. Сега

Училишна работа и есеи од средно училиште
Пребарај за училишни проекти

Втората светска војна

1. Опишете избувнувањето на војната.

* Во Втората светска војна беше на некој начин е продолжение на Првата светска војна. Избувнувањето на војната дојде по меѓувоениот период. Тоа беше Хитлер Германија, кој започна пред почетокот на војната во Втората светска војна со множење прошири своите Германија на голем богат, неговата мото е, земја, народ и лидер. Но она што навистина избувна војната, кога Германија го нападна Полска на 1 септември 1939 година. Тоа беше т.н. blitzkrieg каде што Германците нападнаа Полска брзо со авиони и тенкови, така што тие беа многу изненадени. Откако веќе четири недели Германците ја освоија во текот на полски рака и истовремено имаа Советскиот Сојуз маршираа на источната страна на Полска. Па тогаш, Полска беше поделена помеѓу Советскиот Сојуз и Германија. На 3 септември, Велика Британија и Франција објави војна на Германија и Втората светска војна започна.

2. Она што беше на фински Зимски војна за?

* Фински Зимски војна беше за Советите сакаа делови од Истмусот Финска во октомври 1939 година со цел да имаат поморска база таму за 30 години. Тие, исто така, сакаше некои острови во Заливот на Финска, но Финците одби да оди заедно со овој така, утрото на 30 ноември, Советскиот Сојуз ја нападнаа Финска. Русите го бомбардираа фински градови и наставниците се обиде да се сите возбудени учениците да засолништата. Бидејќи тоа беше зима, и тие се користат многу зимски менувачот се нарекува Зимски војна. Финците успеаја да се бранат против Советите за 3 месеци, тогаш скрши Советите преку фински одбрана фирма Финците доби мир, но тие мораше да ја напушти многу повеќе територија на Советите од тие навистина беа во 1939 година.

3. Кажете ни накусо нешто за окупацијата на Норвешка и Данска. Исто така, вклучуваат зошто Германците окупирана Норвешка и Данска.

Тоа беше Германците кој го окупирал Норвешка и Данска, но од почетокот тоа беше само со цел да им ќе окупираат Норвешка дека тие ќе бидат во можност за транспорт на железна руда лесно и без проблеми, но јас ги мислев дека тие би можеле да го окупира Данска, исто така, така што тие ќе имаат дури и подобра маршрута за своите железна руда. На истиот ден кога Германија го нападна Полска прогласи неутрален Данска и така тие поставени мини во превозот ленти (тоа е поморска водите употреба). Во 1940 година, на 8 април, исто така, се стави на британски рудници таму, тогаш Германците испратени до голем возен парк север, а потоа отиде до британската флота да се повлече до мислата дека тие полесно може да победи во текот на германската армија во сопствената земја. Но Германците не се сврте против Британците, но тие ќе одат во Норвешка. Во меѓувреме, германските војници заврши над Дански границата, Германците се нарекува овој напад за хирургија Weserübung. На 9 април, телефонот заѕвони на дански министер за надворешни работи во Копенхаген, беше пратеник во Германија, изјави дека Германија беше за да го нападне Данска и да се обидат да ги окупираат па тие би можеле да ги заштити против Британците. Германски пратеник изјави дека доколку Данците ќе се откажат од спротивставам, тие ќе бомбардира Копенхаген. Кога Данска откажа и тие станаа окупирана од Германија. Истиот ден рамен на полноќ нападнати Германија по норвешкиот пристанишните градови Осло, Берген, Трондхајм, Narvik и Kristiansand. Неколку часа подоцна, германскиот амбасадор и рече дека Норвешка ќе прифатат дека Германија ги окупираа. Потоа рече на норвешката влада: "Ние не даваме доброволно, борбата е веќе во тек." За време на оваа војна беше искористена за прв пат падобранци кој скокна во Осло и Ставангер. По 62 дена од војната беа Норвежаните мораше да се откаже. На норвешкиот крал и неговото семејство побегна во Велика Британија, имало и многу "обични" Норвежаните кои преминале на страната на Велика Британија. Па сега, Германците имаа сигурен транспорт маршрута за своите руда од Шведска.

4. Кажете ни за улогата на Шведска за време на Втората светска војна.

Шведска имаше многу важна улога за Германците во Втората светска војна, и тие имаа многу на руда, како тие би можеле да се транспортира до Германија, па ако Германија ќе го окупираа Шведска за време на Втората светска војна, тие се загрижени дека Британците би експлозијата руда рудници со авиони. Затоа, Шведска имаше прилично добро време за време на Втората светска војна, тие не во сите случаи на војната дома. Шведска, исто така, прогласи неутрален, но Германците му го игнорира во други времиња, па не може да биде сигурен. Покрај тоа, германски воз вози низ Шведска, германски бродови мораа да поминат на шведски територија, и така натаму.

5. Која беше чудо на Dunkirk?

Dunkirk е пристаниште град кој се наоѓа во северниот дел на Франција (на Канал англиски). Чудо на Dunkirk беше кога Германија ја лансираше својот напад врз Франција. Германците маршираа низ Белгија за да стигнат до Франција, како и во Првата светска војна, но сега тие се протегна низ Холандија, како и. Тие не се осмелуваат одиме во текот на германско-француската граница каде што Франција имавме изградено силна одбрана. Ова не беше на францускиот подготвени и тие имаа речиси сите на неговата одбрана во германската граница, па германски тенкови навлезе и опкружен околу 1 милион британски и француски војници, Германците под притисок на Французите и Британците против Ла Манш. Кога тие стигнале Dunkirk преплавиле сите војници на плажите. Англиски влада се обиде да испрати бродови, така што тие би можеле да заштедите околу 45.000 војници. По некое време некој дојде во (време на црковната служба, која се одржа за војниците) до сите кои имаа бродови ќе помогне во евакуацијата. Под постојан воздушен напад од Германците на Dunkirk успеа да ги донесат дома 338.226 војници. Därför kallas det undret vid Dunkerque eftersom man lyckades att rädda så många soldater. Sedan fortsatte tyskarna till Paris.

6. Vad var slaget om Storbritannien och vad var meningen med det?

Meningen med slaget om Storbritannien var att Hitler hade blivit hyllad stort och blivit mer “farligare” för de andra motståndarna när han hade besegrat Frankrike, så han tänkte att nu var det bara Storbritannien så hade han i stort sett fått som han ville (i alla fall i Europa) “ett land”. Eftersom Storbritannien var väldigt bra på at slås i luften med sina flygplan ville tyskarna göra sig av med deras flygförsvar. Tyskarnas plan var att förstöra Storbritanniens flygbaser och flygindustrier och sedan att anfalla med soldater vid engelska kanalen. Man försökte alltså att krossa Royal air force. Hitler trodde att man skulle kunna vinna kriget lätt men de tyska piloterna var mer oroliga för de hade sett det engelska jaktplanet Spitfire. Britterna lyckades stå emot tyskarnas flyganfall, fast dem bombade lite av vissa storstäder och Hitler tog tillbaka sina plan. Storbritannien hade lyckats att stå emot stormakten Tyskland. Så här uttalade sig Storbritanniens nya premiärminister: “Aldrig förr i historian har så många haft så få att tacka för så mycket.” Dem här orden har blivit berömda.

*7. Redogör för operation Barbarossa. (Ta också med anledningen till varför Hitler anföll Sovjet).

Операција Барбароса, напад на Хитлер врз Советскиот Сојуз не, војната меѓу Германија и Советскиот Сојуз, но само во Германија првиот напад. Овој напад ќе доведе до 4 години долга војна. Ова беше најкрвавата војна во Втората светска војна, почина тука околу 30 милиони луѓе, а од нив имало околу 4,3 милиони германски војници (вкупно почина на 5,3 милиони германски војници за време на Втората светска војна). Од самиот почеток, Хитлер и Сталин (советскиот лидер) се согласи да пакт не да го нападне едни со други, но тоа скрши Хитлер на 22 јуни во 1941 година. Хитлер ја нападна Советскиот Сојуз само затоа што тој сакаше да имаат повеќе простор за "нивните" Германците (Lebensraum кои тој зборуваше во сите негови говори), тој, исто така, сакаше да се на сите на нафта, железна руда и жито, према тоа не беше Хитлер се стави сето тоа во Велика Британија тој се случува да ги земе од Советите. Хитлер исто така, мислев дека кога тој го освоил сите источни земји, тој ќе стане помоќен, Германците ќе биде подобро и сите луѓе кои живееле во Источна Европа ќе стане нивните робови. Советскиот Сојуз беше, исто така, комунисти и Хитлер мислев комунистите и Евреите биле непријатели, па тој сакаше да се отстранат сите комунисти, така што тие не можеле да го уништат.
Хитлер беше потпомогната од Италија, Унгарија, Романија и Бугарија. Тој, исто така, доби помош на Финска кои сакаа да го соборат Советите дека тие ја зазедоа земјата. Југославија имаше "Бритиш пријателски" Владата одби да им помогне на Германија, па кога Хитлер ги окупираа, тој се занимавал и Грција и Крит. Рано утрото на 22 јуни 1941 Хитлер ја преминале Советскиот границата со нивните тенкови и војници. Тој се обидел да се направи дури и blitzkrieg, па самоубиец нападна Советскиот аеродроми, дури и пред план би можеле да ги укине тие беа бомбардирани. Германците "план беше да го освојат Москва, Ленинград и Украина пред зимата дојде. Во оваа војна, Германија се користи 67% од своите војници, што е еквивалентно на околу 3,4 милиони човек. На прв војната отиде брзо, во октомври Германците можеше да се види на големиот цркви и замоци во Москва. Германците беа да го кажам барем многу успешна досега, војниците во Советскиот беше целосно изненаден и многу загинаа или беа затворени. Сега дека Германците беа толку блиску до Москва, тие веруваат дека тие би можеле да го преземе Советскиот светлина, така што Германците почнаа да носат многу на камен другата страна на границата, со цел да се изгради голем вртежен момент и статуи кои ќе ги симболизираат профит. Но, тоа не се случи, во близина на Москва, Русите ја освоија огромна армија која беше на исток за да се заштитат на Советскиот Сојуз од јапонскиот но Сталин не мислам дека тие ќе нападне. Па сега, Германија биле прилично силен отпор и во Ленинград имав, не тие се направи добро на сите. Во Ленинград умреле 3 милиони луѓе. Тоа беше исто така, стана зима во СССР и затоа Хитлер верувал дека Германците ќе победи пред зимата пристигна, па тие не биле опремени за зимата, но војниците на Советскиот имаше добри зимски опрема и тие биле навикнати на тешка зима со нив. Германците никогаш не успеа да го преземе Советскиот Сојуз и Москва. Но, тоа не е само поради тоа што беше зима. Бидејќи Германците имаа таков наплив спрема Москва имаше толку тешко да се поврзеш дома и тоа беше тешко да се дојде до каде што храната и нови војници бидејќи повеќето патишта во Русија биле направени од глина и кога врнеше стана матна патишта и тешко да се вози натаму.
Прво, Хитлер имал население Советскиот Сојуз е на нивна страна, бидејќи тие беа уморни од Сталин. Па луѓето мислеа Хитлер како ослободител. Тоа не сакаат Хитлер да биде како тој отиде во екстра тешко против цивилни лица и Сталин даде нов глас и успеа да ја спаси Советите па потоа одеше на населението во текот на Сталин повторно. Сталин, исто така, ја засновал својата пропаганда, како што се оваа слика на десната страна. Јас верувам дека Хитлер Германија би можело да се во можност да го преземе Советите ако само тој не беше помислил малку повеќе за тоа можеби тие би можеле да бидат дел од зимата во Русија и испратени со зимски опрема. Тој дури и го освои ако тој бил "поубави" врз цивилното население, така што тие би можеле да помогнат за соборување на Сталин.

8. Зошто јапонски нападнаа американската поморска база во Хаваи? Она што доведе до овој напад?

Јапонски нападнаа американската поморска база во Хаваи (Перл Харбор) само затоа што мислев дека Германија ќе го преземе на Советскиот Сојуз во секое време, па Јапонија беше сојузник на Германија сака да се прошири нивната област па тие планирале да ја нападнат Кина. Но тие не можеа додека САД би можеле да ги запре. Тоа веќе долго време се малку борби меѓу јапонските и САД на морињата. Јапонската мислев дека ако тие би можеле да добијат Перл Харбор од патот, тие ќе го најдете лесно да го преземе Кина. На 7 декември, 1941 година беше чудно авиони летаат против Перл Харбор. Никој не ја презеде оваа на варовник и наскоро доаѓа неколку авион и го фрли бомби врз Перл Harbo. Ова доведе до САД приклучи на allierandes и сакаше да им помогне на соборување Германија и Јапонија.

9. Кажете ни накусо нешто за инвазијата на Нормандија.

Во 1944 година, го нападна Советскиот Сојуз за 10 милиони луѓе на Запад и окупираните Романија, Бугарија, источна Полска и балтичките држави. Сталин сакаше човекот ќе го нападне Германија од две насоки. Значи, 6 јуни 1944 (познат како Денот Д) дојде 4000 бродови со војниците од САД и од Велика Британија и во Франција, и слета падобранци и по 24 часа имало 250 000 луѓе на францускиот брег. Влегоа во Нормандија, Германците немаа никаква шанса да се спротивстави на нападот. По 6 месеци британските и американските војски на германска почва.

10-ти Кажете ни за крај на војната во Европа.

По завршувањето на Втората светска војна имаше многу, многу почина тука е табела на тоа колку во секоја земја:
Како што може да видите, ова беше многу крвава војна. Вкупно имало околу 29 милиони воени лица беа убиени. Генерално, имало околу 66 милиони луѓе. Крајот на војната во Европа се одржа во 1945 година. Од запад дојде на Британците, Американците и француската инвазија ИНГ во Германија и од исток, тие дојдоа од Советскиот Сојуз, тие маршираа во Германија и тоа одеше прилично брзо напред до нив, бидејќи Германија го однесе речиси сите одбрана на нивните blitzkrieg и на големата војна против Советскиот Сојуз. Хитлер исто така, верува дека тој имал многу повеќе ресурси отколку што тој навистина имаше. Во овој напад против Германија не Хитлер многу голема грешка, тој одби да се повлече, толку повеќе ќе бидат уништени за Германците и тие ќе го најдете многу потешко тогаш. Советскиот Сојуз напорно од исток и така што ја направил на другите од Запад. Пролетта на 1945 сретнаа војници од Америка и Советскиот реката Дунав. Хитлер криел во својот бункер во Берлин, знаеше дека тој беше за да се изгуби војната и тој не сакаше да ја покаже својата слабост со поддршка и дека не сака да rysarna или Американците ќе се одржи на неговото тело. Така, на 30 април, тој извршил самоубиство во својот бункер со јадење отров. Имаше многу војници кои го следеа примерот на Хитлер и, исто така, зеде своите животи или со брак или застрелани во главата на себе. Дури една недела откако Хитлер извршил самоубиство и Германија се предаде сите војници маѓепсана не да отворат оган.

* 11. Што се случи со Германија и Берлин по војната?

"Чиста-крвав" Германците не беа толку тешко за време на Втората светска војна, но тоа беше само кон крајот и по него, тие добија тешко. По војната беше одлучено дека Германија не ги добиете сите немаат војска. По Втората светска војна беа предадени до Германија во Западна Германија и Источна Германија. Западна Германија беше Бон како главен град. Западна Германија беше исто така, повика на Сојузна Република Германија и Велика Британија, Франција и САД одлучија во текот на овој западниот дел на Германија, на оваа страна се обиделе да изградат ново општество и економијата и индустријата минаа добро. Во меѓувреме, Советскиот Сојуз се одлучи во текот Источна Германија исто така се вика Германската Демократска Република и на германската Дојче Demokratische Republik (DDR). Капитал Источна Германија беше Источен Берлин. Таа, исто така се согласија дека ќе споделам во Берлин, Русите доби источниот дел на Берлин и Франција, Велика Британија и САД доби западниот дел. Тоа беше забрането да ја преминат границата меѓу Западна и Источна Германија, но немаше огради некаде помеѓу границите само во некои места, а во некои мали начини (на пример, на Либек), не беше дури и еден единствен знак дека понесе дека Човекот отиде во Источна Германија. Полошо беше во Берлин, каде што на Берлинскиот ѕид беше подигната на 13 август во 1962 година, тоа беше 2 метри висок ѕид со бодликава жица на врвот, а по ѕидот беше долго ограда малку надолу низ земјата. DDR беше тоа што му го изградат. Тоа беше апсолутно забрането да ја преминат границата меѓу Источен Берлин и Западен Берлин, Русите се одлучи. На источната страна на Берлин, луѓето имале многу потешко да се добие храна и се допадна нив и не навистина руски комунисти, или, за оние кои не им е дозволено да имаат свои мислења. Границата е многу силно обезбеденото на источната страна. Имаше многу многу кои се обиделе да ја преминат ѕидот, а многумина биле убиени од страна на советските војници, многумина се обиделе да фрли над нивните деца на западната страна, на нив не ќе мора да живеат во таква сиромаштија и без храна. На 9 ноември 1989 година не може да Источен Берлин беа да се живее вака веќе, па тие упаднаа на Берлинскиот ѕид. Имало некои многу тешки денови пред падот на Берлинскиот ѕид, луѓето се побунил. Ѕид, оценет како еден од најголемите настани во Европа по Втората светска војна. Друга работа која дојде со падот на Ѕидот беше Советскиот Сојуз, кој загуби сите своите земјиштето на кое тие во сопственост од Полска и стана Русија повторно. Друга работа што се случи во Германија по војната беше дека тие ја загубија сите земји што го окупираа за време на војната и Австрија стана независна. По војната, на сојузниците, исто така, откриле сите Евреи кои биле во концентрациони логори и страшна вистина излезе во светот. Друга работа што се случило е дека Нирнбершки судења ги зеде германските нацистички лидери, барем оние кои не презеле самоубиство по поразот на Германија. Нирнберг судење почна во 1945 година во ноември. Тие беа обвинети за злосторства против човештвото, а потоа истребување. Вкупно осуден на 22 парчиња и 12 од нив беа осудени на смрт.

* 12. Кажете ни за истребување на Евреите. Како може нацистичка Германија успева да убие 6 милиони Евреи?

Јуда истребување дека ова е една од најлошите работи што се случуваше во приказната. Во почетокот, нацистите мали гета за Евреите и таму тоа беше лоша храна, и многу се разболел, па таа му припаѓаше на начин истребување зашто таму беа многу кои починале. А потоа дојде на концентрациони логори, а потоа го доби најлошо за Евреите. Како се случило тоа. Прво ние испратени на Евреите со воз под многу лоши услови на истребување и концентрациони логори. Тоа не беше вообичаено возови нив за вас, но тоа беше во вагоните се преполни со луѓе, а во едниот агол стоеше една тенка човек кој би го направил неговиот бизнис внатре Тие исто така имаа пристап до некои вода, но тоа не беше толку многу, бидејќи понекогаш отишле им дена пет (го зеде ова долго време, бидејќи повеќето кампови беа лоцирани во Полска) во делот со само малку вода можеби истрча на 2-3 дена. Бидејќи имало многу Евреи кои беа стари или болни умреле за време на патувањето и откако тие пристигнаа во концентрациониот логор им беше подредени така што тие се слаби и болни, кои не би можеле да работат мораше да оди директно до истребување камп и се изгорени живи или мртви отровен, оригинално се снимаат да ги убие, но тоа не беше како ефикасна. Потоа тука беа Евреи кои мораше да се грижи за мртвите коса и накит. Оние кои беа здрави и силни, морале да работат во фабриките лоцирани по должината на концентрациони логори, каде што морале да работат многу напорно и тие не беа толку многу да јадат. Имаше, исто така, има многу кои биле заробени, се обиде луѓето во истражувањето, многу беа мачени и оние кои не работеле или направиле нешто лошо биле застрелани. Евреите биле, исто така, нема погребувања, тие ги става во купови на луѓето, а потоа можеби тие ги погреба сите во еден голем куп. Тоа беше многу заедничко со тортура во koncentrationslägrarna, само по себе, е целата работа и толку малку храна тортура премногу. Многу почина на производството или умреа од глад.
Евреите не треба многу да се каже за нив, тие мислат дека се разбира, затоа што тие беа многу повеќе луѓе отколку на стражарите да можат да имаат обид за бунт, но тие беа слаби откако целата работа и стражарите биле вооружени и, исто така, имаше неколку кучиња на располагање. Сепак, тоа е видел и слушнал Евреи кои го преживеале оваа тешко време, мислам дека тие го преживеале само затоа што беа силни, тие дојдоа во концентрациони логори прилично доцна и така ги имаат среќа.
Но, како може ова всушност се случи? Една од причините дека сето ова може да се случи беше дека нацистите го направив тоа во мали чекори. Прво ќе почнете со тоа nervärdera Евреите и многу Евреи биле тепани и Евреите, кои беа во сопственост на продавници им беше разнишана. Потоа тие почнаа со еврејски гета. Потоа дојде концентрациони логори и нацистите се обиде да биде многу дискретно, тоа е веројатно, исто така, можеби причината зошто сите концентрациони логори биле во Полска за да не сакав да биде толку јасна со сите фабрики кои возеше од како многу товарните возови со луѓе, но тоа не беше само затоа што тие имале концентрационите логори во Полска, но железници на Полска беа многу шири така што тие би можеле да работат на затворениците директно до вратата на концентрациони логори. Тогаш тоа не треба да се оди прилично далеку со сите фатат. Се разбира, имаше и некои концентрациони логори во Германија, вклучувајќи ги и надвор Хамбург. Тоа не беше многу дискретен со овој холокауст но имаше многу Германци, кои знаеја што се случува, го видоа возови безбедно и тоа беше принуден да ги отстрани сите останати возови од шини, така што тие не се судираат. Повторно, претпоставувам дека пропагандата имал големо значење. Хитлер ги имале повеќето Германци ги мразат Евреите, тој го направи да изгледа како противници. Дека имало толку многу кои починале, мислам дека повеќето, бидејќи тие ги решат слаби и болни, при што загинаа многу веднаш. Голем број од нив најверојатно загинале во тешка работа, но ако тие беа повеќе, тие не би биле како тешка работа пред да можат да го скрши, но храната ќе сé уште не се доволно особено добри и тоа беше сигурно стана повеќе преполн и повеќе болести, но јас мислам малку повеќе би преживеала ако тие не ги решат во почетокот.

* 13. Зошто САД се користи атомски бомби против Јапонија? Исто така мислам за тоа дали бил во право или погрешно да се користи "бомба".

Тоа не беше навистина потребно за САД да се користи атомската бомба против Јапонија, тие се во основа веќе доби војната. САД не сакаат да одат наоколу на сите мали острови што го имаше Јапонија, па и тие сфатиле тие би можеле да свират многу на едно време и да добијат страв во јапонски, па тие се повлекле директно наместо да одат на сите острови и можеби дури и изгуби неколку војници. Јапонија се уште го остави околу 2 милиони битка-подготвени мажи и едно додавање од САД ќе ги чини многу за САД, па тие го сметаат ова како најдобро решение. Американците исто така, сакаше да се покаже колку е моќен тие беа и дека тие се најсилните во светот. Тие, исто така, сакаа да покажат дека тие се осмелија да се користи како моќно оружје во оваа војна. Јас исто така верувам дека Американците сакаа да му ја врати на јапонскиот напад на Перл Харбор и сакаше да се покаже дека ако се откажат од Американците, ќе добиете голема повторно. На овие прилики, прв и единствен пат до датумот кој нуклеарна бомба се користи во војна. 6 Август 1945 беше објавен првиот бомба во јапонската метропола Хирошима и 3 дена откако тогашниот 9 август случаи на бомба во текот на градот Нагасаки. На 15 август, Јапонија се предаде и дека војната е завршена.
Мислам дека тоа е погрешно, дека САД се користи атомската бомба во војна. Од САД беше / е голема сила, тие биле во можност да го нападне со војници, наместо на снимањето на атомска бомба првата, што експлодира и зема многу животи бидејќи постои нуклеарната енергија уште во воздухот o барем како многу каде да, дури и денес, ќе добиете рак полесно ако сте во тие области. Јас исто така мислам дека САД не треба да ја покаже својата моќ преку бомба, за тоа што ги правеше веќе страна на управување да биде и во Европа и во војната, а потоа, исто така, победа над Јапонија, тие имаа нив дури направија нив не се користи атомската бомба. Тоа исто така беше многу погрешно дека имало толку многу невини луѓе кои мораа да бидат убиени. Јас не знам дали на САД предупреди Јапонија прво, и рече дека ако тие не се предадат, тие ќе се откажат од атомски бомби врз градови, толку многу луѓе ќе умрат. Јас не мислам дека тоа е право на било кој начин да се земе како опасно оружје во војната и толку многу умре од мозочен удар, тоа беше навистина кукавички од Американците мислат. Брзо io за себе, тие сакаа да се обезбеди дека војната ќе заврши брзо, така што луѓето конечно доби тивка, но МСР случаи мислеа дека не оди доволно далеку од тоа колку многу невини луѓе, и дека тие би можеле да го направи на начин, така што тие изгубени некои војници ( дека тие се луѓе, но тие барем борба, а можеби и ќе умре за својата татковина земја или беа тие принудени да се сврти) отколку да се луѓе кои никогаш не би можеле да имаат направено нешто глупаво ќе треба да умре. Но всушност тоа беше Јапонија кои беа доволно глупави да одат во напад како силна земја како САД.

14. Какви ефекти имаат нуклеарна бомба?

На Atom Бомбашки напади во Хирошима загинаа 129.000 луѓе директно и во Нагасаки загинаа 70.000 парчиња на луѓе.
Атомска бомба е составен од многу енергија, енергијата доаѓа од заеднички или ко независен јадра. Атомската бомба не експлодира повеќе од обичен бомба, но тоа е потоа. Енергијата на атомска бомба е поделен во различни фази. Прво, притисокот бран кој се состои од 40-60% од енергијата. Експлозијата е оној кој ги уништува повеќето од експлозија, обичните згради не може да се справи со притисокот без рушење, притисокот е дури и премногу голема за луѓе и оние кои се близу до смртта. Притисокот може да достигне брзина од неколку 100 км / ч Тогаш, топлинско зрачење и се состои од 30-50% од енергијата. Термална радијација се шири поинаква, бидејќи на времето што е, ако тоа е сончево таа се шири понатаму. Термална радијација значи дека имате топлина штета и во најлош случај може да стане слеп. 5% од енергијата од јонизирачко зрачење и 5-10% од енергијата е нуклеарна последиците. Радиоактивни последици ќе останат во воздухот долго време по експлозијата, а тоа е многу опасно да дишам. На радиоактивни последици можат да добијат рак. Едно последно нешто што може да дојде со атомска бомба е EMP (Електро магнетни пулсот), кој е безопасен за луѓето, но излегува повеќето електрични во оваа област. Така, нуклеарна бомба опасни за многу види, го уништува многу.

* 15. Зошто почна Втората светска војна и како се поврзани со првиот? Што сличности и разлики постојат меѓу двете војни? (Пример: Што е разликата на Западниот фронт во 1940 година во споредба со 1914 година)

Втората светска војна почна само како и секој друг војната немаше земја или некој кој сака повеќе моќ и повеќе земја на неговите луѓе како Хитлер сакаше повеќе Lebensraum за нивната чисто-крвав Германците. Може да се каже дека Втората светска војна е продолжение на првиот. Тоа беше првата светска војна имаше лош крај, дека Германија изгуби многу и тоа беше малку småspänt меѓу земјите во текот на меѓувоениот период. Друга работа е што го направија на Втората светска војна започна, нацистите сакаат одмазда од губење на Првата светска војна и тие беа многу задоволни со Версајскиот договор. Кога Хитлер дојде на власт во Германија, тој почна да се изгради голем армија, прв во тајност, но тогаш јавно. Од Велика Британија и Франција не сакаше голема нова војна како Германија имаше ги изгради одбрана, но тоа не беше мислењето на Хитлер го сакаше силна напаѓање на армијата дека тој би можело да потрае и освојување на земјите од Исток. Пред Хитлер го презеде Полска, па тој освоил голем број на известување на исток, како што се Чехословачка, без војна, тој беше дадена дозвола од страна на Велика Британија и Франција уште еднаш. Но, кога Хитлер отиде во Полска и се тоа, добив Франција и Велика Британија доволно и објави војна на Германија
Има многу сличности и разлики помеѓу првиот и вториот светски војни тука се и некои: Тоа беше Германија, која започна Втората светска војна, но имаше неколку причини кои доведоа до Првата светска војна започна, но може да се каже дека тоа е Германија, кои почнаа опремување за војна и потоа стана секоја друга земја загрижени и почна да се опреми (но тоа беше кога Принцип го уби австрискиот кралската двојка како почна војната).
Тоа беше речиси истите земји кои се бореа едни против други. Од една страна беше Советскиот Сојуз, САД и Франција (Антантата во текот на првиот и сојузници во секунда), а од друга страна, Германија, Италија (кој вклучува страни на Антантата на крајот на првиот), Австрија (која не е вклучена во вториот ред им припаѓале на Германија како голема земја), Јапонија (кој не беше со првиот само другите) и сите држави од Источна Германија, која беше донесена (Централните сили во текот на првиот и силите на Оската за време на Втората).
Една сличност што е речиси очигледен, но тоа се случи многу екстра во првата и втората светска војна беше дека имало многу, многу кои починале. Првиот починал 9.906.000 парчиња војници, а втората 25 милиони војници. Втората светска војна беше многу bloodier и многу повеќе почина, мислам дека (речиси сигурно) дека имало неколку цивили кои загинаа за време и тоа беше прилично веројатно многу на истребувањето на Евреите.
А голема сличност е тоа што во одење двете војни во САД и да ги запре, САД е прилично кукавички, тие не помагаат во секое време се додека не стана загрозен. Во Првата светска војна не беше на Соединетите Американски Држави во додека Германија ги нападнаа нивните бродови со американските граѓани на одборот, и кога тие испратија порака до Мексико и сугерираше дека тие ќе ги нападне САД, а потоа првпат отишла во САД и помогна кога веќе многу починал. Во Втората светска војна не, Соединетите Држави само со јапонски нападнал Перл Харбор, иако тие помогнаа да се стави крај на војната и дека сојузниците победи.
Друга сличност е дека сојузниците / Антантата освои двете војни, и дека Германија изгуби многу. За време на Првата беше Германија со голем дел од својата војска, изгубени земјиште (кои тие, исто така, го правеше во 2nd), а бил должен Антантата многу пари во репарации. За време на Втората светска војна, тие ја загубија власта во вкупен и Германија стана поделен и беа под контрола на сојузниците, постои разлика по Првата светска војна беше уште Германија одлучи над себеси малку, но од друга доби германската влада нема власт на сите за тоа беше британските, француските, советски и американски владини кој ја имаше власта над Германија. По Втората светска војна, Германија била земји два: Источна Германија и Западна Германија, но во прво време тоа беше само една земја.
На западниот фронт за време на Првата светска војна тоа не се случи многу, први да се направат Германија на blitzkrieg против Франција и средината преку Белгија беше неутрални (како во Втората светска војна), тогаш ископа надолу во ровови и ќе ја постави и стрелан еден во друг без да се прави напредок. Но постојат добиени за време на 2 светска војна, Германија со својата blitzkrieg и успеа да ги принуди на француски војници во морето, каде што тие побегнале во Англија во чамци.
За време на Втората светска војна, Шведска имаше многу поголема улога, бидејќи имавме пристап до железна руда и дозволи на Германците транспорт војници и оружје до Финска.
За време на Втората светска војна, тоа беше на источниот фронт тоа се случи најмногу, каде што беше blodigast и многу почина таму, тоа е Германија, која започна во војната на Источниот фронт од своето предавство пакт и Советскиот Сојуз не да го нападне. За време на Првата светска војна, тоа беше многу подвижни на источниот фронт и тоа беше најмногу Австро-Унгарија, кои се бореле против Русија.
За време на двете војни дојде поплава од ново оружје како што се прв дојде на подморницата, митралези, тенкови, воздухопловните сили и различни гасови. За време на Втората светска војна, имаше очигледно сите нив овој материјал развиен, но за време на Втората светска војна дојде дури и базуки, V-2 ракети, flamethrowers и атомска бомба, како тие ја видоа колку опасно може да биде за нападите во Јапонија.

Моите мисли

Detta har varit ett roligt och intressant arbete att jobba med, jag brukar oftast tycka att vi får ganska lite tid på oss att jobba med något arbete men det här har vi haft alldeles gott om tid. Med det här arbetet har jag även tagit hjälp av min mormor och frågat hon lite saker, för hon föddes i Tyskland och växte upp under andra världskriget, det har varit väldigt intressant att lyssna på vad hon har haft att säga.
Andra världskriget är en av de hemskaste sakerna ja har hört om, alla dem här judarna som dog i koncentrationslägren. Vad hade dem egentligen gjort mot Hitler? Jag förstår egentligen inte hur alla människor lydde honom. Men att han själv hade samvetet att ta livet av så många oskyldiga människor, jag vet att han hade en psykisk sjukdom, men då är frågan ännu större hur kunde man lyssna på en man som är så sjuk. Det måste väl ha varit någon annan i hela Tyskland som hade kunnat försöka att hjälpa folket när det var som svårast med pengar och arbeten istället för en person utan samvete. Det krävs nästan att man har varit med själv för att kunna föreställa sig de här hemska sakerna som hände och verkligen känna desperationen efter någon som kunde hjälpa till att få tag på jobb och pengar att försörja sin familj med. Jag kan knappast förstå hur vissa judar har lyckats överleva den här sjuka tiden, även om man var stark fysiskt behöver inte det betyda att man var stark psykiskt, att klara av att se så många sjuka och kanske till och med gamla slita så hårt och plågas. Även att skiljas från resten av sina familjemedlemmar och inse att dem har blivit ihjäl gasade eller uppeldade. Sedan se någon skjutas ihjäl eller dö av utmatning framför ögonen på dem, och hur kunde vakterna klara av att se och göra allt det här dem borde också ha varit psykiskt sjuka eller så var de så rädda at de inte vågade säga emot och ja tror det var även var vissa vakter som mådde riktigt dåligt av det här. En sak jag inte förstår är hur dem som är nazister i dagens läge tänker med. Dem borde ju ha hört talas om vad som hände med judarna på riktigt och hur kan dem tycka att Hitler var en bra människa, jag förstår att vissa vill ha speciella frisyrer eller liknande men att kunna vara nazist det är oförklarligt. Det enda som var bra med dem här krigen, fast det var egentligen inget jätte positivt med det. Det är att de som blev dödade eller skadade under kriget gick vissa till forskning och man kunde kanske hitta nya mediciner och liknande men det är fortfarande inte bra att människor behöver dö för en sjuk man som är maktgalen och saknar med känsla. jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om att England och Frankrike före kriget, på ett sätt var det bra att de inte gick in och stoppade Hitlers framgång förrän Polen och undvikte ett krig men det kom ändå senare. Men det var ändå bra att de gick in efter Hitler intagit Polen för tänk om han hade fortsätt att gå och ta över en massa oskyldiga länder. Men man tänker även hade det inte gått att gå in på ett tidigt stadium och stoppat Hitler utan att det hade blivit ett jätte stort krig. För Tyskland hade inte så mycket att komma med förrän Hitler hade börjat bygga upp armén igen, men det var ingen som kunde veta hur det här skulle sluta, man kanske trodde att ett krig aldrig skulle komma, man hoppades på det i alla fall. En annan sak som var bra det var att de allierande vann, fast jag tycker inte om sovjets sätt att styra Östtyskland och Östberlin, det kunde ha varit bättre. För tänk om nazisterna hade vunnit och nazismen skulle vara en huvud ideologi i hela världen och jude utrotningen fortsatte, fast vid det här laget hade det nog inte funnits så många judar kvar, men även homosexuella och andra drabbades även, jag vet inte om jag hade velat leva med det, men man vet inte riktigt hur man själv skulle handla, med all propaganda och de hemliga poliserna så om man sa något kunde man bli dödad. Några som var fega var USA (både under första och andra världskriget) de gick inte in förrän de själva blev hotade, eftersom USA var så starka kanske dem hade lyckats avgöra kriget mycket fortare och lika många civila kanske hade sluppit att sätta livet till. Jag hoppas att något sådant här aldrig händer igen…
Anders Johansson

ANDRA VÄRLDSKRIGET , 3.0 out of 5 based on 59 ratings
Betygsätt ANDRA VÄRLDSKRIGET


Поврзани училишен
Nedanstående är skolarbeten som handlar om ANDRA VÄRLDSKRIGET eller som på något sätt är relaterade med ANDRA VÄRLDSKRIGET .

10 Responses to “ANDRA VÄRLDSKRIGET”

 1. dalleknalle on 06 Feb 2009 at 1:27 fm #

  Den var bra, men använd styckeindelning (Y)

 2. Ekkerman on 29 Apr 2009 at 7:12 em #

  Många bra influenser. Håller dock med Dalleknalle. Använd styckeindelning, tänk på stavning och dela upp meningar, både för att göra det lättare att läsa och för att ge ett bättre intryck.

  =D

 3. Wiccini on 14 Maj 2009 at 8:53 em #

  Mycket bra innehåll och egna tankar. Det skulle vara ännu bättre om du rättar stav- och grammatikfel. Som “dem” ska vara “de” i 98% av fallen. Dina egna tankar var bra men kunde ha varit kortare, blir ganska enformigt efter en stund…

 4. klara on 31 Mar 2010 at 9:53 em #

  skitbra ju!

 5. caro on 26 Maj 2010 at 10:39 fm #

  mkt text
  men vem började allt
  bra fakta

 6. claudia on 07 Dec 2010 at 10:40 fm #

  mycket bra fakta, men exakt vilka menas med de renblodiga tyskarna? om du menar den heltyska befolkningen, så stämmer de inte helt att de hade det bra. Många städer de bodde i bombades ofta, hungern var också ett stort problem, pappor var ute i krig/krigsfångar och ofta visste man inte om de levde ens. Min morfar och många andra pensionärer jag känner i Tyskland berättar om händelser och trauman de upplevt som barn — så hemska saker som vi knappt kan föreställa oss.

 7. Olof on 16 Feb 2011 at 10:42 fm #

  Kära Anders

  Jag är ganska säker på att du inte fått med alla orsaker över varför Japan attackerade Pearl Harbor. Japan var en militärmakt under mellankrigstiden och förde krig mot syd-ost Kina för att expandera sitt herravälde; än var Japan ingen demokrati ~ det var en diktatur. Hursomhelst ogillade USA detta krig av olika orsaker och bad Japan att avsluta kriget annars skulle USA lägga sig i. Japan vägrade. USA kapar då olje tillförseln till Japan då Japan måste svara med att starta ett krig mot USA, annars skulle Japan riskera att kollapsa som nation.

  MVH // Olof

 8. Sanna on 09 Apr 2011 at 6:28 em #

  Toppen, men hitler dog inte av gift? Han sköt sig, han och hans fru sköt sig i hand skyddsrum (Bunkern) :)
  Annars jätte bra

 9. emma on 22 Maj 2011 at 11:39 fm #

  Jättebra! :)

 10. zune on 01 Dec 2011 at 5:49 em #

  det hade varit bra om man tog med vad som hade hänt om attentaten mot hitler lyckats ! : D: D

Kommentera ANDRA VÄRLDSKRIGET

« | »