.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишните

Египет

Население

Египет има население од 76.900.000 луѓе.

Главен град и населението

Египетскиот главен град Каиро е со 7,9 милиони жители.

БДП и воените трошоци како процент

Египет има БДП од 1739 $ по глава на жител. 2,7% од БДП во Египет оди во војска.

Училиште

Египетскиот основното училиште е осум години задолжително. Децата го започнуваат школувањето кога тие се шест години. Но, тие се многу кои го напуштаат училиштето по ова, повеќето дури и не одат на училиште, како тие треба да се оди натаму. Повеќето луѓе кои се откажуваат од се најмногу девојчињата кои што живеат во руралните области. Во сиромашните области во јужниот дел на Египет е само половина од децата во училиште. Училиштето треба да биде бесплатно со вклучување на трошоците во 2000-тите. Има недостиг од наставници и материјали, тоа е околу 40-45 студенти во секоја класа. Но, постојат и места во Египет, каде што има 60 студенти на еден професор. Алтернатива е да ги праќаат своите деца во исламските училишта, тие се многу популарни во Египет. Во Египет, постојат дванаесет јавни универзитети и некои приватни. Во споредба со другите арапски земји, постојат многу дипломирани студенти во Египет многу, но исто така има многу неписмени. И средно училиште и универзитет во Египет е пренаселен.

Религија

Во Египет, исламот е доминантна религија, 94% од населението се муслимани сунити. Во Египет, имало неколку муслимански екстремисти кои формирале терористички групи. Терористичките групи, главно, се нападнати што западните, на пример, продавници и ресторани. Но, сите муслимански терор опадна од крајот на 1990-тите. Во Каиро има џамија, која се смета да се биде сунитски муслиман Врховниот совет. Исто така постојат и христијаните во Египет, од кои повеќето се коптски христијани, значи египетските Копти и коптски христијани се нарекуваат оние Египќаните и христијаните. Постојат, исто така, грчката православна, католиците и протестантите. Евреите се многу малку во Египет, тие биле војни меѓу Египет и Израел во 1967 година, како што Евреите не се толку добредојдено во Египет. Коптите и муслиманите исто така се караат.

Валута

Во Египет користи Египетска фунта валута

УСТАВОТ

Египет е социјалистичка демократска република. Претседател на Египет Хосни Мубарак, од 1981 година сите одлуки што тој и неговите најблиски политичари. Војската е многу лојален на Мубарак. Секој пат кога некој претседател избран, тој ги контролира во шест години. Партијата на Мубарак, лидер на НДП и нема никој кој може да се споредат нивните многу со Мубарак, фирма од тие се обидуваат. Луѓето како партија Мубарак. Тоа е исламскиот закон, шеријатот, која е основа на сите закони и законодавство, но има француско влијание. Полицијата може да го користите која било технологија, тие сакаат да го спречат тероризмот, дури и да ги фотографирате како бунтовници и вандализирање. Тие се на смртна казна во Египет. Не треба да се критикуваат или да се сомневаат во парламентот или нешто што го прават, има казна затвор за тоа. Тие се групи кои вила која треба да ги избришете овие.

Кој континент

Египет се наоѓа во североисточниот дел на Африка.

Соседните земји

Соседи Египет, Израел, Судан и во Либија.

Природата и клима

Повеќе од 90% од Египет е пустина, постојат и грмушки и трева сабо. Најдолга река во Египет, а можеби најпозната е Нил. Заради тоа што не врне толку многу во Египет, Нил мораше да се грижи за потребите на вода Египќани. По должината на реката Нил од север кон југ е речиси целото земјиште одгледува. Во Египет, следниве животни; ибексите и различни видови Бак, различни видови на песок и пустинските лисици, чакали, хиени, леопарди и неколку видови на диви мачки (не на лавови). Птици во Египет е многу голем различен вид на штрковите и грабливки има многу. Најпознатиот инсекти Египет е Буба, scarbe. Исто така, постојат голем број на скорпии. Египет се наоѓа во subtropiska- и тропски зона. Летата се многу топли 30 ° C, во зима, температурата на 20 ° C. На брегот на Медитеранот, климата е влажна. Прашина бури се честа појава во пустините. Просечните врнежи од дожд во текот на цела Египет е 250 мм на метар квадратен. Јужниот дел на Египет е секогаш потопло.

Природни ресурси

Природни ресурси во Египет е главно Нил, но нафта и гас, има многу. Јаглен, фосфат, железна руда, варовник, ураниум, цинк, манган, хром, бакар, итн се исто така достапни. Египет има мини и други машини за производство на сите природни ресурси. Тие се испратени во индустријата или извезува.

Индустриски

Египет, на арапскиот свет најразвиените индустрии, како што се храна, текстил, цемент, метал, автомобили, ѓубрива и хемикалии. Но, бидејќи населението е толку многу, тоа трае многу на индустрија, многу сакаат работа и индустријата не може да произведе толку многу готови производи се испратени до продавници. Побарувачката е голема, и замор индустрија. Тоа не извезува толку многу за се што е потребно, но и оние увезени ќе биде конкуренција за производите кои се произведени во Египет. Тие се приватни мали и средни претпријатија кои се лидери во Египет. Во минатото, текстилната и прехранбената индустрија лидер, сега е на нафтената индустрија, која е во врвот, но тие се произведуваат како јасна многу текстил и храна. Овие три фактори се доминантни.

based on 30 ratings Египет 3.6 од 5 врз основа на 30 рејтингот
Оцени Египет


Поврзани училишните
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со Египет или во било кој начин поврзани со Египет.

Коментар Египет

« | »