. Сега

Училишна работа и есеи од средно училиште
Пребарај за училишни проекти

Податоци Меморија

Сеќавања можат да бидат поделени примарна меморија и секундарна меморија за пристапност податоци и сместување во компјутерски систем. Спомени, исто така, може да се разложи на пристап принцип, регистрација постојаност текот на времето и преку врвот податоци modifiability.

Пристапност

За процесот единица, може да се пристапи во една фаза, две фази или мулти-фаза операција. Време на пристап зависи од бројот на чекори.

Главната меморија е директно достапни од процесот единица, односно, во еден чекор, додека средното меморија е достапен само преку главната меморија, односно, со два чекори. Делови од средно меморија на податоци мора прво да се пренесува на главната меморија да бидат обработени од страна на единица за обработка.

Пристапност Капацитет пристап

Пристап до податоци во еден чекор

Кешот стотици KB 0,1-0,5 нас

Примарна меморија неколку MB 0,5-1 САД

Прошири примарна меморија многу MB 1-2 нас

Пристап две фази по електронски пат

Секундарна меморија и до неколку GB 10-30 нас

Пристап во две или повеќе чекори

Датотека меморија стотици GB секунди

Бендови Архива илјадници GB минути

Пристап за приватност

Ако некој смета дека спомените во однос на нивниот пристап принцип нормално зборува за случаен пристап меморија (RAM меморија, случаен пристап меморија), циклична спомени и секвенцијален спомени.

Директни приклучоци за мемориски карактеристично со тоа што секој дел од меморијата достигна во исто време, време на пристап е константна, тоа е типично за пример основно спомени.

Циклична сеќавања се карактеризира со еден да чита одредена количина на меморија на периодична време. Овие вклучуваат, меѓу другото, хард дискови и CD-а.

Секвенцијален спомени карактеризира со тоа што само може да чита податоци во одредена секвенца, во серија. Овие вклучуваат, на пример, магнетна лента. Време на пристап варира и зависи од тоа каде се наоѓате на медиумите.

Отпор

Сам или непостојана спомени се одделени од не-Сам или не-Сам. Разликата е во тоа што Сам меморија е зависна од постојано снабдување со електрична енергија за задржување на податоците.

Сам меморија е поделена на läsflyktiga спомени, време и напон-зависни испарливи спомени.

Примери на не-Сам меморија е магнетна лента кои може да се чуваат со години без загуба на податоци.

Modifiability

Оваа класификација се базира на леснотијата на пишување во меморија (менувате податоци). Главните видови се постојани и може да се брише. Трајна меморија не може да биде променет без специјална опрема. Црвот дискови (пишува-еднаш-за-читање многу-пати), или изобразен спомени може да биде напишана еднаш, но не избришани.

Еден типичен трајна меморија е само за читање меморија (ROM, само за читање меморија), кои имаат програми од производителот веќе вградени апликации. А меморија, која може да биде обвинет од страна на клиентите со посебни гори уреди наречен програмабилни читаат само спомените, ПРОМ (Програмабилни ROM-от). Оптички спомени од тип полу-постојано сеќавања можат да бидат избришани од страна на ултравиолетова светлина.

Примери на може да се брише сеќавањата се за-читање пишуваат меморија (RWM, читање Напиши меморија), со тоа читање и пишување време е иста.

Конечно, може да се класифицираат спомени за физичка функционирање, ова може да се спомене вклучуваат полупроводнички спомени и основни спомени.

Полупроводнички спомени

А полупроводнички е материјал со електрична спроводливост меѓу метал и изолатор. Силикон и германиум се најважните елементи на овие својства.

Во 50 век тоа беше се користи транзистори како алтернатива за цевки, како што неколку меѓусебно поврзани транзистори дејствува како релеи, односно се скрши и да престане да тече.

Во текот на 60-тите години, измислиле интегрирано коло кое предизвика постојано зголемување на развојот на повеќе и повеќе напредни кола. Ова движење е основа за масовно производство на комплетен сет на микроелектрониката-базирани производи кои го сочинуваат нашиот секојдневен живот.

Наместо на залемени заедно индивидуални trasistorer во поголеми единици, изградена на овие директно на мал силикон плоча. Затоа што во една компонента сфаќа целата коло наречен интегрирани кола.

Во почетокот не беше одржана повеќе од десетина транзистори на секоја Platte со некои милиметар страна. Околу 1970 година имало до околу 100. 1984 беше донесен сон марка на еден милион транзистори на една чинија.

Индустријата за полупроводници стана повеќе софистицирани и специјализирани. Сега корисниците можат да нарачате сопствен кола од страна на производителите за различни апликации. Се разбира, исто така, произведува општо кола како компоненти за производителите на компјутери. Денес компјутерите се изградени со користење на комерцијално достапна кола компоненти се комбинираат во една архитектура.

Производство

Во производството на интегрирани кола да се изгради коло модели на силикон нафора со фотографска техника. Моделот е изграден со додавање на тенки слоеви од различни материјали. На офорт чекори се контролирани од оптички филтер направен од еден систем на CAD / CAM.

Резерви се само неколку angstroms дебела, што понекогаш го прави многу кола мораат да бидат фрлени, бидејќи станува изработка.

Коло е затворен во една капсула. Капсула нога прави контакт со кола преку тенка златна жица. А коло се состои од голем број на кола која се стави заедно во една (спој) картички.

Со цел да се пакувам компоненти понатаму се развива нови техники за гравирање директно со ласер.

Магнетни skiktminnnen

Сите слоеви спомени користи феритни која се магнетизирани во мали закрпи и нивните магнетизам може да назначи еден и нула. Читање е направено од страна на глави за читање сетилата на магнетизирани дамки. А Глава за печатење потоа работи на спротивната страна на кои доведуваат до магнетен флукс и влез во феритни.

Диск

Диск Меморија е најшироко користени средно складирање, бидејќи тоа е ефтин, има висок капацитет за складирање и кратко време на пристап. Таа се состои од голем број на кружни магнетни дискови се направени за да ги ротира околу сопствената оска.

Податоците се организирани физички така што диск страница е поделена на голем број на кружни концентрични песни, кои за возврат е поделена на голем број на сектори. Логично организиран во податоците блокови. А блок се состои од парен број на сектори. Тоа е најмалиот адресибилен единица на дискот. А досие се состои од голем број на блокови кои не треба да се последователни.

Постојат различни видови на skivminnnen, како флопи дискови, кои обично го држи 1,44 MB, и WINCHESTER спомени кои имаат различни големини, обично околу 1 GB.

Флопи дискови се состојат од пластични диск обложена со magnetizable материјал кој е затворен во еден случај. Во диск е магнетни главата од дискот феритни кој носи на дискот.

Винчестер Сеќавањата се врзуваат, фиксна дискови. Често се нарекува дискови.

За да пристапите до одредено место на дискот мора да помине низ три чекори:

1. Позиција на читање / запишување глави на правиот пат.

2. Чекаат на патеката минува.

3. Пишување / читање на податоци.

Првите два чекори се далеку од најспоро, бидејќи тие се електромеханички.

Во модерните дискови лебдечки-за-читање пишуваат главите на воздушните честички ротирачкото површина влече и допира затоа никогаш не феритни.

На снимката

На снимката е доминантен медиум за архива на податоци. Се состои од серпентина со пластична лента. Пластична лента е прекриена со феритни. На бендови имаат стандардни должини од 400, 600, 1200, 2400 и 3600 метри. А снимката диск се користи да чита и пишува на лентата.

Бендот е лик чуваат вертикално, како и 7 или 9 парчиња. Голем број на карактери се собраа во еден блок. Секој блок започнува и завршува со посебни знаци кои ги означуваме преамбулата и postamble. Блок должина кажува колку карактери, зборови или линии во блок. Помеѓу секој блок е блок, освен, кој е празно делот на лента.

Складирање густина е утврдена во 'бајти по инч. Највисок складирање густина одговара на околу 2460 знаци по инч. На капацитет на складирање на лента може да изнесува неколку 100 MB. Брзина на трансфер варира помеѓу 0,1-2 MB / s Во читањето пренесува еден блок во исто време во тампон. Поголем блок должина нуди поголема брзина.

Предности на бендови е дека тие се евтини, лесен за чување, издржлив и лесно да се соберат. За да не се истроши бендови чуваат феритни една стотина од милиметар од читање / запишување главата. Бендот е погодна за архивирање и долгорочно чување.

1984 IBM започна магнетна меморија кертриџ, кој има густина од 38.000 Британската фонографска индустрија. Брзина на трансфер за овој бенд е 3 Mbyte / с

Оптички Дискови

Поновите оптички спомени врз основа на ласерска технологија. Овие се достапни во две големини: optodisketten и оптички диск, таа на која е поголема. Во најраните optoskivorna може само да пишувам еднаш. Ова беше поради дупките беа означени на површината. Кога дупката беше погоден од зрак одрази не оваа.

На optoskiva до 4 GB за складирање. Ова нуди можност за користење на нови меморија кога нешто треба да се смени на дискот. Со понова технологија, исто така, препишување можно.

А optodiskett има околу 500 MB или 1 GB. Исто така има и постојан оптички спомени. Еден пример е на CD-ROM-от. Предноста на

CD-ROM е дека магнетизмот нема никаков ефект.

Промена регистар

На смена регистар е меморија без подвижни делови. Се состои од битни регистри на релативно големи должина. Часовникот ги контролираат своите импулси менувањето на целиот регистар. Префрлат регистрирате изградени од полупроводници. Спомени направени од голем број на промена регистри може да достигне капацитет 1 MB и има релативно брзо време на пристап.

Други мемориски видови

Доцнење линија меморија се користи како главна меморија во раните 50-ти. Тоа беше врз основа на акустична феномени.

Тапан меморија е магнетен слој меморија каде што magnetizable слој лежи на цилиндар мантија. Тоа беше се користи како главна меморија во 50-тите.

Основни меморија се состои од голем број на низи на феритни јадра нанижани на 3-4 жици преку јадра може да се чита и пишува. На меморија се користи од 50 век, додека и во 70-тите години.

Меур меморија е меморија со мали меурчиња во феритни. Меурчиња може да се создаде електронски пат, а подоцна се пресели, да чита и да бидат убиени.

based on 1 rating Податоци Меморија, 2,5 од 5 врз основа на 1 рејтинг
Стапка на податоци Спомени


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат на податоци спомени или на било кој начин поврзани со податоци меморија.
  • Нема сродни теми

Коментирајќи податоци Спомени

« | »