. Сега

Училишна работа и есеи од средно училиште
Пребарај за училишни проекти

Подготовка и мешаници на решенија

Предмет: Хемија

Цел: Научете да се избројат со концентрации, износот на супстанција и волуменот, односот помеѓу нив и да научат да се смета на нив. Ние, исто така, ќе вежбаат како да се избројат на точниот број на децимални места и заокружуваат право. Вовед: Со мерење на тежината на сол на аналитички рамнотежа, а потоа го донесе во волуметриска колба, истурете во дејонизирана вода и вклучете го неколку пати да си ја дознаам што концентрацијата е. Ние, исто така, ќе се пресмета масата на калиум перманганат кога концентрацијата е 0,12000 ml/dm3 со 100,00 см3 волумен (мл).

Хипотеза: А хипотеза за оваа лабораторија не е соодветен, бидејќи морам да ја искористам на резултатите што ги добивате од пондерираниот сол. Јас треба да: а позната фигура во односите меѓу волумен, концентрација и количина на материја за да може да смета на него. Но, мислам дека, сепак, дека обемот ќе биде поголема и поголема, толку е поголема концентрација ќе биде.

Материјал: Тежи чамци направени од фолија, калиум, јонизиран вода, колба, аналитички, шпатула и лажица.

Извршување: почнам со тоа што обемот на 100,00 см3 да dm3 за концентрација единица mol/dm3. Тогаш знам концентрацијата и волуменот, знам два броја во сооднос и износот на супстанција земени само. Да се ​​добие subtansmängden морам да мултиплицираат концентрација од волуменот. Износот на супстанција множи со моларна маса е масата, па морам да се дознае моларна маса на супстанцијата KMnO4. Го направив ова од страна гледајќи во периодниот систем и додадете ги заедно. Постојат 4 х о и затоа треба да се земе 4 пати на моларна маса на О и да додадете на други да се добие на моларна маса на супстанцијата. Тогаш јас множи резултатот со моларна маса износот на супстанција Јас маса на супстанцијата. Ова беше задача А Задача е повеќе практична изведба наместо броење. Ние ја foliebit и обликувани како тежи чамци. Ние се мери само våskeppet првиот, така што ние може да смета колку сол се мери. Ние отстрани потребата за скалата дека ние тара на скалата така што можеме да се види важноста на сол. Зедовме на прв шпатула и го стави во сол во vågskeppet со тоа беше тешко со шпатула, па ние ја лажица, наместо. Ние чекавме додека вредноста на масата се стабилизира и напиша на резултатите. Ние истури ова во 100 ml волуметриска колба. Таму, мора да биде многу внимателен да не се прелее како на масата на сол ќе исчезне без да се знае колку е тоа, затоа што не може да смета на него и пресметката станува помалку точни. Ние мери vågskeppet повторно да дознаете колку масата на сол која се заглавени на vågskeppet и не дојде во колба. Тогаш го видовме бран покажа сол лево ние го напишал до како "не се реши масовно калиум перманганат." Додадовме дејонизирана вода на околу половина од топката во колбата беше исполнет. Се обидовме да бидете сигурни дека тоа нема да добие каква било вода по страните на клипот врвот како ова не ќе се смета во обемот дури и ако тоа е таму. Ние се осврна и на малку па видовме дека калиум перманганат распушта. Тогаш ние исполнет со дејонизирана вода до волуметриска колба означени на врвот на клипот. Тогаш ќе мора да се види, така што е потребно за малку повеќе од линијата бидејќи водата е како што следува:
Бидејќи водата е обоен, тоа е потешко да се види.
Ние се стави на капа и се сврте на клипот нагоре и надолу 50 пати за да бидете сигурни дека солта има растворен правилно и тогаш ние се добие раствор.

Задача C: Да се ​​направи раствор обем што ќе го земам од таму до вториот решение треба да се користи формулата: Vstam Ц вирус C = V сол сол

Ако јас внесете вредностите јас веќе имам, да се добие равенка која изгледа вака:
V вирус 0,0020 = 0,12 0,1 И следува дека вирус V = 0,002 0,1
0,12
(Бидејќи 0002 е концентрацијата на првото решение јас треба да го замени фигура со други концентрации е наведено кога ќе се пресмета други тома на раствор)
Кога сакам да се пресмета масата на калиум перманганат ќе ги преземе резултат на погоре пресметка поделено со 100 и резултатот се множи со 1,8915. Така: 2,5 см3 1,8915 g
100cm3
Бидејќи имам обемот Јас треба да се знае колку има од 100cm3 (Мора да знаете дел земам). Тогаш знам колку тоа е, морам да ја искористам оваа пати поголема од масата што имам во парк решение, делумно поради тоа што имам да добие единица во g (маса) и дека јас потоа да дознаете колку масовно овој дел волумен, која е задачата .
Резултати:

Концентрација mol / cm 3 V раствор см3 М калиум перманганат g
0,0020 1,67 0,0316
0,0030 2,5000 0,047
0,0040 3,3333 0,062
0,0050 4,167 0,078
0,0060 5.0 0,0946
0,0070 5,8333 0,11
0,0080 6,6666 0,126
0,0090 7,519802 0,142

Заклучок: Моите резултати покажуваат дека мојата хипотеза е точно, обемот што го зедов од акциите решение зголеми повисоки концентрации. Тоа е затоа што ние се претпостави истиот волумен на раствор со иста концентрација да направите сите од овие решенија со различни концентрации. Ние ги користиме дејонизирана вода во овие испитувања, што значи дека единственото нешто што влијае на концентрацијата на растворот е калиум перманганат, која јас земам од акциите решение. Резултатите исто така покажуваат дека масовните kailumpemanganat двојно ако концентрацијата беше двојно, на пример, концентрацијата беше 0,0020 масовно 0,0316 и 0,0040 на концентрација имаа маса 0062 g Ова е многу логично, кога ќе треба да се земе два пати повеќе калиум перманганат за тоа да двојно концентрација (на пример калиум перманганат е единственото нешто што дава концентрација во нашите експерименти) Масата исто така се зголеми повисоки концентрации и количини беа. Да се ​​голем обем да бидат во можност да се покаже висока концентрација бара употреба на повеќе маса отколку во помал волумен на раствор со пониска концентрација.

based on 3 ratings Подготовка и мешаници на решенија, 3,3 од 5 врз основа на 3 рејтингот
Стапка обработка и мешаници на решенија


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училиште работа е за сите подготовка и мешаници на решенија или на било кој начин поврзани со подготовката и мешаници на решенија.

Коментира за Формулирање и мешавини на решенија

« | »