.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Споделување на датотеки

Кога ќе се направи нивните датотеки достапни за други компјутери и компјутерска мрежа, на интернет, копирање значи споделување.
За долго време се користи за споделување на датотеки, на пример, канцеларии со цел да биде во можност за споделување на датотеки и ресурси меѓу компјутерите и мрежите поврзани. Можете да ги споделите датотеки преку интернет со многу поголеми растојанија, и секој интернет сервер врши делење на датотеки на пример, HTML страници. И поради тоа што е најголемата мрежа споделување на датотеки. И една серија користи различни протоколи за ова.
Протокол така станаа доста голем сега во последно време е BitTorrent, со користење на ширењето на големи датотеки, без оптоварување на било кој поединец домаќин, и така тоа е тешко да се види каде што датотеката навистина доаѓа. Тоа се гледа како голема предност да се шири во некои случаи, без дозвола на авторот. Целата работа се зголеми толку брзо после тоа дека многу луѓе имаат пристап до големи количини на информации. Голем дел од неа, која е преземена е заштитен со авторски права материјали е на располагање, без сопственикот на авторските права може да ги контролира или бараат исплата, наречен пиратеријата
Има помеѓу 600.000 и 1,2 милиони лицата кои споделуваат датотеки во Шведска, според различни извори.
Споделување на датотеки се дискутира во медиумите, најголем дел од дебатата за пиратерија. Нелегалното споделување на датотеки е денес многу се дебатира. Дебата на главните актери се состои од организацијата индустрија шведскиот борба против пиратството на Заводот и Copyright критична тинк-тенк пиратството Office и Copyright критична Пиратската партија.
А често се користат протоколи за споделување на датотеки е Bitorrent. На пример, има BitTorrent tracker The Pirate Bay во Шведска, која е најголемиот собир на авторски права материјал.
Kazaa е исто така еден од програма за споделување на датотеки, но тоа стана непопуларно, бидејќи многу датотеки дели содржат вируси или пак тие не функционираат.

Постојат различни ставови за тоа како споделување на датотеки и штети на уметници. Продажба на фонограми се намали во Шведска во текот на 2002-2006 година, но резервации да живеат концерти и фестивали станаа многу повеќе. Многу ликовни уметници се користи за споделување на датотеки технологија за да се продаде и да се промовира нивната музика. Како делење на датотеки не е нелегално. Сепак, на датотеката е нелегален доколку се заштитени со авторски права и носителот на авторските права се противи на слободен проток. Авторот може да ја овластат дистрибуцијата на нивната работа од страна на лиценцирање на материјал со слободна лиценца.
За да копирате некои заштитени со авторски права материјал за приватна употреба, односно семејството и пријателите, вие имате право да во Шведска. Ако на пример, го купи DVD или CD и вие имате право да го ископирате на себе или на другите познаници, без дозвола од сопственикот на правата. Но, тоа не се однесува на компјутерските програми, или за целата книга. За да се добие тоа право, да плаќаат данок на касета празно снимање медиуми подоцна дистрибуирани до сопствениците на авторските права.
Вие не треба да преземете материјали кои секој може да се стави надвор на интернет, без знаење на сопственикот на правата го дозволи. Ако не е дозволено тоа што ќе ја matrealet заштитени и паѓа под авторски права.

ZA

based on 14 ratings Споделување на датотеки, 1.4 од 5 врз основа на 14 рејтингот
Споделување стапка на датотеката


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат на делење на датотеки или на било кој начин поврзани со споделување на датотеки.

Коментар делење

« | »