.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Втората светска војна

Тема: Војна

Вовед

Втората светска војна беше војна која траеше помеѓу 1939 - 1945 Една од главните причини зошто изби војната, требаше да ги груби мир бара Германија, добиле по Втората светска војна.
Тоа беше наречен од Версајскиот договор и потпишан во Палатата на Версај во 1919 година услови во однос принудени Германија:
- Се изјасни за виновен за војната и беше принуден да плати krigsskadstånd неколку милијарди злато марки.
- Ограничување на германската армија да само 100 000 и да се намали на возниот парк на неколку светлина садови и општи задолжителната воена обврска беше забрането.
- Вратете големи области.
-
Друга причина е дека Германија отиде во напад на Полска.
Русија и Германија се согласија да се подели на Полска на два дела и потпиша пакт за ненапаѓање.
Рускиот лидер Сталин и германските лидери, Хитлер чинеше дека се согласуваат.
Германија нападнати од Западот и Русија од исток.
Германски тенкови навлезе брзо во земјата и самоубијци со цел да ја бомбардираше над Полска.
На полски армија немаше многу да се постави во однос на германската, Полска беше нападнат со копја и мечеви.
По само две недели го презедоа Полска, ова беше наречен blitzkrieg.
Два дена по нападот на Полска, Велика Британија и Франција објави војна на Германија.
Но, Англичаните и Французите се чувствува побројни Германците.

Адолф Хитлер бил прогласен за човек кој ја почна војната. Тој е роден во градот наречен Браунау на Ин, Австрија 20 април 1889 и првично беше неуспешен уметник. Но, кога на Првата светска војна почна во 1914 година станал телесно и доби неколку медали.
По војната, Хитлер решил да стане политичар и се приклучил на партијата "Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei" (НСДАП) и стана задолжен за пропагандни активности на партијата. Во 1921 година тој стана претседател на Нацистичката партија.

На 8 ноември 1923 година Хитлер направија "државен удар" во пиво визба, но не успеа. Шеснаесет членови на партијата беа убиени, а Хитлер бил уапсен. Тој беше осуден на пет години затвор. Додека во затвор, тој ја напишал книгата "Мојата борба" (Mein Kampf).
Во книгата детството на Хитлер и воспитување, уметнички своите соништа, како Австрија, може да биде поврзан со Германија, а нивните искуства за време на Првата светска војна.

Партијата Нацистичката партија прерасна во масовно движење и во 1933 година ја презеде партијата на власт во Германија. Адолф Хитлер станува германскиот диктатор и да се соочи со закон, така што на Нацистичката партија станува само овластени лица.

Пропаганда на Хитлер дека се работи за Евреите кои почнаа на Првата светска војна, дека тие биле sneaky и предавници предводени Евреите прогонувани срушени, убиени, а Евреите изгуби државна служба. Тие изгорени книги, напишани од еврејски автори. Тоа tvångssteriliserar Ромите, лицата со ментална ретардација, и обоени Германците.

Помеѓу 1939 до 1941 година, Хитлер го освои Норвешка, Данска, Холандија, Белгија, Jugoslovanien, Грција, Естонија, Латвија и Литванија.
Колку тој дојде во добро малку на СССР.

Холокаустот

На холокаустот на Евреите може да се каже што се случува на сите времиња. Евреите се меѓу другите, е обвинет за убиство на Исус и на човекот не му се допадна на Евреите, бидејќи тие не го прифатил Исус како Месија. И во текот на црна смрт од 1300 епител стана Евреите обвинет дека бил отруен бунари. Но, по Француската револуција падна омраза кон Евреите и Евреи добија целосно државјанство. Но, кога Хитлер на власт во Германија започна холокаустот повторно, но овој пат тоа беше не само Евреите, кои беа уништени, но, исто така, хомосексуалци, лица со хендикеп, социјалисти, комунисти, Цигани и Јеховините сведоци.

Евреите биле протерани од нивните домови и мораше да се преселат на т.н. гето. Во гетото би можел да остане неколку илјади луѓе и тие живееле неколку семејства во секоја куќа.
Да се ​​живее во гетото беа мизерни, имаше речиси без храна, болести се шират и често имаше лоша хигиена. Во гетото луѓето живееле додека нацистите ги испратена до истребување логор. Гето олеснува многу за нацистите, бидејќи сите се собраа на едно место.

Како холокаустот може да се случи е делумно се должи на економската криза, (Договорот од Версај) Германија имаше и како Евреите цело време е виновна за тоа.
Тие излегоа со пропаганда велејќи дека Евреите се обидува да го преземе целиот свет и дека сè што било лошо по вина на Евреите.
Германскиот народ верува во Хитлер и анти-семитизмот се зголеми брзо во Германија.

Табелата подолу ја покажува држави кои имале најголемо загуби:

Земја Вкупен број на жртви воени жртви

Советскиот Сојуз 27 000 000 5 500 000 + најмалку 3 милиони воени затвореници
Германија 7 300 000 4 300 000 + приближно 1 милион воени затвореници
Јапонија 2 000 000 1 500 000
Кина 13 000 000 3 200 000
Полска Околу 6 000 000 250 000
Велика Британија 452 000 382 600
Италија 700000350000
Југославија 1 700 000 300 000
Франција 600 000 200 000
САД 407000401000
Финска 85 000 82 000

(Тоа е тешко да им даде точни бројки за тоа колку имало кој почина)

Втората светска војна, на холокаустот беше првиот голем меѓународен конфликт, каде што бројот на цивилни жртви е многу поголем од бројот на паднатите борци.

Денес живеат таму уште луѓе од Втората светска војна, и многу од нив се одрече дека тие знаеле за холокаустот што се случува со Евреите и дека ништо што се вели дека се случило. А има и такви кои велат дека тоа се случило и кои мислат дека Хитлер бил во право.

Историски процес

1933: прво концентрациониот логор утврди во Германија, адаптирани за луѓето кои се сметаат дека се противници на нацизмот. Меѓутоа, како што објави речиси сите.
Евреите се повеќе не им е дозволено да работат во државата и еврејски книги изгорени во огромни огнови.

1934: Законите се создадени каде бракови меѓу Германците и странски раси или дефектни Германците забрането. Хитлер се назначува Фирерот на т.н. "Третиот рајх", хомосексуалците се уапсени во Германија.

1935: Јеховините сведоци се исклучени од државната служба и многу од нив се уапсени. Евреите кои се уште се во исклучувањето рака на Нирнберг закони. Во Нирнберг законите содржани навестувајќи дека Евреите веќе не се класифицирани како еден германски државјанин. Може да се каже дека Евреите сега имаат изгубено нивните права.

1936: Хајнрих Химлер назначен за шеф на германската полиција.

1938: Сите Евреи имале нивните пасоши означени со црвена J, кои придонеле за Евреин. Нацистите изгорени еврејските синагоги и уништување на илјадници еврејски продавници, исто така, повика на Кристалната.

1939: Сите Евреи во окупирана Полска се принудени да носат Давидовата ѕвезда.

1940: нацистите почнат да експериментираат со различни гасови од две причини, прво тоа беше многу ефикасна, и второ, со цел да се избегне егзекуции со огнено оружје, бидејќи тоа не е добро за моралот на војникот. Германија го зазема вклучувајќи Данска и Норвешка, Шведска, но останува неутрален.

1941: Химлер наредува на еден да konentrationsläger се гради во Аушвиц Биркенау нарекува. Германија врши инвазија на Советскиот Сојуз и einsatzguppen започне масовно убиство во областите источно од Полска.

Во 1942 година:
Нацистите го додели признанието "конечно решение". Таа содржи планови да ја избришат сите Евреи од Европа. Првиот од многуте utgallringar се одржа во Аушвиц-Биркенау, каде што е прогласена за неспособна беа испратени во гасна комора. Француската полиција уапси резултат на притисокот од Германците околу 22'000 француските Евреи.

1943:
Советските сили пораз на Германците кај Сталинград.
Хитлер не сакал луѓето да зборуваат отворено за "конечно решение на еврејското прашање", па тој забранува јавно да зборуваат за тоа. А востание различни избива во поинаков тон.

1944:
Германија окупирана Унгарија и започнува да ги депортираат своето еврејско население. D-ден, кога западните сојузници (САД, Велика Британија) војници одат на брегот во сојузничките Нормандија. Хитлер го преживеа бомбашкиот напад врз германските офицери. Логор Мајданек е ослободен од страна на советската Црвена армија. 2897 Циганите се убиени во текот на ноќта во Аушвиц. Аушвиц испарување престанува.

1945: Затворениците во концентрацијата / логорите на смртта Аушвиц присилени да одат во Германија во она што дојдоа да се опише како маршот на смртта кон концентрациониот логор Бруто-Росен концентрационен логор. Оние кои се сметаа за премногу слаба за да се маршот беа оставени во кампот, и ослободени од една недела подоцна од страна на Црвената армија. Германците се обидел да се распрснувале и коморите и крематориумите гас пред да заминат од логорот. Остатокот од концентрацијата и во работни логори ослободен и војната беше речиси завршена. Хитлер изврши самоубиство на 30 април, а војната е над 8 април.

Концентрација

Откако се навлезе Евреите во мали гета, ги депортираа во концентрационен логор. Јас може да се опише само концентрационен логор од она што го знам, таму е, секако, многу пострашно во реалноста.
Кога превозувате Евреите така навлезе во колку што е можно во секој воз автомобил, тие немаа храна или вода. Тоа може да потрае неколку дена пред да пристигнете во логорот на смртта. Возење во возот беше ужасно, но ужасно што беше кога возот достигна концентрациониот логор.
Малите деца, постари лица и оние кои не се сметаат за погодни за работа беа испратени на една страна. Од насилно ги намали и мораше да ги тргнеме сите алишта. Нацистите рече дека тие мора да се истуширам потоа доби соодветните сапун и испратен во гасна комора. Тие не знам дали тоа ќе бидат убиени и дека наскоро ќе преземе својот последен здив. Од чешмите во внатрешноста на "туш кабина" дојде на гас наместо вода.
Тие користеле гас наречен Zyklon Б ако вдишуваат гас кородира белите дробови на пауза и тие ја задушуваат. Тоа мора да е ужасна смрт. Кога сите беа мртви и други Евреи требало тие предаде на големи печки каде што изгореа телата. Ако не беа убиени до смрт, ти мораше да работат се додека тоа не е способен да работи подолго, а потоа убиена човек. Работните места се движи од изградба на куќи за да се носи мртвите тела. Нацистите биле многу тешки за луѓето кои живееле во концентрациони логори. Тие се здобија со лоша храна, вода, сон, а еден беше претепан, тепани цело време. Кога спијат ниски човек на хард дрвени само одбори. Германија имаше неколку концентрациони логори, но Аушвиц беше најголемиот:

Аушвиц се наоѓа во полското село наречено Oswieciem и се наоѓа во западниот дел на Полска. Oswieciem беше окупирана од Германија, а потоа името беше променето во Аушвиц. Целата површина е 40 квадратни километри. Аушвиц беше концентрационен логор со гасни комори. Тој се состои од три главни делови, Аушвиц јас, Аушвиц II, Биркенау и Аушвиц III, Monowitz.
Во Аушвиц починале околу 1,1 милиони луѓе. Имаше три конкретни причини дека Германците изградена во Аушвиц таму.

• Местото беше сосема пусто како СС би можеле да имаат добра контрола, така што тоа не доаѓа секое неовластено таму.
• Имаше железничка крстосница така што тие би можеле да добијат луѓе од цела Европа.
• Останатите полскиот касарната кој тие би можеле да се стави на затвореници.

централните фигури

Адолф Хитлер имал највисоката позиција во Германија, тој беше главниот лик на целина, не беше донесена одлука без негова дозвола. Тој беше на германскиот диктатор.

Luitpold Хајнрих Химлер беше шеф на СС и шеф на СС, Reichsführer-SS, Химлер беше главен одговорен за концентрација и концентрационите логори и Einsatzgruppen на.

Пол Јозеф Гебелс беше министер за јавна просветлување и пропаганда во нацистичка Германија. Тој беше, исто така, канцелар на Германија во еден ден, од смртта на Адолф Хитлер, 30 АПРИЛ 1945 до својата смрт наредниот ден.

Херман Вилхелм Геринг бил германски политичар, војската, пратеник од Национал-социјалистичка германска работничка партија во 1928 година, германскиот претседател на Собранието во 1932 година, Фелдмаршал во 1938 година, Маршал на царството во 1940 година Шефот на германската воздухопловните сили и Луфтвафе.

based on 14 ratings Втората светска војна, 2.1 од 5 врз основа на 14 рејтингот
Стапка на Втората светска војна


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат на Втората светска војна или на било кој начин поврзани со Втората светска војна.

Еден одговор на "Втората светска војна"

  1. Маргит Üprus на 6 јануари 2009 во 03:11 #

    Причината дека Адолф Хитлер не може да биде уметник е дека Евреите го презедоа власта во Германија. Евреите немаа земјата во тоа време, таа доби на пост Втората светска војна Евреите земја ќе го замени страдањето што мораше да ги издржи во труд и во концентрациони логори каде што биле спасени од страна на Американците. Но, Американците денес се разбере дека Германците биле во право и тие жалам што тие бомбардираа надолу куќа на Хитлер во Салцбург. За сега, финансиската криза во САД повторно.
    Мислам дека Хитлер не извршил самоубиство, ако е така, може да ќерката на Сталин изврши самоубиство, така што неговиот татко бил масовен убиец. Верувам дека Хитлер побегнал во Јужна Америка, каде што живеел до почетокот на 80 - от век. Па јас не мислам дека на сите дека тој извршил самоубиство. Но, вие треба да се биде малку ладно критична. Секако не треба да се убиваат луѓе, туку затоа што Евреите имаше својата земја, тие сакаа да го преземе Германија и на светскиот пазар на секој начин и тоа е, секако, во книгата на Хитлер премногу. Човек не може да побара од судот за тие беа толку итра како лисица. Единствен излез е во работен логор. За тие не можат да работат без залажувам другите. Американците се плашат од Германците тие имале моќ во Европа. Хитлер се големи парчиња земја дека тој го напишал безбедно во својата книга премногу. Јас навистина би сакал да го прочиташ книгата каде е вистината. Сето останато е само пропаганда. Тоа, рече, како Швеѓаните велат дека мора да се биде критичен и јас сум премногу. Кора пчела.

Коментар Втората светска војна

« | »