.com

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Астероиди и комети

Астероиди

Астероиди или småplaneterna се тела на карпи, кои во најголем дел се во орбитите меѓу Марс и Јупитер. Најголемиот дел од астероидниот појас се простира меѓу 2,2 и 3,3 * астрономски единици од Сонцето. Најголемиот познат Cere астероидот е со пречник од 1.000 километри. Најмалиот астероиди имаат дијаметар од еден помалку од 1 км. Тоа Konner само 200 астероиди поголема островот на 100 км, постојат 2700 namgivna астероиди.

Метеорити

Простор interplanetõra содржи големи количини meteroider. Овие клетки се разликуваат во големина од неколку микрони преку песок зрна со големина на честичките. до 10, па дури и до 100 метри als. Ниту метеор влегуваат во Земјината atmosfõr тоа може да достигне брзина од 70 км / сек. Метеори võger помалиот остров 100 тони поделена на мали парчиња и повеќето искинати на парчиња, но повеќето изгори во атмосферата. Парчиња стигнат до земјата се нарекуваат метеори. Овие органи најверојатно потекнува од астероидниот појас, тоа може да се докаже со пресметување на своите песни.

Знаеме дека на три типа на метеорити, оние составен од камен (аеро литри), која се состои од железо (страна ритуали) и се состои од мешавина на камен и железо (sideroliter). Повеќето од различни видови кои покажуваат знаци кои некогаш биле smõlta едно време, за разлика од камени метеорити кои останаа непроменети од создавањето на универзумот. речиси сите содржат минерални кристали или 4,6 милијарди години, кои се проценуваат староста на универзумот да.

Комети

Комета се состои од едно компактно јадро обиколени со облак од гас и прашина наречен кома. Од кома пука еден или повеќе опашки. Во некои поголеми комети опколија кома од водороден облак неколку милиони километри во дијаметар. Повеќето комети follow-долго, високо елиптични орбити. Ниту една комета Normar патеката како развиена komanoch опашка станува се повеќе јасно. Опашката секогаш поени далеку од сонцето, така што f ÷ следните по kõrnan кон сонцето. Постојат два вида на опашките, вид nõstan посочувајќи директно далеку од Сонцето и има многу структура, medant тип два или и криви, но во најголем дел сосема лабава структура.
Ултравиолетовото зрачење од сонцето чука надвор некои електроните од атомите и молекулите во кома, а произведува наелектризирани јони. Овие се збришани од кометата шеф на прилив на наелектризирани честички од сонцето, наречен сончевиот ветер, формирање на опашката на првиот тип

Пулсари

Пулсари или радио kõllor. Понекогаш или печка видлив или доведува до Р ÷ ntgen strÕlning трепне периоди помеѓу nÕgra секунди да значи една милисекунда. Секој пулс трае nÕgra проценти од период (интервал помеѓу пулсира), така што предмети семиња observat ÷ точка на гледање или невидлив игла на ÷ најголем дел од времето.
вена во врска со силата на последователни пулсирања варира, или период константа на некои po десет милиони евра.

Atronomerna мислам пулсар Или брзо ротирачки неутронски stjõrna што избувнал strÕlning, во тесен конус svõnger околу ungefõr како светлината во светилникот. Секое гонг конус насочени кон Земјата, па тоа сигнал зазема.

Остатоци од супернова Окс (Краб Небула) и Вела PO p ÷ повлече stjõrn небото innehÕller пулсари кои stõmmer со теоријата дека на неутронската stjõrnor формирана на супернови.

"Светилникот" теорија stõmmer толку во ред со сите факти. сите stjõrnor ротира, и ротирачки објект е договор, ПА ротира побрзо PO поради законот на конзервација r ÷ relsemõngdsmomentets.

Најбрзо пулсар
TVO милисекунда пулсари имаат upptõckts IB ÷ rjan 80-тите. Од нив има период Po 1.557 милисекунди (642 пулсира во секунда), а другиот има период Po 6,1 милисекунди (170 пулсари во секунда).
И покрај многу краток период Или frÕga на многу стари предмети, најмалку 100 000 Ор. Астрономите беа ѓ rst f ÷ ÷ rvÕnande но сега усвои Bogge предмети или "членови" на двојна stjõrnesystem умира маса Verf ÷ ÷ rningen пулсари да имаат мачка ротациона брзина ÷. Во еден случај таа успеа FO напред набљудувања ул ÷ Џер оваа теорија.

КОМУНИКАЦИИ И ПАТУВАЊЕ

Еден од најголемите и најпроблематичните прашања со кои научниците утврдени, ние, луѓето сме само интелигентни суштества во универзумот и на нашата планета, или само место на живеење на животот?

вена од или е можна дека животот може да биде

based on 2 ratings Астероиди и комети, 2.3 од 5 врз основа на 2 рејтингот
Стапка астероиди и комети


Поврзани со училишни проекти
Следниве е училишен занимаваат астероиди и комети или на било кој начин поврзани со астероиди и комети.

Коментар астероиди и комети

|