.nu

Училишна работа и есеи од средно училиште
Барај училишен

Френклин Делано Рузвелт

Fr дојде од висока класа во САД, со богата земјопоседник на таткото. Тој е роден во 1882 година во семејниот имот, и посветен своето слободно време за да се лов и јавањето. Во 1907 година тој го земал својот judidikexamen на Универзитетот Харвард и почна практикуваат како адвокат.

На возраст од 28 даде отец во политиката. За разлика од неговото семејство, кои беа републиканците, тој стана демократ. Во 1910 година тој беше избран во Сенатот.

1913 година тој беше назначен помошник државен секретар на морнарицата. Mari министерот самиот беше слабак, па отец дојде во пракса да служи како директор на одделот.

1920 се појави отец како потпретседател кандидат. Но кандидатот на демократите изгубени, и отец се сретна со својот прв и единствен политички катастрофа.

Во 1921 година тој беше погодени со детска парализа, кој беше сериозна болест, и беше парализирана три години. Но, отец одби да се откажат, а по уште три години на рехабилитација би можело да почне да се движи повторно. Тој беше во основа ограничени на инвалидска количка за живот, но тоа не го спречи во неговата кариера.

Во 1928 година тој беше избран за гувернер на државата Њујорк, одлична шанса да подоцна kandidatera како претседател на Америка.

Во изборната кампања во 1932 година, тој отиде напред со својата програма, Њу дил. Многу Американци него и неговата програма се допадна, а во јануари 1933 година тој беше во можност да ја преземе функцијата претседател на САД. На програмата беше успех, и во 1936 година тој беше избран за претседател на вториот мандат со големо мнозинство.

Набргу потоа почна да се движи низ Европа, и Рузвелт беше еден од оние кои го виде тоа во прв план. Тој се обиде да преземе акција и еден домаќин демократи, но Американците не преземат чекори кои би можеле да ги привлече во војна која се закануваше. По падот на Франција во 1940 година, сепак, ја зголеми поддршката за таквата политика меѓу Американците и Рузвелт повторно беа американска поддршка.

Во есента 1940 година, на претседателските избори повторно. Имаше непишано правило дека ниту еден од кандидатите морале да седат за повеќе од два мандати од четири години. Демократите тврдат дека ситуацијата е таква што тој треба повторно да биде избран, и Рузвелт ја презеде функцијата претседател на Америка по трет пат.

Во декември 1941 година, американската база на Перл Харбор бил нападнат од страна на јапонски авиони. САД се подготвени во Првата светска војна тој начин против Германија, Италија и Јапонија. Рузвелт учествувале во војната во конференциите со нивните сојузници, и надвор од ова, тој, исто така, имаше многу други меѓународни разгледувања. Печатот, сепак, беше премногу тешко за инвалидска количка врзан човек Рузвелт, и по Јалта конференција со Черчил и Сталин во февруари 1945 година, тој беше целосно исцрпена.

Војната дел е сега доаѓа до крајот, и на крајот се предаде Јапонија и Германија. Но Рузвелт никогаш не добив да се доживее на крајот на војната. Тој доживеа церебрална хеморагија, а починал во Warm Springs, Вирџинија, во април 1945 година, сепак, тој имаше постигнато многу во текот на своето време, бидејќи тој беше избран за претседател во јануари 1933 година ...

based on 2 ratings Френклин Делано Рузвелт, 1,0 од 5 врз основа на 2 рејтингот
Стапка Френклин Делано Рузвелт


Поврзани со училишните
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат Френклин Делано Рузвелт, или дека е на кој било начин се поврзани со Френклин Делано Рузвелт.

Коментар на Френклин Делано Рузвелт

« | »