. Сега

Училиште дела и есеи од средно училиште на
Барај училишен

Компјутерска комуникација

Ви се исполнат многу луѓе во еден или друг начин се плашат од технологија. Овие луѓе лесно се добие чувство дека оние кои можат да се справат со новата технологија ќе ги угнетуваат оние кои не можат да ја рачката. Дека новата технологија им дава владетели имаат поголема контрола над нас. Тогаш се разгледа на следниов пример. А голема револуција беше кога ќе почнав да пишувам. Потоа настана мала елита на општеството со луѓе кои не би можела да напише, а тие се обиделе да ги угнетуваат оние кои не можеа да се напише. Но на крајот тие успеале да добие Уметноста на пишување да биде нешто што сите владее, и сите би можеле да почнете со пишување писма до едни со други и повеќе не може да се контролира сето она што беше напишано. На идните технолошки револуција еволуираше во нешто што го направи потешко за оние кои се на власт да се задржи во секој случај, или барем тие беа повеќе тешко да се целосно okontollerad моќ над луѓето.

Го гледаме истиот тренд денес. Овој компјутер комуникација е уште нешто ново, и не секој може да го господар. Но сите индикации се дека, исто така, компјутерска комуникација во иднина ќе биде нешто што секој се справува со. Тоа исто така значи дека станува потешко за режими да ги угнетуваат народот.

Новите медиуми технологии се исто така се користи веќе така. Во Ларс Truedson и Гелерт Tallås написот "Е-пошта е мојот папочната врвца на надворешниот свет" во Z списание 1995:3 даде добар пример за ова. Тоа кажува на неформална поштата во Сараево што беше започната од страна на некои како меѓу другото, сакаше да се дистрибуираат писма меѓу луѓето кои живееле во Сараево и оние кои беа во бегство и во други земји.

Постојат, исто така, изјави колку опасно може да биде пред новата технологија да прошверцува дела и слики од репресивни во други земји. Како што е значително помалку опасен со на пример e-mail. Тоа е многу потешко за режими за контрола на нови информатичката технологија. Cilla Лундстром, кој помогна пр чехословачка Повелбата 77 движењето за граѓански права да прошверцува дела на запад вели во статијата: "Најнапредните ние обичните луѓе не можеше да стори во тој период, беше да се фотографираат документи дека тие ќе зазема помалку простор. Денес, ние може да се испрати бинарна датотека, заштитена со лозинка, од лаптоп во телефонска говорница. Тоа е речиси невозможно да се запре ", вели таа.

Андерс Лундберг на компјутерска мрежа NordNet исто така забележува дека "Денес тоа е многу полесно да испаднат, на пример, електричниот систем на една земја, отколку да го цензурира комуникации."

Треба да имајте на ум дека постои и разлика во целина помеѓу ширењето на уметноста на пишувањето и компјутерот комуникација. Првиот би можела да напише често не ставот дека уметноста на пишувањето е нешто што ќе биде раширена на јавноста. Денес, кога станува збор за компјутерска комуникација, постои општ став меѓу дизајнери, програмери и техничари на различни видови дека ова е нешто што треба да се обидете да се дистрибуира што е можно пошироко меѓу пошироката јавност. Што овие луѓе имаат против него е навистина само на економијата. Но, бидејќи економскиот систем веројатно, исто така мора да се подложи на големи модернизација во иднина, јас лично верувам дека нема да биде проблем.

Многу хуманисти се зборува многу за јазикот нема да се промени многу, кога количината на информации рапидно се зголемува. Оној кој го опишува и е лингвист John Doe во употреба статија јазик и јазик во информатичкото општество (Språkvård 1/89). Тој пишува дека систематизација на форми може да доведе до луѓе се принудени да се прилагоди комплицирани одговори на директно одговори. Ова е очигледно проблем, но јас лично мислам дека ќе се среќаваме со тоа дури и ако ние не се компјутеризирани општество. Тој, исто така пишува за зголемената употреба на бројки, комбинации на букви и кратенки, може да доведе до проблеми за многумина. Ова е проблем што јас исто така мислам може да се реши со малку добра волја. Тоа не мора да биде толку тешко да се искажат, така што луѓето се разбере.

Мислам дека е прекрасно, ако луѓето можат да комуницираат едни со други во еден многу едноставен начин. Тоа може да се отстрани многу чудно предрасудите и угнетувањето во општеството.

based on 5 ratings Компјутерски комуникации, 4,6 од 5 врз основа на 5 рејтингот
Податоци стапка комуникации


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со компјутерски комуникации или на било кој начин поврзани со компјутерски комуникации.

Коментира за компјутерски комуникации

« | »