.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Енергија

Вовед

Ние сме многу зависни од енергија, дури и ако ние не секогаш размислуваат за тоа. Готвење, греење, осветлување и многу други работи, компјутерот што го пишувам за, на пример. Тоа е само да се запре приклучокот во ѕид за да се кандидира работи апаратот. Но, како тоа функционира? Енергија не може ниту да бидат создадени ниту пак е уништена, може да се претвори само во olka форми. Altså ние мора да се преземат енергија од некаде на друго место да се добие електрична енергија, тоа е заклучок да се подготви.

Постојат многу различни извори на енергија, можеме да се грижи за, но тие можат да бидат поделени во две групи: обновливи и необновливи. Обновливите текови постојано и може да се обнови. Тие никогаш нема да заврши, освен ако земјата одат под земја. Необновливите извори на енергија мора да се чуваат долго време и се обновува екстремно бавно. Тие ќе снема еден ден.

Јас избрав да учат два извори на енергија, хидроенергија и нуклеарната енергија - обновливите извори и не се обновливи. Да почнам со силата на водата, на нешто поедноставен.
Хидроенергија

Еколошки извор на енергија

Хидроенергија е altså обновливи и еколошки извор на енергија. Испуштање ниту чад, саѓи, или други опасни отпадоци она. Тоа главно се влијае на зградата на природата и проширување на хидроцентралите. Тогаш ќе мора да се изгради браната, електрични централи, патишта, цевководи и така натаму. Сè што како што се менува курсот природа, и за луѓето и животните.

Како се хидроенергија?

Хидроенергија е да се трансформира вода потенцијална енергија во електрична енергија. Да се ​​изгради езерцето да се соберат голем износ на вода од реката. Кога езерцето е целосно доволно за да може водата да падне на една голема турбина, еден вид на тркало. Турбината ротира и вози генератор кој го претвора водата во електрична енергија. Од напон се трансформира во околу 400.000 волти да се добие малку загуба што е можно - како и обично, кога станува збор за електрична енергија altså.

Хидроенергија и риболов

Хидроенергијата е еколошки, но дека браната ќе биде еднонасочна улица за риба. Лосос и некои други риби се раѓаат, на пример, во реки и мигрираат кон морето. А хидроелектрични браната спречува жал лосос од добивање назад, бидејќи. Во mordernare хидро донесува еден т.н. риба скали. Во нив лосос "се искачи" на реката, на страна на браната. Сепак, ова е сосема непотребно во постара централи, каде што лосос веќе ја напуштија својата игралишта.

Иднината

Имавме хидроенергија за повеќе од 100 години во Шведска. Денес, хидроенергија прошири до 64 TWh. Географски гледано, тоа би можело да биде изграден по должината 130 TWh. Тие се изградени на 24 TWh во средината на 90-тите години, поради економски причини. Денес, интерес се зголеми многу, но парламент одлучи да ги заштити многу реки и се протега реката. Тоа го прави невозможно да се спроведе било голема експанзија.

Но, хидроенергија е многу почисти од нуклеарната енергија, што јас имам намера да потрае до сега.
Нуклеарна

Отпад од нуклеарната енергија

За разлика од хидроелектричните пад од нуклеарен отпад, радиоактивен отпад. Ако тоа не се згрижени соодветно, може да предизвика штета од зраци тренд на радиоактивни. Тоа го encapsulates и чувајте го на 500 метри во земјата. Се држи зрачење подалеку од луѓето и животната средина.

Како се нуклеарна енергија?

Ураниум нуклеарно гориво. Ураниум се состои од четири istoper (различни форми на ист елемент). Постои ураниум-233, -235, - 237 и -238. За да се добие топлина потребни мора да се подели на ураниумот. Постои ураниум-235, кој има голема склоност расцеп. Природен ураниум содржи само 0,7% ураниум-235, така што износот треба да се збогати со неколку проценти. Од ураниум е подготвен за употреба.

Првата нуклеарна централа, имаме реактор каде ураниум е поделена, и топлина е генерирана. Каде на загреаната вода до 280 ° C, а притисокот се чуваат толку висока што не може да се вари. Притисокот се контролира преку садови одржување притисок. Тогаш топла вода се доведе во цевка низ генераторот на пареа, каде што е формирана пареа. Топла пареа се пренесува преку цевка до парна турбина. Под притисок и овозможува на пареа турбина сечила ротира, со стапка од 3 000 вртежи во минута. Турбината тогаш вози генератор кој произведува електрична енергија. Потоа се олади на топла пареа се пумпа во морска вода. Havsvatnet доведе во многу дебели прст цевка низ турбината кондензаторот, каде пареа се кондензира. Потоа водата се навраќа на парни турбини за повторно да се користат.

Иднината

Иднината на нуклеарната енергија изгледа мрачно, дури и ако тоа може да биде предност. Се добива Според шведскиот закон не се изградат нови нуклеарни реактори. Покрај тоа, една од нашите главни нуклеарна централа, Barsebäck, да се спушти. Нуклеарната енергија е едноставно не еколошки или обновливи. Нуклеарната енергија служи, сепак, за многу од енергијата што ја добиваат. Неколку земји, како што се Финска инвестира многу во иднината на нуклеарната енергија. Доаѓа една петтина реактор да биде завршен во 2009 година.

Заклучок

Сега јас се дигаше на двете најголеми извори на енергија во Шведска денес. И двете имаат свои предности и недостатоци. Хидроенергија не влијае на животната средина, повеќе од проширувањето. Тоа го прави нуклеарна премногу. Нуклеарната енергија не влијае на риболов, во начинот на кој хидроенергија го прави тоа. Денес е hydropower've во голема мера риба скали, но лосос рекоа веќе беше напуштен некои од нивните стари игралишта. Таму не е многу да се направи врева околу денес - направено е направено, и лосос може да се користи laxtrapporna.

Радиоактивни waste're уште е таму денес нуклеарната енергија е. Најновите анкети покажуваат дека постојат два пати колку што сакате да се задржи и да инвестира во нуклеарна енергија, во споредба со оние кои сакаат да го укине. Јас не се согласувам. Радиоактивен отпад е многу опасно. Само заврши и го закопа во рок нема да ни помогне во долг рок. Мислам дека треба да инвестираат во обновливи извори на енергија и целосно да заборавите за нуклеарната енергија.

Јас не сум целосно се согласувам со одлуката на Парламентот за заштита на одредени реки. Можеби тоа е убаво области, но на долг рок, нуклеарната енергија и други не-обновливи извори на енергија да ги уништи и онака! Да се ​​изгради хидроцентралите, а ќе им помогне на елементите на природата.

based on 10 ratings Енергија, 2.2 од 5 врз основа на 10 рејтингот
Стапката на енергија


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со извори на енергија или се на било кој начин поврзани со извори на енергија.

Коментар енергија

« | »