.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишните

Еволуција

1. Кога, каде и како го направи животот? Објасни теории кои постојат и укажуваат што мислите најмногу. Мотивирајте! (Исто така предмет на семинар)

Животот беше развиена пред околу 4 милијарди години и како таа се појави знаат дека дури и денес се уште не, но речиси е сигурно дека тоа потекнува од морето или топол извор на вода.
Но, постојат неколку хипотези за тоа како дојде и овие хипотези се,

1. Семоќниот
Нешто натприродно се нè создал
2. Uralstringsteorin
Сè што настана спонтано.
3. простор
Животот дојдоа од вселената
4. Хемиски
Животот произлезе од едноставни супстанции, како водород, јаглерод, азот, фосфор и кислород во предодредено рацио.
Три од првата хипотеза беше одбиена бидејќи не чини да се направи смисла.
Четвртиот хипотеза е дека ние веруваме во денес и сигурно ќе го задржи многу повеќе, јас ќе потрае две теории за време на оваа хипотеза и тоа е kemolitotrofa теорија и теоријата kemoorganotrofa.

Kemolitotrofa теорија

Теорија на kemolitotrofa претпоставува дека тргнал животот во топла средина, каде сулфур, железо и водород беше енергии, и дека јаглерод диоксид е извор на јаглерод.
Оваа теорија се базира на urcellen себе би можел да произведе најголемиот дел од материи кои се потребни за да преживее. Да се ​​биде во можност да користат оксидирачки неоргански соединенија за нивната енергија наречена kemolitotrofi и примери за kemolitotrofi денес постои само во бактериите.

Бидејќи тоа не е доволно за животот да се создаде и затоа продолжува теоријата дека едноставно органски соединенија отиде со полимеризација на молекуларна ланци, како што се амино киселини и така натаму.

Kemoorganotrofa теорија

Теорија на kemoorganotrofa претпоставува дека тргнал животот поради голем исконска супа
Така За жал, поради електрични празнења, ултравиолетовата светлина, висока температура и висок притисок.
Во текот на 1900 година, тоа беше докажано дека амино киселини може да се формира на едноставни неоргански супстанции ако врската е во право. Подоцна, околу 1950 година, се покажа дека амино киселини формирани со полагање електрични празнења тече низ амонијак, метан, вода и водород. И покрај тоа што се покажа дека истото беше формирана од страна силно ултравиолетово светло или висок притисок и температура како што е на пример, во топли извори во океанското дно.

3. Опишете ја животинскиот и растителниот свет во ерата сте биле доделени [Proterozoic]

Во тоа време, јас беше доделен имаше flatworms, cnidarians, зелените алги, cyanobakter и заеднички бактерии, секако, повеќе, но во тоа време не постоеше растителниот свет на земјата, но сè беше во морето и морето беше местото каде што се наоѓаше живот и таму каде што еволуцијата зеде неговата интензитет.

4. Зошто диносаурусите изгледа? Објасни теории кои постојат и укажуваат што мислите најмногу. Мотивирајте!

Кога станува збор за тоа како диносаурусите изумреле, постојат многу теории
Еден од нив е дека Земјата беше погодена од голем метеорит и истовремено избија насилни ерупции на индискиот полуостров, и поради тоа атмосферата беше покриена со слој од прашина и пепел слоеви што значи дека сончевата светлина не може да навлезат во површината на Земјата.
Сето ова доведе до морето брзо стана закиселена, темно и ладно. Ова доведе до многу видови отиде под бидејќи од неа.

Други теории болести, конкуренција на цицачи сите се одбиени, бидејќи тие не биле во можност да се најде нешто што го Styrkar, затоа што ако има ќе биде конкуренција на цицачи можеше да се види мал залак марки на скелет на диносаурус, кој не е направено. Потоа, кога станува збор за теоријата дека диносаурусите изумреле заради болест, исто така, ги отфрли оти птиците се директен потомок на диносаурусите, и сите умреле освен за птици, тоа е малку веројатно.

Мислам дека повеќето од теоријата дека диносаурусите изумреле поради метеорит
Бидејќи постојат докази дека таа се сретна во времето кога диносаурусите изумреле, а постојат докази дека вулканите на Индискиот полуостров имаше навистина насилни вулкански ерупции.
И звучи едноставно го прави повеќе смисла

5. Опиши како и каде човековиот развој и ширење на Луси на современите луѓе се случило и како сме поврзани со модерна човечка како мајмуни.

Потеклото на човекот почна во Африка пред околу 5-4.000.000 години кога првиот човечки примати почна да застане на две нозе, а потоа Луси.
Овие беа околу 90-130 см долго и беа шимпанзо-како, но стигнува исправена.

За околу 1,7-0.300.000 години и нашиот прв видови во човечкиот еволутивен линија
Дали Homo erectus и тоа беше тие кои прв пат мигрирале од Африка,
Дури и кога Хомо еректус околу 180 см или подолго и волуменот на мозокот бил 900-1200 м 3.
Homo sapiens еволуирал во Африка веројатно за пред околу 200.000 години, Homo sapiens тогаш стигнувајќи во Европа пред околу 40 000 години и по неколку илјади години да го замени хомо сапиенс на неандерталците.

Знаеме дека се поврзани со човечка како мајмуни денес, бидејќи на модерната наука со правење на ДНК тестот е утврдено дека се поврзани со околу 98%.

6. Како се еволуција и како може да го докаже тоа? Објаснете основа на следниве примери: северен елен со долги нозе трчаат побрзо од оние со кратки нозе.
Во одреден период забележани се прочисти население каде што 20% имаат кратки нозе, 60% донекаде не ногата и 30% долгите коски
Ирваси работи бавно имаат помали шанси да се избега од брка предатори како што се Волф. Неколку gengenerationer подоцна забележани населението повторно. Сега само 10% кои имаат кратки нозе, 40% малку подолги нозе и 50% долги нозе.

Еден може да се обиде да докаже еволуција со разгледување како на пример Во овие чисти коскената структура е променето да се прилагодат на животната средина и да се извлечеш од предатор. Подоцна, оние со 60% малку подолги нозе и 30% долги нозе, тие, исто така, имаат поголема шанса од оние со кратки нозе за да преживее дозволувајќи им на нивните предиспозиција за подолги нозе се пренесуваат и лошите исчезне, бидејќи тие се изедат волци.
Бидејќи ова продолжува се додека не се забележани повторно.
"Опстанок на најсилните"

7. Како го дефинирате нормална концептот на видовите? Кои се двата начини постојат за специјација? услови artdefinitionen сите организми?

Уметноста е дефинирана како група на поединци кои природно може да репродуцира едни со други и дека тие можат да добијат секс-остварлива потомство.

Специјацијата се случува според Дарвин оригиналната теорија според географски поделба, што значи дека вид е поделен природно, а потоа се развива групи во различни правци и без зделки со едни со други. Ова води кон еден вид станува два вида.

Artdefinitionen се однесува на се што е во животните, растенијата и минералите.

8. Она што влијае на еволуцијата денес организми? Дали постои еволуција во вистинска оригинална смисла на зборот? Земете сите знаења што сега имаат за еволуцијата и го стави во една реална перспектива, дека на размислување за себе како тоа влијае на нашиот свет денес.

Еволуцијата продолжува како што секогаш го прави за сите организми, сепак, ние, луѓето не можат да го забележите, бидејќи на темпо. Ние само може да се направи истражување во еволутивна минатото за да се пресмета еволуцијата во иднина. И, се разбира тоа влијае на нашиот свет денес, организми се прилагодат на новите односи останува, како што се животни се прилагодат на човековите се шири во текот на земјата, риба, која се прилагодува на токсични водите на езерата, морињата. Ние, луѓето го забрзува развојот и со помош на генетска модификација дека ќе биде подобро, но не знам што може да доведе до еволуција.

based on 4 ratings Еволуција 2.0 од 5 врз основа на рејтингот 4
Оцени Еволуција


Поврзани училишните
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со Еволуција или на било кој начин поврзани со еволуцијата.

Коментар Еволуција

« | »