе се чувствуваат страв, несигурност, недостаток на доверба, се загрижени, тажни, нерамнотежа во телото и душата, итн

Социјалното здравствено

Значи да се има добри односи со своите колеги човечки суштества и да живеат во задоволителна средина. Тоа и дава и го прашува за поддршка

СОЦИЈАЛНА БОЛЕСТ

Како што можете да исфрлања, малтретирани, се чувствуваат осамени, завиждам друг човек успех, љубомора и така натаму.

ПОЧИТ

Е да се себе си и другите прифати како што се, да ги почитуваат мислење од некој не се промени себе си или некој друг да го почитуваме тоа дека секој е различен и така натаму.

ЉУБОВ

Е да се љуби без никакви себични едн друг мотив. Љубовта е пациент и вид. Љубовта не е груб, не себични, тоа не рика, тоа нема да боли. Еден може да ги сакам луѓето на различни начини. Како пријател, родител, дете, партнер, итн

Кризи

Можете да завршуваат во криза и се чувствуваат дека не се осмелуваат, кој мислите дека ќе успеат во тоа, дека е тешко, кога ќе имаат ниско самопочитување. Можете да завршуваат во финансиски кризи тие пари не е доволно. Кризи можат да бидат предизвикани од болест, смрт, olyckhändelse, невработеноста, итн

Изложени

Еден може да страдаат од психолошки и / или физички. Да страдаат психички е да се чувствуваат вознемиреност, страв, страв, ужас, паника. Телото реагира со палпитации, потење, треперење, болки во стомакот и главоболки.

Физичкото страдање е кога ти наштети неговото тело и тоа боли како, на пример. се скрши нога или рака, паѓа и добивање повреден mm.

Замре РАБОТА

Тагата работа има две различни фази шок фаза и фазата на реакција

Шок фаза кога ќе се добие вести на смрт заврши во најголем дел во шок што може да биде и до една недела. Тие негираат она што се случи и страдаат емоционален шок. Човек не треба да ја напушти тагува сам, но не третираат како немоќно дете.

Фаза на реакција да се чувствуваат лутина, тага, страв, немир, се обидува да најде жртвено јагне, и така натаму. Важно е да се ослободат овие чувства на тага. Околината може да им помогне на ужалените да ја прифати загубата.

КВАЛИТЕТ НА ЖИВОТ

Квалитетот на животот е често се слуша кога луѓето разговараат за тоа како тие сакаат да живеат, живеат, работат.

Квалитетот на животот е:

- Да има едно парче леб кога сте гладни

- Да се ​​доживее мирот и раздор

- Да се ​​знае дека некој е со вас, кога ќе имаат тешко

- Да се ​​најде мир и да уживате во полна месечина

- Да имате пријател кој ќе се осмели да ти кажам

- Да се ​​откријат нов пат кој води до промени

- За да се осмелуваат да се игра и ја покажат малку здрав лудило

- Да се ​​обезбеди заштита и да биде сосед

- За да се прости и да го расчистиме старите

- Да се ​​направи барања за себе и другите

- Да се ​​фрли надвор од маска и да признаеме неизвесност

- Да им покажеме кој сте, наместо на она што го имате

Храброст

Се осмелуваат да зборуваат искрено и отворено со некого, да се има некој да ви се довери. Обидете се да се разбере друго лице и да се стави во ситуација на другите луѓе. Кога анксиозност, нервоза и несигурност се намалува. Кога ќе се чувствува себе си и да биде искрен води кон баланс и хармонија на живот.

Јас не сакам никакви >> НА <<

Џони има агресивна форма на рак и не сакам никакви хормонска терапија или радиотерапија. Но, тој не сака да живее што е можно подолго, без било каков третман. Каде што тој се чувствува како човек е тој. Тогаш ќе мора да се размислува за оние етичките правила. Право Џони е за да може да одлучи што сака неговите човекови права. Вие сеуште треба да му објаснам како сето тоа оди за тоа зошто тие сакаат да ги даде за него овој третман и како тие може да му помогне.

Етичките правила

- Автономија принцип - правото на самоопределување

- Сочувство принцип - тоа е добро, да се спречи и да се намали страдањето

- Не принцип штета - не нанесува непотребни ризици

- Принципот на еднаквост - еднаквото право на здравствена заштита

1. Вие треба да имаат здравствена состојба на пациентот и благосостојба како нивна примарна цел.

2. Тие мора да ја почитува приватноста на пациентите и правото на самоопределување. Службена тајна и правото на пациентот на приватност.

3. Вие не мора да биде под влијание од страна на етичките и верската припадност на пациентот, политичко мислење, пол, сексуална ориентација, социјален статус, итн

4. Односи со пациентот од страна ќе се водени од страна на емпатија и одговорност.

5. Да ги известува статус на пациентот, третман, цена, и да утврди согласност на пациентот на третманот.

6. Треба да се консултира со друг давател на здравствена заштита кога потребите на пациентот се надвор од неговата професионална компетентност.

7. Еден треба да се занимаваат со наука и искуство, и постојано да ги прошират своите знаења и да се следи развојот на настаните во здравството.

8. Треба да се информира за обврските на општ закон или посебни прописи и барања наметнати од страна на професија вршат ИНГ.

9. Вие треба да имаат добри работни односи со колегите и да покаже почит кон нивното знаење. Имајќи го предвид пациентот, колеги и други партнери.

10. Треба да се рекламирате, нивниот стручен испит сигурен, прецизен и објективен начин.

Г.Д. Ѕвезди
Се вчитува ...

Моќ

Моќта е едно нешто што влијае на сите - кој го има, ако го имаат, ако сакате тоа, Ако го пропуштите, ако те мразам, и многу повеќе. Моќта не е секогаш добра работа, може да ги натера луѓето да пукнам, да се самоубие, навлегува во тепачки, станува депресивно или слично. Но, се надевам дека тоа е нешто што се добива еден човек да се промени нешто на подобро. Прикажи ги училишна работа »

Г.Д. Ѕвезди
Се вчитува ...

Етика и прашања живот

Наташа Arrano

Тоа не може да се случи

Најчесто, па луѓето да ги затворат своите очи кога ќе го видат друго лице кое му е потребна помош. Ние луѓето не сакаат да се мешаат во проблемите на другите луѓе и да ни се проблем, мислиме дека тоа може да ги реши се. Сега тука е жената таму и да побарате помош. Што да правам? Можам да ги затворам очите и само одење минатото, исто како ако јас се слепи и глуви. Кои ќе бидат последиците ако го направам тоа? Ќе се чувствувам никаква вина? Прашај си, зошто го направив тоа? Она што јас сум за луѓето кои се во состојба само да одиме со? Зошто беше таа тажна? Каде и зошто таа го боли? Како би можел само да одиме со? Во денешното општество, ние сме многу стрес. Имам време да се запре и да се обиде да и помогне. Дали има некој емпатија или сочувство во мене во луѓето околу мене? Прикажи ги училишен »

Г.Д. Ѕвезди
Се вчитува ...

Абортусот

Мојата позиција, пред работа.

Абортус, мислам дека еден збор од пет букви може да значи толку многу различни работи за различни луѓе.
За некои тоа е целосно неприфатливо да абортираат, додека за други тоа е сосема очигледно дека една може да има абортус. Јас ќе бидам сосема искрен не знам во која од двете групи сум. Јас сум веројатно малку ќе се памети. Мислам дека на таков начин што тоа не е во ред. Да го убие, по сите, фетусот почнува да живее и да се биде човек. Но, сепак тоа не започна да живеат уште доста (не додека се уште може да се направи абортус, мислам?) И не е развиена целосно Прикажи ги училишен »

Г.Д. Ѕвезди
Се вчитува ...

Смртна казна

Фактите на смртната казна:

Тоа загинаа најмалку 1.252 луѓе во 24 земји во текот на 2007 Најмалку 3.347 лица беа осудени на смрт во 51 земји. Кина, Иран, Пакистан, Саудиска Арабија и САД учествуваат со повеќе од 80 проценти од сите егзекуции. 137 земји во светот ја укинаа смртната казна во закон или не ги спроведува смртната казна. Има шеесет земји кои ги задржат на смртната казна, исто така, изврши затвореници во текот на последните десет години. Прикажи ги училишна работа »

Г.Д. Ѕвезди
Се вчитува ...

Споделување на датотеки

Кога ќе се направи нивните датотеки достапни за други компјутери и компјутерска мрежа, на интернет, копирање значи споделување.
За долго време се користи за споделување на датотеки, на пример, канцеларии со цел да биде во можност за споделување на датотеки и ресурси меѓу компјутерите и мрежите поврзани. Можете да ги споделите датотеки преку интернет со многу поголеми растојанија, и секој интернет сервер врши делење на датотеки на пример, HTML страници. И поради тоа што е најголемата мрежа споделување на датотеки. И една серија користи различни протоколи за ова. Прикажи ги училишна работа »

Г.Д. Ѕвезди
Се вчитува ...

Злосторство и казна

Тема: Етика

* Верувам дека многу луѓе стануваат криминалци, бидејќи нивните родители, пријатели или други, тие се дружат со се прави кривични дела од секаков вид. Тие би можеле да дојдат во некои банди се прави дела, а потоа тие да започнат и со тоа, тие ми се допаѓа на другите да се вклопи во тимот. Прикажи ги училишна работа »

Г.Д. Ѕвезди
Се вчитува ...

Етика Task

Тема: Етика

Она што јас / ние мислиме во врска со случајот:

А шпион треба да биде pliktetiker и да ги следат неговите наредби, ако тој имал сопствените ставови и не може да ги стави настрана, тие ќе се создаде конфликт помеѓу неговата нарачки и мислења, а со тоа и ние веруваме дека тој е за 90% pliktetiker и 10% konsekvensetiker. Види училишната работа »

Г.Д. Ѕвезди
Се вчитува ...

Зошто треба да се дозволи абортус

Тема: Етика

Вовед:

Кои се последиците кога детето е несакано? Е абортус кривично дело, како што може да се спречи многу животи од тоа да биде уништена? Види училишен »

Г.Д. Ѕвезди
Се вчитува ...

Смртна казна - право или не?

Тема: Етика

Историја:

Како што споменавме порано, па има смртна казна отсекогаш била, од кога имаше Индијците и каубои до сега. Прикажи училишен »

Г.Д. Ѕвезди
Се вчитува ...

«Постари училишен -