. Сега

Во училиштето работи и есеи од средната и средно училиште
Пребарување училиште работни места

Астрономија

Земјата

Земјата е 4,5 милијарди години. Тоа е 4500 ° C, во средината на земјата.
Земјата е на 12 700 km во дијаметар.Земјата не е совршено круг.
70% од Земјата е покриен со вода.
Најоддалечените на планетата наречена кората на Земјата и е 30-40км дебела.
Земјината атмосфера не е директно гости, но тоа е околу 1000 километри дебели.
Земјата ротира околу својата оска еднаш во 23ч и 56min, а само за
дека ние се врти и дење и ноќе. И тоа се врти околу сонцето во 365,25 дена.
Постојат правила тука 0,25 што значи дека имаме престапна година на секои четири години.
Земјата е навален, така што можеме да го добиете сезони.

Месечината

Месечината ротира токму онака како што земјата ги прави фиксна наместо ротирачко околу
сонцето месечината ротира околу Земјата. Површината на Месечината е покриена со кратери и рамнини.
Кратерите биле направени за Месечината беше погодена од огромни карпи на
речиси 10 милиони години. највисоката планина Месечината е 8000 м
Растојанието помеѓу Земјата и Месечината се од 380 000 километри.
дијаметар Месечината е 3200 км. Месечината е околу една четвртина поголем од Земјата е. температура на површината на Месечината е од-до +110 oC 160oC.
Првиот екипаж на вселенското летало слета на Месечината беше 20 јули, 1969. Нил Армстронг бил првиот човек за да одиме на Месечината.
Неговите траги ќе останат на Месечината во неколку милиони години за да на месечината нема атмосфера, па дува, тоа не е ништо таму. гравитацијата на месечината е една шестина од земјата. Значи може да се укине 50кг на земјата може да се укине 300 килограми на Месечината.
Месечината, исто така познат како Луна.

Сонцето

И сонцето е ѕвезда. Тоа изгледа толку голема во однос на другите ѕвезди е затоа што таа лежи толку блиску. Таа ги зема 8min за зрак на сонце, кои доаѓаат од сонцето на земјата. Растојанието помеѓу земјата и сонцето е 150 милиони километри.
со дијаметар од Сонцето е 1.392.000 километри. Температурата на површината е 6000oC.
, А во средината е 15 милиони оС. Сонцето е 4,6 милијарди години.
Секој втор сонцето губи 4,5 милијарди тони од својата тежина.
Научниците проценуваат дека сонцето ќе биде сјае во околу 5 милијарди години.
Ако некој требаше да одам со автомобил кон сонцето, тоа ќе бидат потребни околу 200år.

Сончевата енергија и затемнувањето на Месечината

Месечината се движи во орбитата околу земјата и земјата орбита околу Сонцето.
Понекогаш на сонцето, месечината и земјата во линија, но едни со други. Зависност од тоа дали планот е сонцето-Мун-земјата или сонцето-земја-Мун, го добиваме затемнување на Сонцето или затемнувањето на Месечината. А затемнување на Сонцето трае максимум од 7 минути. Во последните затемнување на Сонцето во Шведска беше во 1954 година и следната затемнување на Сонцето ќе биде 2126. Години

На планетите

Во Сончевиот систем се оние девет планети. Меркур, Венера, Земја и Марс се прилично слични. Тие се состојат од голем дел од камен, а планетите се многу мали.
Јупитер, Сатурн, Уран, Нептун, кои припаѓаат на џиновски планети.
Тие се состојат од течни и гасни прашање. Плутон мислам дека е доста, како првите четири. Зборот доаѓа од планетата грчки и значи "скитници.
На планети не се грее само по себе, тие стануваат видливи со светлина од сонцето што се рефлектира. На планетите се движат во елиптични орбити околу Сонцето.
Тие патишта се нарекува елипси.

Комети

Кометите се состојат од замрзнати гас, чакал и мраз. Комети патување околу Сонцето во редовни интервали.Кометите се движат во елиптична орбита околу Сонцето.
Поентата на полетно-слетната патека, кога кометата е најблиску до Сонцето е наречен "перихелион".
Тие се обично далеку во рабови на Сончевиот систем. Како што се доближи до сонцето ќе стане дел од комета гас, и ќе добие една опашка. Опашката секогаш укажува далеку од сонцето (кога кометата излегувам повторно не оди опашка првите зборови).
Понекогаш можете да ги видиш две редици. Комети видливи од неколку дена до неколку месеци. Во просек, една комета 8-15 km во дијаметар.

Комети за 1950
• Hale-BOPP 1995
• Huyakutake 1996
• Западна 1996
• Kohoutek 1973
• Бела-Ортиз-Bolelli 1970
• Бенет 1969
• Ikeya-Seki во 1965 година
• Seki-линии 1962
• Вилсон-Хабард 1961
• Mrkos 1957
• Аренд-Роланд 1957

Астероиди

Помеѓу Марс и Јупитер, постои појас каде што има многу помали планети. И каде тие минорни планети наречени астероиди.
Првиот астероид е пронајден во 1801 година и тоа да се преименува во Серес.
Тогаш тие откриле Палас, Веста и Јуно.
Но, сега тие се наоѓаат неколку илјади повеќе. Церес е со дијаметар од 1000km.
Повеќето други астероиди обично имаат дијаметар од 1км или помалку.
Значи Серес маса е речиси половина од масата на сите астероиди во појасот.
Ако голем астероид би можеле да ја погоди Земјата би веројатно сите живи нешта умре.

Метеорити

Астероиди кои се помалку од 100 метри во дијаметар се нарекува метеорити.
Метеоритот е голем камен. Ќе метеор во атмосферата на Земјата да се изгори. Можно е метеор да го погоди површината на Земјата.
Тоа е ретко дека метеоритот ќе сам.
Тие најчесто доаѓаат за околу десет во исто време.

Меркур

Меркур е најблиската планета до сонцето. Тоа е многу мал,
само малку поголема од нашата месечина и површински Меркур наликува на нашата Manes многу. Меркур нема атмосфера. Температурата на ден може да се издигнат над 420 º C.
А ноќе може да падне до -108 º C. Меркур нема месечината

Венера

Венера е приближно голема како Земјата. Таа има дијаметар од 12 104km. Температурата на површината е 740 º C.Тоа се 225 дена за да ги ротира Венера еднаш околу Сонцето, и 243 дена за да ги ротира околу својата оска.
Венера нема Месечината.

Март

Март е повикан на црвената планета, бидејќи изгледа црвено, бидејќи ако се погледне во него, со голи очи. Марс е околу половина од голем дијаметар како на Земјата,
Марс 6 786km. Таа ги зема 1,88 години за тоа да се ротира еднаш околу Сонцето,
и 24,6 часа околу својата оска. Претходно имаше вулкани во март, но тие ќе излезат. Марс има два сателити (Phobos и Deimos).

Јупитер

Јупитер е најголема планета во нашиот Сончев систем. Таа има маса повеќе од сите други планети заедно. Во центарот на Јупитер е 20 000 º C.
Дијаметарот е 142 984km. Тоа трае 11,86 години за да ги ротира еднаш Јупитер околу Сонцето, а околу 10 часа за да ги ротира еднаш Јупитер околу својата оска.
Јупитер има 16 месечини.

Сатурн

Сатурн е вториот најголем од деветте планети. Тоа е прстен околу неа.
Всушност, тоа е барем 10 000 прстени. Прстените се состои од мраз и чакал.
Дијаметарот е 120 536km. Во центарот на Сатурн е 15 000 º C.
Тоа трае 29,46 години за Сатурн за да ги ротира еднаш околу Сонцето, и да ги ротира еднаш околу својата оска, што е потребно за 10,65 ч
Сатурн има 18 месечини, најголемата од нив е наречен Титан.

Уран

Уран бил откриен во 1781. Тоа е сино-зелена боја. Таа има дијаметар од четири пати поголема од таа на дијаметарот на Земјата. Тоа трае 84,01 години за Уран за да ги ротира еднаш околу Сонцето, и околу сопствената оска, што е потребно за 17,2 часа, Уран има 15 месечини.

Нептун

Тоа беше откриено во 1989 година. Нептун е иста како и Уран.
Таа има дијаметар од 49 528km. Таа ги зема 164,79 години за да ги ротира еднаш Нептун околу сонцето, и целиот свој оска, тоа трае 16,1 часа Нептун има осум месечини.

Плутон

Плутон беше откриен во 1930 година од страна на несреќата. Плутон е најмала планета на девет. Тоа е дури и помалку од една војна нашата месечина. Растојанието помеѓу Сонцето и Плутон е 5,9 милијарди километри. со дијаметар од Плутон не е 2300km.
И температурата е-230oC. Плутон има сопствена месечина Харон име.
Тоа беше откриено во 1978 година. Тоа е прилично голема во однос на себе, но Плутон. Харон е со дијаметар од 1265 км. Плутон ротира околу Сонцето во 247,7 години.
И што ротира околу својата оска во 153h.
Плутон е составена од 70% и 30% камен замрзната вода.

Астрономија, 2,0 од 5 базира на 9 рејтингот
Оцени Астрономија


Поврзани училишен
Следниве се училишна работа која се занимава со астрономијата или на било каков начин поврзани со астрономијата.

Коментар на астрономија

« | "