. Сега

Училишна работа и есеи од средно училиште
Пребарај за училишни проекти

Денот на вљубените

Денот на вљубените е прекрасен фестивал кој носи возбудувања за млади и стари. Имајќи свој "Валентин" да се обрне внимание на овој празник Денот на љубовта на вљубените е прекрасен. Но Денот на вљубените е во основа не се работи за љубовта, туку за светец име Валентин или Валентинус.

Историјата на Денот на вљубените

Како Денот на вљубените стана од почетокот, никој не знае. Она што безбедно може да се каже е дека тоа веројатно настана во рамките на Католичката црква околу 400, и дека празникот не е поврзано со љубов до околу средниот век. Како и зошто се појавила сепак, постои несогласување во врска, во зависност од тоа кој ќе прашате.

Теории за Денот на вљубените

А класична приказна за Денот на вљубените, или Денот на Валентин, е за еден човек по име Валентинус кој живеел во текот на 200 е. Валентинус треба да се осудени на смрт од страна на обезглавувањето, зошто тој беше осуден на смрт, сепак, постои несогласување во врска. Од причина што Католичката црква одлучи да канонизирам Валентинус е затоа што тој, меѓу другото, непосредно пред неговата егзекуција бидат дадени пред очите на неговата fångvaktares ќерка.

Слична приказна кажува на римска христијанин со име Валентин. Оваа приказна не е многу различен од претходниот, кога станува збор за човек на 200, кој бил затворен и осуден на смрт од страна на обезглавувањето. Приказната опишува вљубените како страстен човекот кој беше страстни за љубов. Неговата најголема задоволство да се бере букети цвеќе во градините и да им даде на љубовен пар. Друга страст треба да се женат млади lovebirds. Императорот Клаудиј II забранет бракот за млади брачни парови, како на вљубените пркосат, резултатот беше смртна казна. Во затвор, во очекување на смртта, Валентин падна во љубов и ќерката на чуварот е. Пред неговата егзекуција, младата жена љубовно писмо, потпишано "Твојот Валентин".

Од оваа, таа дојде подоцна, што секако не е толку голем во Шведска, но поголем во други земји. Во САД, на пример, вообичаено е да се даде "Валентин карта" за Денот на вљубените да љубовта на човекот внатре Ако лицето кое ги прима картичка ветува него да биде на вљубените за една година.

Денот на вљубените во Шведска

Во англиското говорно подрачје е Денот на вљубените , Денот на вљубените или многу голема и длабоко вкоренети прослава. Овој ден е посветен на љубовта и идејата е дека секој кој не веќе имаат партнер, да се најде тој ден. Денот на вљубените се слави на 14 февруари секоја година и е во Шведска од 1960-тите. Првично овој ден беше ништо посебно и беше забележано од страна на многу малку луѓе. Во текот на 1990-тите, беше Денот на вљубените во шведскиот фестивал календар и веднаш добив поттик. Денес сите знаеме Денот на вљубените и се прославува од страна на речиси сите.

Зошто тие избраа да се Денот на вљубените само 14 февруари не знаат. Една од теориите е дека Валентин треба да се извршуваат истиот ден и друга теорија, која е пореално е дека сте ја одбрале љубов празникот во текот на периодот од годината дека повеќето луѓе паѓаат во љубов. Во пролет и на месеците февруари и март се месеца од годината кога луѓето одлучуваат да излезат и да се фати првите зраци на сонцето. Сонцето загрева, пупки пукна и птиците пеат, тоа е како расположението за романса и љубов.

based on 23 ratings Денот на вљубените, 3,3 од 5 врз основа на 23 рејтингот
Оцени го овој Денот на вљубените


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училиште работа е за сите Денот на вљубените или на било кој начин поврзани со Денот на вљубените.

Еден одговор на "Денот на вљубените"

  1. Elsa Lovisa Brattlund на 24 февруари, 2012 во 02:02 #

    Да тоа може да биде проблем со нешта на срцето. Себе, се сретнав со еден нов дечко и имавме "разговор" за нашите односи за Денот на вљубените. Тој има девојка и јас бевме дечко кога се сретнавме. Тој сака да продолжи да се состанува, а што има постојана врска со друга девојка.

Коментира за Денот на вљубените

« | »