.com

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Филозофи

Роберт Бојл (1627-1692)

Роберт Бојл е роден во Ирска и беше еден од првите научници кои почнаа да се прашуваат што се состоеше од четири елементи на земјата, огнот, водата и воздухот. Тој, исто така би сакал да покаже дека, како што рече тужена од страна прави експерименти. Бојл дојдоа со правење експерименти на гасовите се составени од мали "корпускули", кој имаше празнини помеѓу нив. Бојл Leucippus рече дека бил во право кога зборуваше за атоми и Бојл рече дека неговата "корпускули" Токму овие атоми.

Anaxagoaras, Leuki ЈО и Демокрит околу 420 f.Kr

Пред повеќе од 2000 години, зборуваше неколку филозофи од Грција дека се е направено од атоми. Грчкиот филозоф наречен Anaxagoaras произнесе дека сите прашање беше бескрајно делива.

Уште еден човек по име Leucippus верува дека сè во универзумот се состои од само две работи имено атоми и неважечки. Тој, исто така, рече дека овие атоми се неделиви и толку мали што не би можел да ги види. Leucippus Демокрит бил ученик и исто така бил филозоф, кој дојде од Грција. Се верува дека Демокрит доби идеи од други филозофи како што Leucippus, но не се сосема сигурни во тоа. Демокрит натпревар со Leucippus дека мора да постои неделива "нешта", оние што тој го нарекува атоми. Зборот атом доаѓа од грчкиот збор "atomos", што значи "неделива" (иако сега знаеме дека еден атом не е неделив). Тој рече дека сè се должи на атомски големина и облик. Кога Демокрит рече дека има атоми, тој не може да го докаже тоа, рече тој, не било експерименти.

Друг филозоф Епикур име (300 f.Kr) не верува во постоењето на атоми. На Аристотел (околу 384-322 f.Kr), исто така, не верувам дека се што ќе бидат составени од атоми, и наместо тоа се смета дека се што беше составена од четири елементи на земјата (низа), вода (течна), воздух (гас) и оган. Теоријата на четири елементи беше прифатена од страна на научниците, иако немаше вистински докази. Тоа не значи дека овие елементи се изработени од други материјали.

Можеби многу мислев што вели Аристотел, бидејќи тој бил многу познат филозоф. Демокрит атомската теорија не е расправано додека стотици години подоцна.

Џон Далтон (1766-1844)

Џон Далтон дојдоа од Велика Британија и се хемичари и физичари. Тој е познат како "атомската теорија основачот". Во 1807 година, Далтон, една студија на хемиски соединенија. Тој испитува заедничката супстанции како што се кислород, сулфур и азот. Далтон дојде преку овие експерименти дека супстанциите мора да биде составен од мали, неделиви единици или атоми. Во 1808 година тој го објави својот познат атомската теорија. Во која тврди, меѓу другото, дека два или повеќе атоми заедно формираат молекула. Тој, исто така, сугерираше дека "сите атоми на елементот се идентични, но тие се разликуваат од атоми на сите други елементи."

Исак Њутн (1642-1727)

Исак Њутн бил роден во Woolsthorpe а починал во Лондон, во 1727 тој беше толку познат англиски научник, математичар, теолог и алхемичар.
Исто како што Роберт Бојл, Њутн исто така, верува дека има атоми кои можат да комуницираат со своите сили. Исак Њутн, исто така, сакаше да докаже дека се што е составен од атоми со правење експерименти. Тој рече дека ние прво треба да дознаете на својствата на работите, а потоа да се направат различните теории за да ги објасни.

Антоан Лоран Lavoisier (1743-1794)

Антоан дојде од Франција и стана познат затоа што тој успеал да се балансираат на разни супстанции. Покрај тоа, тој имаше теорија дека една супстанција "е само еден елемент од него не може да се подели на помали делови." Тој знаел за 33olika елементи дека тој се обидел да се организира маса. Lavoisier често се нарекува "татко на модерната хемија" и се борел против идејата дека сè ќе се состои од четири елементи. За жал, тој подоцна беше егзекутиран за време на Француската револуција, бидејќи тој беше и на богатите и аристократски.

Димитриј Менделеев (1834-1907)

Дмитриј од Русија и направија табела во која тој ги сподели во одделни елементи што се откриени. Потоа работел на изработка на маса, како што се подредени на различни предмети според нивните карактеристики, како што се тежина, волумен, итн Сфатил дека таа мора да се водат за исчезнати некои теми, и оставајќи празни слотови кои потоа би можеле да се пополни во ако супстанцијата е откриена. Неговиот систем е наречен периодниот систем каде што сите елементи се поделени во групи, како и празнини.

Вилхелм Рентген (1845-1923)
Вилхелм откри радијација која ја нарече "Х-зраци", таа е на радијација што ние го нарекуваме X-зраци. Истражувачите подоцна увидов дека постои врска помеѓу тоа како е изградена на атомот и рентген зрачење. Ако знаете фреквенцијата на различните елементи се Х-зраци и нивните атомски броеви, исто така, би можело тоа да се утврди бројот на протоните во атомското јадро. За откритието на Х-зраци Вилхелм Рентген доби Нобелова награда во 1901.

Томсон (1856-1940)

Сер Џозеф Џон Томсон бил француски физичар. Тој ја добил Нобеловата награда за физика во 1906 година Томсон беше истражувач кој испитува внатрешни квалитети на атомот. Тој откри дека одреден вид на зрачење, кои дојдоа од експеримент кој Вилхелм Рентген направени претходно се состоеше од мали честички. Томсон тие се нарекува "корпускули". Тие се сега се нарекува електрони. Па тоа беше Томсон кој ја откри електронот. Томсон теорија беше дека секој атом се состои од позитивни полнежи и доволен број на негативните електрони кои го прават атомот неутрални. Томсон верува дека овие електрони кои биле во внатрешноста на атомското јадро.

Амадео Авогадровиот (1776-1856)

Амадео Авогадровиот бил италијански хемичар и физичар. Тој е познат дека тој и хемичар Stanislao Cannizzaro дојдоа на теоријата дека значеше тогаш би можеле да се дознае молекуларната големина и тежина. Тој откри нешто што дојде да се нарекува говор Avagadros. Исто како Далтон Авогадровиот покажа дека кога се комбинираат за да формираат атоми молекули. Тој не може да се разбере како тоа се случило.

Ернест Радерфорд (1871- 1937)

Ернест Радерфорд беше nyzeeländsk- британскиот физичар. Што обично го нарекуваат "татко на атомот." Rutherford доби Нобелова награда за хемија во 1908 година Rutherford беше шеф на лабораторијата каде што направил експерименти со алфа зраци пренесува преку тенки метални фолии. Во такви експерименти, се откри дека некои алфа зраци закрепна од метал, наместо на сечење низ. Благодарение на овој експеримент Радерфорд сфати дека позитивен полнеж на целата атом мора да бидат концентрирани на мало јадро во средината. Тој и Нилс Бор направи модел на атомот, секој атом, имаше позитивно јадро опкружен со негативните електрони. Овие електроните кои кружат во орбитата и атомите се одржуваат заедно со електричен сила. Rutherford, исто така, посочи дека имало честички внатре во атомското јадро, кој имаше бесплатно, но тој никогаш не успеа да докаже од експериментот. Наместо тоа, тоа е неговиот ученик Џејмс Чедвик (1891-1974) кој го откри постоењето на неутронската е.

Нилс Бор (1885-1962)

Нилс Бор бил дански и познатиот физичар, кој сакаше да дознае што ова прашање, всушност, се состои од. Тој го направи модел на атомот на водород личи на Сончевиот систем. Во средината имаше висока позитивна јадро (сонцето) и како планетата се движи електроните во орбита околу неа. Нилс Бор, исто така, рече дека електронот е привлечен кон јадрото од страна на електрична сила. Тој исто така рече дека само еден електрон движи на одреден начин и дека електронот дава или прима енергија само кога тоа скокови помеѓу различни песни. Бор беше против тоа што претходно се мислеше во науката. Во 1922 година, Бор ја добил Нобеловата награда за физика. Бор, исто така, објави "Квантна теорија" и ова им овозможи на истражувачите потоа се обидел да се запознаат повеќе за структурата на атомот. Ние сега се најде неколку честички кои истражувачите поделена во "кваркови" и "лептони". За лептони вклучуваат, меѓу другото, електроните и мислење е дека протонските се состои од три вида кваркови, кои за возврат се верува дека е неделива.

Маја Берлин Eklund

based on 24 ratings Филозофи, 2.2 од 5 врз основа на 24 рејтингот
Стапка Филозофи


Поврзани со училишни проекти
Следниве е училишен занимаваат Filosofer или на било кој начин поврзани со Filosofer.

Коментар Филозофи

|