.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Однесување

Животни може да се однесуваат на многу начини, тие имаат многу различни однесувања, а еден од нив е и акти инстинкт и nyckelretningar. Клучен надразнување е кога нешто предизвикува instinkshandling син на пример, ако се тресат малку на престој на птица ќе деца почнат да зјаат. Клучни иритација е тресење на имот и instinkshandlingen е кога пилиња почнат да зјаат. Тие го прават тоа за дека ако тие само ќе се развикам директно out'd предатори се најде на гнездо, па ако мајката земјиште на гнездо, па тоа ќе почне да се тресат кога пилињата знаат дека нивната мајка е местото каде што ќе почнат да зјаат по храна. Кога ќе почнат да се развикам за храна, како тие се изврши чин инстинкт за себе, но клучен надразнување за мајката која тогаш почнува да се хранат децата (инстинкт парцела). Понекогаш животните мора да имаат некои мотивација да се изврши инстинкт да дејствува како пример тие имаат територијата на заштита на Робин без територијални недостаток на мотивација за да се заштити нешто и не се толку агресивни како нив со територијата. Диелектрик документи на разни типови вродена однесување со што обично се случува кога животните се наоѓаат во тешка ситуација каде што тие не можат да одлучуваат за тоа што да направи, ова може да се направи животно прави активност поместување како гребење или preening нивните пердуви, крзно. Животните различни карактеристики може да се подобри со искуство, повеќето животни научат со текот на времето да се направат работите поефикасно и побрзо можеби и помоќна. Обиди и грешки метод е еден од начините ве тера да учат и се развиваат како пример куче мора да помине реката, за прв пат може да одат директно преку и добива жива вода и уморни, бидејќи на струја биле силни, па следниот пат кога ќе помине, и повторно, па можеби ќе го види мост тоа време, а потоа тестирање на куче и известување еднаш дека ако го земе на мостот, па тој нема да бидат исцрпени и жива вода. Тоа е исто така многу забрзување преку мостот над реката. Повеќето животни птица карактеризираат нивните деца, што значи дека децата учат преку проучување на неговите родители и да ги следи додека не се доволно стари за да се грижам за себе. Значи, ако патка ќе видеме човек директно кога тој извеле дух би помислил дека човекот е неговиот родител, и ќе го следи него. Многу животни ги користат нивните квалитети за да преживее во природа, на пример, змии тие се многу вешти во откривање на вибрации и топлина, тоа им дава уникатна способност да ја согледа непријател / пленот, што ја нападне. Како може да лилјаците се види во темнината? Па, тие се користи нешто што се нарекува ултразвук. Ултразвукот е нешто што звучи толку гласна што ние, луѓето не можат да го слушнат, лилјаците се со користење на овој и звукот на лилјаци скокаат од ѕидовите на пештерата врати на лилјаци кои потоа може да се пресмета колку долго го зеде од себе на ѕид и назад тоа го прави така тие можат да "гледаат" наоколу. Птици се движите иако во еден сосема поинаков начин, дури и ако тие летаат како лилјаци, за употреба на мини компас, исто така, се нарекува магнетна смисла ова го прави, така што тие секогаш знаат каде е север. Животните со добра носот, како кучињата можат мирис за себе она, што е тоа и слично. Кучињата ги одбележи нивните територија со урина го прави тоа друго куче може да мириса на неа, и знам дали е маж или жена, постојат многу други животни се користи мирис за одбележување на нивната територија. Елен е еден од нив имаат жлезди се на челото, па кога Гор на земјата, тие го оставаат настрана неговиот мирис, па другите rådjurar знае за тоа. За волците, важно е да се знае каде еден ранг во хиерархијата, па тие се борат доста често, но се преправаме пречи кога тие се мали. Ако волк ќе се борат против друг волкот и губење на тој начин може да се прикаже на се откажале од страна покажува своите најранливите точка, кучињата ќе биде на вратот. На губење на куче може потоа легна на теренот и да го покаже на вратот до победа да покаже дека тој има освоено и го става својот живот на избраните куче. Исто така, постојат многу други сигнали волци емитуваат ако се погледне во нивните опашки, па да знаете, опашка посочувајќи вис покажуваат самодоверба и самоувереност, ако опашката е опуштена, покажувајќи на поднесување и ако опашката меѓу нозете прави волкот покажува поднесување и rädsla.För други животни, или користете физички контакт да ја покажат својата добрина, хуманост, ранг-листа и многу повеќе. Ова е исто така добар начин да се зајакне врската на групата. Повеќето инсекти користите звук да комуницираат, скакулци сте еден од нив, тие создаваат звуци со триење на нивните нозе едни против други. Птици пеат да се привлечат птици motsatsa секс. Антени инсекти "е средство за снимање на звук тоа го снима само животни од сопствениот трка за нив да се отфрли други звуци кои се неважни за инсекти. Кога промените на животната средина, така животните мора, исто така, во спротивно тие би можеле да умре, животните можат да се адаптираат брзо имаат најдобри шанси да преживее ова го прави така што оние кои немаат доволно "својства" умираат и тие ќе преживеат. Да го добиете најбрзо, најпаметните, најсилниот, и др, постојат животни која им овозможува на само најсилните мажјаци се парат со женки. Лавовите се добар пример на животно е така, да го поминат на нивните гени се обидува да се парат со толку многу жени како е можно, но ако раководството машки е слаб, друг маж да го преземат водството и да стане лидер во floc. Да ги зголеми шансите за опстанок па обично на животните да бидат себични како Младенчињата schasas заминаа од floc кога тие се доволно стари, тоа може да се случи кога водечката машки симнат од власт може новото раководство машки при што загинаа своите деца да се добие мајки во топлина повторно. Ова е познато како себично однесување, па ако има е себичен однесување, мора да има несебични однесување, и не постои. Оси и лисици сте еден од нив, оси, има кралица, мажите и работни пчели кои не можат да се парат. Оси се грижи за секој друг од пашкул на оса, додека лисици останат со нивните родители да им помогне со следниот легло. Повеќето животни имаат тенденција да живеат во групи, но исто така има и многу луѓе кои сакаат да живеат сами, со цел да се скрие подобро, тоа никогаш нема да се оди ако сте биле многу со тоа што ќе траат предолго сите да ги сокрие пред предатор ќе дојде. Тоа е полесно да се делат храна премногу, ако сте сами, кога вие само треба да се грижи за себе, но постојат предности да се биде во групата Ако непријателот ќе го нападне може да се случи дека животните во асистенции групата. Тоа е полесно да се ловат, исто така, и тоа ќе биде тешко да се направи разлика поединци од двете групи. Постојат многу начини за да се бранат против предатори од најчестите методи е да се бега кога предатор доаѓа и се кријат, додека постојат животни кои имаат "изградени места за криење", како желка е тешко да се биде способен да се против силни вилици. Други животни може да има многу тунели и земјата-гнездење птици претендираат да бидат повредени да ги одвои од нивните предатори гнездо, а потоа бегаат далеку, кога тие се чувствуваат предатор е доволно далеку далеку од гнездо. Некои животни се kamoflouera за да се скрие од животинско и инфекции далеку, без да бидат откриени камелеон е еден од животни, додека другите животни имаат оружје што ежеви со бодликава трње на грбот или шарени инсекти и животни. Оси сте еден од оние со т.н. пречка предупредувачки сигнал кој покажува дека сум опасен, можете блиску до мене ви наштети. Оси со шарени назад, во реално отровни жаби и постојат ѕвечарки дека потресе опашката мора предатор "да се сеќавам", од страна се обидуваат да јадат до ѕвечарка.

Податоци Etologi

1.а. Што е клучен надразнување?
А сигнал кој предизвикува intinktshandlingar

1.б Што е акција инстинкт?
Тоа е акција со која ќе се изврши, свесно или несвесно по клучниот надразнување.

2. опишување на интеракцијата помеѓу nyckelretningar и инстинктот акти во врска со птичјиот хранење своите младенчиња.
Кога земјите мајка птица потресен гнездо е nyckelretningen за децата тоа го прави, така што тие се изврши акција инстинкт од зјаат која е исто така клучен надразнување за мајката, која потоа, исто така, прави акција инстинкт од повраќање на храната и ја даде на своите деца.

3. Дајте примери на клучните надразнување кај луѓето.
Кога ќе видиме некој насмевка чувствуваат дека лицето е пријателски, среќни.

4. Кога Робин мотивација за однесувањето напад врз други Robins?
Кога друг Робин закануваат територијата на другиот. Ова им овозможува на Робин со територијата стане мотивирани за напад на други rödhakarna кои се закануваат на неговата територија.

5. Што е активност поместување?
А документ кој ги врши сомнение, или кога едно двоуми пр до нула е толку дело.

6.a даваат примери за замена активности кај животните.
Preen нивните крзно или пердуви

6.b Дај примери на искрење активностите на луѓето.
Гребење, гризе ноктите.

Изберете животно и дава примери на
7.А Конгенитална однесување на ова животно.
Машки кучиња укине нивните задни нозе при мокрење.

7.b научил однесување на животните.
Може да се научат седат, си поигруваше негативци.

8. Објасни што се подразбира од страна на учење преку обид и грешки метод.
Животното учи од своите грешки и учи на патот на effektivas

9. Дај пример за тоа како животно учи нешто од обид и грешки метод.
Ако кучето заробени во затворен простор и случајно да скокаат и да се кандидира за рачката на вратата кога дознава дека рачката на вратата е начин да ја отвори вратата.

10.a Објаснете нарачки втиснување.
Втиснување е кога нешто новородено дете учи на еден родител кој се грижи за него, да го учи од родител и како да се справи со различни ситуации.

10.b даваат примери за втиснување на било животински видови.
Кокошки, патки

10.c Каква корист има животни кои се карактеризираат?
Тие учат нивните родители и да научат како да се преживее во дивината.

10.d Како може животни изобразен на луѓето?
Кога девојка е роден така што ќе се обезбеди лице првиот потоа пиле да се верува дека лицето е неговиот родител

10. Кои познати научници го воведе концептот на втиснување?
Конрад Лоренц (1903-1989) од Австрија

11. Дајте примери на некои видови на животни и начинот на нивното искуство на светот е различен од човекот.
Човечките суштества се користи глетка за повеќето змии додека го користите вибрации, кучиња мириса, скакулци звуци, лилјаци, исто така, се користи звук.

12.a даваат примери на aggresionshämmande однесување на било кое друго животно.
Да се ​​покаже ранливи својата точка свесно.

12.b Дај примери на aggresionshämmande однесување кај луѓето.
Насмевки, смеа

13. Објаснете како волци комуникација едни со други (со опашка, со ansiktsutrycker итн).
Ако опашката е, тоа значи самодоверба, опуштено поднесување и опашката меѓу нозете страв и доставување.

14. Опишете како животните можат да комуницираат преку мирисот сигнали.
Кучиња уринираат по повод неговата територија други кучиња може да намирисаме, Елен Gores каде што нивната територија е дека тие имаат мирисот жлезди на челото.

15. Лицата умре, но гени живеат. Даде објаснување за ова тврдење.
Дури и ако некое животно умре, ќе живее дури гени пренесува преку неговите / Hons дете.

16. Што се подразбира под природната селекција.
Животните имаат добро однесување преживеат, и оние со послаби не. Начин на природата да се најде решение на најсилните.

17. Дајте примери на себични однесувањето на лавови.
Лидерот на лав убива деца последниот лидер лавот, само затоа што жените ќе биде во топлина забрзува и така новиот лидер може да донесе нивните гени.

18. Дајте примери на несебични однесување на било кое друго животно.
Лисиците и хиени обично живеат со своите родители додека нивниот следен легло.

19 даде објаснување зошто некои животни се подготвени да жртвуваат сопствениот живот за да ја зачувате на пример, сопствени деца или браќа и сестри.
Со цел да се имаат крвен односи или тие сакаат да ги зголеми шансите на нивните гени ќе продолжи.

20. Кои се придобивки може да риба треба да живеат во јата?
Тие може да се збуни предатори и станува се потешко да се стремите за поединечни

21. Дајте примери за тоа како животните не може да избега непријатели.
Маскирна, отров, предупредување, бои, брзо коска, школка, канџи, шила, рогови, заби, итн

based on 8 ratings Однесување, 2.8 од 5 врз основа на рејтингот 8
Стапка на однесување


Поврзани со училишни проекти
Следниве е училишен занимаваат Etologi или на било кој начин поврзани со Etologi.

Коментар однесување

« | »