.nu

Училишна работа и есеи од средно училиште
Барај училишен

Приватната економија

Готово: Дали е кога плаќаат директно со обичните pengar.Kredit: одложување на исплата, исто така е поскапо, бидејќи од тоа ќе мора да плаќа камата и годишни надоместоци. Една, исто така треба да имаат кредитни линии со компанијата ќе купите од. Да добијат имаат кредит, мора да бидете осумнаесет години и да имаат приход (работа).

Џепарлак: Парите што ќе се добие во текот кога ќе треба да плати трошоците што го имате. Родители давајќи им на децата џепарлак за детето да се знае што тоа е како да има економија, и дека тие треба да преземат одговорност.

Економија и Возраст: Кога сте:
12 години, па со цел да имаат поедноставни работни места (на пр. Мај цвеќиња), мора да имате писмена дозвола од родителите кога сте 12 години.
13-15 години, така што може да имаат различни видови на едноставни работи како "помошник".
16 години, така да може да биде вработен на една компанија, или можете да започнете свој бизнис, ако почнете свој бизнис, мора да имате писмена дозвола од родителите. Ти одлучуваш над нивните сопствени пари и ќе добиете студиски грантови, исто така можете да ги учат заеми. Можете исто така да болните плаќаат ако сте болни и ако работат некаде.
18 години тогаш сте полнолетни, да се одлучи. Може да се земе кредит и заеми.

Пари: Парите се парите што ги плаќаат директно во кеш.

Проверете: Тоа е како форма која ќе влезе во износ мора да се плати, и нејзиното име. Парите ќе бидат одземени од сметката што го имате.

Кредитна картичка: Картичката е поврзана со сметка, каде што парите одземени при купување нешто, или па е потребно само од пари.

Интерес: А задолжен плаќате кога ќе позајмуваат пари. Надоместокот (каматна стапка) зависи од земјата и на светската економија. Банките имаат различни каматни стапки, бидејќи дека тие се натпреваруваат за клиентите. Променлива и фиксна стапка различни начини да се плаќа камата на. Променливата промените на каматните стапки со економијата на земјата, но фиксна стапка е стапката која се замрзнува во. Еден може да избере од колку години или месеци дека сакате да го заклучите во. Во тоа време, не можете да го отклучите.

Плата дојдовни: Парите кои ќе заработуваат на платите.

Бруто приход: Парите ќе добиете пред да ја платиле данок.

Данокот на добивка се утврди, бидејќи од ситуацијата во општината. Нормалниот данок е 33%, но ако заработуваат повеќе од 330.000 / година, ќе го добиете да плаќаат 55% данок.

Данок на доход: Данок платен на плата.

Расположлив приход: Парите ќе добиете кога ќе се платени даноци и доби грантови.

Заработен приход - даноци + субвенции = еднократна употреба приход.

Апарати за домаќинство Надоместоци: Сите домаќинства имаат многу трошоци. Тоа е на пример, домување, облека, храна и одмор. Но исто така плаќаат даноци за заедницата.

Придонеси: Придонеси може да биде надвор од државата и општеството. Најчестите придонеси се:
Дете придобивка е дека секое семејство со деца се, првото дете го добиете 950 - и потоа да се повеќе за секое дете да добие.
Родителското право да се биде дома со своите деца. Човек добива 360 дена дека ќе добие 80% од нивната вообичаена плата.
Студент финансиска помош е студент тогаш сте 16-20 години, студент, тогаш се 20 и нагоре. Студија додаток не може да ја надмине 1963 / месец.
На домување додаток варира во зависност од приходот на домаќинството, големина, и домување трошоци.
Социјална помош што ќе се добие кога ќе немаат пари да живеат, тогаш за една уплатница само да преживеат.

Даночните општествена важност е одлично. Ако не плаќаат данок на заедницата, ние не би било паркови, патишта, итн Ако имате работа да заработат многу, па тоа им помага на заедницата со повеќе пари ќе плаќаат повеќе даноци.

Кога ќе плаќаат данок па можеби тие се изградба на нов пат што можам да одам, така што можам да на пример оди на пријател кој јас сакам да ги задоволи, но ако јас не плаќаат данок па можеби немаше начин да се мојот пријател, а потоа јас ќе не биде во можност да на него или неа се исполнат. Ако имам добра економија, така што плаќаат повеќе даноци харинга државата и општеството. Кога давам пари во Шведска, а потоа за економијата на земјата. Значи, ако сите тука во Шведска имаше работа како тие заработиле добри пари и плаќа многу данок ќе се зголеми економијата на земјата и да добиеме тоа навистина добро тука во Шведска.

based on 3 ratings Приватниот сектор, 3,5 од 5 врз основа на рејтингот 3
Стапката на приватната економија


Поврзани со училишните
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат на приватната економија или на било кој начин поврзани со приватната економија.

Коментар на приватната економија

« | »