.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишните

Финскиот Зимски војна

Mainila: Mainila е село лоцирано во Русија. Но, еден ден ќе се случи малку konfliktoch потоа стана четири советски војници биле убиени. Советскиот Сојуз сакаше да знае кој стои зад ова убиство и оние истрага, но на крајот ја стави ги обвинувам во Заливот на Финска, но власти го негираа Советите рече. Ова се случи 26 ноември 1939.

Советскиот Сојуз ги нападнаа на 30 ноември и стави крај на војната и по четири месеци и беше на 14 Март во 1940 година.

Војната: тешко наутро Финците имаат искусни 30 ноември, кога советската армија е исто така, повика на Црвената армија го нападна Финска со нивните тенкови, авиони. Финскиот војска не била толку силна како и на Црвената армија, тие не колку опрема и војници.
Црвената армија: 460 000 мажи, 1500 тенкови и околу 1.000 авиони.
Финската армија: 200 000 мажи, 32 тенкови и околу 119 авиони.
Но, Финска не сакаат да се откажат и избра да се борат, но тие избраа поинаков пристап и тоа беше тоа дека ќе ги бранат отколку да ги нападне противници да ги знаеле дека немаше шанса. Финците што вешти во цел. во Европа и тие би можеле да се кријат во многу областите како што се шумите и големи езера. Па тоа беше малку dicey за Црвената армија. Финците сакаат да се брани дека војната ќе биде некое време, и тие можат да издржат на ладно време повеќе од советските војници. Советските трупи нападнаа првиот Ladoga и Petsamo но подоцна ги нападнале со авион главен град Хелсинки и на градот Vyborg. Финскиот луѓе беа исплашени и одби да живеат во Хелсинки, па околу 100 000 луѓе ја напуштија главниот град. Бомбите, кои направија луѓето станаа се плаши и таа падна од 100 000 бомби и околу 1.000 бомбите биле насочени против цивили. Околу 1.000 лица загинаа, а 2000 се повредени. Советскиот Сојуз имаше договор со Естонија и тоа е добро за Русија затоа што тогаш тие би можеле да го нападне Финска од југ. Така, на истиот ден заробени Црвената армија во град на Финска и на градот беше наречен Terijoki. Финците беа изненадени кога Советите ги нападнаа од исток со фински војска мораше да се бори од исток со но оние што очекуваат дека Црвената армија ќе пристигне во

ödmarksvägarna така што тие може да се дефинира и фински армија успеа да убие 4.000 војници и затворен од 600 војници на противничката екипа.

На 7 декември имаше нова битка, но тоа не е толку тешко за советските војници. Финската армија го запалија селото, каде што тоа е спротивно на Црвената армија нема да биде во можност да се сокрие некаде и фински војска да се пече во текот на две острови име Niskanselkä и Haukiperä. Следниот ден, тоа беше многу тешка битка за двете страни. Финската армија доби голем напад од страна на голем советски војник група која имаше околу 45 000 мажи, а другиот имал само 11.000 но финската армија стори добро и здробени противници. Околу 900 кој почина од финскиот страна и 27.000 од другата страна, но финската војска исто така, заробени 85 тенкови, 537 камиони, 1.620 коњи, 138 пиштоли и 6.000 пушки, па може да се каже дека кога ги уништи советските војници тој ден.

Финците не можеше да го прослават новата година, бидејќи од она што се случува и во првиот месец од новата година, тоа беше тивка и од двете страни. Советскиот Сојуз го промени својот командант на армијата на Yakovlev против Тимошенко. Двете земји почнаа да се вежба повеќе затоа што ти не знаеш кога ќе добие нов напад. Февруари 1, 1940 нападнат Финците Црвената армија повторно, но оние фински армија би можела да се бори, но по 10 дена од денот на битката на Црвената армија може да победи против нив и да премине линијата изградена од страна на двете на борбите, тоа беше вид линија која се поделени меѓу нив и еден бил наречен Mannerheim линија. Шведска сака да им помогне на Финска во кој било начин дека тие се грижеше за финскиот деца, но 27 февруари дојдоа некои мажи од Шведска, Норвешка и Данска да застане на финскиот страна и Шведска даваат на Финска 84 000 автоматски пушки, 104 анти-авион пушки и 32 авиони .

Советските војници не може да дојде до Финска со У-бродови на Балтичкото Море е замрзнат, но Шведска може да донираат работи на Финска од патот кој беше наречен Кварк сообраќај, но во Финска ги повика начинот на Млечниот Пат.

Потоа почна Финците имаат контакт со Франција и Велика Британија, а двете земји нудат Финска на нешто ако им треба помош, Финска Доби 22 000 војници и огнено оружје од Велика Британија и Франција. Но, Шведска нема да испрати војници во Финска во војна за да ги замислуваше дека тоа не е добра локација за да испрати војници да ги запомни својата земја. Но, Финска се бореше и онака, па Истмусот, тоа беше 08:08 Финскиот поделби против 22 совет, кој беше болка за Финска, но во Ladoga така избришани фински војска на 18 и на 34-советски поделба. Но, финската војска беше страв дека тие ќе продолжат да го нападне други поделби се должи на огнено оружје, кои беа на запад кои го направија на советската армија требаше да го освојат земјата. Финска не може да управуваат со повеќе војна против Советскиот Сојуз отиде Финска, градот министер за Москва и да се обиде да разговара со советската страна, Filand мораше да го пропушти некои градови како Vyborg, Kexholm и на некои да биде Советскиот Сојуз, а потоа ги напиша договор со кој тие ќе престанат војна и договорот беше 12-ти март, а ден откако стана станица на сите битки.

Од тогаш, Финска започна да соработува со Германија донесе одлука од страна на Хитлер. Тие соработувале со нив да ги ќе добие помош ако нешто треба да се случи.
Деца: неколку илјади деца во Финска ги загубија своите родители како тие биле испратени во Шведска за некој да се грижи за нив и тоа беше околу 70 000 деца и околу 10 000 од нив беа донесени во шведскиот семејства. Еден од оние деца кои ги загубија своите родители е еден од најдобрите скијачи крос-кантри и неговото име беше Toini Густафсон
Земја
Куче
Рането
Недостасува

Финска
23.576
43.557
3273

Советскиот
132.747
158.863
-

Ова вечераат главен град на Финска

кој бил бомбардиран од страна на советската армија.

Тоа беше 30 ноември, кога Советскиот

војска ги нападнала Хелсиншкиот fygpland.

На ден 91 лица загинаа, а околу

236, но повеќето од нив имале благи

штета.

Ова е авион кој беше убиен

на дното на заливот на војниците. И во текот на

четири месеци од војната, па удри во Заливот

Армијата 600 flygpalner.
сликата е опкружена

Фински војници две sovjestiska

поделби и ги уништуваат.

Тоа беше Suomussalmi и

Raate stird.

Оружјето во зима војна

Ова оружје е оригинално

од Велика Британија и

се користи во зима војна. Ова

Сила е прогласен за "Момци"

Ова е како maksinvapen

доби топла 13 мм
АТ-рудникот m / 36

тоа е бомба која експлодираше човек

Снајперистот со.

Ова е молотов коктел користи како оружје

и терористи го користат со вода која е

матна, бидејќи тоа е лесно да го користам.

Избрав да пишувам за финскиот Зимски војна, бидејќи јас бев заинтересиран за оваа војна и јас сакав да се направи истражување и да научат повеќе за ова и мислам дека во моето мислење дека сум успеала и доби информации што треба и сакаат и се надевам дека работата одеше добро.

СССР: Советскиот Сојуз беше создадена по граѓанската војна во земјата во периодот на Црвената армија и бело, тоа беше годините 1918-1922. Белата армија составена од повеќе делови и тоа беше socialisms, националисти и некои партии и нивните размислувања беа дека сакаат Русија да стане независна и тие добија помош и поддршка од 22 земји. Во 1919 година, војната меѓу Русија и Полска, но Русија го загуби војната, но на Црвената армија мелени Белата Армија за време на Граѓанската војна. Советскиот Сојуз беше 22.400.000 км2, а тоа живеел 288 600 000 жители. Земјата беше толку голем што беше и во Азија и Европа, но Москва е главен град на европскиот дел. Владимир Илич Ленин стана лидер на болшевичката партија во Русија по револуцијата со која беше во Русија, а тој беше претседател на Советот на народите на комесарите во 1917 година додека тој почина, а тоа беше во 1924 година беше дека тој и другите советски републики кои ја создале Советскиот Сојуз и на службениот јазик ќе биде руски јазик. 1918 ги направи мир со Германија, а потоа да ги промени многу работи што православна црква треба да биде одвоена од училиште и држава. И во истата година кога ги убија царот семејство во Русија, бидејќи тој го сторил повреда на рускиот народ. Ленин умрел во 1924 година и тоа беше два, откако тој се натпреваруваа со секој Троцки верува во светската револуција и другиот беше Сталин кои ќе ги бранат на Советскиот Сојуз дека ќе се спротивстави на socialisms уште. 1929 беше назначен Сталин, диктатор на Советскиот Сојуз. Тогаш тој почна да се подобри на земјата со индустрии, така што економијата е најмногу подобрена почнат да се движат на индустриски градови. Тој, исто така, планира да има 5 годишен план Асса како економијата на земјата ќе изгледа во последните пет години. 1929 работеле и соработувале Германија и Советскиот Сојуз во црно како Франција не знаат што прават, Германците и советите се согласил со едни со други дека тоа ќе ги споделат Полска и тоа беше протокол кон Советскиот Сојуз и Германија ќе ги споделите со едни со други земји од Источна Европа и дека повторно би се меша во врска со Хитлер напаѓаат Полска, па тој ја нападна Полска, 1 септември 1939 година, и по околу две недели помина Советската армија во Полска и освоил источниот дел, а потоа ги нападнале Finldand 30 Ноември 1939, а завршила во 1940. Потоа почна Сталин renovates и подобрување на војската, па тој се здобија со изненадување и тоа беше кога тој имаше напад од страна на Германија и тоа беше 22 јуни, 1941 година мислам дека сум напишал доволно, па сега можам да се заврши овој мал есеј со Советскиот Сојуз ја распушти 26 Декември, 1991 .

Сталин: Јосиф Сталин е роден на 18 decemer 1878 година во Грузија. Тој бил политичар во Советскиот Сојуз, бидејќи тој стана секретар таму и кога Ленин умрел како тој стана лидер на Советскиот Сојуз, тоа беше 1924 година Сталин тенкови вода што Русија или Советскиот Сојуз ќе стане познат индустриска земја. Сталин, исто така, се бореа против Хитлер, кога тој го нападнал и го направив тоа Сталин никогаш дека Хитлер ќе го нападне и Германија изгубила војната по многу крвави тешки денови. Сталин имал тешко детство, неговиот татко бил алкохолизам и чевлари. Тој го загуби својот татко кога тој имаше единаесет години. Сталин вклучени во црква училиште се насмеа во неговиот роден град, а тој тоа го правеше добро и неговата мисла беше дека ќе стане свештеник. Тој отиде во социјалистичка партија и мора да ги каже своите идеи, но што рече беше дека тој бил отпуштен од училиштето, и бркање од страна на војниците на царот. Иако тој бил во лоша ситуација и полицијата го брка, но тој планира грабеж на банка, демонстрации, но, конечно, ги доби фатени него и тој заврши во затвор, тој беше протеран седум пати и тој успеа да избега од пет пати. Како што излегол од затвор, па тој се приклучи на Болшевичката партија, тоа беше 1912 година Тој тогаш работел во магазинот наречен Правда и по Револуцијата од октомври, тој стана Народна комесар на народностите работи во владата. Ленин беше лидер на Советскиот Сојуз, неговата здравствена состојба почна да се полошо и полошо, па на крајот умрел, и како што веќе рековме Сталин стана лидер на Советскиот Сојуз. Сталин починал 5 Март 1953 година и бил погребан во Москва.

Финска: Финска имаше многу тешка историја, може да се каже дека земјата е дел од Шведска и тогаш тоа беше освоен од страна на Русија во 1800-тите. Значи дека нивниот јазик не е официјално во земјата. Во книгата наречена (sjubröder), напишан од Aleksis Kivi му кажа како Финците страдаат, тие сакаат сопствената земја, свој удар и сопствена влада и парламентот како тие беа во можност да се утврди самите закони наместо на други земји ќе одлучи како и она што тие ќе направи. Финска бил освоен од страна на руските цареви Nicolaj Bobrikov и тој бил застрелан 16 јуни, 1904 година во бајка Финска, главниот државен Хелсинки од студент по име Еуген Schauman а потоа дипломирал самоубиство. Оттогаш Финска добија своите права и Schauman стана херој во финскиот историја. Впрочем, тоа беше релансиран во Финска, па тоа беше избор и жените би можеле да гласаат, а 17 жени беа избрани да работат во опасност дена. Во 1917 година, Русија независно, но по себе постојано единица па не дојде било pariter во Финска се договорат за ништо, па тоа беше граѓанска војна во земјата. Околу 70.000 кој почина управувани директно по Граѓанската војна, стана трите војни помеѓу Финска, Германија и Советскиот Сојуз, две војни против Советите и против Германија. 1982 започна новиот претседател на Финска, Mauno Коивисто да работат нежно додека Советскиот Сојуз распуштен и Финска бул членка на ЕУ во 1995 година со Шведска и Австрија.

based on 33 ratings Финскиот Зимски војна, 1,6 од 5 врз основа на 33 рејтингот
Оцени фински Зимски војна


Поврзани училишните
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со финската Зимски војна или во било кој начин поврзани со финската Зимска војна.

Остави фински Зимски војна

« | »