. Сега

Училишна работа и есеи од средно училиште
Пребарај за училишни проекти

Бактериски содржина во ProViva Shot

Цел: Да се ​​испита бактериски содржина на млечна киселина бактерии во ProViva снимен во согласност со содржината на пакетот наведени
(250.000.000 бактерии / ml) Материјал: Proviva Shot
Rackla
1 компјутер стерилни 10 ml дипломиран пипета
6 парчиња стерилни 1 ml дипломиран пипета
1 компјутер стерилни 250 ml конусна колба
5 парчиња стерилни епрувети
духот режач
5 парчиња стерилни агар (Rogosa агар)
1 компјутер пластична кеса
1 компјутер стерилни Пастер пипета.
Етанол, 70%
Натриум хлорид, 0,9%

Теорија: Ако поставите на млечна киселина бактерии на агар плочи, што е право на животната средина за нив да се напредува во, на температура од 308-313 К бактерии се размножуваат експоненцијално. Околу индивидуални бактерии формираат колонии дека човекот со окото може да смета.

Дизајн: разблажување:

1,0 мл ProViva Shot мери со пипета (1 ml), а примерок бил префрлен во колба која беше разредена со 99,0 ml на раствор на натриум хлорид како што се мери со пипета (10 мл). Решението на e-клипот вознемирен од спин.

Петте цевки беа означени 1-5 и секој исполнет со 9,0 ml на раствор на натриум хлорид. Од Е-колба беше 1,0 ml раствор pipetted (1 мл) додаден во епрувета одбележаа првата На Snaps на епрувета содржини беа измешани.
Потоа, 1,0 мл од епрувета број 1 и префрлен во епрувети # 2 со нови, стерилни пипета (1 мл). Иако содржината на овој епрувета беше вознемирен од закопчување. Истата постапка се повторува се додека сите цевки пополнети.

Одгледување:

Петте агар плочи беа означени 1-5. Засилувач изгорени од страна на првиот натопени во етанол. Две капки (околу 0,1 мл) од пет епрувети биле пренесени на агар плоча со pasteurpipetten 5 и се намачкал низ плоча со засилувач, кој потоа повторно изгорени надвор и постапката беше изведена плоча 4, 3, 2, 1.
Плочите беа снимени повторно откако им беше дозволено да се исуши за неколку минути. Тие потоа беа ставени во греење печка (310 К).

Читање

По една недела, агар плочи биле извадени од рерна и бактериски колонии кои се појавија се броеја во плочи каде што тоа е можно. Со помош на боја молив означени секоја колонија по забележи.

Мерните резултати: агар плоча број 3 состои од 272 парчиња бактериски колонии.

Третман на
Мерните резултати: Е-клипот концентрација на пијалак беше 0,01 мл мл на натриум хлорид. Решение тогаш беше разредена со фактор 10 за секоја цевка.

Концентрација
(Ml пијалок) / (ml раствор)

Цевка 1: 0,001
Цевка 2: 0.0001
Цевка 3: 0,00001
Цевка 4: 0,000001
Цевка 5: 0,0000001

Агар # 3 првично беше 272 бактерии кои дојдоа од 0,1 ml раствор од цевка 3 Ин витро # 3, имаше на тој начин 272/0, 1 = 2720 бактерии / ml.

2720 ​​/ 0,00001 = 272 000 000 бактерии / ml

Резултати: концентрација на бактерии во ProViva Shot тужел широко во согласност со содржината тоа ниво.

Feldiskussion: На контаминација може да влијае на исходот на работа не беше целосно стерилна. Солидна агар плочи беа посебно направен за да добиете млечна киселина бактерии за да напредува, па не може да биде причина за поголем маргините на грешка.

Две капки во собата до 0,1 ml и оваа потреба не мора да биде точно точно.

Мешањето на цевките е веројатно најголемиот извор на грешка кога тоа веројатно не е доволно.

Засилувач користат во smearing на бактерии може да се делумно загрева и затоа уби одредени бактерии.

Читање и пребројување на бактерии може да се малку неточна кога беше тешко да се види некои колонии hopvuxna заедно.

Лабораторија е извршена само еднаш. Беше на експериментот е направено неколку пати, повеќе прецизна вредност треба да се постигнат.

Заклучок: определени нивоа на бактерии во содржината одговара веројатно со реалниот број на бактерии. Исходот не е во целосна согласност веројатно се должи на грешки.

based on 7 ratings Бактериски содржина во ProViva стрелан, 2.6 од 5 врз основа на 7 рејтингот
Стапка бактериски содржина во ProViva Shot


Поврзани училишен
Следниве се училишни проекти кои се занимаваат со бактериски содржина во ProViva Shot или на било кој начин поврзани со бактериски содржина во ProViva shot.

Еден одговор на "бактериски содржина во ProViva Shot"

 1. anna erik ќерка на 18 април, 2008 во 19:12 #

  Здраво!

  Има некои време уживајќи ProViva овошен пијалак, а потоа видов ProViva Shot купил

  Јас веднаш пар förackningar.När учев содржината и хранлива вредност, станав љубопитни

  што одделени двете производи различни. Некој концентрација разлика од Lacto.pl. 299v

  не е одредено, и тоа е она што ќе биде интересно да се знае.

  Таму е, секако разлика, но зошто да не го прогласат?

  Ве молиме објаснете на љубопитни потрошувачите на прекрасно вкусни овошен пијалак.

  Со почит од Ана

Коментар бактериски содржина во ProViva Shot

« | »