. Сега

Училиште дела и есеи од средно училиште на
Барај училишен

Преглед на книга - Враќањето на кралот

Ги прочитав "Враќањето на кралот" од Толкин. Тоа е последниот дел од трилогијата на Господарот на прстените. Првите два дела наречени "Господарот на прстените" и "Двете кули". Дејството се случува во свет на фантазии, но на крајот на книгата е споменато на почетокот на 1400-тите години. Со цел да се разбере заговор, мислам дека треба да ги прочитате сите три, па јас накратко ќе ги опишеме првите две книги.

Главните ликови во книгите, дел од братство, е:

Фродо е срамежлив и храбри halvlängdsman "плашило", кој е прстен носител и од зелените земја Шире.

Пипин е желни и весели Хобитот и братучед на Фродо.

Хобитот весели и пријател на Пипин.

Ко, кој исто така е плашило, е Frodos пријател и племеник. Тој е добар во пораст.

Леголас е елф кој сака да пее и да биде во шумата.

Арагорн е човек од север, кој е наследник на престолот на Гондор. Тој често талкаат во пустината.

Гимли е џуџе од рудници и е грубо.

Гандалф е волшебник кој е таинствени и благоразумен маж, кој обично зборува во гатанки.

Сопруг Боромир и син на Националната батлер на Гондор.

"Господарот на прстените" е за Фродо Baggins наследува речиси сè, од неговиот чичко Bilbo, и тој, исто така, ги наследува прстен. Волшебникот Гандалф на Греј ќе дека овој прстен е единственото нешто, непријателот прстен. Тоа беше фалсификувани од страна на Саурон во Мордор. Тој, исто така даде 9 прстени за големи цареви, но тој ги предал и тие беа да се јавите на домашните пазари. Фродо да избегаат со своите пријатели далеку од хобитите земја "Шире", гонети од страна на ringvåldnaderna. Во Bri хитови на Strider кои навистина се нарекува Арагорн. Тој ги води и преку пустината кон долината на Елфите "Ривендел". Каде што е утврдено дека Фродо ќе биде прстен носител и биде наложено да се обиде да го уништи прстенот во Мордор. Таму, тоа само може да биде уништен. Тој добива осум придружници кои ќе ѕвони братство. Весели, Пипин, Сем, Гимли, Арагорн, Леголас, Боромир и Гандалф. Тие доаѓаат на Рудниците на Мориа каде Гандалф се среќава со духот од сенките и да умре. Другите продолжува да Лот Lorien шуми, каде што тие добиваат подароци на кралицата Galadriel. Братство добие чамци да патувате. Боромир станува опседнат од прстенот на моќта и тоа ќе биде неговата пропаст. Весела и Pippin се заробени од страна на непријателот и влечени кон Ајзенгард. Арагорн, Леголас и Гимли ги следат со цел да се спаси неговите двајца пријатели, додека Фродо и Сем продолжуваат да Mordor.

Вториот дел е за тоа како Арагорн, Леголас и Гимли си поигруваше со непријателот и како Весела и Pippin успеат да побегнат во Fangorns шума, каде што тие се сретне со ENTS. Тоа е дрво луѓе кои сакаат одмазда против Ајзенгард за нивните полиња голем број на дрва во шума. Арагорн а другите две ги исполнува Гандалф, кој се врати од мртвите, а заедно тие се прошетаат до Рохан и ослободување на царот од вештерство. Непријателот е напаѓаат Рохан, но губи. Една ноќ ја гледа Пипин во една од седумте види камења и гледа страшни работи па Гандалф го доведува до Гондор.

Во меѓувреме, Сем и Фродо се шетаат во планините и се изгуби, но со помош на Голум, кој некогаш имал прстен во негова сопственост, така што тие доаѓаат да Црната Капија. Но, тоа беше невозможно да се добие на начин така што тие се доведе до една тајна трага од Голум, но кои ги издава да Honmonstret. Постои огромен пајак кој дава Фродо прободе во вратот. Тој добива заробен од страна orcs. Сем дознава дека Фродо не е мртов, но само отруен.

Во третиот и последен дел Сем го спасува и заедно тие талкаат низ Мордор исушената земја кон планината Дум е вулкан. Рохан вози за Gondor да им помогне во војната, но царот е убиен во долината. Додека влез Пипин во служба на нацијата-Батлер, кој се обидува да неговиот и животот на неговиот син се со горење се во kungabål. Само неговиот син преживува.

Мажи Западот оспори Црното портите на вниманието на непријателот да бидат отстранети од носител на прстенот. Тоа успева и покрај тоа што постои голем товар и тежок терен и жед симнува во нив, Фродо и Сем на некој начин до нивната дестинација заедно за да се сретнат во Голум повторно. Прстен на власта е премногу моќен за Фродо како што тој го прогласија за неговиот и го стави на вашиот прст. Потоа тој стана невидлив, како ви стане кога ќе го стави на и Саурон го видов. Но Голум малку од него невидлив прст и Фродо стана видлив повторно. Само како Голум ќе видите доволно на своето богатство, па тој направи еден чекор предалеку назад и го фрли прстенот во лава. Тогаш загинале Саурон и неговата земја стана морето на лава. Фродо и Сем биле спасени од орли и по долго време на добра среќа дојдоа нашите четири хобитите дом на Шире, да шокиран да се најдат уништени од одмазда од Ајзенгард. Сите дрвја беа исецкани надолу и многу тешко новите правила ги исполни наместо на една убава мирна земја. Но, конечно, по голема битка, па тоа беше среќен крај. Сем се ожени и растат нови садници со помош на подарок Galadriel е. Фродо отплови во океанот со сите други прстен носител.

Мислев на книгата беше добро за пејзаж опишани толку добро па ти мораше слики во мојата глава. Еден може лесно да се соживуваат со фабулата, а понекогаш се чувствувам жал за главните ликови. Јас препорачувам оваа книга, бидејќи има неколку силна порака дека се принудени да ги напуштат своите домови, бидејќи еден е во опасност во уште поголема опасност, и да ги напуштат своите пријатели. На крајот, Толкин, исто така, опишани како страшна тоа може да биде да биде без вода во исушената земја со тежок товар. Јас исто така мислам Толкин сакав да ви кажам колку е тешко некои луѓе можат да господар нивната волја и одолее на искушението на моќта. Тоа е пораката што мислам дека е само колку може да се случи во голема војна и тоа може да влијае невини ако не можете да си помагаат едни на други.

Џон Роналд Рагуил Толкин е роден во Јужна Африка во 1892 и умрел во 1973 година, што значи дека тој е 81 години. Тој израснал во Англија и стана професор на Стариот англиски и англиска книжевност на универзитетот Оксфорд. 1937 дојде книга за Bilbo, која е за тоа како Bilbo доби прстен од Голум. Фантазија светот Толкин инспириран од нордиските и германски митови, и тој напишал "Господарот на прстените", која беше објавена 1954-1956.

based on 8 ratings Преглед на книга - Враќањето на кралот, 3,5 од 5 врз основа на 8 рејтингот
Стапка Преглед на книга - Враќањето на кралот


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат Преглед на книга - Враќањето на кралот, или на било кој начин поврзани со Преглед на книга - Враќањето на кралот.

Коментира Преглед на книга - Враќањето на кралот

« | »