.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Податоци комуникации

Вовед во Податоци комуникации

Компјутерска комуникација има n "град отсекогаш биле интересни ѓ" r бидам измамен наоколу, но тоа не беше ѓ "RR" НП †
1980-тите дека тоа навистина б "rjade полетување. Д †, таму обично нема ѓ "ofthe готовиот
комуникации програми кои k "на, но тоа доби С.Ј." LV дополнат или "Промена во софтверот. ВО
средината на 80-тите б "rjade ќе се поврзете на персонални компјутери во" т, ѓ "r за да бидат во можност да ги споделат печатари стр †
и медиумите заеднички складирање. Големи ѓ "компании како IBM и Novell б" rjade развие ѓ "ofthe готовиот
Производи ѓ "r комуникација. Денес, податоци nds на корисниците "десет infront" на сите за ѓ "ширење r информации.

Генерал "n комуникација

Комуникација inneb "r за да се движат значајни информации од † N крај" на корисниците да приемник.
Примачот м † Ste а потоа ќе бидат во можност да го протолкува информации точно стр † е "ТТ. Проблеми стр † против "ген" RM † Напишано од
- Т "ќе NK лице да зборува за n † доби ѓ" r друго лице. Ние сега ќе изгледа стр † кои проблеми
дека г † Р † краста.

Ако ТВ † лица се во иста соба, тие можат да зборуваат директно едни со други и да се
корисниците комитувања мраз † каде што воздухот како медиум ѓ "r дека" Verf "Ра информации. Но, ако луѓето се
во разни телевизиски † l "се обврзува на ste м † да се прибегне кон други методи. Може, на пример, корисниците НДА телефон или можеби
радио. Единствениот услов "е да биде против" се по истиот медиум. Со средна обично n "во mns
комуникациски контексти "r Индијанци" r "ksignaler, стр † г" RF "RG" Р Јас исто така †. Да претпоставиме дека ние
се во дивината V "строг и индијанци треба да испрати порака до колонизатор" ПЗ. Тоа ќе биде
не е особено успешна ако колонизатор "ПЗ ѓ" Р.В. "NTAR на телеграфски пораки и испраќа Индијанци
R "ksignaler.

Ако има повеќе луѓе во иста просторија м † Ste човек најдобро "tting кого да се разговара.
Ова може да е "трка од ѓ" rst плаче името на лицето, а потоа б "rjar дискутираат. Ако
комитувања телефон корисници има телефон ѓ "r најдобрите" tting кого тие сакаат да комуницираат со и
писмо, имаме адреси.

Друг проблем "r во кое време тие ќе испрати посебна порака. Може да се, на пример, "ќе
секој ден во 16:03 стр † б "rjar ние" Verf "прстен на сегашните цени на акциите преку телефон. Друга е "ТТ" r за да
ѓ "rst л † преземе рингтон g † претставен како g" r дека примачот знае дека сега "е време да се добие денес
цените на акциите.

Кој СРН † к † корисниците nds "е исто така важно. Б † м † де Ste корисниците НДА исто СРН † KF "r за да биде
ѓ "rst † едни со други. Кога да го користам "се обврзува телеграф стр † м † Ste да го користам" НДА исто СРН † к, на пример,
ова утро. Ако "препорачува дека секој корисник има свој Morse code и примачот не е наречена" ри неа. Како тоа функционира
г †? Па, нема информации ќе бидат g † нагоре!

Ние STE м † исто така † биде "verens за она што го зборуваш. Ако "препорачува дека секој корисник на пример испраќање 10 5 13 3 2 11 9 може
тоа се толкува како б † Р "ТТ лото и освојувањето ж" Starna во V75. На "ти" RF "е важно да ѓ" rst разговор
за тоа што информациите е за сите.

Гледаме ж "е дека проблемите можат да се групираат во различни групи и да се третираат секој ѓ" r себе. Ова се нарекува
дели. Ф "rst и п" MST Ste м † ние се согласуваме на медиум да бидат корисниците NDAs и кои сакаме
n †. Д "refter во кое време ќе испратиме, или ако можеби треба да даде некои сигнал n" r сакаме "Verf" Ра
информации. Од тоа СРН † k за да g "ЛЛ. Последните Ste м † † ние исто така знаеме што треба да се зборува. Ф "r
сè за работа метри † Ste согласувајќи се во секој слој за тоа како да се комуницира.

Се разбира, постојат повеќе пречки стр † против "ген" N оние n 'mns ж "r. Главен проблем на кој може
n "MNase" r ул "rningar. L † лажичка "ГА дека ви се седи во пауза соба, да разговараат со еден колега. Pl "tsligt
ОК "поважно n † некој друг во g † ng вежба влијание. Вие не може ж "Ра што вашиот колега мора да е 'ga.
N "r вежба потоа замолчува, прашајте го вашиот колега да побара" осум целата работа Г † нг да. Овој пример
покажува п "ТТ Р" осум до игла "rningar.

Податоци комуникации

Комуникација помеѓу компјутерите "Р SL † само како комуникација помеѓу m" nniskor. Машки м '' s
Истото се однесува како погоре со различни слоеви. Двете партии † м † Ste да биде едногласна.

Но голема разлика "е дека на компјутерот не може да се одолговлекува n † GRA сопствени заклучоци. Човек м † Ste точно, до последната
детали, опишувајќи како комуникација ќе се одржи. Ако n † 've доби до errs е † отсутен комуникација или S †
missf "rst † Р компјутери заедно.

Ф "е дека ќе биде n † GRA missf" rst † ри помеѓу компјутери е † создаде описи кои стр † еден
точно п "ТТ опишува како секој дел од комуникацијата треба е † да. Овие описи се наречени протокол
и често се напишани од страна на меѓународните организации "се независни ѓ" корпорации и капиталните добивки.
Идејата "е дека е † м † колку што м" jligt потоа ѓ "се следниве протоколи. А протокол кој е "клетки" низ целиот
V "свет наречен стандард. На пример, на интернет не беше реалност и ако ние не се согласиле за тоа што
протоколи за NDAs корисниците. Сите компјутери "се поврзани со Интернет Ste м † ѓ" LJA истиот протокол.

Ф "r за да се опише е † ж" r комплициран процес дека тоа "е да комуницираат помеѓу различни
компјутери БЕХ "вер подели проблем во помали под-проблеми. А стр † истиот под-проблеми може да биде
најдобрите "tting како да се каже т која компјутерите на N 'да комуницираат со. Групирање
проблеми во групи и ги организираме во правилен редослед. Секоја група се нарекува ѓ "r слоеви и опишани
тогаш со еден, можеби неколку минути.

Ф "контрола на делот со дели комуникација" RM † Напишано од. Еден може прилично л "ТТ замени протоколот во
слој, ако се покажа дека протоколот е напишано г † стр † n † доби s "ТТ. П † е † мудар човек не го прави тоа
технолошкиот развој. Друга ѓ "rdel" е "слој е независно од другите слоеви. (Во пракса,
м † Напишано исклучок независност. Спрега помеѓу слоеви "r а.) Ова МРФП" е дека можете да го промените
медиум без ѓ "r" ќе го промени СРН † k или n † доби во другите слоеви. Еден може дополнително да се меша
повеќе различни медиуми во исто "Verf" прстен. N "r повикувајќи n † Гон 'Дали е веројатно дека ќе се користи" изврши
б † обичните koppartr † г и влакна оптика. Покрај тоа, корисниците ќе ги поврзува воздух меѓу вашата глава и
слушалка како медиум ѓ "r звук. СРН † дот го користите "изврши" е тешко зависна од тоа дали ќе се користи "изврши
koppartr † г или влакна оптика.

ИОО модел

Сите кои се вклучени со податочна комуникација n "mner секогаш ИОО модел. ИОО модел опишува
е † дан ж "Р дели како што е опишано погоре. Различни протоколи доделен на различните слоеви на
OSI модел и ние ѓ † е "отворена комуникација архитектура која МРФП" е тоа што можеме "Verf" сурови податоци
помеѓу различни типови на компјутери и различни компјутерски животната средина "и стр † различни медиуми. Спротивно на "отворен систем" е
системот Д "Р комуникација само може да се случи помеѓу како компјутер животната средина" и и даде медиуми. ИОО ул † Р ѓ "
"Ther ѓ" r отворени системи за интерконекција.
ИОО модел најдобро † Р на седум различни слоеви кои на сликата погоре покажува. Јас нема да ѓ "Објаснете што секој слој
опишува ѓ "r проблем, но паралелно со моите примери погоре може да биде забавно. Кој медиум
корисници "nds, како и управување, се сместени во две најнискиот † слоеви на OSI моделот. На адресирање и
како n † Р приемник се наоѓа во третиот слој. Водењето на ул "rningar случува стр † слој четири
и СРН † дека ние се чувствуваме корисниците комитувања во слоеви пет и шест. Она што сакаме да е "ГА што е опишано во" versta слој. Покрај тоа
постојат многу други карактеристики во различни слоеви.

N "градот секој протокол кој прашува:" r податочна комуникација "е создадена utifr † н а е † дан ж" r модел.
Разликата "е тоа што некои сакаат да SL † заедно некои слоеви и сакаат да се движат делови од † n еден слој на друг,
но принципот на слоевитост "е за сите" verens за.

based on 2 ratings Комуникација на податоци, 3,0 од 5 врз основа на 2 рејтингот
Стапка на податоци комуникации


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат на податоци или на било кој начин поврзани со податоци комуникации.

Коментар на податоци комуникации

« | »