.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Триење

Триење може да се претстави како отпорност помеѓу двете површини се допираат едни со други. Триењето може да биде толку голема што на површини не се движат кон едни со други. Во зависност од околностите, може да биде пожелно високо или ниско триење. Тоа е можно да се зголеми триење со пример површина површини или да ги процесира механички, така што тие стануваат поостро. Исто така може да се намали триењето од површинска обработка или механички третман (на пример, полирање). Материјалот е исто така важно, различни материјали обезбедуваат различни триење кога тие се движат кон едни со други. Исто така е можно да се користи лубрикант и геометријата на компонентата за да се намали триењето. Триење е кога брзината се намалува на пример, на правливиот пат се зголемува триење. Поради судирот е кога брзината се намалува, така го намалува триењето на мазна, рамна патека.

Кога ќе ролки тркало има триење сила помеѓу тркалото и земјата, како насока за да се спречи тркала од лизгање над земјата. Кога автомобилот ќе почне да се лизга кога забрзување на темпото на површината на погонските тркала наназад во текот на земјата. Сила на триење, која се обидува да се спречи ова движење, на тој начин насочени напред. Во автомобил почнува да се лизга под сопирање, сепак, движејќи се соочуваат со тркала напред во споредба со земјата и силата на триење е насочен наназад. На ист начин судирот помеѓу нозете и на земјата при одење. Тоа не е триење, кој обезбедува силата на сопирање од земјата на автомобил во движење без нешто што се нарекува отпор на тркалање.

Кога ќе се пука кутија пред него по подот, таа се чувствува слабите. Меѓу фиока и подот е силата на сопирање се нарекува триење сила. Колку е поголема сила триење е, побавно оди. Иако, во овој случај, и од кутијата и површината на подот изгледа избалансираат секогаш постојат испакнатини. Потешки објектот, ќе се повлечете напред, толку потешко нерамнините на зафат во друг. Што материјален предмет е, исто така, влијае на триење. Сила на триењето меѓу два челични површини е помала отколку помеѓу две гумени површини да земеме за пример.

Постојат два различни вида на триење, тркалање триење и лизгачки триење. Кутијата е турнат на подот е пример за лизгачки триење. Ако наместо тоа ќе се стави логови во полето може да дојдете на разговор во врска со тркалање триење. Тоа е полесно да се движат предмети кога се тркалање триење, судирот е помалку од glidfriktionen.Friktion е колективен термин за распространети сили се спротивставуваат на движење. Во механика прави разлика меѓу статички триење и кинетичка триење. Ако еден камен лежи на подот статички триење е силата со која мора да се надмине за камен да дојде во движење. Каменот кога почнал да се движи чини статички триење на камен да се забави и да престане. Да се ​​задржи на камен во постојана брзина на движење мора камен под влијание на затегнувачка сила како голем како на оперативниот триење. Ако напнатоста е поголема ќе брзината на камен ќе се зголеми. Ако на сила на истегнување е помалку од триење камен оперативниот ќе престане да се движи. На поголема површина на површината допираат едни со други и е поголема сила е во тоа што притиска површини заедно (на пример, тежината на врвот елемент), поголем триење на одмор и движење. А топчесто лежиште минимизира површина и со тоа го намалува лого триење. Триење, физика, е сила наспроти релативно движење помеѓу две површини кои се во контакт едни со други. Триењето генерирани од страна на нерамнините и адхезија меѓу површини. За цврсти тела е лепак една крајност со огромна сила триење, додека нафтата е друга крајност случај, кога постои речиси и да нема триење. Предмет се изучува во tribology. Триење постои фундаментална сила, како што произлегува од електромагнетни сили меѓу атомите. Кога контактирате површини се движат во однос на едни со други, триење претвора кинетичката енергија во топлина. Триењето помеѓу цврсти предмети често се нарекува "сува триење", додека триење сили меѓу течности или гасови наречен "слатка drag". Покрај тоа, терминот "внатрешно триење", која ја опишува способноста на телото да се опорави својата форма по деформација на надворешните товарот. Лизгачки отпорност помеѓу двете површини помалку зависи од текстурата / испакнатини на површината, а повеќе на хемиски врски помеѓу површини. [1] триење има големо значење за безбедноста на патот. Ова се однесува особено со поделени услови триење патот. Кога ќе се пука кутија пред него по подот, таа се чувствува слабите. Меѓу фиока и подот е силата на сопирање се нарекува триење сила. Колку е поголема сила триење е, побавно оди. Иако, во овој случај, и од кутијата и површината на подот изгледа избалансираат секогаш постојат испакнатини. Потешки објектот, ќе се повлечете напред, толку потешко нерамнините на зафат во друг. Што материјален предмет е, исто така, влијае на триење. Сила на триењето меѓу два челични површини е помала отколку помеѓу две гумени површини да земеме за пример. Постојат два различни вида на триење, тркалање триење и лизгачки триење. Кутијата е турнат на подот е пример за лизгачки триење. Ако наместо тоа ќе се стави логови во полето може да дојдете на разговор во врска со тркалање триење. Тоа е полесно да се движат предмети кога се тркалање триење, судирот е помалку од лизгање на триење. Износот на енергија потребни за да се надминат сите триење сили и мотор со внатрешно согорување со придружните помошни започна во одреден товар и ротација брзина на мотор наречен механички моќ загуба. Тоа е всушност разликата меѓу износот на цилиндрите на согорени енергенти, т.н. влезна енергија и моторните терминали.

Дејвид Samuelsson

based on 22 ratings Триење, 2.7 од 5 врз основа на 22 рејтингот
Стапка на триење


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со триење или на било кој начин поврзани со триење.

Коментар триење

« | »