.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишните

Абортусот

Мојата позиција, пред работа.

Абортусот, мислам дека еден збор од пет букви може да значи толку многу различни работи за различни луѓе.
За некои тоа е целосно неприфатливо да абортираат, додека за други тоа е сосема очигледно дека една може да има абортус. Јас ќе бидам сосема искрен јас не знам во која од двете групи сум. Јас сум веројатно малку ќе се памети. Мислам дека на таков начин што тоа не е во ред. Човекот убива по сите, фетус кој почнува да живее и да се биде човек. Но, сепак тоа не започна да живеат уште доста (не додека се уште може да има абортус, мислам?) И не е развиена целосно . Но, јас сепак мислам дека се чувствува сосема погрешно. Но, иако јас би бил против тоа, и ако јас би се забремени, кога јас не сум подготвен да имаат деца, сепак, така што, сепак, ќе се чувствуваат безбедно знаејќи дека имам опција. Абортусот. Јас сигурно ќе се чувствувате лошо, откако го направи, но мислам дека ќе научат да живеат со него, ги прочитале многу за луѓето кои имале абортус и тие имаат напишано дека тие мерка многу добро за некое време и се чинеше дека тие имале "срам" во врска со себе, но дека тоа отиде по некое време. Но, јас сум исто така прочитате за луѓе што пишуваа дека тие навистина се чинеше дека тие биле во право кога ќе го направи абортусот. Има алтернатива ако сметаш дека не сакаат бебето и не сакаат да абортираат. Можете да го нахрани бебето, а потоа го донесе далеку. Но, мислам дека тоа е така што ќе треба да го роди бебето за 6 месеци пред да можете да го усвојат исклучи, па имате можност да го задржи, ако сакате.

Цел

Во Шведска тој е слободен да има абортус, но во некои земји тоа не е. Во некои религии може да сметаме на фетусот како дете, кој ја пофали животот и во однос на абортусот како убиство, но дури и тие можат да се чувствуваат дека абортусот е добро, понекогаш, на пример, ако детето стана преку силување или ако животот на жената е во опасност. Некои други религии се фокусираат повеќе на правото на жените на слободен избор и верува дека секое дете роди ќе биде добредојдена. 1993 забранувала на Полска за абортус, освен ако имало тешки деформитети или силување.

Истрага

Шведска денес, вчера и утре.
Зборот "абортус" доаѓа од англискиот збор "абортус" има многу значења, прво и основно, тоа значи навивач / погрешно суштество. Во почетокот, само абортус од многу причини.
Од 1975 година, Шведска има закон кој вели дека жената има право да одлучи дали сака да ја прекине бременоста до 18onde недела од бременоста.
До 1864 абортусот е целосно забрането во Шведска, се сметало за да абортираат и тоа е казнив.
Во 1938 година беше донесен закон, кој рече дека сте морале да абортираат ако бебето дојде за преку силување или ако беше на детето или животот на жената во опасност.
Кон крајот на 1975-2005, повеќе би биле повеќе од еден милион абортуси во Шведска.

Мислам дека тоа ќе биде приближно иста и во иднина како што е денес. Можеби вие не добиете абортусот како доцна, ќе го добиете денес, но јас се уште верувам дека абортусот ќе биде можност за оние кои добиле несакана бременост. Мислам дека ако има ќе биде закон кој вели дека не можат да добијат абортус, наместо тоа ќе биде прв нахрани бебето, а потоа го убие како бебиња. За тоа беше во минатото. Но вие исто така може да го прифати далеку, но тоа не е сите или желба.
На меѓународно ниво денес, вчера и утре.
Во Ирска е целосно забрането да се има абортус, како тие имаат големо влијание на Католичката црква. Но, од 1992 година, тоа е дозволено за ирски жените да имаат абортуси во странство ..
Во Африка и Азија, исто така е апсолутно забрането да абортираат. Каде да не се грижат толку многу за она што жената сака и сака.
Во Кина воведе закон во 1978 година, што само може да се роди дете. Во Индија, девојки се помалку вредни, па обично ако тие дознав дека тоа ќе биде девојче што тоа го правеа за абортус.
Во Русија има двојно повеќе абортуси од деца.
Во Никарагва (се наоѓа во Средна Америка) криминализираат сите форми на абортусот со закана на долги затворски казни. Ако бременоста предизвикани од силување, инцест или опасни по живот за жена не е важно. Повеќето од нив се веројатно сè уште прилично позитивен поглед на новиот закон, бидејќи 90% од населението се католици.
Минатата година во Шведска беа 37.000 абортуси. Низ цела Европа, Шведска е земја каде што се врши најмногу абортуси.

Во многу земји каде што не е дозволен абортус ги прави нелегални абортуси кои би можеле да предизвикаат смрт и така верувам дека во иднина ќе има повеќе земји кои дозволуваат абортуси.

Аргументи за и против

Ова фетусот е 15 недели. Во Шведска, ќе добиете абортус додека фетусот е 18 недели. Тогаш детето е само три недели стартување на отчукување на срцето

Ако јас да мислам на етичката обврска за прашањето за абортус:
Должност Етиката е строго против абортусот, и да го убие (ако може да се јавите на абортусот да се убие) во сите. Должност етика е теорија на вредност, и тоа не му е гајле за последиците од акција без тоа се грижи за самиот чин. Кога станува збор за абортус деонтологија се верува дека тоа е убиство, бидејќи на фетусот е невин и не можат да зборуваат својот ум.

Ако јас ќе ја разгледа влијание етички за ова:
Документот ќе имаат најдобри последици е во право.
Ако сум бил силуван, или се чувствуваат премногу млад, или, ако знам дека бебето имам во мојот стомак ќе не добиваат медицинска состојба која што ќе треба да се борат секој ден за неговиот живот станува последиците подобро ако го направи абортусот, тоа вели самиот. Или, ако јас едноставно не сакаат детето станува последиците, исто така, подобро, јас го направи абортусот, бидејќи детето е зависна од љубов и ако тоа не е сега добредојде на детето може да биде подобро да не се роди. Во својата пресуда режими е во ред да се има абортус, ако мислите дека за влијание етички, но мора да размислат пред секој случај, за да не се направи нешто избрзани, а тоа е зошто тоа сигурно ќе ги разгледуваат опциите едни против други и која ќе се произведуваат најдобрите restultat.
- Ќе бидам во можност да живеат со мислата дека убив дете?
- Ќе бидам во можност да се грижи за тоа себеси, ако таткото сака да биде со и се грижи за неа, ако изберам да го задржи?
- Јас ќе имам време да се грижат за детето?
итн ...

Ако јас да мислам етички ум:
Што го одредува дали чин е во право или не, намерата зад чинот.
Порамнување Етички, мислам дека е малку како конзистентност етички,
Ако мислите дека тоа е во ред да абортираат се додека детето не е во можност да се грижам за себе, (со дишењето и хранење) навистина не треба да го најдете само колку право да ја напушти бебе кога ќе се роди? Бидејќи тогаш не може да биде дете се грижам за себе, таа не може да си ги хранат, тоа не може да одат, не се облекуваат ..

Мојата позиција после работа

По што сум напишал нешто за ова, и види слики по Крај на абортусот (слика подолу), таа се чувствува како да сум малку повеќе против отколку за, но тоа се уште се чувствува убаво да се знае има опции иако мислам дека тоа е ужасно. Постои филм на www.nejtillabort.se дека е многу допирање. Секако, можете да видите дека не е изготвена подготвени да се роди и да имаат време да стане човек, но сè уште го гледа она што е и она што станува, и тоа е повеќе од три недели и на тој начин имаат тропање на срцето и мозокот почнаа да се формираат.

Ерика Андерсон

based on 19 ratings Абортусот, 2.5 од 5 врз основа на 19 рејтингот
Стапка на абортуси


Поврзани училишните
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со абортус или на било кој начин поврзани со абортусот.

2 Responses to "абортус"

  1. SCH на 6 мај 2010 во 18:39 #

    навистина добро напишани, исто така, е работа која треба да абортус да се направи. Не знаев што да се пишува во почетокот, но сега стана полесно кога ги читам она што го напишал. Навистина добро,

  2. Саскиа на 28 март, 2011 во 17:37 #

    Интересно есеј.

Коментар на абортус

" | »