.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Преглед на книга - цвеќе во африканската пустина

Оваа приказна е врз основа на вистинска приказна ...

Станува збор за 12-годишниот сомалиските девојка по име Waris. Waris живеел со неговите родители и браќа и сестри, тоа беше голем номадски семејството кои живееле во пустината. Сите во семејството имал своја сопствена скучна да присуствува, Waris собрале кози и да се грижи за животните.

Еден ден, татко Waris е дека таа ќе биде омажил за еден човек, човекот кој побара раката имаше шеесет години постар од неа. Тоа не да биде долго време додека таа одлучи да се избега од бракот. Waris кажале на мајката дека таа планира да избега. На нејзината мајка се разбуди во средината на ноќта во темнината на теренот-црна боја. Мајката рече збогум, но пред Waris отиде таа рече: ". Waris уште една работа, не ме заборави сега"

"Тоа не ќе се направи."

Тие се прегрнуваа последен пат, и Waris исчезна надвор во темнината на теренот-црна боја.

Waris беше на патот кон својата тетка во град Могадишу. На патот има, таа е речиси силувани од страна на двајца мажи како таа hitchhiked со. И покрај тоа што се случило, таа немаше друг избор освен да hitchhike назад. За среќа, ова лице не му се допаѓа оние првите двајца мажи. Waris кој живеел со неговата тетка мораше да се движи од таму, тие не можат да си дозволат да го задржи нејзиниот било подолго. Таа отиде од семејството на семејството и работел со нив. Waris, сега живее со нејзиниот втор тетка и работел таму.

Еден ден еден чичко во куќата на тетка си, тој беше во потрага по добра жена, кои би можеле да работат во неговиот дом. Waris виде својата шанса да ја напуштат земјата и го зеде работа. Таа го придружуваше во Лондон за да започне нов живот.

"Нашата голема фамилија беше типичен за Сомалија, каде што просечната жена роди седум деца. Со оглед на деца како иден старосна пензија, бидејќи тие ќе се грижи за родителите кога станува стара.

Книгата е поставена во врел африкански пустината, каде што Waris и нејзиното семејство живеат. По бегството од Африка се случува во Лондон, каде што таа започнува нов живот.

Waris личност е убава и силна. Таа имаше неверојатен развој кога беше млада. Од една девојка која секогаш викаше и се плашев, за возрасна жена сега е на врвот модел.

Мислам дека пораката е дека никогаш не треба да се откажат. Се бориме за нешто што сакате да биде, не само да седат дома и мислам дека се ќе оди добро, се бори.

Начинот на кој авторот пишува за е прилично лесно, но понекогаш тоа содржи тешки зборови. Таа не користи долги реченици со тешки зборови, но таа го користи нормално долги реченици со полесно зборови. Нема слики во книга, но може да се види сè пред себе, небаре во книгата.

AG ги прочитале многу други книги кои се реалност-базирани, како што се скратена. Но, оваа книга "цвет во пустина на Африка" се подобро со јазикот и порака. Во книгата "скратена" можеш да ја придружува една млада девојка кој било измасакрирано на 7-годишна возраст. Таа беше во брак со роднина, кој е ја злоупотребувал ментално и физички. Тој изложува на постојана силувања, таа забремени неколку пати. Но, таа успева да избега на крајот.

Мислам дека книгата што ја пишувам е многу подобро, бидејќи содржи повеќе пораки кои може да се разбере повеќе лесно. Таа има полесни казни, полесно е да се замисли што ќе се случи во книгата.

Во оваа книга, знаеш дека жената не е во вредност од нешто, мислам дека тоа е лудо! Тоа не е само во Африка дека тоа е така. Во сите земји тоа е толку депресивна жена, ја третира како глупости, да ги игнорира нејзиното мислење. Жената е како прашина во очите на мажите, тоа е сосема погрешно во мојот поглед. Јас не мислам дека општеството се грижи за тоа, ако се случи тоа, тоа веќе ќе беа фиксна!

based on 48 ratings Преглед на книга - цвеќе во африканската пустина, 3.6 од 5 врз основа на 48 рејтингот
Стапка Преглед на книга - цвеќе во африканската пустина


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат Преглед на книга - цвеќе во африканската пустина или во било кој начин поврзани со Прегледот на книга - цвеќе во африканската пустина.

Еден одговор на "Преглед на книга - цвеќе во пустината на Африка"

  1. Ребека на 30 мај 2010 во 16:22 #

    Верувај ми, општеството се обидува. Погледни Шведска денес - и да се обиде да се замисли како што беше пред 100 години во Шведска. :)

Коментар Книга Преглед - А цветот во африканската пустина

« | »