.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишните

1600

Предмет: Историја

Во време на Шарл IX, па почна Калмар војна против Данска. 1611 нападнат Данците Калмар и во 1612 бил освоен Älvsborgsbron. Шведска беше во можност да купат назад Älvsborgsbron за половина милион долари.
Во 1611 година почина Чарлс XI.
Кралот Gustavus Адолф организирани царство. Повеќе од 30 нови градови беа основани во овој век.
Шведска отиде во 30-годишната војна и во 1630 слета Gustavus Адолф во Германија.
Многу жени ги загубија своите мажи во војната. Неколку војници починаа од оваа болест, отколку во битка.
1648 дојде Вестфалскиот мир. Шведска сега е супер сила застана на победа страна. Шведска беше владеела од ќерката на Густав Адолф Кристина по Густав загинал во битката на Lützen.
Во 1650 беше крунисана Кралицата Кристина.
Во 1654 абдицираше Кристина, станал католик и се пресели во Рим. Таа беше наследен од неговиот роднина на Густав Pfaltz. Но, неговото владеење беше кратка.
Во пролетта на 1657 Данска објави војна на Шведска. Шведски војници беа во Полска и одеа кон север и окупирани од Данска, но данските острови се заштитени од страна на дански флота. Наскоро дојде зимата и мраз ла низ теснец. Шведската армија преминал појаси. Мразот се чуваат и Данска за мир во паника. Данска беше принудена да се повлече од Источна Данска (областа Skåne, Blekinge и Halland).
Шарл X Густав почина во 1660. Неговиот син Чарлс беше дете и Regency ја презеде функцијата.
Во 1676 Данците се обиде да се врати областа Skåne но беше поразен во битката кај Лунд. Тоа го направи Чарлс XI популарни. Тој ја искористи предноста на него и себе автократ направен.
Во 1697 година почина Чарлс XI. Неговиот син Чарлс станал крал кога имал 15 години.

based on 2 ratings 1600, 2.3 од 5 врз основа на 2 рејтингот
Оцени 1600


Поврзани училишните
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат на 1600 или на било кој начин поврзани со 1600.

Коментар 1600

« | »