. Сега

Училиштето и есеи од средно училиште
Барај училиште работни места

Аполо

Уметност патрон, и siandets и светлина (што на грчки може да се преведе просветителството) Бог. Тој е роден на островот Delos од лето, ќерка на Титан, а неговиот татко бил Зевс. На островот дојде да биде она што е најсвето на острови во античка Грција, па дури и денес се урнатините на многу древни храмови. Неговата сестра била лов божица Артемида, која е исто така заштитени млади жени. По тој уби огромен змијата Питон во Делфи во Parnassos Планини, беше сајт кој е посветен на него. Таму стои издутина на штит, Папокот на светот, според античките Грци, центарот на Земјата. Неговиот Oracle кој беше посетен од многу луѓе, како кралеви и обичните луѓе. Тие дојдоа да се консултира со Pythia, свештеничка Аполо е, за својата иднина.

Во Делфи беше игра за чест на Аполон, првично секои осум години, но подоцна на секои четири. На Pythean игри беше и спортски и музички натпревари.

На многу начини персонификација на Аполон, на совршен маж според старогрчкиот критериуми. Тој забавуваат на други богови со свирење на лира, и тој исто така бил вешт стрелец и финалист, а тој се смета од страна на некои да биде првиот добитник на Олимписките игри. Тој заштитени млади луѓе, и беше jordbruksgud и исцелител. Тој беше, исто така, се смета за најубавата Бога.
Постојат многу приказни на Аполон како човек кој е безнадежно во љубовта, и жени кои не се врати своите чувства, тој беше казнет сериозно: Касандра беше проколнат така што никој не би поверувал нејзиниот ужасен визии за иднината, Дафне беше на дрво за да го избегне, а се откажа Принцезата Kreusa на Атина и нивните деца.

Аполо исто така го сакаше мажи. Во приказната на младиот човек Hyacintos Аполо случајно го убива својот млад љубовник со дискусија, и тој се сврте кога во цветот на истото име, но тажен жалат на Божјата Пи Пи на лисјата.

Но, Аполон, исто така, оној кој го испрати чума. Неговиот гнев казнет Грците кога тој сними својата стрели на чума во грчкиот логор во Троја. Како исцелител, тој научи луѓето да бидат чисти, а Тој е Бог на таткото на медицината Асклепиј е.

Аполо лесно може да се смета за еден од најважните богови во античките грчката митологија. Неговиот свет број седум, и тој
е поврзана со календарот. Тој беше, исто така, поврзани со делфинот.

Стапка на Аполо


Поврзани училишни проекти
Следниве се училишни проекти кои се занимаваат со Аполо или на кој било начин поврзани со Аполон.

Аполо коментар

« | "