.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишните

Одредување на формулата реакција со загревање на натриум бикарбонат

Предмет: Хемија

Цел: Научете како да брои со молови во хемиски равенки и од dettas во можност да се утврди масата на реактантите.

Хипотеза:

Вовед: Со загревање на натриум карбонат и тежат ова на масата на супстанцата која е формирана е извадена. Со познавањето на масите на реактантите да биде еден од реакција формули 1-3 определен како вистинскиот за загревање на натриум бикарбонат.
Материјали: бран, тенџере, режач и калциум карбонат.

Извршување: На садот е измерен празна. Солта е додаден и се мери. 2ж на сол е додаден и ова беше извадена преку масата на сол + тенџере, минус масата на само искушение. Материјалите беа развиени за греење режач е вклучен. Искушение да се третира внимателно со "стап" за да го дофати пресудни моменти, со цел дека ние нема да ја земеш со вашите прсти. Природните масти на нашите прсти може да дојде во пресудни моменти каде што треба да реагира. Солта е загреан за долго време. Ние се мери садот со сол. Кога ќе се загреат, испарил одредени супстанции забележливи кога бранот на маса е намалена. Да знаете дека солта реагираше целосно и така можеме да сметаме на правото фигури така беше пресудни моменти мораше да се загрева малку повеќе и се мери повторно. Ако ова коефициент покажува иста маса како прв да почнете пребројување на формула, но ако на масата има променето од минатата тежина мора да се загрева и се мери на масата не се промени. Ова мораше да се направи 3 пати во нашите експерименти.
Како резултат на маса кога ќе се мери последен пат беше искористена за да дознаете колку е гасифицирана. Ние го правиме ова со преземање на колку што е сол + пресудни моменти мери првично одзема од колку сол и садот се мери кога ние тоа го загрева. Разликата меѓу нив, јас го користам кога јас реков утврди масата на сол, реагираше. Со преземање на бројот на грама сол мери првично одземен од страна на разликата во последната пресметка, односно оној кој не остане во пресудни моменти по загревање може да се добие разликата во масата грама. Тогаш задача е да се дознае она што беше останало во пресудни моменти по загревање беше на тема. Ова може да се пресметува со земање на целиот многу сол од самиот почеток, без разлика пред и по загревањето на масата. Ова потоа се споредува со масата од темите подолу за да дојде до заклучоци и резултати.

Пресметки: пресудни моменти 16,56g
Crucible + сол = 18,56g
Евтини сол = 18,56-16,56 = 2g

Масата на сол кои одговорија и стана нешто од следниве теми:
18,56-17,81 = 0,74g 2-0,74 g

Јас за сол се загрева
М (NaHCO3) 22,99 + 1,0079 + 12,011 + 16 х 3 = 84,0089 g / mol
n (NaHCO3) 2G / 84,0089g / крт = 0,02381 молови

Еве три предлози за реакции
1. М (NaOH) 22,99 + 16 + 1,0079 = 39,9979 g / mol
n (NaOH) 0,02381 мол
m (NaOH) 0,02381 x 39,9979 = 0,9523 g

2. М (Na2O) 22,99 x 2 + 1,0079 = 61,98 g / mol
n (Na2O) 0,02381 / 2 = 0,0119 мол
m ((Na2O) 0,0119 x 61,98 = 0,7376 g

3. М (Na2CO3) 22,99 x 2 + 12,011 + 16 х 3 = 105,991 g / mol
n (Na2CO3) 0,02381 / 2 = 0,0119 мол
m (Na2CO3) 0,0119 x 105,991 = 1,2613 g

Резултат:

Crucible: 16,56g
Crucible + сол: 18,56g
Сол: 2ж
Прво тежат по загревањето: 17,84g
Други тежина: 17,81g
Трето тежина: 17,81g
Маса стана Снабдувања: 0,74g
Маса беше оставена: 1,26g
Супстанција моларна маса (g / mol) Износ на супстанцијата (мол) Маса (е)
Натриум бикарбонат NaHCO3 84,0089 0,02381 2
Натриум хидроксид
NaOH 39,9979 0,9523 0,02381
Динатриум
Na2O 61,98 0,0119 0,7376
Натриум карбонат
Na2CO3 105,991 0,0119 1,2613

Миса во пресудни моменти може да се спореди опција број три. Масите беа доследни. На супстанцијата формирана во пресудни моменти за време на грејната беше натриум карбонат.

Заклучок:
На три различни опции покажаа две реакции на еден производ, кој беше формирана од страна на две. Ова значи дека реактантите е половина од производот. Затоа, тоа е важно за пресметка поделба на износот на супстанција со два. Јаглерод диоксид и вода, генерирани од оваа загревање на натриум бикарбонат кои не можеме да се види со голо око. Затоа, ние само може да се направи разлика помеѓу три опции за равенката реакција со броење на нив. На супстанцијата ќе останат без оглед на темата на која ќе биде формирана од страна на овие три опции се покаже иста боја кога ќе се загреат како натриум бикарбонат ни покажа уште од самиот почеток, бел прав. На други супстанции кои стануваат гасовити не може да се види. Затоа, стигнавме до нашиот заклучок од статистиката. (Тешко да се напише заклучок на оваа лабораторија, бидејќи ова беше да се пребројат со право одговори)

based on 15 ratings Одредување на формулата реакција со загревање на натриум бикарбонат, 2.2 од 5 врз основа на 15 рејтингот
Одредување на износот на формула реакција со загревање на натриум бикарбонат


Поврзани училишните
Следниве е училишен која вклучува одредување на формула реакција со загревање на натриум бикарбонат или на било кој начин поврзани со утврдување на формула реакција со загревање на натриум бикарбонат.

Коментар Одредување на формулата реакција со загревање на натриум бикарбонат

« | »