.com

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Француската револуција (1)

Освојувањето на Бастилја

Сето тоа започна во јули 1789 година, кога гласините почна да се шетаат по улиците на Париз дека царот планира државен удар и дека Бастилја, антички дворец, кој сега е во затворот беше полн со политички затвореници и војници се само чекаат да парижаните ќе се сврти кон, како тие мораа да се убие.
Командантот бил загрижен, всушност, тој имаше само 80 високи војници и 30 професионални војници од Швајцарија. Така, на 14 јули започна парижаните погледне оружје и се собраа на улиците на една голема група на луѓе го најде својот пат до Бастилја и befällhaveren вети дека нема да се пука, тој и неговите војници се повлекоа во нив внатрешниот дел на замокот, и луѓето почнаа да пристигнуваат преку господар потоа наредил да се пука доверена на нивното ветување, а потоа направи некои војници во текот на страната на народот со пиштолите што тие насочени контра внатрешната порта. Командант беше страв за својот живот и вети дека ќе ги отвори вратите за луѓето ветил дека ќе му излезе жив. Тој ги отвори портите, и тие се сече главата надвор, го стави на стап и заминал во триумф. Кога тие потоа отвори за затворениците така што немаше политички затвореници, но само четири фалсификаторите, благородник и двајца лудо.

Зошто револуцијата?

 доволно пари. Saten беше кратко на пари по сите војни.
 Слаби лидери. "Кралот на Божјата благодат" волјата на кралот е Божјата волја, и по крал Луј дојдоа послаба наследник беше полесно да се застане против.
 Третиот имот бара промена. Тоа беше група која нема моќ дури и да се 98% од сите што живееле во Франција, а сега сака да ги имаат моќ.
 незадоволство од данок благородниците нема да се плаќаат даноци, но тоа беше само на земјоделците кои биле принудени да се направи, благородништвото и дури се соберат своите сопствени даноци од земјоделците за себе.
 незадоволство благородништвото бенефиции. Во секој дел на Франција, како тие имале свои мали парламентот, што не му се допадна на кралот и на владата, па тие маѓепсана благородници да ги запре, и тоа ги прави кој припаѓал на Argan Третиот имот.
 Нови идеи автор, Волтер, и Русо пишувал за сам цар моќ и благородништвото и црквата сите бенефиции.
 Американската револуција. Се покажа дека борбата може да се исплати повеќето од нив Французи мислев дека тоа е важно дека има докази за да се успее.

Револуција идеи. Портпаролот зборуваме за револуција.

Слобода, еднаквост и братство, с е мотото на револуцијата, што ќе стане новото општество, секој треба да се раѓаат слободни и сите беа во вредност од исто толку, да, секако, ова gällda мажи, но жените не добиваат речиси колку да се каже, тоа само може да биде на почетокот на револуцијата што мораа да го искажат своето мислење.

Државата е ослабен.

На француската држава е ослабен. Во 1780 - век, тоа беше катастрофа, државата се обиде да собере пари од сите вклучувајќи ги и благородништвото и црквата. Благородништвото одби па државата мораше да се повлече одлуката. Во 1788 година, Владата повика на парламентот, за прв пат во 175 години. Но парламентот беше во мај и весниците излезе на есен и на падот на dt силен лоша жетва, па во мај беше на целото население на гладни и несреќни.

Националното Собрание.

Кога парламент ја повика сакаше Третиот имот има 600 членови, наместо на 300 и другите, а од благородништвото и црквата секогаш се заедно каде што тие заедно, исто така, 600 членови. Зошто не можеше Третиот имот не победи, па тие формираа свој сопствен парламент, Националното собрание. Писатели како Волтер и Русо пишувал за Третиот имот, и тие исто така беа дел од црквата и благородништвото, а со тоа и го поддржаа 25% од црквата и целосна 50% од благородништвото на националното собрание и се придружи. Ова го направи третиот имот имаше повеќе сила.

Кралот и Drott бр

Царот е доста популарна, но неговата кралица Марија Антоанета кој беше од Австрија го направи луѓето не. За време на револуцијата, кралот на Версај без сено Париз и Париз почнаа озборувањата случува за тоа на царот и Drott Не мразел револуција, тоа го направија парижаните повторно се налути. Во октомври ќе биде демонстрација на жените да протестен марш во Версај, а 20 000 луѓе се собраа без замокот. Некои прекори и убија неколку стражари и луѓе принудени на царот, на кралското семејство и невооружени неговиот телохранител оди во Париз. Оваа исплашени дури и во Националното собрание на тие знаеја нив сиромашните може да се претвори во helts против никого. Кралот и кралицата потоа беа во бегство и во Варан, во близина на Париз, ги најдовме, и потоа да ги уапси и да ги врати во Париз.

Во меѓувреме, кралот бил затворен како Австрија својата шанса, тие ги нападнаа Франција и слабата војници од Франција мораше да се повлече, и револуционери од руралните повлече во Париз. Кога Народното собрание соборениот крал и биле формирани и неколку револуционерни војски да се заштити нивната земја и на Valmy 15 милји од Париз се претвори среќа на војната, и тие успеаја да го запре на штрајкувачите и револуцијата доби нова сила.

Владеењето на теророт.

Откако царот настрана дојдоа Револуционерна Жорж Жак Дантон дека Франција ќе биде поголем и би затоа момците повикан за воена служба да станат војници, тие биле недоволно обучени и затоа изгубиле Франција Удар по удар, земјоделците не им се допадна на владата донесена своите синови од нив , Владата се чувствува под притисок и зеде цврст став, сите оние кои требаше да биде погубен, на кралицата беше еден од 35 000 кои беа егзекутирани. Skräckväldes лидер Жан Пол Narat, Џорџ Жак Дантон и Максимилијан Робеспјер, сите тројца се добро образовани и паметни. Сите тројца беа убиени или убиени, а во 1794 година беше стравот од кога сите беа мртви.

Наполеон.

Во 1995 година, работниците ги загубија нивните права на глас како да се борат толку тешко семе, тие се налутил и формираат нови немири на улиците на Париз, но ова ти се сретна пресудата на каноните и потоа положи загинати и повредени луѓе се уште се на улиците, војници со пушки владеел Наполеон Бонапарта .
Во тоа време тој беше воден од пет директори и во 1799 година тие ќе бидат по три конзулите, крунисувањето на Наполеон Наполеон.
сметал себеси за прв конзул, и кога еден член на парламентот протестираа тие добија војници на Наполеон на себе, предизвикувајќи ги да одат со него како прв конзул
Револуцијата беше готово.

Војна и уништување.

Во 1804 година папата крунисан царот Наполеон и сите извикување на улиците да живее царот! Во 1810 година пресуди Франција над речиси цела Европа, но Англичаните не би можеле да се обратат, а не во морето, и во 1812 година тој направил грешка, тој ја презеде Москва во Русија и верува дека Русите ќе побара за мир, но не, оваа зима видов Наполеон неговите војници биле принудени да се повлечат во Европа за да преживеат студената зима, неговите војски речиси умрел во студ, додека тие биле прогонувани од страна на Русите. Во 1813 година во Лајпциг поразена неговата војска на британски, германски, австриски и руски заедници кои беа против него, тој состави нова војска, но на крајот во 1815 година во Ватерло, тој бил поразен и однесен во осамен остров во Атлантикот, никогаш нема да биде предизвик на остатокот од Европа.

Оценувате Француската револуција (1)


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со Француската револуција (1) или на било кој начин поврзани со Француската револуција (1).

Коментира Француската револуција (1)

|