. Сега

Училиште дела и есеи од средно училиште на
Барај училишен

Анализа

Предмет: шведската

Апстрактни

Јас го направив есеј каде што сум се користи делата "највисок Kasten" напишана од Карина Rydberg и "Доктор Глас" напишана од Хјалмар Söderberg. Првото издание на "Д-р стакло" беше издаден во 1905 година. "Највисоката каста" беше издаден во 1997 година, тоа е затоа разлика век помеѓу оригиналите.

"Д-р стакло" е роман кој е за осамен Габриел стакло, тој нема сопруга или блиски пријатели. Еден мора да го следат неговиот живот со читање својот дневник за време на период од шест месеци.

"Највисоката каста" е автобиографски роман во кој Карина Rydberg пишува за нејзиниот живот, таа вели дека се користи вистински имиња и вистински настани.

Јас се фокусираа себеси на тема на осаменост, почувствував дека и покрај еден век разлика, полова разлика и начинот на кој некои разлика на жанрот, има многу работи што врзува заедно овие дела. Затоа, јас избрав да се анализира како авторите прикажуваат осаменоста на нивните карактери, за да се споредат и да се направи разлика јаделе.

Есејот е поделена на три дела, што го направив затоа што се чувствува дека е три најинтересните аспекти на моето прашање. Дел број еден е за причините за осаменоста двата главни лика, следниот аспект се базира на тоа како ликовите се гледа од страна на општеството, нивниот социјален статус, со други зборови. Последниот дел се занимава со љубомора два лика, и како таа за возврат е поврзано со осаменост.

Резултат на мојата анализа е дека Карина Rydberg кои би можеле да се гледа како повеќе осамен поединец, се чувствува не секогаш се допаѓа тоа. Gabriel Стакло кој беше почитуван доктор, дрога не го привлече ист вид на вниманието како Карина Rydberg. Ова е поради тоа што не победи некој на лекар во градот, чија работа е да им помогне на другите, исто така, може да е потребна помош понекогаш. Затоа, тој остана сам.

Вовед

Овој труд е продолжување врз основа на романите "Д-р стакло" и "највисока каста" напишана од Хјалмар Söderberg соодветно Карина Rydberg. Романи се напишани на ист начин, и двете имаат наратор опишувајќи неговиот живот. "Д-р стакло" е дело на фикцијата, за разлика од "Највисоката каста", која е автобиографски роман врз животот Карина Rydberg е.

Во весникот, јас испита како Хјалмар Söderberg и Карина Rydberg отсликува осаменоста на нивните романи. Главните ликови во романите има неколку слични карактеристики дека имам опишано во неколку аспекти. Причината ја одбрав овие дела е делумно се должи на разликата во времето и делумно на полова разлика. Првото издание на "Д-р стакло" беше издаден во 1905 година, додека "Највисоката каста" беше објавен во 1997 година. Затоа, јас ќе бидам во можност да се спознае колку современите мажи поглед на осаменост е одвоена кон современата жена.

Романот "Доктор Глас" е за еден осамен човек, тој нема ниту сопруга, блиски пријатели или контакт со нивните роднини. Таа се заснова на условите што го живее својот живот, и можете да го следите преку својот дневник. Кога една жена се појавува на неговата операција и бараат помош, тој конечно малку да се размислува за. Името на жената е Хелга и таа е во брак со Пастор Григориј. Но, таа неодамна се сретна со еден нов човек, кој таа падна во љубов со; Затоа, таа се свртува кон доктор, сето тоа завршува со Gabriel стакло паѓа за неа.

Романот "Највисоката каста" е за Карина Rydberg живеат во Стокхолм. Работата е поделена на два дела; Првиот се одвива во Индија, каде што таа ги исполнува Kaizad. Вториот дел е за времето кога таа се враќа во Стокхолм, каде што таа ги исполнува адвокат Ролф. Ниту еден од романси преживее. Затоа автобиографија цел беше малку чин на одмазда против двајца мажи, бидејќи таа ги чуствуваше дека тие ја третираат лошо.

Јас избрав да се подели на хартија во три дела; Во првиот дел ќе дискутирам за причините за самотија, во вториот дел, ликовите гледано од социјален аспект и последниот дел се базира на следниве документи како осаменост замислен. Ова е да ги отслика сличностите и разликите меѓу романите во јасни начин што е можно.

Причините за осаменоста

И двете од главните ликови во романите се наоѓаат две осамени поединци. Тие се разликуваат едни од други во неколку аспекти, но и покрај нивните разлики, осаменоста заеднички и затоа се слични едни на други, исто така, на многу начини. Првиот аспект јас планираат да се развие е причината зошто Габриел стакло и Карина Rydberg живеат како што го прават, со други зборови, зошто се тие сами?

Во Габриел Стакло дневник случува да спомени од детството се појават, се чини дека беше местото каде сето тоа започна.

"Мојата сетила разбудив доцна, во време кога мојата волја веќе беше волја на човекот. Бев многу амбициозна како дете. "1

Gabriel Стакло вели дека тој секогаш бил најмладиот човек во класата. Поради тоа може да се претпостави дека неговите соученици може да имаат интересите на другите од него. Студиите во медицински линија, исто така побара напорна работа, таму затоа нема време и можност за поблиски односи со некого, без разлика дали тоа е со една девојка или верен пријател.

Затоа осаменост беше голем дел од Габриел Стакло живот. Но неговиот избор на студија не беше единствената причина. Тој исто така беше малку поинаква, барем тоа беше свое мислење.

"Се навикнав да го почетокот на самоконтрола, потребата да се направи разлика помеѓу мојот внатрешен и постојана желба, и она што беше волјата на моментот, моментот на страста; да се слуша еден глас и да другиот ќе го презира. "2

Тоа беше како тој стоеше надвор од другите луѓе, со нивните карактеристични само-контрола. Се сеќавам кога тој беше пречекан од страна дилема и секогаш се сигурни да се слуша нивниот внатрешен и постојана желба. Тоа би можело да се направи дека тој беше виден како претпазлив човек, кој исто така може да го направи досадна.

Дури и спомени од детството на Carina pop-up на неколку наврати. Настани кои за возврат го направија својот актерски пасивно или агресивно кон некои луѓе во идните ситуации, само затоа што спомените се премногу силни. Чист пример за тоа како ова може да работат е кога таа е во една точка во романот се среќаваме еден куп на деца во Индија.

"Тие се шест до седум, а јас сум чудно вознемирени со тоа што нивните потпетици." 3

Тие личат на група на момци кои во текот на нејзиното училиште години кандидира по и извикуваа исмевања. На една таква прилика, таа е потсети на тоа колку е тешко тоа беше за време на тие времиња, страшно чувство на се малтретирани. Не само тоа, таа, исто така, стана избегнувани. Ова изгледаше како да бидат најтешките сеќавање од детството таа ја носеше со себе.

"Од учество чувство дека отсекогаш бил одбиен мене" 4

Детството покажува во неколку места во двете новели, станува јасно дека тоа е една од позначајните фактори за осаменост. Уште од детството покрена често години на училиште најважен.

Во на Carina училиште години, таа самата го опишува како многу грдо, нешто што често може да биде од фундаментално значење за хиерархија во училниците.

"Но, со пубертетот Јас, исто така стана повеќе свесни за мојата недостаток на атрактивност. Јас отсекогаш бил грд - барем тоа е она што го научив од прва класа "5.

Дека имала неколку пријатели не беа главниот проблем. Таа едноставно не бил пријател со луѓето таа најмногу сака да биде со. Карина сакаше правење списоци да се рангира различни предмети и луѓе. Што тогаш стигнува до неа беше тоа што таа дружевме со, беше пониска на листата од другите девојки, оние со повисок статус во класа, која таа не добие да се закачам со само затоа што нејзиниот статус не беше доволно. Тоа се случи еднаш дека таа го зеде храброст и побара еден од најпопуларните девојки во класата ако тие би можеле да играат по училиште. Се чинеше како тоа ќе биде исклучен, но таа беше одбиена од страна на Anette во последен момент, со премногу сиромашни изговор. Да ги издржиме острацизам време училиште години и може да имаат влијание врз нејзиниот живот и придонесе за нејзиниот осаменост.

Но мора да се запамети дека таа, всушност, имаше неколку пријатели. Carina ми кажа за пријател таа се сретна кога таа се иселија, тоа беше нејзиниот сосед кој беше неколку години постар. Но само за кратко време стана Карина отселектирани против друга девојка, не целосно, но секогаш избрани секунда. Она што навистина го прави Карина е само дека таа никогаш не добива навистина силна врска со некого. Само површни контакти кои едвај е важно.

Овој феномен е нешто што, исто така, важи и Габриел Глас општествениот живот. Ова море од површни контакт со надворешниот свет. Но, тоа не е само пријателство карактери имаат проблеми со. Нивната љубовна врска ниту доби среќен крај.

Причините за Габриел стакло не најде жената на неговиот живот варира. Еден мора повторно да се врати на училиште години да го реши проблемот. Неговиот начин на размислување е главен фактор во драмата, тогаш тој ќе се оцени и да се чувствува дека е од огромна секој пат кога тој има шанса да сакам, го минимизира текот на неговата романси.

"Јас секогаш сум бил толку многу помлади отколку што го направив на почетокот ништо кога тие зборуваа за такви работи, и затоа што јас разбрав ништо, се навикнав да не слуша. Па јас остана "чиста". 6

Што тој подразбира под ова беше тоа што тој помина младоста никогаш не добив да се доживее нешто на сопствените, но делуваше како гледач на љубовта и романсата. Но, тој не ги избегна на љубовта во потполност, во еден момент во младоста, тој исто така, искуство наоколу во жена. Без тој случај, неговиот однос со жените не застана како го направив тоа. За тоа го наведе да сонуваат за други жени, но само оние кои веќе беа во љубов. Секој друг погледна одвратно, и ако тој само заинтересирани за жените кои се веќе драги, тоа значи дека тој само сака жените кои веројатно не ги додаваме го забележав. Ова го направи неговата иднина живот од романтична перспектива, многу Спартан.

Gabriel Стакло разбра рече дека искуството љубов еднаш во животот, тоа беше за време на неговиот раните години на летната ноќ. Тогаш тој се сретна со девојката која ја дружевме со текот на ноќта. Тоа беше прекрасно, тој никогаш не се чувствувале така за една девојка досега. Но, само еден ден откако тие се сретнаа се удави во сообраќајна несреќа. Тој ја заборавив, никогаш, и секој летната тој мисли повторно на ноќта со неа.

Целиот инцидент се чини дека е важен фактор за тоа зошто тој заврши сам, иако имало и други причини, покрај. Самодовербата е важна карактеристика, и нешто што Габриел се чинеше дека немаат. За време на една од неговите многу шпекулации тој сфати околу тоа дали треба да се изгради куќа. Аргументите дека тој треба да се воздржат станува многу, но најпосле доаѓа до заклучок дека човекот треба да имаш жена во тој случај. Но доколку тој ќе биде принуден да спие со неа, тоа е веројатно не е добра идеја.

"Јас сум бил толку тешко да се издржи мислата на некој ме гледа додека спијам. Спиење на детето е убава, млада жена, исто така, но едвај mans.7 "

Со таква недостаток на доверба, разбирливо е дека тој заврши сам. Имаат тешко време дури и замисли спиење до жена го прави сето тоа комплицирано.

Carina Rydberg, исто така, имаа свои проблеми со љубов, целиот роман е фундаментално врз основа на нејзината разни односи. Еден од нејзините главен проблем беше тоа што таа стана само пријатели со момци во околината. Таа кажува како момците почна да покажува интерес во неа откако таа се врати од Индија. Но, периодот се покажа како краткотраен, сето тоа заврши се еден од момците, кои за возврат доведе до повеќе површни контакти.

Кога таа почна да пишува со полно работно време, таа престана да се исполнат момци, барем на тој начин таа сакаше. Тоа беше нова пресвртница за Карина, за жал, негативна. Но многу важен за осаменост. Carina Rydberg тогаш користи цитат од д-р стакло, за да се опише чувството на нејзината нова пишувањето сесија:

"Отидов минат живот" 89
Ова ќе дојде како што е кажано од Габриел Стакло дневник записи, тоа е од претпоследниот датум. Тој е лош поради Хелга, кој е тој се вљубил во романот внатре Но, ете, тој сфаќа дека таа никогаш нема да биде негов. И дека никогаш нема да се најде својата љубов, и затоа остануваат сами.

Ликовите од социјална перспектива

Carina Rydberg и Габриел стакло чувствува на неколку пати сам. Но како оние околу нив во врска со тоа, тие се почувствуваа дека ликовите се сами? Следниот аспект имам развиено е како видов и мисла за нив ликовите соработници. Како осамени беа тие, навистина, и тие веројатно може да се сокриени за осаменоста тие страдаат?

Дел од односот на Rydberg е Карина со неговата околина се веќе споменати. Тоа е т.н. површни контакти таа соберат. Нејзините романси се краткорочни, нешто што станува кавга во долг рок. Но, како да се гледа како личност во општеството обично не се оценува од страна на колку е силна контакт имаш со нејзините пријатели. Аутсајдери видите повеќе ако лицето е придружена со што ќе Карина имаше често во текот на роман. Таа исто така беше на Стокхолм места. Но, ова не се случи, се разбира нејзиниот од чувство осамен.

Gabriel Глас општествените односи се чини дека го имаат истиот статус, за разлика од неговите романтични неуспеси, тој се смета не како еден човек. Треба да се запамети дека живеел за време на раните 1900-ти, а во прилог беше лекар. Нешто што може да се претпостави беше статусен симбол. Кога тој излегува меѓу луѓето од градот, ги поздравува повеќето со него. Но, ова не е ништо нужно позитивно. Тој, исто така мораше да се соочи дека само поседувањето на овие површни контакти. Но, тоа не е вид на контакт Доктор Глас бараат. Тој е во потрага наместо за поблиски односи.

"Посакувам да сум имал пријател да ви се довери внатре Еден пријател, кого би можел да се консултираат. Но имам ништо, .. "10

Затоа, тој останува еден поединец, туку како што беше претходно споменато, не гледа своите ближни кон него како тоа. Тие се оди на лекар, некој барајќи Го само кога им треба помош. Во текот на една прилика тој се изразува јасно за тоа што всушност се чувствува како да се биде сам, каде што се крена желба за односи со една жена:

"Јас, медицината licentiate Tyko Габриел Глас, кои понекогаш им помага на другите, но никогаш нема да биде во можност да си го спаси и кој на возраст триесет и три години никогаш не биле во жена." 11

Неговиот поранешен социјалните односи, исто така, биле изгубени, оние дека тој навистина се грижи за. Неговите блиски роднини биле малку изгубени, бидејќи. Тоа го прави неговиот тешки периоди може да биде многу тешко. За роднините на оние моменти би можеле да имаат помогнато него се исчезнати. Или па тој би требало близок пријател, но сега тој нема ниедна. Наместо тоа, тој е задоволен со површни учтивост кога тој излегува во градот.

Во на Carina учебни години, таа беше прогонета, различен од остатокот на класата. Но кога таа порасне таа ќе биде сам во еден поинаков начин. Таа добива повеќе врски, но тие се површни. Но, тоа се случува дека таа добива блиски односи со некого. Како и со Kaizad или Ролф. Но на крајот ништо нема да дојде на сето тоа. Тоа секогаш завршува дека таа почнува да пишува. Тоа е како таа исчезнува од општествениот живот, како што пишува, таа станува осамен.

"Тоа е така со писатели кои не можат да пишуваат. Таа се обидува да се живее, наместо да и тоа оди се разбира во пеколот. Јас треба да се пишува одново. Јас треба да престанат да живеат ". 12

Откако почна со нејзиното пишување беше она што таа го замисли. Дури и нејзиниот најблизок пријатели нејзиниот откажана, по тоа што беше автобиографија стана најголем нервозен. Carina Rydberg цитирам од романот Хјалмар Söderberg двапати во својата работа. Кога таа зборува за стравот на нејзиниот т.н. пријатели, таа го користи, исто така, овој цитат:

"Сакате да се биде сакан, не дека му се восхитувал, не дека се плашел, не дека го мразеше и презираше." 1314

Следните документи

Осаменост двајцата искусни заврши со транзицијата кон други емоции. Љубомора се појави, кој тогаш беше проследено со драматични настани. По подолг период на осаменост стекнува карактери жртвено јагне. Тоа е моментот кога влегоа во фаза каде што сте имале доволно на чувство жал за себе, наместо да обвинува некој друг. Затоа, конечниот аспект на есејот како љубомора е дел од осаменост.

Карина има две романси во романот, еден во Индија и еден, кога таа се врати во Стокхолм. Ниту една од двете состојби се одржи, и по тие престанаа караше неа многу за тоа како мажите се однесувал кон неа. Тоа беше тие кои станале жртвени јарци. Сето тоа доведе до т.н. чин на одмазда. Ако таа не беше толку сам како таа беше во тие времиња, таа не може да се однесуваа на таков начин. Блиски пријатели имаат тенденција на поддршка еден на вакви настани, но таа беше нејзиниот површни и безначајни врски, што значи дека таа мораше да се справат сами.

Највисок каста е автобиографски роман на Карина Rydberg, тоа е од начинот на кој таа се одмазди.

"Јас не прават со стол со дека постојат некои луѓе сакам да се повредат со оваа книга," 15

Рече ова, таа во интервјуто за Crister Enander. Со пишување за двајца мажи, таа доби од нејзината одмазда. Можеби не е премногу драматична акција, но се разбира не Kaizad и Ролф вели дека ценети.

"Ова е моќ. И тоа е толку едноставно, барем за мене. А пенкало и тетратка. Тоа е моето оружје, мојата само еден. "16

Хјалмар Содерберг пишува наместо за неговиот измислен лик, Габриел Глас, можеби тоа е причината зошто заврши малку повеќе драматично во романот.
Gabriel Стакло осаменост расте во смисла на љубомора. Тој нема сопруга, тој има нешто што тој често размислуваме за нив, и тој сака некој да го задржи на тој начин тој посакува повеќе од ништо.

Кога Хелга се појавува на приемот нема да биде долго додека тој паѓа за неа. Лекарот долго омразен свештеник во градот, а кога тој станува личност која е Излегувам со жената Габриел стакло падна во љубов, љубомора природно. Сето тоа завршува со тоа дека сака да го убие свештеникот. Тоа е делумно неговата искривена мисли и постојана осаменост и делумно затоа што тој не мора пријател да разговараат за своите идеи со кои го водичи за оваа прекумерна акт.

"Што беше тоа сум го сонувал?
Повторно истото. Убив свештеникот. Дека мора да умре, бидејќи тој веќе мирисаше, и тоа беше моја должност како лекар да го направи тоа ... "17

Штом ќе забележите тука, чудни соништа како овие, тој би требало проговорија за, но сега тој мисли дека, наместо тоа, тие значат нешто. Ако тој сонувал дека убил свештеникот, исто така, беше вистинската работа. Вие не може да биде во можност да се тврди дека тој го прави тоа само затоа што тој е осамен. Но, повторно, тој не може да издржи да разговараат за нивните мисли сам. Никој не може да го објасни или убеди него на она што е исправното и погрешното, тој ги прави овие дебати со себе, каде што сè се уште е изманипулирана. Своите најскриени желба ќе се утврди, како што објасни. Завршува со него самиот бидам измамен, тогаш тој има дискусија со себеси, тој верува себеси да бидат непристрасни, но евидентно е како тој ги пренесува своите најскриени желба да го преземе, кој завршува со пастирот треба да биде убиен.

Заклучок

Задачата беше да се споредат и се разликуваат две дела и нивните главни ликови. Сега откако јас го истражуваат различни области, можам да се извлече заклучок за тоа како Хјалмар Söderberg и Карина Rydberg го претстави осаменост во своите романи.

На првото прашање јас истрага и затоа ликовите се сами. Јас тогаш дојде до заклучок дека детството е причина за осаменост. Затоа сите проблеми и тешкотии Карина Rydberg и Габриел стакло имаше во тоа време претставуваше основа за осаменост. Gabriel Стакло секогаш бил најмладиот студент во својата класа, студирал многу да стане доктор, давајќи му скапоцени малку време како дете, но, исто така, се дружат. Carina најде себе се грди, таа, исто така, стана и се избегнувани од страна на други млади луѓе во текот на долг период од своето детство. Затоа овие елементи биле од суштинско значење за нивниот живот, како што тоа беше врз основа на самотијата.

Што можам да видам немаше полова разлика многу голема, сепак, имале статус разлика од поголемо значење. Нивните личности, всушност биле релативно слични покрај разликата од еден век, но со временската разлика доби различен статус во општеството и затоа е поинаква.

Лекарот на почетокот на 1900 може да се насети имаше повеќе влијание од современата писател. Но, бидејќи тоа време се промени не на работен однос во ист начин, во денешно време тоа се издвојува со тоа што се малку различни. За тоа е обичните луѓе кои исчезнуваат во толпата, и овозможува за чудно и радикални поединци да издвоите. Како Карина Rydberg, таа е писател кој многумина го сметаат за искачам малку над дозволената граница. Но, токму поради таа забележува повеќе! Таа објасни во својата книга како таа беше одбиен од женски групи и бараше само на мажите. И вие сте жена, која секогаш стои надвор, може да на крајот, исто така, да бидат прифатени од општеството.

Другиот аспект јас се фокусираше на есејот беше како осамен карактери беа. Carina Rydberg не постапи на ист начин во текот на романот, откако таа почна да пишува, таа беше сама. Тоа може да биде затоа што таа престана да се дружиш со дечко банди и само са сам во ресторанот шанкот. Таа стана вообичаена и затоа се стопи во толпата, бидејќи тој веќе не беше толку многу интересна дека нејзиниот разликуваат.

Gabriel стакло, сепак, беше познат на друг начин, повеќето луѓе во градот живеел во него знаел, бидејќи тој беше нивниот доктор. Тој тогаш доби статус на се конвенционални и примерен. За мојата идеја на време е дека ако некој беше чудно беше дефинитивно надвор, но ако некој се смета за вредни човек, но некои различни изведби беше еден повеќе почитувани. Поради тоа, се забележува кога Доктор Глас излезе на улица, зашто тој беше примерен лекар во градот дека погледна нагоре. Само затоа што можете да најдете дека повеќето не се откриени својата осаменост. Бидејќи неговата работа беше да им помогне на другите, тие не мислев нужно во тој можеби имал тешко време себе. Според тоа, може да се најдат Карина и Габриел е на исто ниво од овој аспект. Иако постојат различни причини, и се невидливи за јавноста.

Конечниот аспект јас погребан во беше како љубомора е дел од осаменост. Тоа беше јасно во последниот дел од есејот како ликовите не можеше да се справи со осаменост, тие двајцата, станал депресивен и на крајот исто така иритираше. Тоа е кога на осаменост ја смири и љубомора ја презеде функцијата, која за возврат значеше дека тие веќе не се чувствува жал за себе. Наместо тоа, тие ги обвинувале некој друг; Carina Rydberg насочени својот гнев во нивните поранешни мажи и пишувајќи за нив, таа одмазди нивните перформанси. Gabriel Стакло стана љубоморен на свештеник во градот дека тој долго презрен, а сега дека свештеник беше со жената што ја сакаше, беше природно да го мразат и затоа трошат најмногу од своето време да се планира што би направил со пастирот.

Сега дека сите прашања се одговорени, јас ги имаат воспоставено чест наод;

Carina Rydberg се смета повеќе сам, но се чувствува не секогаш се допаѓа тоа. Тоа беше повеќе нејзиниот неуспех во романса што претрупани нејзините мисли. Таа исто така не беше сосема сам, додека по неа друг однос, најмногу поради тоа што ја прави депресивни. Пред тоа време, таа се поврзани многу со неколку групи на мажи и затоа беа прифатени за неа чудат стил. Gabriel Стакло осаменост не издавам на ист начин, имаше некои познати на оној кој мисли дека е сам, но не се грижи доволно за да се направи нешто околу тоа. Сепак тоа беше Габриел стакло кои се чувствувале повеќето сам, тој често седеше и мисла во врска со неговата осамен живот на неговото биро, прашувајќи се дали некогаш би било промени.

Поради тоа може да се замисли дека самотијата е главно невидливи, затоа што оние кои страдаат од тоа се луѓе кои немаат помош, и тоа не ќе бидат видени од другите луѓе. Дури и ако тие може да се види во некој момент тоа не е сигурно дека има доволно за нив да се добие помош што им треба, за да им помогне до степен не е секогаш нешто што луѓето се даде на некој што не се блиски.
Alxander Jansson

based on 28 ratings Анализа, 2.6 од 5 врз основа на 28 рејтингот
Стапка Анализа


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училиште работа што вклучува анализа на или на било кој начин поврзани со една анализа.

Коментар Анализа

« | »