.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Екологија

Lynx

Рисот му припаѓа на семејството мачки. Крзното е повеќе или помалку извалкано со жолтеникаво кафеава боја земјата добива полесни во текот на зимата. Опашката е краток со црна чипка. На ушите седи црна перчиња уво. Врвот на опашката и уво Китки на зајакнување на ушите и опашката држење на телото, и правење на јасно јазикот на телото на рисот.

Страшлив шумските животни
Рис се срамежливи, осамен и шумските животни кои се базираат особено добро во планинските и стрмен терен. Тие држат територија, области кои тие ги бранат против други рис. Територијата се карактеризира со уринарниот ознаки. Во северниот дел на Шведска, на територијата до квадратни милји голем.
Главната плен е зајаци, но рис ги приспособуваат своите навики за јадење по средството. Во одгледување ирваси области јаде најмногу ирваси, особено во текот на зимата. Во јужна и централна Шведска се еленот и обично плен.
Рис си поигруваше со притаен внимателно кон својот плен. Кога растојанието е 20-30 метри го напаѓаат веднаш. Поголем плен е убиен со еден касај да грлото, помалку со залак за вратот. Ако нападот не успее, даде рис веднаш до лов, наместо да чека за следната шанса.

Самохрана мајка
Сезоната на парење е во март-април. Во мај-јуни женски раѓа 1-4 деца кои сами се одговорни за. Младенчињата следат нивната мајка за скоро една година. Од неа, тие учат, меѓу другото, да ловат и да ги убијат пленот. Кога пилиња се помалку од две години, тие стануваат сексуално зрели.

Чувствителни на лов
На крајот на векот речиси и не се рис замина во Шведска. Во текот на еден период на заштита СО ЗАКОН 1927-1942 обнови вирус, а во почетокот на 1980-тите имаше рисови во речиси целата земја. Но, тогаш бројот е намален и во 1991 година стана рис еднаш заштитени.
Премногу тешко ловот е веројатно причината за падот. Sarcoptic краста, која е прикажана да, исто така, влијае на рисот, исто така, може да одигра улога.
Денес, постојат рис веројатно во сите региони, освен на островот Оланд и Gotland. Но, јужниот дел на линија Varmland Даларна-Gastrikland роден, неколку или не, децата.
Иако рис е заштитена, постојат нелегални лов, особено во областите каде snowmobiling олеснува следење.

Екосистеми

Екосистемот може да биде ништо од COWPAT на целиот свет, но обично бара човек на областа со средна големина, како на пример езеро или шума.

Производител

А синџирот на исхрана е интеракцијата во природата меѓу растенијата и животните. Овој синџир на настани во различни форми во различни места во природата. Но секогаш е изградена на ист начин.

Како може да има во езеро:

Arrow 1 сонце предизвикува таа да расте алги кои јадат планктони.
Планктони Животното било изедено од страна на ларва комарец.

Arrow 2 комарец ларви се јаде со мрачна.

Arrow 3 мрачна јаде од страна на штука.

Arrow 4 Штука јаде од страна на Osprey.

Тоа секогаш започнува со сонце и животворниот енергија.
Езерото е мал растенија наречени алги. Алгите ја користат енергијата на сонцето за производство на хранливи материи во форма на шеќер. Тие се нарекуваат производители.
Алгите се јаде со зоопланктон, кој се нарекува прва рака на потрошувачите.
Планктони животни за возврат да стане храна за водни инсекти, како што е ларва комарец. Тогаш комарец ларви се повика на втора рака потрошувачите.
Комарец ларви може да се претвори да се јаде со мрачна.
Матно тогаш се нарекува трета рацете на потрошувачите.
Мрачна, тогаш може да бидат проголтани од предатор, што ние го нарекуваме по четврти рацете на потрошувачите. На пример, може да биде штука.
Предатори повик кон сите животни кои јадат други животни.
Животното е повисока во синџирот на исхрана може да биде Osprey или луѓе. Тие ни се јавите на врвот на потрошувачите. Топ Корисниците нема да се јаде од никого.

Ecocycle

Фотосинтезата
Екосистеми

Екосистемот често се илустрирани со "хранлива пирамида".
Хранливи пирамида покажува вкупната биомаса која на сите живи растенија и животни. Затоа биомаса е тежината на сите живи супстанција и можат да се пресметува со свежо тежина или сува тежина.
Најниско ниво на пирамидата е окупирана од страна на растенија, кои се производители на екосистемот и исто така само организми кои се photosynthetic (енергија + јаглерод диоксид + вода = шеќер + кислород). Ова значи дека тие се изгради врз себе на едноставни неоргански супстанции, имено јаглерод диоксид, вода и минерали за искористување на соларната енергија. Во воздухот се јаглерод диоксид и вода се достапни во одборот до преку корени во земјата. Во врска со апсорпција на вода, со што се, исто така, минерали како јон и сол нагоре. Откога растенијата со тоа тревојади животни кои го сочинуваат средината блок на пирамидата. Овие, пак, екосистем пред потрошувачите. Врвот на пирамидата е составен од предатори или, како што ги нарекуваат, на врвот на потрошувачите и најниска вкупната биомаса.
Decomposers се главно бактерии и габи, но има многу повеќе животни кои припаѓаат на оваа група. Материјалот на мртви животни и растителни клетки се враќаат на земјата само затоа што на decomposers. Крајниот производ на нивната активност е јаглерод диоксид, вода и минерали, кои по распаѓање ќе стане достапен за растенија повторно. Јас на тој начин конечно заклучи дека е decomposers со која се завршува циклусот.

Прашума

Само 14% од површината на Земјата се состои од дождовните шуми. Тоа е важно за нас во многу различни начини. Јадеме како што се бананите, авокадото, ананас, портокали, лимони, какао, кафе, грав и многу повеќе дека потекнува од дождовните шуми. Медицински гледано, тоа значи дождовни шуми, исто така, многу, околу една четвртина од сите лекови ние ги користиме се извадени од растенија пронајдени во дождовните шуми.

А дождовни шуми обично имаат годишни врнежи од мин 1 500 милиметри, обично многу поголем врнежи, кои се дистрибуирани во текот на најмалку 9-10 месеци во годината.

Таа го дели прашума во две варијанти, тропските дождовни шуми и умерените дождовни шуми. Тропските дождовни шуми се наоѓаат во пр Јужна Америка и Африка. Каде што има умерена клима и влажни западни ветрови во текот на поголемиот дел од годината може да има т.н. умерените дождовни шуми. Постои примерот на северозападниот брег на Северна Америка, Чиле и Нов Зеланд.

Во дождовни шуми се на некои животни во однос на другите, и буквално и во синџирот на исхрана. На дното на дождовната шума, река, живеат риби и растенија. Позната риба е опасно пирана. Над реката, на теренот во живо меѓу другите скитници мравка, antbird и разни растенија. Има веќе гледа знаци на синџирот на исхрана повторно. Мравка јадат растенија и мали животни, а потоа јадете antbird до скитници мравка. Во средината на дождовните шуми, постојат животни кои се хранат пчела орхидеи орхидеи, исто така има и дрво жаба јаде вклучувајќи орхидеи пчела. Повисоко во дождовните шуми, крошна, живи птици и други летачки животни, но, исто така, мајмуни и, се разбира, мали гасеници и животни во дрвјата. Високо на дрвјата во живо на големиот цар мршојадец.

Кога ќе добиете преглед на синџирот на исхрана исто така може да добиете идеја за тоа како се појави на збогатување на животните. Таа започнува на дното на синџирот на исхрана, на земјата, под земја или во вода, се шири дури и на најголемите потрошувачи. Кога на производителите, растенија, или фитопланктонот, апсорбира хранливи материи од водата што е отруен како што се чуваат токсини во ткивото и кога следниот животните, првенствено на потрошувачите, јадење производители, исто така, ги добие отрови се чуваат во ткивото, и така тоа оди по целиот пат до стоење врвот на синџирот на исхрана. Од тоа време, токсините kocentrerats толку многу што грабливецот може да имаат проблеми со плодноста, па дури и може да умре. Ова не е проблем, но секако најголема.

based on 37 ratings Екологија 2.3 од 5 врз основа на 37 рејтингот
Стапка Екологија


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со екологија или на било кој начин поврзани со екологијата.

Коментар Екологија

« | »