.com

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Фински Зимска војна

Mainila: Mainila е село кое се наоѓа во Русија. Но еден ден се случило тоа малку конфликт

а потоа стана четири советски војници беа убиени. СССР сакал да знае кој стои зад ова убиство и оние под истрага, но на крајот се стави да ги обвинува за Финска, но финските власти негираа Советите рече. Ова се случи Ноември 26, 1939.

Советскиот Сојуз ги нападнал на 30 ноември и заврши војната, по четири месеци и тоа е 14 март 1940 година.

Војна: тешко утро Финците имаат искусни 30 ноември, кога советската армија, исто така, беше повикан на Црвената армија го нападна Финска со нивните тенкови, авиони. Фински војска не била толку силна како и на Црвената армија, тие имаа не толку колку опрема и војници.

Црвената армија: 460.000 луѓе, 1.500 тенкови и авиони за 1000.

Фински војска од 200 000 мажи, 32 тенкови и некои 119 авиони.

Финска, но не даде во и одлучив да се борам, но тие избраа поинаков пристап, и тоа беше за нив да се одбрани од напад на противниците да им знаеле дека немаше шанса. Финците како вешти во цел. во Европа и тие би можеле да се кријат во многу област, како што се шумите и огромни езера. Па тоа беше малку dicey за Црвената армија. Финците сакаа да се брани дека војната ќе биде некое време, и тие можат да издржат на ладно време повеќе од советските војници. Советските трупи нападнаа првиот Ладога и Pechenga но подоцна ги нападнале со капитал авиони Хелсинки и на градот Vyborg. Фински луѓето беа исплашени и не сакаше да остане во Хелсинки дека околу 100 000 луѓе ја напуштија главниот град. Бомбите што ги тераше луѓето да се исплаши и падна некои 100 000 бомби и околу 1.000 бомби беа насочени против цивили. Околу 1000 лица загинаа и 2.000 беа повредени. Советскиот Сојуз имаше договор со Естонија и тоа е добро за Русија, за потоа тој да оние напаѓаат Финска од југ. Така во ист ден заробени Црвената армија во град на Финска, а градот се викаше Terijoki. Финците беа изненадени кога Советите ги нападнат од исток со фински војска мораше да се бори од Исток со но оние што очекуваат дека Црвената армија ќе дојде до

ödmarksvägarna така што тие може да се дефинира и финската армија успеа во убиството на 4000 војници и затворени 600 војници од противничката екипа.

На 7-ми декември, имаше нова битка, но тоа не е толку тешко за советските војници. Финската армија изгоре селото каде што имаше борба на Црвената армија нема да биде во можност да се сокрие некаде и фински војска да се пече во текот на два острови именуван Niskanselkä и Haukiperä. Следниот ден беше многу тешка битка за двете страни. Финската армија доби голем напад од страна на голем советски војник група имаше околу 45 000 мажи, а другиот имал само 11.000 но Финската армија бил добар и мелени екипа. Околу 900 починале од финскиот страна и 27.000 од другата страна, но финската војска исто така, заробени 85 тенкови, 537 камиони, 1.620 коњи, 138 пиштоли и 6.000 пушки, па може да се каже дека кога ги уништи советските војници тој ден.

Финците не можеше да го прослават новата година, бидејќи на она што се случува и во првиот месец од новата година тоа беше тивка и од двете страни. Советскиот Сојуз смени армиски командант Јаковлев против Тимошенко. Двете земји почнаа да ја практикуваат повеќе затоа што не знаат кога да се добие нов напад. 1. февруари 1940 нападнат Црвената армија Финците го повторно но оние фински армија да се борат, но по 10 дена борби можеше Црвената армија да победи против нив, и преминување на линијата изградена од страна на двете на борбите, тоа беше вид линија која поделени меѓу нив и повика Mannerheim линија. Шведска сака да им помогне на Финска во кој било начин дека тие се грижеше за финскиот децата, туку 27 ФЕВРУАРИ дојде неколку мажи од Шведска, Норвешка и Данска ќе застане на страната на финската страна и Шведска го дадов на Финска 84 000 пушки, 104 анти-авион пушки и 32 авиони .

Советските трупи не можеше да дојде до Финска со нивните У-бродови на Балтичко Море беше замрзнат, но Шведска можеше да донираат предмети во Финска, преку патот кој беше именуван Кварк сообраќај, но во Финска, ги повикал на патот на Млечниот Пат.

Потоа почна Финците имаат контакт со Франција и Велика Британија, и двете земји се нудат Финска на нешто, ако тие треба да помогнат во Финска 22 000 војници и огнено оружје, од Велика Британија и Франција. Шведска, но нема да испрати војници во Финска за да се борат за нив мислеа дека тоа не е добра позиција за да испрати војници да ги памети во својата земја. Но, Финска се бореше и онака, па истмус беше 08:08 Финскиот поделби против 22 совет, кој беше тешко за Финска, но во Ладога така избришани фински армија на 18-ти и 34-та Советска поделба. Но финската војска беше страв дека ќе продолжат да го нападне други поделби должи на огнено оружје, кои беа на запад, што значи дека на советската армија се случува да се освојат земјата. Финска не можел да управува со повеќе војната против СССР, отиде Финска, Карлстад министерот за Москва и да се обиде да разговара со советската страна, Filand мораше да ги споделите некои градови како Vyborg, Kexholm и на некои да биде за Советскиот Сојуз, а потоа ги напишал договор со кој тие ќе престанат војна и дека договорот на 12 март, а ден подоцна, таа стана станица на сите битки.

Од тогаш, Финска започна да соработува со Германија донесе одлука од страна на Хитлер. Тие соработувале со нив, дека тие ќе добијат помош ако нешто треба да се случи.

Деца: неколку илјади деца во Финска ги загубија своите родители, како тие биле испратени во Шведска за некој да се грижи за нив и дека имало околу 70 000 деца и околу 10 000 од нив беа донесени на шведски семејства. Еден од оние деца кои ги загубија своите родители е еден од најдобрите скијачи во крос-кантри, и тој бил наречен Toini Густафсон

СССР: Советски Сојуз беше создадена по граѓанската војна во земјата, меѓу Црвената армија и бело, тоа беше во 1918-1922. Белата армија составена од повеќе делови и тоа беше socialisms, националисти и некои партии имаат дури и нивните размислувања беа дека сака Русија да стане независна и тие добија помош и поддршка од 22 земји. Во 1919 година, војната меѓу Русија и Полска, Русија, но ја загуби војната, но на Црвената армија мелени Белата армија за време на граѓанската војна. Советскиот Сојуз беше 22,4 милиони km2 и живееле 288.600.000 жители. Земјата беше толку голем што беше и во Азија и Европа, но Москва е главниот град на европскиот дел. Владимир Илич Ленин беше лидерот на Болшевичката партија во Русија по револуцијата, кој беше во Русија и тој беше претседател на Советот на народите комесари во 1917 година до неговата смрт и тоа беше во 1924. Тоа беше тој и другите советски републики, кој го создаде Советскиот Сојуз и на службениот јазик ќе бидат руски. 1918 склучи мир со Германија, а потоа мора да ги промени многу работи така православна црква треба да биде одвоен од училиште и на државата. И во истата година тој ги убил семејството царот во Русија врз основа на тоа дека тој направи злосторства против рускиот народ. 1924 Ленин умрел и тоа беше два, откако тој се натпреваруваше со секој Троцки верува во светска револуција, а другиот беше Сталин кои ќе ги бранат на Советскиот Сојуз дека ќе се спротивстави на socialisms уште. 1929 година беше прогласен за диктатор Сталин од Советскиот Сојуз. Потоа почна да се подобри на земјата со индустријата, така што економијата подобрена мнозинството почнат да се движат на индустриски градови. Тој, исто така, планира на 5 годишен план Асса како ќе изгледа економија како во последните пет години. 1929 работел соработувал Германија и Советскиот Сојуз во црно како Франција не знаат што прават, Германците и советите се согласиле со едни со други дека тоа ќе се делат во Полска и тоа беше протокол кон Советскиот Сојуз и Германија ќе ги споделите со едни со други, источна Европа и дека повторно ќе се меша за Хитлер напаѓаат Полска, па тој ја нападна Полска на 1. септември 1939 година, а по околу две недели помина Советската армија во Полска и ги освојува источниот дел, а потоа ги нападнал Finldand 30 ноември 1939, а завршила во 1940. Потоа почна Сталин реновира и подобрување на војската, па тој се здобија со изненадување и тоа беше кога тој имаше напад на Германија и тоа беше 22 Јуни, 1941 година мислам дека имам напишано доволно, па сега можам да се стави крај на овој мал есеј од страна на Советскиот Сојуз беше распуштен во 26 деке 1991 .

Сталин: Јосиф Сталин е роден на 18 decemer во 1878 година во Грузија. Тој бил политичар на Советскиот Сојуз, а потоа бил секретар таму и кога Ленин умрел, тој мора да биде лидер на Советскиот Сојуз, тоа беше 1924 година Сталин резервоари за вода дека Русија или Советскиот Сојуз ќе стане познат индустриска земја. Сталин, исто така, се бореа против Хитлер, кога тој го нападнал и Сталин никогаш не мислев дека Хитлер ќе го нападне и Германија изгубила војната по крвавиот тешки денови. Сталин имаше тешко детство, неговиот татко бил алкохолизам и чевлари. Останал без татко кога тој имаше единаесет. Сталин изучува во црковните училишта се насмеа во неговиот роден град, а тој тоа го правеше добро и неговата мисла беше дека тој беше свештеник. Тој отиде во социјалистичка партија и мора да се каже на неговите идеи, но, како што рече, дека тој бил отпуштен од училиштето, и бркање од страна на војниците на царот. Иако тој беше во лоша состојба, а полицијата го бркале но тој планира грабеж на банка, демонстрации, но, конечно, ги доби фатени него и тој завршил во затвор, тој бил протеран седум пати и тој успеа да избега од пет пати. Кога излегол од затвор, тој стана член на Болшевичката партија, тоа беше 1912 година Тој тогаш работел во весникот под името Правда и по револуцијата од октомври, тој стана народен комесар за народностите работи во владата. Ленин, кој беше лидер на Советскиот Сојуз, неговата здравствена состојба почна да се полошо и полошо, па на крајот умрел, и како што веќе рековме Сталин стана лидер на Советскиот Сојуз. Сталин починал 5 Март 1953 година и бил погребан во Москва.

Финска: Финска имаше многу тешка историја, може да се каже дека државата е дел од Шведска, а потоа се освоени од Русија во 1800-тите. Така што нивниот јазик не е официјално во земјата. Во книгата (sjubröder) напишана од Aleksis Kivi му кажал како Финците страдаат, тие сакаат сопствената земја, свои удар и своја влада и парламент, како тие беа во можност да се утврди самите закони, наместо на другите земји ќе одлучи како и што треба да направи. Финска беше освоен од страна на руските цареви Nicolaj Bobrikov и тој бил застрелан 16 јуни 1904 година во бајка Финска, главниот државен Хелсинки од студент по име Еуген Schauman а потоа дипломирал самоубиство. Оттогаш Финска добија своите права и Schauman стана херој во финскиот историја. Впрочем, тоа беше релансиран во Финска како беше изборот и жените доби гласовите и 17 жени беа избрани да работат во текот на денот опасност. 1917 Русија стана независна, но за мене од постојано, па не дојде било pariter во Финска се договорат за ништо, па тоа беше граѓанска војна во земјата. Околу 70 000 починале occh по Граѓанската војна направија трите војни помеѓу Финска, Германија и Советскиот Сојуз, две војни против Советите и против Германија. 1982 започна новиот претседател на Финска Mauno Коивисто работат внимателно додека Советскиот Сојуз распуштен и Финска бул членка на ЕУ во 1995 година со Шведска и Австрија.

based on 18 ratings Фински Зимска војна, 2.7 од 5 врз основа на 18 рејтингот
Оценувате финскиот Зимска војна


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со финскиот Зимска војна, или на било кој начин поврзани со финската Зимска војна.

Коментира фински Зимска војна

|