. Сега

Во училиштето работи и есеи од средната и средно училиште
Пребарување училиште работни места

Денот Д (1)

Д-Денот беше кулминација на повеќе од две години на планирање од страна на британските и американските warleaders. Во операцијата во која беа вклучени формирањето на најголемиот инвазија флота во историјата на човештвото, масовен сојузничките сили успешно слета во Нормандија, удирање џиновска дупка во навидум неуништив ѕидовите на Хитлер "Тврдината Европа".
Поддржано од страна на војниците падна од воздух и големи бомбашки напади, војските обезбедени плажа глави до вечерта на првиот ден. Со ова започна операцијата Overlord - на тешки и крвави однапред дека конечно точка до Берлин и кон победа.
Во 04:30, 6 јуни 1944 година, првиот сојузничките трупи во Нормандија слета. Сојузничките трупи молеше предвидено оваа инвазија за долгогодишен. Се молеше дури беше одложен два дена, додека бура Законот беа скршени изгуби повеќе од Англискиот канал на 4 и 5.
На високо командант одговорен беше американскиот генерал Двајт Ајзенхауер. Причина за инвазијата беа Многумина, меѓу другото Тоа што Русите се пресели кон Берлин и на сојузничките стравуваа дека тие ќе добијат рацете на цела Европа. Друга причина е Thats на сојузничките најде овој пат да побара право да го скрши на Германците, кои беа на работ на колапс.
На 50-километарски истегнување на Франција повика Нормандија, била поделена на пет Плажи, секој од нив им беше доделена на една од земја-членка на сојузничките оска:
1 Јута и Омаха Бич - Американец.
2-ри Меч & Gold Beach - англиски.
3 Juno Брег - Канада.
До полноќ 6 јуни, сојузниците слета некаде молеше, но 155.000 во Нормандија (вклучувајќи некаде 26.000 од воздухот), со повеќе од 1.000 veichles и тешки топови. Тие презедоа околу 12,000 Жртви - Големата пропорционален на "Крвави Омаха". Germantown загуба од Денот Д Дали е проценета на 6,000. На someting Брег Шансите се убиени беа 1:2.

Оцени Денот Д (1)


Поврзани училишен
Следниве се училишна работа која е за Денот Д (1) или на кој било начин поврзани со Денот Д (1).
  • Нема сродни теми

Коментар на денот Д (1)

« | »