.nu

Училишна работа и есеи од средно училиште
Барај училишен

Од Рунически на SMS

Svenskans епохи

Рунически околу 800-1225

Стари Шведски CA 1225-1526 (класичната антика шведски за да 1375, помладите Старо Шведски од 1375)

Зрели Модерни Шведски 1526-1732

Младите Модерни Шведски 1732- 1900

Сега шведскиот - сега

А јазикот е фантастична алатка во заедницата. Тоа е неверојатен начин да се комуницира, се изразува чувства, надежи, и да ни кажете за соништа и настани. Јас беше побарано да ги презентираат она што се случи во шведскиот јазик од Рунически REDOUBT време до денес.

На шведски јазик е поделен на пет епохи (види погоре), па мислев дека презентирање на некои кратки детали.

За време на ерата Викинг и периодот до латинични букви за пишување дојде, обично се нарекува рунически време. Јазикот е толку различни од нашите современи шведски дека ние денес не би се разбере еден збор за тоа. Викинзите користи руни што тие врежан во големи камења наречени руна камења. Тие, исто така, врежан во дрво, бидејќи тоа беше многу полесно да се издлаби, но таму не се толку многу од нив сочувани, бидејќи дрво има тенденција да се распаѓа. Сепак, приближниот број на руна камења што остана од овој период е 3000. На руни се рече, на пример Ако долги патувања надвор во светот, во чест на починатиот роднини, но и за животот во вашиот дом.

Писмото е променет многу, но не и јазикот. Ова може да значи дека јазикот опстојува, но пишувањето еволуираше во целина.

Ние не знаеме многу за Рунически теме речник, но се знае дека шведскиот не е имал време да добиете како многу заемки уште. Повеќето зборови се толку стари што не може да се каже кога и каде ќе се случи. Зборовите наречен arvord. Некои примери на такви зборови се: татко, мајка, оди, тогаш, куќи, вода и чиј прв.

На рунически период траел од 800 до 1225 кога Старо Шведски презеде.

Ние знаеме повеќе за шведската развојна јазик по рунически време.

Стари Шведски е полесно да се чита од текст на рунически камења, но тоа е исто така премногу далеку од нашите денешни јазик кој ние би можеле да го разберат. Тоа беше за време на античките шведско време на латиница дојде во Шведска. И тоа беше, исто така, кога почнав да пишувам сериозно, не само на руна камења. Времето зборуваш, кога ќе зборува Старо Шведски е средниот век.

Промените во шведскиот јазик во текот на Стариот Шведски беше огромна. Она што започна во Рунически продолжи сега.

Ние го зеде многу зборови од латински и некои од грчкото. Многу од овие зборови на Црквата да се направат такви

црква, свештеник, епископ, писма, гимназија, подрум и часовник.

Но латинскиот збор што доаѓа е само експлозијата на износот на германски зборови. Благодарение на многу германски трговци се населиле во Шведска во средниот век го направи тоа Шведски дополнително доби многу, многу заемки од германски со, како што се:. Пари, купи овошје питие, генеалогија, сепак, и убава.

Следната ера ќе доаѓа во 1526 е постара nysvenskan (Густав Васа). Тоа не е до сега со некои тешкотии, ние може да го прочитате текстот од овој период.

Поблиску Модерни Шведски доаѓаме, толку повеќе ќе забележиме дека tyskans влијание се намалува. Швеѓанецот промени многу во текот на доцниот среден век. Стари нијанси исчезна. Она што е битно за тоа да се смета како ново време, се должи на промените што значеше уметноста на печатење. 1526 беше историски година, кога на Новиот Завет е преведен за прв пат целосно на шведски. Нешто подоцна дојде целата Библија. Густав Васа имаше, со помош на сега веќе постоечките печатење, печатење на Библијата и даде еден за секоја црква во земјата. Благодарение на оваа библија доби шведскиот народ за првпат заеднички продавница на зборови и изрази. Постои уште германски, кои сметките за поголемиот дел од кредитот зборови:

молив, навредливи, правилна странец во брак, да ги открие, неверојатни, шминка, итн

Околу 1700-тите (1732) се очекува дека постарите Модерни Шведски период во јазикот приказната завршува и младата Модерни Шведски почнува. Интерес да се развие и се посветам на јазик бил силен во текот на 1700-тите. Во 1730s дојде неколку важни работи за шведскиот јазик. Олоф фон Dalin, писател и историчар, 1732-1734 даде надвор неделникот "Потоа Swänska Аргус", која се воведе нов, посекојдневна стил во пишаниот јазик. Нешто магазин, исто така, сакаше да се брани на шведската против влијанието на странски јазици.

Парфеми, мама, тато, балкон, плескање, збогум, хотел, модерен, руса, атрактивни, елегантни, свеж, итн биле Французи зборови, кои се предвидени на шведски јазик со што се повеќе и повеќе француски зборови почна да стичам во шведски. Особено за време на 1700-тите втората половина кога францускиот е јазикот на модата. Јазикот ние ги користиме денес се нарекува nusvenskan. Пишаниот јазик беше во текот на 1900 straighter и поедноставно со пократки реченици. Тоа е во и со реформите на правописот во 1906 година дека една навистина може да се каже дека јазикот Nusvenska период започна. Ова значеше дека f заменува со V (AF стана на и над е завршена). Во многу зборови, ние го зеде, за нас денес, чудно глагол нијанси на пример, Aro и отиде. Основа за оваа реформа беше крајот на 1800-тите, кога Англичаните и начини на правопис не влијае многу. Таа, исто така го замени не-а не со не. Но, најголемата промена е говорниот јазик влијание на пишаниот јазик. По 1945 позајмени многу зборови од англискиот јазик. А подоцна и телевизиска и компјутерската технологија, со сателитски чинии и интернет пристигнал. Поради ова, англискиот има ни влијае дури и повеќе отколку порано преку телевизија, филмови, компјутери и други технологии. Англискиот јазик е меѓународен јазик на технологијата, и тоа е сега зависи од англиски јазик.

На крајот на nusvenska време се јавува SMS и разговор јазик (Смешковците и кратенки). Која за многу, особено постарите може само да го најдете чудни ликови тука и таму. Сè изгледа највеќе како хиероглифи - додека помладите во денешното општество се чини да се направи. Но, за оние кои го користат Смешковците и кратенки, тоа е многу ефикасен и флексибилен. Причината за тоа го прават е затоа што за разговор е колку содржина што е можно како што е малку простор што е можно врска - Тоа треба да биде брз.

Ако пишувате текст можеби ќе сакате да, исто така, влезе во многу текст на одредена површина за да стане поевтини.

Еве некои примери од најчестите изрази и smileysar човек користи кога СМСи или разговараат:

Јазикот во образ / флертува: Јас се смееш:

;):-D

Сад / лута / разочарани: О Боже! Е во шок

:( : O

Доволно јазикот надвор Среќен, се шегуваше:

: P:)

Англиски речник

r - се (е)

u - ти (ви)

LOL - Смеењето гласно (се смее гласно)

BRB - Веднаш се враќам (се враќам)

BTW - Патем (патем)

IRL - во реалниот живот (во реалниот живот, во живо)

Шведската речник

д - е

d -

LR - или

окса - исто така

Асса - на тој начин

TBX - назад

NGT - нешто

АСГ - asgarvar

Многу - многу

IOF - SE

cs - видена

Pok - бакнеж и прегратка

Но, како тоа продолжи развојот и иднината на шведски јазик за да изгледа?

Англискиот јазик е веќе речиси една светски јазик. Секаде каде што децата се во училиште тие учат англиски јазик. Дури и во делови од Африка што е можно, на пример, сега да зборува течно, иако со мештаните. Можеби јапонски и кинески, за да ни даде повеќе отколку порано, бидејќи Јапонија и особено Кина, се појавуваат земји. Една теорија Верувам во е дека зборовите ќе бидат пократки, бидејќи тоа е напишано толку многу на компјутери - и ако го скрати зборови долу, тоа би можело да се оди значително побрзо пишување со големи текстови. Сите овие шведски и англиски јазик разговор кратенки, што се користи во инстант комуникација преку интернет сигурно ќе стане идна употреба изрази. Тоа е прилично тешко да се замисли како иднината на шведски и Шведска ќе изгледа. Можеби смајли почне да се користи во списанието публикации, литература и разни извештаи и премиерот можеби ќе каже дека изборните резултати беа масти (добри) или kefft (сиромашните). Ќе денешната глобализацијата и зголемената интернационализација олово во светот на англиски јазик повеќе и повеќе влијаат врз нашиот јазик. Ќе англискиот заемки да се зголеми и како тоа ќе биде со поделени соединенија, тие во иднина ќе им биде дозволено? - Можеби, тоа е само иднината, којашто има точниот одговор на тоа.

based on 21 ratings Од Рунически СМС, 2,8 од 5 врз основа на 21 рејтингот
Стапка од Рунически на SMS


Поврзани со училишните
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат Од рунически текстуални пораки или на било кој начин поврзани со Од рунически текст.
  • Нема сродни теми

Коментар од Рунически на SMS

« | »