.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишните

Енергија, ресурси, истрага

Вовед

Ова е есеј за споредба на два извори на енергија: ветерот и масло. Јас ќе ги анализира овие две и презентирани научни факти, туку overpriced моето мислење. Јас ќе пишувам за историјата на два извори, како тие се вознемирени, како тие имаат влијание на нашите животи итн Понатаму, јас ќе ја оцени мојата работа во критикувајќи го начинот дискутираме за она што сум го научил; Дали јас сум со оглед на фер слика од нив здодева и многу повеќе.

Винд пауер

Енергијата на ветерот е обновлив ресурс, што значи дека е бескраен износ на овој ресурс на Земјата.
Како што е прикажано на десно, ветрот дискови сечилата околу ротор Која е поврзан на главната осовина. На главната оска тогаш се врти генератор да се создаде електрична енергија што е sentthrough пренос и дистрибуција линии во нашите домови.

Историја на windpower

Енергијата од ветерот се користи со векови. Во морето, ветерот се користи од страна едра. Кога биле изградени поголеми бродови, тоа беше можно да патуваат долги растојанија во shortamount на време и многу придонесе за развој на технологија на светот.
Во земјата, windpower беше потресена почетокот на власт ветерници Кои портата на житни култури. Во областите каде отсуство на стриминг вода и многу добри услови ветер комбинираат, на пример, на островот Öland, Шведска, ветерниците havebeen од големо значење. За време на индустриската револуција, употребата на силата на ветерот Намален како нови извори на енергија, како што парната машина се неразвиени. Таа не беше до крајот на 20 век, кој windpower повторно беше потресена како дополнување на другите извори на енергија.

Нафтата

Масло е запалива течност случуваат природно во делови од темел. Оваа течност е мешавина на стотици различни јаглеводороди, кои се направени од распаѓа на мртви животни и растенија. Овој процес трае околу 100.000 години. Нафтата е еден од нашите најважни извори на енергија. Тоа е BaseComponent внесете Голем број на производи ние ги користиме секој ден. Сурова нафта во својата најчиста форма е речиси бескорисни, но со рафинирање на нафта во процес наречен фракционо дестилација, во целина многу нови производи се прикажани. Нафтата е мешавина на различни јаглеродни синџири, и да ги одвои од пар, маслото мора да се загрева. Различни синџири отцепување на различни температури, во зависност од должината на синџирот. Првиот чекор во процесот на дестилација е дека нафтата мраз сурова доцна во контејнер кој може да се опише како голема печка. Во сад, маслото се загрева до 600C. Во овој момент, асфалт е замислен. Кога температурата ќе падне за неколку степени, мазут е добиено. На околу 350 C масло за подмачкување е формиран. Следната станица е на 270 C каде дизел се прикажани. Во 150C, парафински восок, авион гориво, мраз формирана и 100C, најважна состојка која бензин е отстранета. Кога температурата е намален на околу 20C и пониско, течен и други хемикалии се создадени.

На прашањето за тоа како да се создаде енергија од сурова нафта, постојат три начини да ја направиш и тоа:
• Конвенционалните пареа - нафта се согорува за греење на вода во пареа вози турбина она што произведува електрична енергија.
• согорување турбина - Нафтата е изгорена под висок притисок за производство на топла издувните гасови која се врти турбина кој создава струја
• Комбиниран циклус на технологија - Ова е комбинација на две погоре. Масло се загрева во првиот турбината согорување, со користење на топла издувните гасови за производство на струја. Овие гасови потоа се пронајдени и се користи за загревање на вода во пареа која генерира електрична енергија.

Историја на нафта

Кога полковник Едвин Дрејк дупчат првата успешна нафта во Titusville, Пенсилванија во 1859 година, неговата примарна цел беше да се најде извор на керозин да се користи за осветлување на горивото, а не да се извлече од бензинот. Бензинот беше само губење производ на производство на керозин. Таа не беше до пронаоѓањето на автомобилот што бензинот ќе побара потресени пошироко.
Првата светска војна имаше големо влијание на употребата на бензин во светот. Кога војната започна, примарниот начин на транспорт во војската сe уште коњи. Ова се предвидени сосема проблем бидејќи коњ бара десет пати повеќе храна отколку како војник. Во тоа време Британија Внесен на војната, тој имаше само околу 800 моторни возила. До крајот на војната, Велика Британија имаше 56.000 камиони и 36.000 автомобили. Моторизирани Шпедиција драматично се промени природата на војната го зголеми производството на нафта.

Предности и недостатоци

Овие два енергетски ресурси се двете потресени целиот свет, но прашањето е кој од нив се препорачува за употреба, со оглед на животната средина, економија, итн, и зошто.
Предност на нафта
Голем предност дека нафтата е таа што може да се користи во толку многу различни начини пластика, бензин и алкохоли се сите примери на производи добиени од сурова нафта. Нафтата е многу голем дел од нашиот секојдневен живот, бидејќи на неговата разновидност. Автомобилот возиме се напојува индиректно со масло; На компјутерот јас сум работат на, како добро и manyother нештата околу нас се таму, бидејќи на нафта. Тоа е alsovery податлив Поради неговата течна форма. Тоа може да се чуваат Лунен во многу различни контејнери и да се транспортираат преку цевководи. Ако ги споредиме ова со јаглен, на пример, ние Види дека нафтата е многу полесно да ги транспортираат. Таа го исполнува секој малку spaceAvailable и затоа што драстично ги зголеми ефективност на транспортот додека јаглен ќе ја напушти празнините на воздухот во контејнер. Сега ќе ти веројатно мислејќи дека има неколку дупки на воздухот не ќе го направи тоа голема разлика, но јас не се согласувам со почит. Неколку мали празнини брзо да стане целина многу простор, кога сме talkingabout Илјадници контејнери.
Друга предност е тоа што е многу сигурен извор на енергија. Тој обезбедува постојан прилив на енергија во нашите домови и нашите фабрики и сл. За разлика од windpower, масло секогаш дава иста количина на енергија, без разлика каде во светот и да сте.

Недостатоци на нафта

А фактот дека не може да се одрече е дека нафтата не е многу еколошки. Кога масло и неговите нус-производи се согоруваат, тие порака на CO2 во атмосферата и да додадете ефект на стаклена градина. Нафтените резерви на светот не се бесконечни така, порано или подоцна ќе снема нафта и Ние ќе стојат таму, не знаејќи што да прави.
При транспортот на нафта преку море, масло течење на е голема опасност за природата затоа што маслото лебди на површината на водата, а животните кои живеат во или во близина на водопадот коза погодени. Кога птица на пример нурка во вода, а можеби и во потрага по плен, маслото се држи до Нејзината пердуви и мраз невозможно за птици themeselves да се отстрани. На масло го намалува изолација способности пердув и на животните ќе добие тешко справувањето со пониски температури tures. Маслото потоа влегува во дигестивниот систем на птицата кога животното Обидите да се preen. Ова предизвикува црниот дроб дефекти и други иритација на цревата. Повеќето животни Погодени од излевање умре, освен ако луѓето се интервенира.

Предности windpower

Главната предност со windpower е фактот дека тоа е обновлив ресурс, ветрот нема да престане да дува. За разлика од нафтата, windpower е многу еколошки. Единствениот изданија на CO2 предизвикани од windpower е вистински конструкцијата на турбините и во споредба со износот на енергија кои ги генерираат, тоа е многу мал број.
На ризикот од незгода, а можеби и смртта на турбина на ветер е речиси невозможно, бидејќи постојат луѓе кои работат со нив responce Тие се на место. Тие функционираат независно и по инсталацијата Кои прескапата го прави многу евтин енергенс прави. Единствениот начин за турбина на ветер може да наштети на живо суштество ќе ве праша дали Птицата летна право во ротори. Ова всушност се случува од време на време, но количината на птици кои умираат од тоа е помалку од износот на луѓето умираат форма молив стапчиња.

Недостатоци windpower

Многу луѓе не им се допаѓаат windpower, бидејќи сметаат дека турбините уништи на животната средина. На прашањето дали турбина на ветер е убаво да се погледне, или не е прашање на човековото мислење, но факт е дека тие се бучни и дека повеќето луѓе не сакаат да живеат во близина на нив.
Главен недостаток со windpower е дека тоа е прилично неефикасен и несигурни. Ветрот не удар во иста брзина постојано но варира од без ветер воопшто да бури или урагани и една турбина треба најмалку 7 километри на час да прашам употребливи па ако нема ветер на сите, ротори не се вртат и ако има премногу ветер, турбината се деактивира. Износот на енергија произведена од турбината е околу 4 мегавати на годишно ниво, во споредба со нуклеарна централа Кои generatesHTML околу 2.000 мегавати годишно. Винд пауер да можат да се натпреваруваат со нуклеарната енергија theres wouldhave да биде 500 турбини во работа.

Заклучок

Како што можеме да видиме, и windpower и нафта има добрите и лошите страни. Енергијата на ветерот е еколошки но не се многу ефикасни, додека маслото е ефикасен, но не е многу добро за животната средина. Јас лично верувам дека ниту еден од овие два excellant побара соодветни село за-користење себе. Енергијата на ветерот е премногу неефикасен и масло е штетно за животната средина и нема да трае вечно. Тие мора да се надополнуваат пар. Мислам дека Нафта и неговите нус-производи треба да биде главен извор на енергија додека други обновливи ресурси, како што се енергијата на ветерот и хидроенергијата, треба да се користи како надополнува. Ако ова разработени, ќе купи научниците денес некаде да излезе со било нов извор на енергија или подобрување на оние што ги имаме денес. Сончевата енергија на пример, има голем потенцијал, бидејќи Сонцето ќе свети додека долго откако луѓето се изумрени. Во моментов, ние сме со користење на мал дел од големата количина на енергија на Сонцето емитуваат секој ден. Значи, да ги сумира сè што мислам масло треба да се примарен извор на енергија, со надополнува, додека scientists'll сфатиле добро решение за овој проблем.

Влијанија

На развој на нафта и windpower влијаеше луѓе во многу различни начини. Во следниот дел, јас ќе листата некои од нив.

Нафтата

Нафтата нас Погодени луѓето во толку многу начини на минатиот век. Јас би рекол дека има поедноставен нашите животи енормно. Нафтата е основа за суштина на сите видови на транспорт и денес, и на копно и на море. Ова се поврзува различни делови на светот и им овозможува на луѓето да патуваат на поголеми растојанија и во пократок временски период. Нафтата суштина направи целото општество поефикасно, на пример, склопување, Револуционерниот пронајдок кој им овозможи на масовно производство, се напојува со бензин, кој е нус-производ на нафта. И покрај тоа што нафтата ја привлече на животите на многу од нас многу полесно, други havebeen негативно влијание повеќе од тоа. Во земјите на Блискиот Исток, масло е причина за многу војни. Заливот војната на пример, започна Бидејќи Ирак сака контрола на нафтена актива на Кувајт. Практично сите конфликти на Блискиот Исток минатиот век е затоа што на нафта.
Нафтата не дека имаат многу естетски влијание врз животната средина. Екстракција на нафта е донација надвор во морето или во пустината, па луѓето се спречат не го забележите. Луѓе можеби мислат дека нафта Опрема еден изгледа одвратно, но тоа не влијае на нивниот секојдневен живот од измами се толку многу милји надвор во морето.
Етички аргументи против масло е дека тоа е многу штетно за животната средина и опозицијата на користењето на нафта е добивање посилна како што луѓето стануваат се повеќе свесни за проблемите што ги создава. Дури и ако научниците беа во ред и на согорувањето на фосилните горива не испадна да биде штетно за животната средина, верувам дека употребата на нафта се уште треба да се намали. На расудување зад ова е дека потребата за нафта се зголемува во познат како резерви се добива помала и ова ќе резултира со конфликт помеѓу земји, кога секој сака удел на "црното злато".

Винд пауер

Windpower е од голема важност за човештвото низ историјата. Ветер напојува бродовите кои патувале на отворено море, тргување со другите култури и откривање на нови светови. Може да се каже дека windpower поврзан свет. Сето ова е направено без никакви негативни влијанија врз животната средина.
Многу луѓе живеат во земји каде windpower мраз потресени во поголем обем смета дека турбини на ветер изгледа грозен и дека тие ги уништуваат околните животната средина во целост. Јас се молам да диференцијација на таа точка. Мислам дека овие турбини се многу естетски и се мирни за да се види и јас сакаме во Шведска wouldhave повеќе од нив.
Не постојат никакви етички аргументи против силата на ветерот. Тоа е обновлив ресурс и еколошки. Еден аргумент може да биде дека трошоците за изградба на турбината се релативно високи во споредба со тоа колку електрична енергија generatesHTML но верувам дека тоа е достоен за тоа, бидејќи тоа е практично само трошоците кои се вклучени. По изградбата самата хидротермални.

Медиумите портрет

Енергетски ресурси се жешка тема во денешното медиумско и especiallywhen фосилни горива како што се нафта е на дневен ред на подолго време. Нафта и фосилни горива во целина, најмногу се портретирани негативно, но со сите во право. Верувам дека медиумите треба да ги охрабри луѓето да се вклучат во прашање врз животната средина и да се намали за работи кои се некако поврзани со фосилните горива како преземање на велосипед наместо автомобил. Понекогаш медиумите преувеличува Кога talkingabout Што ќе се случи ако продолжиме да користат фосилни горива, но целокупната Мислам сликата Тие даваат е фер.
Медиумите го попречи вели дека силата на ветерот е премногу несигурни да се користи во поголеми размери. Дека тоа е добра теорија, но тоа не функционира во пракса. Тоа не е сосема точно. Сигурни дека тоа ќе биде несигурен ако турбините беа поставени по случаен избор низ целата земја, каде што ветрот беше поразновиден, но ние не сме толку глупави. Ако турбина на ветер ќе побара friendlyness некаде, некој ќе направи surethat Тоа е место каде што ветрот е повеќе или помалку константна. Ако windpower мраз потресени правилно, тоа може да биде голем плус за други извори на енергија, како во Шпанија, каде windpower застана за 40% од вкупното производство на енергија. Јас, сепак, ќе кажам дека ликот на медиумите е дадена на windpower е фер Поради тоа што ја опишува пречеше на предностите и недостатоците на добар начин.

Оценување

Научив многу од ова истражување. Кога прв пат почнав да пишувам, верував дека нафтата е сите лоши и windpower беше добро, но кога јас истражуван малку повеќе, дознав thatthis не беше случај. Сфатив дека го имаме за-користење нафтата и на другите фосилни горива до развој на други alternatives'll се качил напред, така што тие можат да преземање. Се разбира, јас се уште верувам дека фосилните горива не се долгорочно решение, тоа е едноставно мерка да ни купи време да дознаам нешто различно. Обновливи извори на енергија се somethingthat треба да се користи во иднина и ние не можеме да се избегне дека без разлика колку ние се погледне во него. За покривање на масовни потрошувачката на енергија од денес, ќе мора да се користат фосилни горива, но тие нема да трае вечно и тоа е причината зошто обновливите извори на енергија мора да се подобрат.
Мислам дека мојата истрага Обезбедува фер слика на пречеше извори на енергија. Не дозволувајте мое лично мислење да влијае на портретирањето на два извори, но јас се уште ги вклучат. Мислам дека мојата работа ќе биде интересно да се прочита за еден човек кој е против се што се однесува на фосилни горива, бидејќи јас даде јасна и објективна слика на тековната ситуација во светот и што треба да се направи.
Како што споменавме порано, јас верувам дека сте направиле фер преглед на она што мислам дека ќе побара подобро да се направи во врска со ова прашање. Мислам дека може да им ги отвори очите на двете лица кои мислат windpower е единствено решение и луѓе кои веруваат дека samething за нафта. Јас не мислам дека еден од нив е подобро-за-користење, но мешавина од нив пречеше ќе побара подобра. Моја гледна точка е иста како и повеќето научници истражување на оваа област, верувам, па им даде на професионална слика на она што треба да се направи по тоа прашање. Бидејќи јас не ја одбрале јасна "омилена" извор на енергија, мислам дека тоа ќе биде потешко за противникот да не се согласуваат со мене.
Верувам дека мојата истрага може да биде научно Испитувана до одредена точка. Ако еден професор или слично ќе ги испита мојата работа, тоа лице, најверојатно, ќе мислат дека сум потресени сиромашните извори и да се најде малку дефекти насекаде, но јас верувам дека јас го направив најдоброто што можев со ресурсите што го имам. Јас не можела да напише истрага добра како професор на колеџ, освен во еден студент мислам дека сум направено многу добра работа.

Себастијан Marklund

based on 6 ratings Енергија, ресурси, истрага, 2.3 од 5 врз основа на рејтингот 6
Оцени енергија, ресурси, истрага


Поврзани училишните
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат на енергија, ресурси, истрага или на било кој начин поврзани со енергија, ресурси, истрагата.

Коментар на енергија, ресурси, истрага

« | »