. Сега

Училиште дела и есеи од средно училиште на
Барај училишен

Етика и животот прашања

Наташа Arrano

Тоа не може да се случи

Најчесто, луѓето се прават слепи кога ќе видат друго човечко суштество во неволја. Ние, луѓето не сакаат да се мешаат во проблемите на другите луѓе и да ни се загриженост, мислиме дека тоа може да ги реши себе. Сега тука е жена има барајќи помош. Што да правам? Можам да ги затворам очите и само пешачат минатото, исто како што ако јас се слепи и глуви. Кои се последиците ако го направам тоа? Ќе се чувствувам никаква вина? Се прашувам зошто го направам тоа? Што сум јас за луѓето кои се во можност да само пешачат минатото? Зошто беше таа тажна? Каде и зошто таа боли? Како би можел да само пешачат по? Во денешното општество, ние сме многу стрес. Имам време да престане и да се обидат да и помогне. Има ли емпатија или сочувство во мене во луѓето околу мене?

Или би можел да оди до неа и прашуваат како е тоа? Им е потребна помош, можам да ви помогне во било кој начин? Од таму, можам да дознаете каде што проблемот лежи. Таа може да е потребна помош да дојдеме до болница или дома или на друго место. Или само да се зборува за себе. Може ли да ја натера да се побара помош и да добијат третман? Не, но можам да слушам се обидеме да разбереме што ја посоветува да побара помош и да добијат грижи таа заслужува. Со слушање на неа, јас може да се изгради до моето мислење и да дејствува за да го направи она што е во право да се обиде да и помогне. Од страна се обидуваат да и помогне, јас исто така ќе се чувствуваат добро, бидејќи не сум направил обид, јас го зеде време и да се обиде да им помогне на секој кој е потребно.
Организација и однесување е многу важно во нашата работа, бидејќи имаме контакт со пациентите и нивните болести цело време. Треба да бидете во можност да разговарате правилно време да ги слушаат луѓе кои зборуваат со цел да се разберат едни со други. Со контакт и комуникација, може да се најдат решенија за различни проблеми. Она што ние треба да направите е дека пациентот треба да се чувствуваат безбедно и сигурно, и да покаже почит и сочувство, едноставно затоа што ние се грижиме.

ЕТИКА

Етика се мисли, правила и закони кои човек може да ги засноваат своите постапки натаму.
Етика е за право да се почитуваат за тоа кои се тие толку долго како што не прават никаква штета. Право да поседуваат човечки вредности. Етиката на грижа е за да се биде во можност да даде и да добиваат грижа, да ги негува и да се негуваат. Тоа е за слушање, дури и дека не можете да слушнете., Да ги задоволи потребите на жител. Како старател, можете да поставите етичките барања на пр. право на плата, алатка за кревање на тешки предмети, јавете се, кога ќе треба да работат преку тешко емоции и така натаму. Етика во училиштето е за градење на доверба помеѓу наставниците и учениците. Така што студентите ги прифатат наставник треба да учат.
Три принципи за етичко проценки во здравството

- Во основа сите луѓе човекови домаќинот се од еднаква вредност, оваа вредност дава право на здравствена заштита под еднакви услови
- Потребите и принципот на солидарност она што е најмногу болни и најголема потреба од вкупниот грижи секогаш оди со
- Принцип Цена ефикасност на еднаков третман е избран најмалку трошоци и се сметаат за финансиски мудар во долг рок.
Моралот

Моралноста е она што го одделува човекот од животните, г vs способност да размислуваат во смисла на право и погрешно, добро и зло, и да прашам зошто. Животните следат нивниот инстинкт тие немаат правила и закони. Луѓето можат да во секоја ситуација изберете различни курсеви за акција, што е она што е моралот.

Етиката и моралот = она што го велат открива нашата етика, додека нашите акции се открие нашиот морал
Вреднувањето

Од вредности, мислиме како чин на вреднување на нешто, но, исто така, мислење, ставови и перцепции за она што е право, не е во ред, добро или зло. Глава значења лежи зад начинот на кој ние работиме и како се однесуваме. А вреднување подразбира идејата за вредност.

Детерминизам

Значи дека сè е предодреден, дека природните закони се утврди она што се случува во секој момент. Домаќин е механички систем во кој не постои слободна волја, каде што човекот е машина и го прави сè автоматски.

Indeterminism

Значи дека нашата волја е бесплатно. А слободна волја, исто така, може да има последици. Ние никогаш нема да биде во можност да се предвиди или се пресмета колку ние или другите ќе дејствува во следниот момент.
РЕЗУЛТАТИ етика

Е за се обидува да се предвиди исходот или последица на документ може да се добие. Но како да го цениме себе, држава или Бог, е желбата, среќа или должност да владее проценки.
СОСТОЈБА ЕТИКА

Е начин да се донесуваат одлуки. Кога ќе купуваат, важно е да се одлучи што е исправното и погрешното. Дека само затоа што другите се мамење на тест, па не го прават тоа. Овој пристап е обично се нарекува ситуациона етика.
Шин ВИД ЕТИКА

На човечкиот ум удар се предвидува волја, емоционална посветеност, намери и мисли. Со умот удар етика значи дека акцијата е определен со намера или мотив зад акт. Тоа е сè што сакате човек да направи за вас, ќе направи за нив. Проблемот е што добар мотиви не се секогаш добра акција.
СТРЕС

Е кога постои нерамнотежа во телото. Кога не знаете на ресурси кои се достапни на барањата другите или себеси долу на себе. Тоа е премногу високи или премногу ниски барања може да се почувствува стрес. Ова им овозможува на телото да се согледа ситуацијата како закана, а потоа реагира со борбата, работи или игра мртов.
КОНФЛИКТ

Конфликт е
- Во рамките на самите себе, односно. ние двајцата сакаат и не сакаат многу работи.
- Меѓу луѓето, на пример. како ние се заедно дома или на работа
- Помеѓу групи, на пример. расизмот, штрајкови, граѓанска војна.
- Меѓу земјите во најлош случај во однос на војната
Сиромашните разрешување на конфликти
- Ние сме како ној, закопувајќи главата во песок и да се преправам ништо: ризик е тоа што ние се седи на бомба и дека тоа удира кога ќе најмалку го очекував
- Ние го правам спротивното ние им дозволиме на нашите лутина, бес и разочарување лета слободно во воздух.
- Ние се обидуваме да се најде жртвено јагне кој е обвинет за сè, но ние нема да реши ништо.

Подобри решенија за конфликт
- Не движете го проблемот под тепих го земам директно.
- Нека обработка на конфликти треба да биде дозволено да се земе време.
- Направете попис на проблеми споделите со сите зборуваат до точка.
- Нека секој зборува за она што тие се чувствуваат за време на конфликтот. Да биде јасно, но не обвинуваат.
- Одредување не го дупката само што создава долг
- Направете назад прекуграничните програми: Кои се нашите цели? Како ќе се работи на? ИТН.

Сочувство

Значи да се биде во можност да се соживуваат со чувствата и потребите на друго лице. За да се исполнат друго лице со емпатијата е да се оди подалеку сопствените вредности и види ситуацијата и проблемот на состојбата на пациентот. Да постават свој вредности настрана.

Симпатии

Можеме да се чувствуваат симпатии, милост и разбирање, но ние не одиме во на другиот чувства, но го задржува одредено растојание.

СИЛА
Е дека кога старател е принуден да изберете да го прифатат дека пациентот не сака и допуштајќи него / неа умре или да ја присилите на пациентот да се грижат дека таа / тој треба. Но присилба во грижа не се дозволени според Законот за здравствена заштита.

СОЛИДАРНОСТ во здравството

Јавноста солидарност е дека ние нормално солидарност против законите, правилата и прописите кои ги регулираат нашата работа и општеството.
Приватни солидарност е нешто што доаѓа од срцето, и се покажува во форма на заштита, почитување на чувствата, може да ја прегрне емоции, одговорност, разбирање, и да се биде поддршка во важни концепти во сите здравствени работа.
ЧОВЕКОТ 50 ГОДИНИ
Овој човек кој паднал во криза, бидејќи неговата сопруга почина. Тој страда од психолошки проблеми и не знаат како тој ќе живее без неа, што е нормално кога ќе се изгуби некој што го сакаш, кои се во близина. Тој мора да биде во можност да одат преку овој тага процес во начинот на кој се чувствува најбезбедно за него. Она што му треба сега е дека треба да бидам таму за него кога тој се чувствува напуштен, осамен, несигурен и др. Покаже почит дека се чувствува лошо и треба поддршка и помош. Покаже почит за неговата сопруга која почина дека таа е човек кого сакаше / љубови, но таа не е таму веќе и тоа е тешко за него да оди на живеење без неа. Тој треба некој кој слуша и ги охрабрува да го дека животот не е завршена размислување на тие убави моменти тој имал со својата сопруга. Дека постои живот сега, дури и ако тој не мора неговата сопруга покрај него. беше разбирање, сочувство, почит и да се чувствителни. Во нашата работа, топлина, блискост и грижа фундаментална карактеристика што ќе покажеме секој ден за пациентот да се чувствува вредно. Јас како старател треба да биде позитивна особа која покажува почитувањето кое ми е гајле и сум загрижен за него. Јас ќе го слушнете, видите присуство и да не го одземаат. Јас ќе се покаже емпатија и да биде во можност да си живеат во емоциите на пациентот да се доживее радост, тага, страв, итн. Се обиде да го разбере.
Еден добар третман може да се направи човек среќен.

Физичкото здравје
Значи да се има функционален тело, да бидат ослободени од повреда, болест и сл. Со цел да се имаат добри физичкото здравје треба да се негува вашето тело со пиење и јадење во право, остварување, и така натаму.

Физичка болест
Добиени со пушењето, пиењето пиво и алкохолни пијалоци, шмркаат, земаат дрога, итн. Така да наштети на нивното тело

ПСИХИЧНОТО здравје
Кога ќе се чувствуваат безбедно, уверени, се чувствува добро во своето тело и душа, чувство среќни, здрави, да имаат добар баланс во телото и умот.

Ментална болест
Кога ќе се чувствуваат страв, несигурност, ниска самодоверба, проблематичниот, тажни, нерамнотежа во телото и душата, и др.

Социјално здравствено
Значи дека имате добри односи со своите ближни и да живеат во задоволителна средина. Тоа и дава и бара поддршка

СОЦИЈАЛНА БОЛЕСТ
Како што се ѓубришта, малтретирани, чувство осамен, завиждам друго човечко успех, љубомора и така натаму.
ПОЧИТУВАЊЕ
Е да се себе и за другите прифати како што се, ги почитуваат мислење од некој не се промени или некој друг да го почитуваме тоа дека секој е различен и така натаму.

ЉУБОВ
Е да се сака без никакви себични иден мотиви. Љубовта е пациент и вид. Љубовта не е груб, не е себична, не одекнува, тоа не би повредил. Еден може да ги сакам луѓето на различни начини. Како пријател, родител, дете, партнер, итн.

Кризи
Може да заврши во криза и знам дека не се осмелуваат, кој мислите дека ќе успее, дека е тешко, кога ќе имаат ниска самодоверба. Може да заврши со финансиски кризи што пари не е доволно. Кризи можат да бидат предизвикани од болест, смрт, olyckhändelse, невработеноста, итн.

, Изложени
Еден може да страдаат ментално и / или физички. Да страдаат психолошки да се чувствуваат вознемиреност, страв, страв, страв, паника. Телото реагира со палпитации, потење, треперење, болки во стомакот и главоболка.
Физичкото страдање е кога ти наштети на нивното тело и тоа боли како на пр. се скрши на рака или нога, паѓа и добивање боли повеќе.
Тагата РАБОТА
Тага работа има две различни фази шок фаза и фаза реакција
Шок фаза кога ќе добие dödsbud обично завршуваат во состојба на шок која може да трае и до една недела. Тие негираат тоа се случи и страдаат од емоционален шок. Човек не треба да ја напушти тагува сам, ниту третираат како немоќно дете.
Фазата на реакција се чувствува бес, тага, вознемиреност, немир, се обидува да најде жртвено јагне, и така натаму. Важно е да се ослободат овие чувства за тага работа. Околината може да им помогне на ужалените да ја прифати загубата.
КВАЛИТЕТОТ НА ЖИВОТ
Квалитетот на животот е често се слуша кога луѓето зборуваат за тоа како тие сакаат да живеат, живеат, работат.
Квалитетот на животот е:
- Да има парче леб кога сте гладни
- Да се ​​доживее мирот и раздор
- Знаејќи дека некој е со тебе кога ќе ја имаат тешко
- Да се ​​најде мир и да уживате во полна месечина
- Да има еден пријател кој се осмелува ви се контрадикторни
- Откривање на нов пат што води кон промена
- Се осмели да играат и ја покажат малку здрав лудило
- Да се ​​обезбеди грижа и да биде сосед
- Простувач и расчистуваме стари
- Да се ​​направи барањата на себе и за другите
- Да се ​​фрли надвор од маска и да признаеме несигурност
- Да им покажеме кој сте наместо на она што имаат
Храброст
Се осмелуваат да зборуваат искрено и отворено со некого, има некој да ви се довери да. Обидете се да се разбере друго лице и го стави себеси во ситуација на другите луѓе. Кога анксиозност, нервоза и несигурност се намалува. Кога еден знае себе си и да биде искрен води кон баланс и хармонија на живот.
Јас не би бил нешто таму >> <<

Џони има агресивна форма на рак и не сака било хормонска терапија или радиотерапија. Но, тој сака да живее колку што е можно, без било каков третман. Каде што тој се чувствува дека лицето е тој. Тогаш ќе мора да се мисли на оние етичките правила. Право на Johnny да биде слободен да одлучи што сака неговите човекови права. Се уште треба да им се објасни на него како што се оди за тоа зошто тие сакаат да му даде нив тука третмани и како тие можат да му помогне.
Етичките правила
- Автономија принцип - право на самоопределување
- Принципот на beneficence - направи добро, за да се спречи и да се намали страдањето
- Да не се наруши принципот - нема повредени или изложуваат секој да непотребни ризици
- Принципот на праведност - сите еднакви право на здравствена заштита
1. Треба да имате здравје и благосостојба на пациентот како главна цел.
2. Треба да ја почитува приватноста на пациентот и правото на самоопределување. Набљудуваат доверливост и пациентот права на приватност.
3. Човек не мора да биде под влијание на етичките и верска припадност на пациентот, политичко мислење, пол, сексуална ориентација, социјален статус и сл.
4. Однос кон пациентот со треба водени од емпатија и одговорност.
5. Внимание статусот на пациент, третман, цена, и утврди согласност на пациентот на терапијата.
6. Треба да се консултирате со друг давател на здравствени услуги кога потребите на пациентот се надвор од неговата професионалност.
7. Еден треба да се занимаваат со наука и искуство и постојано ги прошират своите знаења и да ги следат случувањата во здравството.
8. Треба да се преземат грб на обврските на општ закон или посебни прописи и барања наметнати од страна на професија бесење.
9. Треба да се има добри работни односи со колегите и да покаже почитување на нивните вештини. Имајќи го предвид пациентот, колеги и други партнери.
10-ти Треба да пазар себе, нејзината професионална позадина проверка на авторитетен, точни и објективен начин.

based on 34 ratings Етика и животот прашања, 2.2 од 5 врз основа на 34 рејтингот
Стапка етика и животот прашања


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со етиката и животот прашања или на било кој начин поврзани со етиката и животот прашања.

Коментира за етика и животот прашања

« | »