.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишните

Алуминиумски

Предмет: Хемија

Име: Алуминиум
Хемиско име: Ал
Атомски број: 13
Изглед: Сребрена
Атомска маса: 26.981538 у
Точка на топење: 660,33º C
Точка на вриење: 2519º C

Детекција

Во античка Грција користи стипса, тогаш тие го нарече стипса и калиум алуминиум сулфат како адстрингентно и како врзувачки агенс за боење. 1807 даде Англичанецот Дејви име на елемент од алуминиум и покрај тоа што не се откриени. 1827 беше изолиран од страна на германската Wohler.

Појава

Алуминиум е метал дека тоа се случува најголемиот дел од кора, 8,3%. Тоа е трет најзастапен елемент во Земјината кора, а потоа кислород вклучувајќи најчестите, но тоа никогаш не се случи во чиста форма, но во различни соединенија, обично со кислород и силициум. Примери на алуминиумски соединенија се: boehmite, уплатите, gibbsite, bayerite, рубин, сафир, фелдспат, мика и обичните глина.

Подготовка

Алуминиум се произведува од боксит. Bauxite содржи околу 50 до 60% алуминиум и првиот да биде чист алуминиум произведени во хемиски процес. На Алумина се распушта и електролиза на висока топлина, исто така познат како топење, во специјална печка. На чист, се топи на алуминиум собира на дното на електролиза и извадени. Кога алуминиум е произведена од старо алуминиум (на пр. Пр. Beercans) е само 5% од енергијата која се користи во производството на алуминиум од боксит.

Користење

Алуминиум се користи за сода и пиво затоа што не 'рѓосува, е полесен од челикот и полесно да се рециклира. Тоа е исто така се користи за телескоп огледала, декоративна хартија, пакување, велосипеди и играчки. Ако алуминиум е легирани со мали количини на бакар, магнезиум, силикон, манган и некои други супстанции може да се добие легури за авиони и ракети. Тоа е сега, исто така, почнуваат да се користат алуминиумски за автомобили за да ги направи полесни и не се подготви колку бензин.

Својства

Алуминиум е светлина и лесно може да се обликува и леани. Се спроведува топлина и електрична енергија добро и ги кородираат речиси воопшто не е. Поради тоа што е лесно, евтини и спроведува електрична енергија што се користи за производство на електрична енергија линии.

Корозија

Алуминиум често се смета како не-corroding метал, но тоа е во ред. Алуминиум кородира, но формата на pH 4 и 9, пасивна оксид филм кој заштитува материјал. Легури кородираат побрзо отколку чист алуминиум и алуминиумски содржи бакар кородира најбрзо. Се успева да биде во сулфурна киселина, азотна киселина и оцетна киселина, добиени или формирана пасивни оксид филм или ацетати дека изолира алуминиум од оксидирачки агенс.

Останати

Алуминиум не е толку безопасни како што велат тие. Тоа доведува до оштетување на растенијата корен влакната и да ги вознемири вода навлегувањето на фабриката. Таа, исто така може да наштети на луѓето, се сомнева дека може да се добие оштетување на нервниот систем и мозокот од премногу алуминиум. Се вели дека може да се добие Алцхајмерова мм.

based on 7 ratings Алуминиум 2.3 од 5 врз основа на рејтингот 7
Оцени алуминиум


Поврзани училишните
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со алуминиум или на било кој начин поврзани со алуминиум.

Коментар Алуминиум

« | "