.com

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Андре Мари Ампер

Предмет: Биографии

А. бил син на богат трговец. Тој бил подигнат од страна на наставниците и неговиот гениј се појави на многу рана возраст. Тој докажа дека има фотографска меморија. Тој го запамтил работи тој чита многу години порано. Тој беше особено успешен во математика. Откако тој се ожени во 1799 година, тој се поддржани како професор по математика во Лион. Во 1802 година се преселил во Bourg, а подоцна и во Париз, како професор по математика и физика на Ecole Centrale. А најдобро е познат по тоа што ги поставил математички основи на електромагнетизмот. Oersteds направија основните откритие дека на електрична струја поминува низ еден проводник може да има магнетна игла да се движат. А. веднаш почна своите истраги и околу една недела подоцна, тој беше во можност да даде објаснување за нивните резултати. Тој се обиде да покаже дека електрична струја, исто така, влијаат еден на друг како струи и магнети влијаат едни на други. Тој тоа и го покажа со тоа што овозможи две струи на протокот низ две агилни лидери. Ако тековната тече во иста насока на двајцата лидери, тие привлекуваат едни со други. Ако тековната текови во спротивни насоки одбиваат еден со друг. Понатаму продолжи со проучувањето посложени конфигурации, на пример, затворени јамки или спирали. Тој успеа дури и правење на математичката анализа што е дозволено за квантитативни пресметки. Ампер е почестен со неговото име го дал своето име и на закон, законот Ампер, кој прецизно ги опишува сила помеѓу сегашна сметководствена диригент, и единицата на електрична струја.

based on 6 ratings Андре Мари Ампер, 3.6 од 5 врз основа на рејтингот 6
Стапка Андре Мари Ампер


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со Андре Мари Ампер или на било кој начин поврзани со Андре Мари Ампер.

Коментира Андре Мари Ампер

|