.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Согорување

Хипотеза екстензии 1: предвидуваат дека ќе го запали свеќа поефикасно кога навалена наопаку, и помалку ефикасно кога е во исправена положба up.I предвидуваат дека кригла на хартија не ќе изгори и дека водата од чашата нема да излегуваат во јавноста.

Јас исто така, предвидуваат дека светлото ќе се изгасне кога бокалот се става над него.

Хипотеза екстензии 2: предвидуваат дека ништо нема да се случи кога ќе се посипете на поднесоци во текот на режач Bunsen

Јас предвидуваат дека челична волна ќе го осветли Кога Ние се одржи свеќа на тоа.

Хипотеза екстензии 3: Предвиди thatthere ќе биде експлозија и дека капакот ќе лета надвор.

Хипотеза екстензии 4: предвидуваат дека ќе го изгубат волна маса. Јас исто така, предвидуваат дека волна ќе горат и.

Хипотеза екстензии 5: предвидуваат дека светлината ќе излезат пред да се истури течност врз него. Во otherwords јас предвидувам дека гас ќе ја направи пожар излегувам.

Хипотеза екстензии 6: Јас предвидувам дека многу пена ќе биде формирана и дека гасот ќе но огнот ќе згасне со гас, кој не може да се види.

Пред екстензии 1: Кога ќе се одржи натпреварот исправена таа отиде многу брзо. Сепак, кога ќе го држеше наопаку, го запалил многу брзо и не одат надвор до гориво снема.

N / A

Светлина излегуваше по околу 1 секунда откако ќе се стави на крем над неа.

Пред екстензии 2: поднесоци Пеглата осветлена и тоа изгледаше како sparkler.

Волна челичната стопи, како да се коса го прави кога осветлени.

Пред екстензии 3: Имаше голем тресок и капакот на конзерва одлетаа.

Пред екстензии 4: челична волна стекнато масовно. Тоа се стопи како да се коса го прави кога ќе ги поставиме на натпреварот на него.

Пред екстензии 5: Кога ќе се направи смеса, која е формирана густа пена. Тогаш ние го истури во стакло, но пред да каде во можност да ја истурам на свеќа, свеќа излезе.

Пред екстензии 6: Кога направивме смесата пена истури врз чаша, кога дојде доволно блиску до светлината што излезе, без пена допирање на свеќа.

Заклучок:

Овие експерименти сите случаи во текот на реакции согорување. Согорување реакции се хемиски реакции. Во секојдневниот живот, ние го нарекуваме овој горење. Во реакцијата, согорување, постојат редокс реакции. ЗНАЧИ редокс реакции намалување (и) оксидација. Ова е кога било кислород или електрони или се одземени или дадена. За оксидација да се случи, потребно е намалување. Тие се со други зборови, во зависност од eachother. Во неколку од експериментите, имаме Learnt Тоа огнот му е потребен кислород за да изгори. На пример, кога ќе стави стакло во текот на оган. Огнот брзо излезе. Покрај тоа, Партијата горат за една секунда или две пред излегување. Тоа е затоа што на мала количина на кислород во внатрешноста на стаклото мраз искористен.

Ние го направи еден експеримент каде што солидно совпаѓа две поинаку. Прво, ние се одржа натпревар право горе. Натпреварот брзо да излезе бидејќи топлината се движел нагоре А немало гориво за тоа да се изгори. Тогаш ние одржа натпревар наопаку, ова беше подобро, и на натпреварот изгорени многу брзо. Тоа е затоа што сега на натпреварот се одржа наопаку, пламенот отиде нагоре, но сега постои гориво за тоа да се изгори.

Согорување егзотермни реакции се само мала количина на топлина што е потребно за да се добие реакција се случува. Ова се нарекува на активирањето на енергија. Секое гориво треба различен износ на активирањето на енергија. Топлина прави атомите во потегот на гориво. Тогаш топлината се транспортира преку целиот објект.

Во третиот експеримент, бевме сведоци на експлозија. Експлозија, всушност, е реакција на согорување Тоа се случува многу брзо. Експлозија мора да се одвива побрзо од 2000 м / с

Ние го направи два експерименти Кои whereabout противпожарни апарати. Јас не знам навистина како апарат за гаснење пожар работел пред тоа. Целта на апарат за гаснење пожар е да се замени потребен за согорување ќе се одржи со CO2 кислород. Ова ќе престане согорувањето Затоа што нема да има кислород за оган. На CO2 се произведува во апарат за гаснење пожар. Тоа е реакција на неутрализација. Еден киселина се меша со алкален. Кога ова се случува, секогаш постои сол и гас произведени, во овој случај на CO2.

Ние, исто така, направи два експерименти каде што ќе стави Имон во голем ТВ кутија. Во овој експеримент, видовме колку топлина всушност произведува телото. Горење (согорување) се случува внатре во нас цело време. Согорување попречи треба висока темпера tures но во организмот постои photocatalyst Тоа е дар на реакции, но тоа не се меша со реакцијата. Катализатор го прави возможно да се има за согорување на пониски темпера tures.

Од овој експеримент, јас може да се заклучи дека се прескапи материи горат со сјај како гасови изгори со оган. Кога ние го сторивме експерименти каде посеан мали железни струготини покрај огнот, ги видовме на искри. Ова е како што се направени огномет. Различни метали даваат различни бои. Па во зависност од она што боите ние сакаме да се види кога експлодира огномет ние се стави во различни метали.

Дискусија:

Постојат некои општи правила за согорување:

-Кога Се оксидираат Сите изгорени горива
-Сите Се егзотермни реакции согорување и редокс реакции
-За Согорување да се одржи, гориво, на оксидирачки агент и дека е потребна топлина
-на Оксидирани реактант се нарекува намалување агент
-на Реактант се нарекува оксидирачки агент
-Before Битието согорен реактант треба да стигнат до својата точка на палење
-Сите Реакции согорување даваат не-метални оксиди
-да Се гасне огнот: да се отстрани една или повеќе од потребните услови

Ова се некои начини да се забрза реакција согорување:

-А Катализатор
-да Користите почист Кислород
-Pulverizing Реактант
-Mixing Горивото со оксидирачки агент
-Зголемување На температурата

Во секојдневниот живот, ние ги користиме на согорување повеќе отколку што мислите. Во зима и многу од нас горат дрво за да се добие на топлина. Исто така, кога ќе запалам свеќа постои согорување.

А ракетни експлозии од својата подигнувањето рампа на Кејп Канаверал. Поголемиот дел од ракетата е исполнет со течни горива и течен оксидирачки агент. Агент за гориво и оксидирачки се меша и се запали во комората за согорување; Присуство на оксидирачки агент гарантира дека горивото согорува многу повеќе отколку ефикасно Тоа би можело да ако тоа зависеше од околниот воздух за кислород.

Стапка за согорување


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со внатрешно согорување или на било кој начин поврзани со внатрешно согорување.

Коментира согорување

|