.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишните

Betsämning на кристални води содржината на бариум хлорид

Предмет: Хемија

Вовед

Целта на лабораториски експеримент 4 беше да се отстрани кристални води од различни бариум хлорид, а потоа работата колку отстрани, односно да работат надвор она што x е во формула BaCl XH О.

За да се постигне содржина на вода кристално беше измерен bariumkloriden пред загрева, а потоа после.

Позадина теорија за лабораторија

По читањето на сродни поглавје во книгата хемија, знаеме дека со мерење на масата на една супстанција губи кога ќе се загреат, може да се пресмета колку вода се врзува супстанцијата.
Кристал вода се нарекува, затоа што тоа е поврзано со темата на кристални структури.

Перформанси

Материјал: котел, котел маша, бран, мала лажица, гас режач, статив, жица мрежа, триаголник и бариум хлорид.

Прво, садот се мери само за да подоцна се знае точно колку bariumkloriden мери. Искушение тогаш беше исполнет до една третина од бариум хлорид, кој, исто така, се мери пред тоа. Со помош на садот маша, статив и триаголен котел се загрева за околу 5 минути, мешајќи за да не bariumkloriden ќе горат во дното. Во текот на грејната clumped до bariumkloriden дел, но исто така беше и единственото нешто што можеше да се види се случи и со голо око.
По искушение и неговата содржина да се излади за некое време, така што се мери повторно.

Резултати, заклучоци

Искушение маса беше 12,131 грама, заедно со bariumkloriden маса беше 23,321 g.
По 5 минути за греење кога кристални води испорачуваат како на водената пареа беше измерена маса за 21,629 g.

Со помош на периодниот систем се смета моларна маса на BaCl и Хо:
M (BaCl) = (137,3 + 2 * 35,45) g / mol = 208,2 g / mol
М (домаќин) = (2 + 1,008 * 16.00) g / крт = 18,016 g / mol

Масата на bariumkloriden без вода е пресметано со отстранување на садот многу:
m (BaCl) = g 21,629 - 12,131 g = 9,498 g

Кога маса и моларна маса на BaCl е завршена, износот на содржината на безводен bariumklodiden пресметува:
n (BaCl) = m (BaCl) / M (BaCl) = 9,498 g / 208,2 g / крт 0,0456 * 10 молови

Количеството на водата изгубени за време на загревањето (тежина порано - на тежината по):
23,321 g - 21,629 g = 1,692 g

Substansmängdes на кристални води:
n (домаќин) = m (домаќин) / M (домаќин) = 1,692 g / 18,016 g / mol 0,0939 * 10 молови

Откако сте го пресметува износот на супстанција (и) и на бариум хлорид и вода може да се види дека односот меѓу нив е речиси точно 1: 2.
Одговор: x = 2, што е формулата BaCl 2 H O.

Извори на грешка

Еден извор на грешка во оваа лабораторија може да биде дека целата вода не се вари далеку или да bariumkloriden можеби составен од влажност во текот на времето го лади.

Мојата коментари

Во споредба со маса за собирање каде одговорот и 2, нашите пресметки непрецизен.

На врв

Лабораторијата е да дознаам колку единици кристално содржина на вода на единицата на бариум хлорид содржани. Резултатот стигнавме во добра согласност со Табела колекција, односно два.

based on 3 ratings Betsämning на кристални води содржината на бариум хлорид, 4,2 од 5 врз основа на 3 рејтингот
Оцени Betsämning на кристални води содржината на бариум хлорид


Поврзани училишните
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат Betsämning на кристални води содржината на бариум хлорид или на било кој начин поврзани со Betsämning на кристални води содржината на бариум хлорид.

Коментар Betsämning на кристални води содржината на бариум хлорид

« | »