.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Чарлс Дарвин

Предмет: Биографии

Вовед:

Ајде да погледнеме назад во 1250 во Шведска. Црквата управуваше со земјата и имаше пајажина на моќ жици кои се протегала од центарот на градот, по целиот пат до земјата, во едноставни домови и највеличествените камени градби. Нејзината моќ жици snaked низ улиците со калдрма во големата сала на замокот. Тие убедував владеењето на царот, како мачка што ќе чека надвор скрие стаорец и бараат. Црквата управуваше со Кристијан моќ политичка сила во текот на луѓе и на големо богатство. Црквата живее во моќта и папата, епископи и свештеници биле во можност да пешачат околу црквата сребро и раскошни сали.

Но, што е тоа што се случило меѓу црквата блескавата makttid до денес побожни, се надевам плодна асоцијација. Имаше многу болни чекори по нивната позиција во општеството денес, речиси сите предизвикани од страна на власта, која постојано се побива сето она што Црквата го проповеда за: науката. За време на моќна дена од црквата, имаше многу егзекуции на истакнати научници како Сократ. Науката негираше дека земјата никогаш не биле поплавени, планетите и сонцето не се врти околу земјата, дека Бог не го создаде животните, туку и животните се претворија во она што се денес и таа е тука дека Дарвин доаѓа во.

Начин и извори:

Почнав процесот на собирање на веродостојни информации од различни извори дека јас го забележи, а потоа почнете да студираат за некое време да научат предмет и само кога би можел јас почнувам да пишувам фактички текст. Јас земам од неколку извори кои зборуваат за животот на Дарвин и да ги користите како дефиниција и проверка на датуми и детали од нив. Јас се користат да се најголемиот дел од извор книга. Факти земени од книги се речиси секогаш сигурни и затоа се чувствував многу убеден дека информациите што ги добив и го запиша беше точно. Јас, исто така се користи од страна на неколку Интернет извори кои се конзистентни едни со други и затоа може да се чувствувам дека дури и точка.

Дарвин како личност е многу познат, реномирани и познати, и затоа никогаш не сум имал никакви проблеми со наоѓање на документацијата од својот живот, целата работа течеше тивко и без проблеми.

Факти Текст:

Чарлс Роберт Дарвин, еден човек кој во својот живот засекогаш го промени погледот на човештвото на создавањето. Јас во овој труд ќе се зборува за татко на еволуционистичката теорија.

Кога момчето, 12 февруари 1809 година, е роден во фенси замок имот во Велс, никој не се сомневаше дека тој еден ден ќе стане човек кој го беше соборен над 1200 години создавање на теорија и замени Адам и Ева со "алката што недостасува". Кога порасна на имот, уште пред очите на слугите од неговите родители, би можело да на прв поглед се заклучи дека тој бил типичен LITTLE BLIGHTER кои сакаа да бидат насекаде и ги имаат сите очи во восхит насочени кон себеси. Тој често трчаше околу во шумата играње и бере на сè, од јајца од птици на карпи. Тој стана извесно време често се дискредитирани кога премногу често се излажав да привлече внимание на себе, тој може да се каже дека може да имаат украдено понудата на овошје или го виделе повеќето чудна птици и цвеќиња, но кој би помислил дека лагите се родени надвор од мало дете фантазија ќе стане конкретна реалност еден ден.

Некој би помислил дека еден таков широко познат човек, Чарлс Дарвин би биле карактеристични за нивната интелигенција и вештини за време на школувањето, но вистината е друга. Веќе на возраст од девет години, тој беше ставен во интернат училиште и наставниците го смета за помалку од нормална интелигенција. Во училиштето беше ништо Дарвин допадна. Спиеше во соба со триесет другите ученици каде реата на урина и измет беше неизбежна. Оружје, закани и пеглање беше дел од секојдневниот живот на наоѓав во интернат, и застана во остар контраст со верска доктрина и тешко студија. Тој беше многу задоволна со својот изглед и во конкретниов случај, според него, голем нос.

На возраст од шеснаесет одлучи татко на Дарвин на младите Дарвин ќе стане истакнат лекар. Тој бил испратен во универзитетот во Единбург, сепак, беше престојуваат таму нешто сосема различно од Дарвин го очекува. Тој беше сведок како да се сечеше тела од убијците и сиромашните луѓе за студирање и тој не можеше да издржи пред очите на крвта, нешто таму беше само премногу. Што конечно доби Дарвин да го промени начинот беше кога операцијата на мало дете беа изведени. Страдањето на детето беше повеќе отколку што можел да го издржи и тој замина медицинско училиште за добро.

Можеби тоа е дека луѓето во неговата придружба му недоверба од самиот почеток за училиште или тој претпочита едноставно дека животот без училиште. Тој е роден во богато семејство и знаеше, бидејќи тој може да живее својот живот, без воопшто да се грижите за пари. Живееше за снимање и ловат главно во слободното време кои не се траеше се додека тој би можел да посака. Неговиот татко бил бесен кога дозна дека Дарвин го напуштија своите студии, но одлучи да се добијат најновите информации за тоа. Тој испрати уште еднаш тргна Дарвин, овој пат во училиште во кое што беше наменет дека ќе учат како свештеник, но тоа не беше мислата на Дарвин. Тој посвети повеќето од своето време таму за забава и за пиење и, исто така, стави многу време во потрага и проучувањето бубачки и други инсекти. Можеби тоа беше основа на големите откритија тој ќе го стори во иднина. Но проучување инсекти и дивиот свет веројатно може да смета повеќе како хоби за младите Дарвин. Тоа потребно решителни чекори од хоби во истражување и дојде чекор со бродот Бигл.

Тоа беше кога тој беше 22 години Бигл се закотвени и тој доби понуда да се качат и туристички вредности во врска со неа. Понудата дојде од ботаника професор кој ќе се направи топка и учат ЗОО и биолошкиот живот во целиот свет. Тоа ќе биде туристичко патување, белешки ќе биде и материјали беа собрани и етикетирани правилно, но Чарлс Дарвин рече да. Можеби тој беше уморен од само лебди наоколу и го направи она што тој сака, тој конечно може да сфати дека тој не може да продолжи, па за живот, или па можеби тој сакаше да остави траги од себе за своето потомство ... и тоа не е нешто што тој не успеа.

По многу подготовки конечно може да Бигл тежат сидро и да Дарвин на неговиот живот патување. Патувањето траеше повеќе од четири и пол години и за тоа време го видел она што тој може само да сонуваат во ниту можеа имагинација. Тоа беше за време на патувањето дека се сомневам на Библијата верзија на воскресението почна да 'ртат, па дури и мисли за природата, планини, мориња и долини промени полека почна да расте, но најголемите откритија што ја направи во островите Галапагос. Тој откри 14 различни видови на finches, од кои сите имале многу сличности, но сите беа прилагодени на храната што живееле на.

Тој патувал со Бигл за пет години пред да дојде дома, а потоа почна процесот на сортирање вашата работа и да почнам да пишувам приказната и откритија за време на патувањето. Тоа беше тешка работа, но шест години подоцна, тој објави три геолошки работи на забелешките што ги направи за време на патувањето. Книгите привлече малку внимание и Дарвин продолжи со своите истражувања. Тој е сега безбедно на теоријата дека животните се развие од секој од нив би можел да мислам на тоа како што беше кога Дарвин беше 29, тој доби одговор на прашањето што го беше долго помислил. Тој чита книга за демографијата, каде што се вели дека порастот на населението, ако не постојат пречки, но тие престанат да растат кога храната не е доволно за сите, тогаш тоа е само најсилните преживее. Дарвин сфати дека тоа беше тие кои се најдобро одговара дека преживеале и беше во можност да го поминат на добри црти на следната генерација, и тоа се слаби со инфериорни црти почина побрзо и немаше шанса да се донесе добри потези на. Знак би можеле еден вид изменета, така што отстапувања од "urarten" беше толку голема што тие го изгубиле способноста да се парат со едни со други ... и така имаше нови видови појавија. Тој брзо сфатија дека е она што се случило со finches на островите Галапагос, а finkart дошол на островот и кога го добив ниско на храна прилагодени некои finches на инсекти и некои семиња.

Дарвин конечно ја решиле мистеријата на еволуција, но не објавувал неговите теории. Можеби тоа е затоа што тој бил загрижен за тоа што Црквата ќе одлучите да правите кога тој се противи на теоријата на создавањето. За дваесет години, тој продолжи да се направи истражување за тривијални работи како пијавици и други инсекти, и нека неговите откритија одмор, а можеби и тие никогаш нема да се знае дали тоа не се за Алфред Расел Волис.

Тој беше четиринаесет години помлад од Дарвин и истражуван интензивно во врска со потеклото на видовите. Во 1858 година, тој ја прочитате книгата на Дарвин го прочитате дваесет години порано, а исто така ја видел модел. Во два дена, тој ги пишуваше неговите теории, но сака да биде познат биолог би се чита преку нив пред објавување на нив и иронија, тој го избра токму Дарвин.

Дарвин бил шокиран кога тој чита теорија Волас, тој е загрижен дека тој ќе го изгубат upptäckarrätten на неговата работа, бидејќи тој понуди да го претстави својот теории, заедно со Валас, и така и беше. Книгата не предизвика големо внимание, или од луѓето или од црквата, а потоа одлучи да Дарвин да ги достават сите свои карти. Тој напиша книга наречена "Потеклото на видовите преку природна селекција", и тоа беше како да се започне лизгање на земјиштето. Таа доби големо внимание од двете скептиците и нивните приврзаници. Во книгата се става Дарвин ја развил својата теорија дека човекот треба да потекнуваат од мајмуни, свештеници и епископи е бесен поради, како што сметаат, дека смешно тврдење, тие тоа го гледаат како богохулење и напад силно Дарвин, но Дарвин стане сериозно болен како еден од неговите следбеници , зоолог Хаксли поднел својата тужба меѓу лути професори. И покрај многу силна опозиција имаше многу кои беа убедени на теоријата на еволуцијата и тоа се покажа за да биде вистинско нешто сега е на крајот.

Дарвин напишал уште неколку работи, пред неговото срце се откажа на 19-ти април во 1882 година На крајот, црквата била принудена да го прифати Дарвиновата теорија и тие му дозволиле да биде погребан во Вестминстерската опатија, меѓу најголемите генијалци во светот.

Наследноста: Појавата и наследни карактеристики на поединецот седи во ДНК и гените е низа од ДНК. Постојат гени кои им овозможуваат на подмладокот на животното има ист изглед како родители, но по долго време, со појава полека се менува. Животно може да се промени, а можеби и да се добие со различна боја, подолги нозе или потешко школка, тоа се вика еволуција. Тоа не е случајно тоа што се случува. Ако ние ги користиме слонови пример. Тие имаат тешко, сува средина за живеење. На сонцето гори на денот, а храната е многу тешко. Тој е роден две бебе слоновите, секоја за еден слон дете има малку потенки кожата и пократко од пробосцис "urelefanten" и други слон младенче родени со подебела кожа и малку подолго пробосцис. Слон Кид со долга пробосцис и подебели кожата може да се справи лесно жешкото сонце и може да се постигне повисока во дрвјата на храна, тоа му дава на слон дете подобри шанси за преживување и усогласување на нивните сопствени генетски понатаму додека слон дете со потенка кожа и пократки пробосцис полесно умира, а потоа има помалку шанса да се стави своите гени. Тоа е бавен процес на многу илјадници години, но тоа е во облик на животните кои ги имаме денес и тоа ни направија.

Дискусија:

Дека животните се разви во она што се денес и дека тие не се создадени сите одеднаш е за нас е факт, но тоа не беше пред 200 години. Кога беше создавањето теоријата дека сите верувале во еволуцијата и беше за многу современи глупости.

Дарвин станал по неговата смрт беше погребан во Вестминстерската опатија меѓу најголемите генијалци во светот, но ... тој беше навистина толку силен гениј, или тој е само првиот од многуте да излезе со теоријата на еволуцијата. Освен ако Дарвин пристигнал во тоа би многу веројатно некој друг наскоро откако го објави иста теорија, која Алфред Расел Волис, всушност, не. Јас едноставно се претпостави дека тоа беше само еволутивен пат.

Но, што би се случило ако никој не излезе со теоријата на еволуција? Црквата и Библијата ќе биде повеќе му се верува, бидејќи теоријата на еволуцијата објаснува Адам и Ева како митови. Тоа би значело дека црквата ќе биде помоќен, сега наместо стана наука на следбеници. Знаејќи ги гените и еволуцијата на човекот му даде на поривот да се само-игра со природата. Тоа беше од таму што раса се појавија, како што знаевме дека тој работел тие почнаа да се одгледуваат повеќе добиток (белгиски сино) и убави цвеќиња (шарени гераниуми), денес сите раси кучиња потекнуваат од волкот и е резултат на размножување.

Исто така, постојат многу ужаси, кои се базирани врз учењето за еволуцијата, т.н. дарвинизмот. Мисли на Хитлер врз основа на класичен цитат дека често може да слушнат поврзани со дарвинизмот "преживување на најсилните". Хитлер имал перцепцијата дека само најсилните човечката раса ќе преживее, Ариевската раса, и тоа го прави да се прашувам дали Хитлер би можеле да имаат нивните идеи од Дарвиновата теорија ... Иако Дарвиновите идеи биле во право, тоа ќе во такви случаи, Хитлер доби нив на погрешен пат и сè уште е видлива тага и мизерија од лизгање.

Краток преглед на:

Дарвин бил извор на научно-истражувачката дејност. Тој ги стави теоријата на еволуцијата камен тркалање, и се покажа на светот зошто животни се толку совршено извајана по нашите детални природата. Тој е роден во почетокот на 1800-тите, оставајќи го светот со своите тајни 73 години подоцна. Неговиот последен пат во животот, тоа не беше само неговото лошо срце, кој го мачеа, но исто така и голем број скептици кои и двете се урна врз него и се исмејуваа на него за неговото револуционерно откритие, но тие конечно беа принудени да го прифатат како гениј тој беше кога тој бил погребан во Вестминстерската опатија. За време на неговиот живот, тој само направи голема патување, но тоа беше доволно за живот на истражување, но не беше на патување кое го даде одговорот на мистеријата на еволуцијата, одговорот што го добив кога тој беше да уживаат во читањето на една книга на население. Кога тој "се забавуваа", тој реши една од најголемите мистерии на човештвото.

Чарлс Дарвин е човек кој, благодарение на неговото откритие, нема да бидат заборавени време лак на човештвото е завршена.

based on 13 ratings Чарлс Дарвин, 2.9 од 5 врз основа на 13 рејтингот
Стапка на Чарлс Дарвин


Поврзани училишните
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат на Чарлс Дарвин или на било кој начин поврзани со Чарлс Дарвин.

Коментар на Чарлс Дарвин

« | »