.com

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Демократијата или анархија

Во овој есеј ќе се разговара за анархија навистина е подобар од демократијата, која многу луѓе, особено млади луѓе денес држави. Таа го зазема на предностите и недостатоците на анархија и демократијата, и завршувајќи со една демократија slutsats.Ordet доаѓа од грчкиот и значи владеење на народот, а анархија значи "без владетели". Сега тоа звучи како доста истото, но со модерната демократија обично значи индиректна демократија, односно, Изборот на претставник на своите ставови. Тоа е моментот кога анархистите се каже дека тоа е вид на како еден владетел и дека вистинските луѓе немаат што да кажат.

Анархизмот е врз основа на секој поединец мора да одлучи за себе она што сака да го направи, се додека тоа не им наштети на секоја индивидуа. Секој треба да им биде дозволено да одат по својот пат и не се чувствуваат притисок од законот (полиција) или која било држава. Поголемиот дел не треба да се одлучи сè. Ако некој има идеја или мислење тој треба да го стави во реалноста, ако тој сака, дури и ако никој друг не го дели со него.

Предноста на анархијата е да биде навистина слободно и да се направи она што го сакате. Веројатно нема подобар начин да се постигне целосна слобода. Во анархија не постои профит мотив, ништо не се оданочуваат и речиси мора да воведе размената за одржување на општествениот систем. Се што ќе заработи, изгради и да им припаѓаат на вас и ќе имаат апсолутно никаква принуда да го споделам со вас. Анархијата базирани на луѓето да се чувствуваат поврзаност меѓу луѓето, а потоа ги споделат и да им помогне на слабите, туку затоа што тоа е потполно бесплатен начин на живот, никој не може да го присили. Цврст приод анархистички не е за да се направи револуција и соборување на владата, но за да се привлече внимание на проблемите на заедницата, а некои велат дека слободата мора да се води за секој ден.

Но, она што го прави тоа Анархија во на долг рок? Многумина веруваат дека ќе има хаос и сето она што се носи за да се губи. Тоа е веројатно најголемиот логично со оглед на последиците, а за жал, така се зголемува и. Луѓето не можат да живеат во општество каде што не постојат закони или нешто да се држи за. На прашањето: "Зошто јас треба да го стори тоа многу, додека тој не прави ништо" ќе се појават, а од таму следат природниот нееднаквости. Секој е различен и сите мислат на ист начин, и затоа не би било анархистичкото работа, бидејќи секогаш ќе има луѓе кои мислат само на себе, или сакате некој друг никаква штета. Кој потоа би се заштити таа личност? Тоа е до вас да се брани, и теоретски нема кој тие можат да веруваат. За нив, физички и ментално силни, тоа би било идеално општество, но на долг рок, дури и не би имал корист од тоа.

Анархистичкиот социјалната структура врз основа на промените од базата. Според тоа, не треба да биде во хиерархиско општество како нашето, каде што одлуките се оди од врвот надолу, туку напротив би, затоа анархистичкиот дека одлуките треба да доаѓаат од подолу. Тој сака да ги имитира навиките на општеството во поврзаниот кругчиња наместо голем пирамида.

Идејата е навистина убаво, но што ќе се случи ако го стави во реалност? Навистина никој не може да одговори на тоа, затоа што тоа не е направено во модерните времиња. Сепак, логичен редослед е доволно забуна! Јас едноставно не може да се замисли заедница на неколку илјади луѓе, кои живеат заедно без закони. Еден може да го сумира со еден збор, гарантирано да се стави крај на анархистичко општество: егоизам.

Мислам дека луѓето не се подготвени / подготвени за такво општество. Еден човек е од природата структурирана на таков начин на кој таа е многу полесно да се следат со цел отколку да размислуваат за себе. (Ова е од експеримент научно докажано). Од анархијата нема веројатно секогаш лидер е формирана, која претставува волјата на народот и на ставовите и "Voila" анархијата нема да биде издувана. Овој феномен може да биде постојано се смета во историјата кога поединци да преземат иницијатива и зграпчува моќ. За тоа речиси никогаш не се случило тоа што стана анархија по револуцијата. Постојат веројатно и не би била поразлична доколку некој го собори пр Денешната влада.

Друго прашање што се поставува е, она што ќе се случи на продуктивноста и технолошки напредок? Еден тешко може да се каже дека на пораст или дека таа технологија ќе се пробие со неверојатни работи. Тоа е невозможно да се постигне истото ниво на продуктивност, како во едно демократско општество, ако не се плаќаат никакви плата или слично. За кој лицето ќе одат на работа да работат бесплатно за општество базирано само на "веруваат еден на друг"? Мислам дека тоа ќе биде многу тешко да се најде на таквите луѓе.

Ова гледиште има руски мислител Петар Кропоткин остро се спротивстави: "Во земјоделството, тоа може да се гледа како доказ дека само мал дел од тоа време дека секоја земја и регион моментно троши на неговата фарма, наместо да се користи за да смислено и економски спроведување на подобрувања на земјата тоа ќе бидат потребни само четиринаесет дена да расте со годишна леб храна за просечно семејство од пет лица. И работата не е само тешко неблагодарна работа што сме го виделе досега, но тоа ќе биде таква што секој здрав човек и една жена во оваа земја ќе биде во можност да се направи. "

Ова дојде од еден од најголемите мислители на анархија, и кога ќе го прочита, за прв пат, па јас мислев дека тоа е лоша шега. Јас не разбирам зошто тие сакаат да се променат работите, кога тој е веќе добро.
Сега не ми го завршува есејот со вкупна осудат анархизмот, но јас не мислам дека луѓето се доволно зрели за анархистичко општество, и прашање е дали некогаш ќе биде. Тоа е исклучително добра идеја, но за жал, тоа најверојатно ќе биде засекогаш утописки. Сон кој никогаш нема да одат да ги претвориме во реалност.

based on 2 ratings Демократијата или анархија, 3.0 од 5 врз основа на 2 рејтингот
Стапка Демократија или анархија


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат демократија или анархија или на било кој начин поврзани со демократија или анархија.

Еден одговор на "демократија или анархија"

  1. :) На 24 август, 2010 во 08:20 #

    Голем есеј! Восхитувам на начинот на кој размислуваме и да подготви сопствени заклучоци! Продолжи со добрата работа ;)

Коментира демократија или анархија

|