.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Холокаустот 1933-1945

1933: Хитлер станал канцелар на Германија. На Нацистичката партија станува само овластени лица
во Германија. Нацистичката идеологија беше започна веднаш по преземањето на власта
30 јануари, 1933 година Германците започне прогон на непожелни луѓе.
Евреите забележи последиците од нацистичкиот антиеврејски политика веднаш. Еврејски продавници, адвокати и лекари бојкотирани. Од забрането Евреите да работат во државата. Им беше забрането да учествуваат во сите културни контексти.
Нацистите се собраа и изгорени книги од еврејски автори и писатели
која беше против нацизмот. Нови закони одобрени присилна стерилизација на Ромите, лицата со ментална ретардација и обоени tyskar.Förintelsen не е само физичко истребување.
Тоа е историја најголемите и најсложените грабежот на еврејски приватни средства.

Во текот на 1930-тите, нацистите донесени над 400 нови закони кои излегоа на Евреите беше одземен речиси сите на нивните права како човечки суштества.
Процесот на прогон се 5 години во Германија. Како нацистите успеа да добие германскиот народ да го поддржи или да остане пасивен во обид на владата да направи Германија "Евреин-слободна".

Првиот даде парчиња (опколи еврејската населба) беше формирана во текот на 1940-1942.
Стотици на големи и мали гета беа формирани околу Полска и Источна Европа.
Тие беа на почетокот на процесот на концентрација и собирање на што подоцна ќе се направи полесно за нацистите, како на следната фаза во холокаустот започна.

Во Германија во 1941 година стана ѕвезда на Давид, конечниот симбол дека сите германски Евреи
Шест години ќе се бара да носат на нивните палта. Потоа, таа продолжи и во други земји како што се Германија освоен.

Во Источна Европа и Германија, Германците изградена во концентрациони логори да ги сотре несакани луѓе, особено оние кои не беа земени предвид дека припаѓаат на Ариевската раса.

1942 одобрен од лидерите нацистичка план наречен "конечно решение на еврејското прашање". Со тоа значи дека сите Евреи ќе бидат преземени во концентрациони логори.
Евреите, Ромите, Словените, се собраа политички противници, хомосексуалците и други.
Тие се преполни во нехумани услови во преполната касарната.
Тие беа принудени на тешка работа во голема мера без храна.

Стотици илјади луѓе умреле од глад, болести и исцрпеност.
Сепак, голем број биле застрелани и убиени. Секој ден убиени 10 илјади луѓе загинаа само во гасните комори. Некои затвореници се користат во такви ужасни медицински експерименти.
Дом најлошото и најмногу зборуваше логори за време на Холокаустот, Аушвиц Биркенау
и Треблинка.

Повеќе од 11 милиони луѓе умреа во холокаустот во концентрациони логори или други егзекуции на. Околу 6 милиони од нив биле Евреи и 90% од Полска повеќе од 3
милиони Евреи.

И покрај исклучително беа формирани нехумани услови за живеење движења на отпор кои се спротивставуваа и се бунтувал во многу различни места.
Текс. Варшавското гето востание во 1943. Дури и во логорите на концентрацијата и истребување организирани движења на отпор и еврејски и не-еврејски затвореници.

1942 година во падот почна да се повеќе и повеќе податоци за massmördandet се случува.
Под притисок на сојузниците да реагираат зголеми тоа се случи следниот ништо.
Тоа ќе потрае до 1945 година пред војната конечно заврши и затвореници кои го преживеале логорите на смртта во Европа би можеле да бидат ослободени.

Некои од главните фигури во холокаустот:

Адолф Хитлер 1921 лидер Хитлер Нацистичката партија, Фирерот. Може да се каже дека тој е лицето за прв пат мислам на тоа кога зборуваме за 2 светска војна.
Во 1933 година тој стана диктатор на Германија. Таму тој беше, до 1945 година на крајот на војната, кога го зеде самоубиство. Хитлер и Нацистичката партија не го крие своите расистички поглед на човештвото и нивната омраза на демократското општество и неговите вредности.

Јозеф Гебелс: Раководител на Министерството за пропаганда. Тој гради култот на Хитлер како голема фирерот.

Херман Геринг: Маршал, одигра важна улога во градењето на Нацистичката партија. Тој ги воспостави првите концентрациони логори. Тој исто така бил одговорен за крвавиот чистки во рамките на Нацистичката партија.

Теодор Eicke: Тоа беше тој кој го подготвила модели за сите концентрациони логори.

Хајнрих Химлер: СС шефот. Во 1936 година тој станува шеф на германската полиција и затоа голема сила. Тој беше rasfanatiker и главен инструмент на терор и геноцид на Хитлер.
Но, тој, исто така, се одржа тајна мировните преговори со сојузниците и беше отпуштен откако Хитлер мора да знаат ова.

Повеќето од врвните лидери за време на Холокаустот зеде својот живот во 2 светска војна, во завршна фаза.

Моите мисли:

Јас го направите ова со холокаустот е навистина страшна. Како тие би можеле да бидат толку идиотски дека сака да ја искорени луѓе кои не припаѓаат на Ариевската раса, или беше поинаква? Тоа е нешто што јас не ги разбирам, тоа е толку страшно.
Мислам дека сите луѓе, без оглед на расата, кафеави очи како сини очи, хендикепираните лица, хомосексуалци, се еднакви!

Ема Sundström

based on 29 ratings Холокаустот 1933-1945, 2,5 од 5 врз основа на 29 рејтингот
Оцени холокаустот, 1933-1945


Поврзани со училишни проекти
Следниве е училишен занимаваат холокаустот 1933-1945 или на било кој начин поврзани со холокаустот 1933-1945.

2 Responses to "Холокаустот 1933-1945"

  1. Jocke на 2 февруари, 2009 во 21:13 #

    Е вклучен во проектот "проект Полска" читаме за холокаустот, особено во Полска и ние заврши со посета на сите кампови и важни места, сте пропуштиле важна работа! Мора да научат да се разбере целата на нацистичкиот агол, ако наместо да се запрашате, зошто? Значи тоа како може да ви биде што ќе помогне да се sådanna нештата да се случат, јас не те обвинам тебе, но тоа е толку важно луѓето да се разбере ова! Инаку на ризик е дека повторно се случи нешто. Всушност, на холокаустот е веќе во тек во моментов во Конго! Добра работа е поинаку!

  2. Самуил, на 2 декември, 2009 во 20:26 #

    Сте го заборавиле да ги собереш дел на Ајхман во сето тоа. Тоа беше тој кој излезе со план за масовни егзекуции во концентрациони логори. Читање на книга: вистински приказни за Втората светска војна или го Googling.

Коментар холокаустот 1933-1945

« | »