.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Цезар

Предмет: Биографии

Кој бил Цезар?

Јулиј Цезар е роден на 13 јули 100 f.Kr и почина 15 Март, 44 f.Kr, тој беше 56 години. Цезар потекнуваат од една патрициска фамилија, која не е наменета толку многу на римскиот политика до 300 п.н.е. Но, неговата мајка, Aurelia, а неговата баба, Марша, и припадна на екипата на plebeian nobiliteten кој беше многу активна во политиката. Но, Цезар детството беше многу влијаеше на семејството бил вклучен во политиката. Еден од неговите чичковци беше конзул, една година подоцна, уште еден роднина таму. Неговиот татко, Гај беше претор, една од највисоките ämbetsplikterna и гувернерот на провинцијата Азија. Многу повеќе членови на семејството имале нешто од донесувањето на римскиот политика, како детство Цезар е во голема мера под влијание на политиката. Како младите се меша Цезар во граѓанската војна меѓу најпопуларните мотори и Сула од мажење Корнелија Корнелиј Cinna. Тие имале ќерка, Јулија. Но, тоа стана проблем за Цезар. Сула принудени Цезар да се разведе од неговата ќерка, но Цезар одбил. Тој остана далеку од Рим. Тој се состана и во придружба на гувернерот Minucius Thermus во провинцијата на Азија, каде што двете дипломатски и воено изврши делото. Тој работел како амбасадори, помогна со фаќање на Митилена и се борел против пиратите во Киликија. Се вратил во Рим по смртта на Сула. Во Рим, тој работел како обвинител, тој отиде во Родос да учат реторика со познатиот Аполониј Molon. Неговиот беше принуден да го прекине студиите кога имаше војна во Азија. Каде што ја приредува одбрана на градови. Кога тој беше 31 години избрани quaestur, една од највисоките ämbetsplikterna. Тој го направи самиот популарна и добро се допадна од страна на одржување на ПЈЕР. Две години подоцна, тој беше избран Понтифекс Максимус првосвештеникот и од quaestur тој стана претор. Но, по скандалот во кој Цезар дури и не бил вклучен во, мораше да ја напушти својата позиција како претор. Тој отиде во Египет, каде што помогна Клеопатра во војна против Птоломеј XIV победуваше. Клеопатра стана царица, но таа го користи за да ја преземе власта во Римската империја, но не успее, па и со Цезар. Но, Цезар бил со Клеопатра време.

Тој беше гувернер на Хиспанија помеѓу 60-61 п.н.е. По некое време тој стана гувернер на Cisalpine Галија, денешна северна Италија, и Илирија, тековната Северна Балканскиот Полуостров, на три легии. Потоа го ставаат на Сенатот во Галија Narbonensis, тековни јужниот дел на Франција со многубројни. Цезар секогаш пишуваше како тој го презеде области и како брутално бил во книгите. Цезар, исто така, имаше конфликти со Сенатот, но можете да прочитате повеќе за: "Кој и зошто убиен Цезар?"

Кои области не на Цезар во текот, и како беше неговата војска?

Цезар бил роден со воен гениј. Тој имаше добри стратегии и беше добар командант.

Рим беше мирно со германски и Галските племиња, но Цезар започна војна против нив и го освои. Тој ја презеде сите на Галија. Тој се бореше со Helvetii и Суеви. Тој ги водел кампања преку Рајна и на Канал 55 f.Kr, и други против Велика Британија 54 п.н.е. Во периодот од 52-51 f.Kr бореше Цезар големиот Галските петиција предводена од Vercingetorix. Тој ја презеде функцијата Massilia денес Марсеј. Тој отиде во Египет, каде што помогна Клеопатра во војна против Птоломеј XIV победуваше. Тој го превзел денешната Шпанија, Франција, Германија, Луксембург, Швајцарија, Холандија, на Балканот и многу други места. Цезар имаше блиски односи со неговите многубројни, тој ги охрабри пред започнувањето на војната, и робовите кои биле заробени за време на борби и освојувања, тој се продаваат и даде пари на неговата војска. Цезар секогаш вети победа и слава на своите војници. Поради ова беше војници Цезар многу лојални и му се допадна. Армијата на Цезар составена од војници наречена легионери, и легија имало околу 80-120 легионери, еден стотник, командант и знаменосец, човек носи знамето. Легионери секогаш биле римски граѓани. Еден војник беше опремен со краток меч, gladius, тежок копја, Pilum, кама, e-mail, бронзен шлем и голем штит. Со нивна помош, овој штит би можело да биде легија се формираат во Testudo, што значи желка на латински. Кога сте биле во Testudo форма па имаше на првата линија штитови пред нив, за оние по страните имаа штитови на страна, а оние во средината крена своите штитови над себеси. Легија е како метална кутија. Оваа техника е добро кога тие маршираа против ѕид со стрелците. За тоа беше ретко стрели прободе.

Кој и зошто убиен Цезар?

Во 50 f.Kr почна Цезар време гувернерот да се движи кон својот крај. На 7 јануари 49 f.kr рече Сенатот

Цезар ќе ја предаде својата десет легии. Три дена подоцна, Цезар одговара:

- Алеа iacta est (коцката е фрлена).

Цезар ќе се врати во Рим, но со целата своја војска. Сенатот го потцениле Цезар. Во рок од неколку месеци на целата територија на Италија во рацете на Цезар. Тој беше избран за диктатор во 48 година п.н.е. Во почетокот на 44 f.Kr се прогласи за диктатор за живот. Цезар се однесуваше како крал, во Luperalie партија Февруари 15, 44 f.Kr тој се појави со златен венец, симбол на кралската власт. Сенатот загуби речиси сите моќта на ќесарот, а не да се изгуби повеќе власта почна да Сенатот ширење гласини дека Цезар ќе се прогласи за крал, а Римјаните мразеше кралеви. Идеите, март 15, 44 f.Kr, отиде Цезар да Помпеј театар во Сенатот имаше средба. Кога тој излезе во ходникот се собраа околу 60 сенатори околу него. Пред да го реализира она што се случува почна сенатори сечкање ножеви во него, тие се толку желни дека тие случајно да наштети на едни со други. Се вели дека Цезар не изустив ниту еден звук, кога го виде неговиот најдобар пријател рече Цезар неговите последни зборови:

- Дури и ти ми Брут?

Потоа тој падна надолу поклопец на нозе, да не биде бар газот. Легна и умрел, во вкупен имал 23 нож рани. По смртта на Цезар ја усвои неговиот син, Октавијан власт во Рим (само Западното Римско царство).

based on 20 ratings Цезар, 2,9 од 5 врз основа на 20 рејтингот
Стапка Цезар


Поврзани со училишни проекти
Следниве е училишен занимаваат Цезар или на било кој начин поврзани со Цезар.

Коментар Цезар

« | »