. Сега

Училишен и есеи од средните училишта
Пребарај за училишни проекти

Биг Бенг

Предмет: општество

Биг Бенг е името на теоријата за тоа како универзумот е создаден.

Се уште е многу нејасно за тоа како универзумот дојде во битие. Тоа е сепак сосема сигурно е дека тоа се случи за околу 10-15.000.000 години. За жал, теорија има недостатоци затоа што сте пронашле ѕвезди кои се многу постари од тоа.
Некои луѓе мислат дека тоа е биг бенг-от (оттука и името), која започна сето тоа. Теоријата претпоставува дека универзумот е многу густа и топла (околу 1032 Келвини) од почетокот, а потоа прерасна во универзумот на денешниот ден. Тоа е всушност прилично добра теорија што е можно да се објасни т.н. позадинско зрачење во просторот и во фактот дека навистина постои температура во просторот (3 Kelvin).
Други веруваат дека тоа отсекогаш изгледаше како тоа го прави денес.
Лично верувам дека повеќето од теоријата на хит бидејќи сè мора да се формирале од ништо. Единственото прашање е како таков камен може да се случи и она што ја предизвика.
Универзумот се шири (множење) од денот. Како што расте од ден на ден, тоа не треба на сите биле страшен тресок или експлозија на почетокот. Во тој случај, би биле во можност да биде само мала црна дупка од почетокот кои потоа има се прошири во универзумот што ние ја познаваме денес, мислам дека, во секој случај.
Така, тоа ќе биде на суво, целиот простор само начинот на кој голема црна дупка.

Она што постоело пред Големиот Прскот?

За жал, ќе се врати на истиот, стар прашање: Таа мора да почнаа со нешто и каде тоа и што беше формирана од страна на тогаш?
Постојат многу теории, некои од нив имам веќе напишано неколку сум игнорира внатре
Најверојатната е дека на голем компактен, топла грутка која потоа има се прошири. Но, тоа се соочува со проблеми, бидејќи таму е (како што рече пред) се ѕвезди кои се значително постари од 15 милијарди години. Се разбира, некој би можел да го направиле нешто лошо во измерените проценки на ѕвездите, но тоа е многу веројатно.

Како се нашите планети и од нашиот Сончев систем?

Друга тешко прашање кое никогаш не било во можност да одговори со сигурност уште. Се верува дека галаксиите почнала да се формира околу 700 000 години по Големиот Прскот, и дека нашиот соларен систем беше формирана околу 1 милијарда (100 милиони) година по на универзумот ја започнаа својата експанзија.
Како планетите во нашиот сончев систем е формиран, имаме никој случај не значи одговорам.

Што ќе се случи со нашиот универзум во иднина?

Продолжување на само расте и расте засекогаш? Да, некои мислат дека тоа е само добивање на поголеми и поголеми и дека тоа никогаш нема да заврши.
Потоа, постојат оние кои веруваат дека универзумот е обликуван како два триаголници, кои биле поставени една против друга и дека расте и расте додека имате нешто средината на тоа, тогаш тоа ќе почне да се намалува назад во иста стапка како и претходно се прошири внатре
Мислам дека просторот се обликува во круг и тоа почна да расте од една мала црна дупка во средината и тогаш расте надвор, во еден голем круг. Потоа, некаде многу подоцна во времето, нешто неочекувано да се случи и на целата работа експлодира (или нешто слично), бидејќи на нестабилност меѓу ѕвездите, планетите, галаксиите, и нешто што се уште не се откриени.

Јас не се грижат многу многу од она што се случува и се надевам дека можам да умрам долго пред универзумот се собира назад, експлодираат или што се случува со него во иднина. Мило ми е што живеам во моментот и не сум ќе им се обучуваат за да било физичар или слично, и се обиде да попуштат на мистерија. Претпочитам да живеат во светот што ја имаме денес.

based on 9 ratings Биг Бенг, 2,3 од 5 врз основа на 9 рејтингот
Стапка Биг Бенг


Поврзани училишен
Следниве се училишни проекти кои се занимаваат со Биг Бенг или на кој било начин поврзани со Биг Бенг.

Коментар за Биг Бенг

« | »