. Сега

Училишна работа и есеи од средно училиште
Пребарај за училишни проекти

Ферментација во чаша со квасец и сок.

Хипотеза: Јас предвидувам дека реакцијата во внатрешноста на сладолед ќе биде хемиска реакција што и нова супстанција со нови својства ќе бидат формирани и дека somekind на гас ќе побара Произведен во внатрешноста на сладолед. Опрема: Сладолед
Гумени ленти
Пластична фолија
Џус од портокал
Квасец
Лажица

Метод: Прво, да стаклото и да се пополни една третина од тоа со сок од портокал. Додадете умерена количина
на квасец. Земете лажица и се промешува најдобро што може. Стави пластични текот на сладолед, и умот дека треба да има еден вид на Ангели во стакло. Обезбедување на пластика со гумена трака и го стави на стакло против радијатор за неколку часа.

Резултати: Резултатите од оваа experimnet беа: Пред преземањето на пластични од мраз видовме неколку работи. На Ангели надолу во чашата си замина и бил одгледан во текот на сладолед. На compund внатрешноста на сладолед погледна blobby и не entirealy меша. Кога ние ја пластични исклучите би можеле да мириса на мирис на квасец. Тогаш ние вкусиле квасец. Тоа почувствувале како сладок сок од портокал со квасец во.

Заклучоци: Од овој експеримент, можам да заклучам неколку работи. Прво, во сладолед процесот што се одвива се нарекува ферментација. Ферментација е еден вид на decomposion. Постојат неколку видови: ферментација, топлинска, Electrolicis и светлина decomposion. Ферментација е Кога еден вид на голема молекула breakes надолу во други видови на молекули. Во овој случај равенката изгледа вака:
Енергија  јаглерод диоксид + Млечна киселина + енергетика
C6H12O6  CO 2 + В2 Х5 OH + енергетика
C6H12O6  3CO2 + 2C2H5OH + енергетика

Ова е процес што се одвива во чашата. Како што можете да видите енергија станува јаглерод диоксид, енергија и млечна киселина. Квасец respirates. Квасец е многу прескапата Dependant на температура. Ако квасец добива загрева над 40 Ц * тогаш тоа умира. Кога температурата добива ниски, тогаш тоа ќе престане да дише, но не престане living.Yeast respirates користење на nother вид на дишење отколку луѓето. Овој вид на дишење се нарекува anaerolic дишењето. Видот ние, луѓето ги користат се нарекува аеробни дишење. Равенката изгледа вака:

Енергија  јаглерод диоксид + вода + енергетика
C6H12O6  CO2 + H2O + енергетика
C6H12O6  6CO2 + 6H2O + енергетика

Кога Квасец respires го произведува млечна киселина. Ова е вид на киселина што ги добиваме во нашата мускулите Кога havebeen работи многу со нив. На киселина која е произведена нема никаде да оди, па тоа stayes во нашите мускули. Ова е причината зошто во некоја фаза ќе мора да престанат да Doig што со нашите мускули. Имајте на ум Поради болка, но Бидејќи не постои енергија ни го остава во мускулите.

Дискусија: Овој експеримент врски во неколку ситуации секојдневно, кога ќе се пече леб. Квасец во него respirates и произведува млечна киселина и продолжува да го произведува до квасец излезе од телото. Ова е причината зошто тесто мраз dangeroud да јадат. Кога имаме нека квасец умре, со тоа ставање во печката е безбедно да се јаде, бидејќи тоа е ded.

Исто така, кога ќе се прави вино користите квасец како ingrediant. Се меша во вкусот ingrediant со квасец и си го цица. Кога suguar меша со квасец процесот го прави јаглерод диоксид и млечна киселина. Млечна киселина е алкохол. Кога тогаш има сад со алкохол ќе се загрева, што да се сите лоши дегустација работи од виното. Тогаш вие чувајте го за да се добие добар вкус.

Стапка ферментација во чаша со квасец и сок.


Поврзани училишен
Следниве се училишна работа што вклучува ферментација во чаша со сок и квасец., Или во каков било начин поврзани со ферментација во чаша со квасец и сок ..

Коментар ферментација во чаша со квасец и сок.

« | »