.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Американската граѓанска војна

Тема: Војна

Во 1860 година, Абрахам Линколн беше избран за претседател.
Ова значеше дека 11 јужните држави излез. Заедно, овие 9.000.000 жители, од кои 4 милиони беа slavar.Lincoln беше решен да се брани на единство, граѓанска војна избувна.
Една од причините што изби војната, беше дека Јужна Држави тврди дека ропството е производството на памук и тутун. Но, тие, исто така, беа финансиски зависна од одгледувањето на тутунот и памук.
Тогаш тие побараа за слободна трговија, додека Северна држави кои имаат брзо растечка индустрија сака да ги задржи и да се изгради на нивните должности повеќе

Северна членки, исто така се противат ропство и побара тоа да биде укината.

Политички начин дојде Абрахам Линколн од Републиканската партија. На луѓето кои живееле во северниот дел на земји се разликува и економски, социјално и културно ориентирани Јужна држави.

Кога изби војната, тоа беше северни држави се чувствувате на море и можат да го блокираат пристаништата на Јужна и да се спречи нивниот извоз.
9/4 1865 принудени армија Јужна САД под Генерал Ли да се предадат.

На тој начин северниот дел на држави го освои, Унијата е обновен и ропство укината дури во Јужна членки.

based on 4 ratings Американската граѓанска војна, 0.9 од 5 врз основа на рејтингот 4
Оцени Американската граѓанска војна


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат на граѓанска војна или на било кој начин поврзани со граѓанска војна.

Коментар Американската граѓанска војна

« | "