. Сега

Училиште дела и есеи од средно училиште на
Барај училишен

Егејското култури

Егејското култури, е генерички поим за бронзеното време култури на Крит, на грчкото копно, на островите на Егејското Море и во Троја во 2000 година - и 1000-четвртини f.Kr.Den британскиот археолог Сер Артур Еванс започна во 1900 ископувања на Кносос на Крит и повика на културата на "минојската". Името кое го добил од кралот име Минос кој живеел во палатата на Кносос. Палатата стана симбол на минојската култура и беше многу голем и содржи околу 1.500 соби.
Кога палатата била уништена околу 1400 п.н.е. па стана културен канал на копното и на "Hella пери". Соодветните култура на островите е прогласен за "Cycladic".
Сите три од овие култури се поделени во секоја од трите главни периоди, на пример, Почетокот хеладската, Блискиот хеладската и доцен хеладската.
Подоцна во текот на бронзеното време култури се впечатоци од едни на други и културни обрасци, каде што се повеќе и повеќе ефективни.

Од 1600 до 1250 п.н.е. имало многу големи катастрофи. Меѓу другото, еден вид вулканска ерупција која уништи многу Крит. Уништувањето беше поради тоа што стана таква сила во вода по вулканската ерупција, цунами зафати низ островот.

На карактеристиките на минојската култура е неговото богатство на уметноста, палати и грнчарски производи. Палатите често биле изградени на неколку спрата, содржани станбена површина, кафуле, капела и работилници. Водата дојде од планините, во глина цевки. Тоа е толку глина цевки кои беа долги и до 10 км. Во многу палати беа, исто така, приватни подови каде имаше бања и тоалет.
Бикови, стилизирани бик рогови и двојно секира е нешто што е карактеристика на минојската култура.
Во текот на mellanminoisk време разви хиероглифи на Крит, а од вториот поедноставен syllabary.
Минојската култура случи во тоа време беше Критски бронзеното доба.

На Hella Измијте култура е најдобро познат по своите овална куќа, своја цврста боја (жолта или сива) керамика, познат Minyiska стока. Оние кои се вклучуваат најде глина вазни и мали статуи од овој период.

Оцени Егејското култури


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училиште работа е за сите Егејското култури или на било кој начин поврзани со Егејското култури.

Коментира Егејското култури

« | »