.com

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Даоизам

Во Кина врши луѓе религија даоизам. Луѓето не треба да избираат меѓу различни религии, но тие можат да веруваат во многу религии и боговите. Даоизам се појави во Кина се појавија во 400 век пр. Н.е. кога Лао-це живееше според некои. Исламот, будизмот и христијанството се дојде до Кина и од други земји. Ние ги проучувале таоизмот, врз основа на "религиозни клучеви" кој е симбол, церемонии, згради, правила на живот и вера.

Симболи

Јин и Јанг е симбол кој е поделен на два дела. Различни делови се спротивности. Јанг претставува пример за светлина, машкост, дејност и слично, а јин е темно, женственост, пасивност и така натаму. ... Симболот е половина бели и половина црн, но бели бар е црна точка, и обратно. Смесата помага дека луѓето добиваат баланс во својот живот и да се создаде хармонија, што е daoismens цел.
Симболот претставува интеракција помеѓу Јин и Јанг на таоизмот.

Прослави и Традиции

Прослави и традиции се важни во религијата, бидејќи тие луѓе се врзуваат заедно. Тие создаваат заедница и припаѓаат.

Во пролетта, во посета на многу кинески гробовите на мртвите и изложување фенери, изгасне овошје и прави добро околу гробот. Тоа е празник слични на сите светци тука во Шведска.

А популарен празник слави во Кина, во сослужение на духовите на умрените. Ќе го жртвува и да се моли за нив.

Во минатото луѓето верувале во Кина дека духовите се населиле во камен животни и растенија, и понуди на овие природата духови во свети планини во Кина. Еднаш годишно, во посета на многу Кинези овие планини, но постојат луѓе кои мислат начинот на кој што беше порано.

Други свечености дека повеќето луѓе во Кина прослават Пролетен фестивал на Кинеската Нова Година кога се чествува моќта на кинески императори, drakbåts фестивал во мај и на полна месечина партија во Охрид, кога доаѓањето на есента се прославува.

Згради / Места

Во daoisttempel запре повеќето секој ден и да се моли и да жртвува за богови и духови. Таму може да се најдат слики од Лао Це, Буда и Конфучие. Покрај овие, исто така, се молам на илјадници други богови и духови.

Никој не се молат во храмот, но тоа е во ред да се праша на пример, во домот. Еден кинески кои го следат старите традиции понуди секогаш дома.
Во домот, постои мала плоча која има имињата на своите починати предци врежани. Плочата се рече дека содржи предците душа, и затоа го жртвува овошје таму.
Света планина, е свето место, бидејќи кога луѓето мислеа дека духовите се населиле таму.

Правила на однесување

Прописи услови Комонвелтот и дава смисла и насока во животот. Тие покажуваат како да се живее и да размислуваат.

Филозофските таоизмот се трудиме да живееме како основач Лао-це сакаше. Тој рече дека човекот не треба да се трудат премногу или имаат желби, без да бидат меки и еластични како вода. Потоа еден ќе се постигне хармонија, која е целта.
На посебна карактеристика на даоизам во Кина е во тоа што не постојат правила верувајќи во само Бог и религијата, но вие треба да изберат. Прописи се навистина во даоизам нема правила, но вие само треба да биде, а не има било какви барања.

Верувам

Постојат две поделби во даоизам. Делумно филозофски, односно учењето за тоа, како што рече Лао-це. Ако живеете во одреден начин, може да се добие чувство за она што Тао е, и тоа е целта.
Лао-це соопшти дека ќе ја следат нејзината внатрешност и стигни природен наместо да има голем број на услови и во согласност со сите правила и обврски во општеството. Ако се направи тоа природно и е слободен да биде во рамнотежа. Ако живеете на овој начин ќе се земе дел од Дао, што значи начин. Тоа е патот што води кон хармонија, како целиот таоизмот застапува.
Популарната таоизмот е она таоизмот почна да значи вообичаеното människ- раце. Во народната даоизам така се молат и да се жртвуваат за стотиците богови и духови. Тие го гледаат, меѓу другото, Лао-це како на Бог и да се моли за него, исто како што направи со другите богови.
Сметаме дека даоизам е посебна религија која е различна од многу други религии, но сепак има многу заедничко со Будизмот.
Она што мислиме дека е одлично со даоизам е филозофски дел. Кои веруваме дека многу може да се користи без да мора да припаѓаат на одредена религија. Тој им дава добра порака и на луѓето ќе им помогне да го најдат својот начин на живеење и да се чувствува добро. Дао значи патот и го симболизира начин да се оди низ животот. Тоа е добар начин да се живее и да дава на луѓето чувство.
Ние, исто така, сметаат дека слободата во оваа религија е добра. Секој има слободен избор и секој мора да веруваат во она што и како тие сакаат. Овој однос меѓу човекот и Бога создава јасна чувство дека може да доведе до хармоничен Дао.

based on 22 ratings Даоизам, 2.2 од 5 врз основа на 22 рејтингот
Стапка даоизам


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат даоизам или на било кој начин поврзани со даоизам.

Еден одговор на "даоизам"

  1. Mattias Јавор на 03-септември 2008 во 11:30 #

    Благодарение ФО добар текст помогна многу со училиштето ;)

Коментира даоизам

|